Urheilu

Minna Elo on viisihenkisen triathlon­perheen äiti – Hän kertoo, mitä hyvää urheilun täyteinen elämä saa perheessä aikaan ja missä asiassa miehelle oli pakko sanoa ei

Jyväskyläisen Elon perheen elämä pyörii urheilun ehdoilla. ”Mutta mitä lasten harrastusten eteen ei tekisi? Kun luo edellytykset, niin he hoitavat asiat hyvin”, Minna Elo sanoo.

Jyväskylä

Urheilu täyttää viisihenkisen jyväskyläläisen Elon perheen päivät.

Kun perheen äiti, Minna Elo, 41, antaa HS:lle illan suussa haastattelua, perheen muu väki on vielä uimahallilla uintitesteissä. On perjantai-ilta. Arjen kiireet ovat helpottaneet hetkeksi, ja Minna Elolla on rauhallinen hetki ennen kuin koko pesue, kolme lasta sekä hänen miehensä Tomi Elo, 46, pyyhältävät uimahallilta kotiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Urheilu hallitsee perheemme elämää, mutta ei häiriöksi asti. Harrastus vie aikaa ja vaatii omistautumista. Kaikki aikataulut menevät treenien mukaan ja lasten kaveriporukat muodostuvat treenikavereista. Jos lapset menevät vaikka jonnekin yökylään, niin kyllä he seurakavereiden luokse suuntautuvat”, Minna Elo sanoo.

Elon perheessä uidaan ja harrastetaan triathlonia, paljon. Talvisin treenataan. Kesäisin treenien lisäksi kierretään kisoissa ympäri Suomea, joskus ulkomaillakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perheen isä, Tomi Elo, on aikoinaan kisannut triathlonissa. Lapset, Olli, 16, Timo, 14, ja Meri, 12, ovat pienestä alkaen tottuneet liikkumaan harrastamalla muun muassa yleisurheilua ja uintia.

Tomi Elo on ollut vahvasti jyväskyläläisen triathlonseura Stamina ry:n toiminnassa mukana. Hän on myös Suomen triathlonliiton hallituksen jäsen ja mukana triathlonin nuorten maajoukkueen toiminnassa.


Myös perheen jälkikasvun liikuntaharrastukset ovat luontevasti kestävyysurheilupainotteisia. Lapsista keskimmäinen, Timo, keskittyy tällä hetkellä pelkästään uintiin. Olli sekä Meri ovat lunastaneet triathlonissa maajoukkuepaikat kiertämällä Suomen Cupin kisoja ympäri Suomea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olli Elo kisaa nuorten maajoukkueessa ja Meri Elo nuorempien Talent-joukkueessa. Elojen viimeksi kuluneet kesät ovat menneet nuorten Suomen Cupin kisoja kiertämällä. Kesällä on ollut vain 1–2 viikonloppua ilman triahlonkisoja.

Vaikka urheilu ottaa ajasta paljon, paljon se myös antaa. Lapset ovat omatoimisia: läksyt tehdään koulun jälkeen usein uimahallilla, välipalat hoidetaan itse, jos ehditään koulun jälkeen kotona käydä, ja myös treeneihin hallille kuljetaan monesti itse.

”Mutta mitä lasten harrastusten eteen ei tekisi? Kun luo edellytykset, niin he hoitavat asiat hyvin”, Minna Elo sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Minna Elon mukaan heidän lapsensa ovat kasvaneet urheiluun. Urheilu ja sitä kautta vastuun ottaminen näkyy muissakin asioissa. Esimerkiksi perheen esikoinen suhtautuu lukioon samalla kunnianhimolla kuin urheiluun.

”Paljon liikunta ottaa, mutta vielä enemmän se antaa. On haasteita, joiden eteen ponnistella, mutta niiden kautta saa myös paljon jaksamista arjessa. Arki tuntuu merkitykselliseltä, kun arvot ja tavoitteet ovat selkeät”, Minna Elo sanoo.

Minna Elon mukaan triathlonin harrastaminen antaa myös voimavaroja, elämäntaitoja sekä uskoa omiin kykyihin onnistua elämässä. Liikunnan kautta lapset oppivat pitkäjänteisyyttä, sitoutumista sekä sosiaalisia taitoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Elojen kesät ovat menneet kiertäen triathlonkisoja, alkoi myös Minna Elo miettiä lajin harrastamista.

”Laji alkoi vain kiinnostaa sen monipuolisuuden vuoksi, vaikka ei minulla itselläni ole mitään kilpaurheilutaustaa. Liikkunut olen kuitenkin aina.”

Vapaauinnin taito hänen tosin piti opetella ensimmäisenä, ja siinä hän sai apua mieheltään.

”Mutta ei siitä mitään tullut, minä sanoin sille yhteistyölle ei. Se ei vain toiminut, että uintivalmentajana neuvoja on antamassa joku, joka on liian läheinen ihminen sanomaan, että miten pitää uida.”

Uintitreenit jatkuivat sen jälkeen paikallisseuran viikoittaisissa uintitreeneissä. Minna Elon ensimmäinen triathlonkisa oli vuonna 2013 Heinolassa, jossa uinti oli altaassa, ja sen aikojen perusteella kisaajat lähetettiin pyöräily- ja juoksuosuuksille.


Uinti alkoi kulkea, eivätkä avovedet ole missään vaiheessa pelottaneet – eivätkä pelota vieläkään, vaikka iso kala puraisi mökkijärvellä Uuraisilla pohkeesta avovesiuintiharjoituksessa. Kalan puremajälki jäi muistoksi märkäpukuun.

”Sinne en kyllä enää mielelläni mene uintitreeniä tekemään, muihin järviin voin kyllä mennä.”

Hauen puraisusta huolimatta triathlonkärpänen puraisi vieläkin enemmän. Siksikin, että kun lapset harrastavat, niin treenaaminen on samalla myös yhteistä aikaa perheelle. Uintia pystyi harjoittelemaan, kun lapsetkin olivat omissa uintitreeneissään.

”Staminan junnujen juoksuharjoituksiin saavat vanhemmatkin osallistua”, Minna Elo sanoo.

”Monet treenit viikossa pystymme tekemään perheen kesken. Maantiepyörällä en pysy Ollin perässä, silloin hän menee menojaan, mutta maastopyörälenkeillä hän malttaa vielä odotella”, Minna Elo sanoo.

Minna Elo ei ollut triathlonharrastustaan kokeillessaan ja aloittaessaan miettinyt triathlonin täyden matkan, 3,8 kilometrin uinnin, 180 kilometrin pyöräilyn ja 42,2 kilometrin juoksun kokeilemista. Pikemminkin päinvastoin.

”Se tuntui jopa mahdottomalta ajatukselta, jopa joltain älyttömän isolta ja saavuttamattomalta.”

Kunto kasvoi kuitenkin harjoitellessa, kisat pitenivät, ja seuraavina kesinä Minna Elo osallistui jo Joroisten ja Challenge Turun puolimatkan kisoihin.

Hän sanoo, että kun mahdottomasta tekee mahdollisen, niin silloin mahdoton todellakin muuttuu mahdolliseksi.

”Jokaisessa ihmisessä on valtava potentiaali ja vahvuus.”

Yhdessä naapurin rouvan kanssa Minna Elo teki päätöksen täyden matkan triathloniin osallistumisesta. H-hetki oli viime kesänä Kööpenhaminassa.

”Kun siihen oli valmistautunut hyvin, ei se ollut edes paha. Valmennuksen tuki oli merkittävä. Heikkoina hetkinä Tribasen Jussi [Lotvonen] ja Panu [Lieto] uskoivat minuun. Etukäteen kun varautuu hyvin vastaan tuleviin seiniin, niin ne ovat ylitettävissä”, Minna Elo sanoo.

Hän kertoo ajatelleensa, että triathlonin täysmatka on myytti, joka vaatii supervoimia. ”Mutta lopulta se vaatii vain suunnitelman ja oman tahdon.”

Harjoitustunteja Minna Elolle tuli täyden matkan triathloniin valmistautuessaan 7–10 viikossa, joskus hieman enemmän.

”Kun treenasin täydelle matkalle, perheen muiden asioiden pyörittäminen oli kyllä enemmän Tomin harteilla. Mutta päätös lähteä täydelle matkalle ei ollut pelkästään minun päätökseni, vaan koko perheen yhteinen päätös, jossa kaikki myös tukivat ja kannustivat”, Minna Elo sanoo.

Fakta

Triathlonia myös nuorille


 Nuorten Suomen Cupissa kisataan triathlonissa supersprint-, pika- sekä olympiamatkapituisissa kisoissa, joissa uinti on muutaman sata metriä, pyöräily 5–20 kilometriä ja juoksu 1­–5 kilometriä. Kisoja järjestettiin kesällä 2018 yhteensä seitsemän.

 Suomen triathlonliitto ry vastaa myös nuorten maajoukkueen leiritoiminnasta järjestäen lukuisia treenileirejä kauden aikana.

 Nuorten maajoukkuevalinnat tapahtuvat Suomen Cup -kisojen perusteella.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kahden maailman­mestaruuden välissä Peter Kotilainen tarttui pulloon – Nyt huippu-urheilija kertoo, että viina oli pahemman ongelman oire

  Tilaajille
 2. 2

  Taskurahoja 1,3 miljoonan potista caddielle maksanut golftähti katuu: ”Luin kommenttini uudestaan ja häpesin”

 3. 3

  Maajoukkuehyökkääjä Eero Markkanen häikäisevässä vireessä uudessa seurassaan – iski neljä maalia jo avauspuoliajalla

 4. 4

  Lauri Markkanen näytti donkkivalikoimaansa NBA:n nuorten tähtien kohtaamisessa – jalassa erikoisvalmisteiset Suomi-tossut

 5. 5

  Donald Trumpin polvistumisillaan suututtanut NFL-pelaaja pääsi sopuun liigan kanssa – syytti omistajia salaliitosta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lionel Messin hyväntahtoisesta eleestä tuli kirous pienelle afganistanilaispojalle

 2. 2

  Nike-tuotteiden poistaminen protestina kävi kalliiksi urheilukauppiaalle: joutuu sulkemaan liikkeensä – ”Sama kuin huoltoaseman pitäminen ilman bensiiniä”

 3. 3

  Kahden maailman­mestaruuden välissä Peter Kotilainen tarttui pulloon – Nyt huippu-urheilija kertoo, että viina oli pahemman ongelman oire

  Tilaajille
 4. 4

  Paljain käsin puuman tappanut polkujuoksija kertoi ensi kertaa kamppailustaan

 5. 5

  Taskurahoja 1,3 miljoonan potista caddielle maksanut golftähti katuu: ”Luin kommenttini uudestaan ja häpesin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nuorten koripallojoukkue keksi kaoottisen pelitavan, jolla se tekee jopa sata pistettä ottelussa – vastustajat raivostuivat: ”Ei ole koripalloa”

 2. 2

  Huippupesäpalloilija Mika-Matti Ojala, 34, on kuollut

 3. 3

  Suomen Voimisteluliitto käynnistää kurinpitomenettelyn valmentaja Titta Heikkilän käytöksestä

 4. 4

  Paljain käsin puuman tappanut polkujuoksija kertoi ensi kertaa kamppailustaan

 5. 5

  Lionel Messin hyväntahtoisesta eleestä tuli kirous pienelle afganistanilaispojalle

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  2. 2

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  3. 3

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  4. 4

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  5. 5

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  6. 6

   Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli

  7. 7

   Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  8. 8

   Varusmiespalvelussa suurin uudistus vuosikymmeniin: alokasajasta tehdään entistä kevyempi, taistelua harjoitellaan virtuaaliympäristössä

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  2. 2

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  5. 5

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  6. 6

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  7. 7

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  8. 8

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  10. 10

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomen suurimpien eläkeyhtiöiden Varman ja Ilmarisen sijoitustuotot romahtivat tappiolle ensi kertaa seitsemään vuoteen
  3. Donald Trumpin polvistumisillaan suututtanut NFL-pelaaja pääsi sopuun liigan kanssa – syytti omistajia salaliitosta
  4. Tapiola sinfoniettan solistina soittaneesta Alina Pogostkinasta on tullut satumaisen hieno viulisti
  5. Hollywoodin ykkösnimet suuttuivat Oscar-gaalan järjestelyistä – niinpä akatemia perui päätöksensä jättää kuvauksen ja leikkauksen palkinnonjaon pois suorasta tv-lähetyksestä
  6. Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta
  7. Tunti sitten
  8. Tähän ulosajoon päättyi Teemu Sunisen taistelu Ruotsin rallin voitosta
  9. Valokuvaaja Caj Bremer täyttää 90 vuotta – urallaan hän mokaili, otti hömppä­kuvia ja sen kuuluisimman, josta Kekkonenkin kuittaili Tilaajille
  10. Maajoukkuehyökkääjä Eero Markkanen häikäisevässä vireessä uudessa seurassaan – iski neljä maalia jo avauspuoliajalla
  11. Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli
  12. Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat
  13. Näytä lisää