Urheilu

Kaksi suurta koululaistutkimusta: Suomessa on vallalla kehitys, joka ei tiedä kymmenille tuhansille lapsille hyvää

Suomessa on jo lähes 50 000 lasta ja nuorta, jotka kokevat, että heillä on ongelmia terveytensä kanssa. Tuoreen Liitu-tutkimuksen mukaan vähiten liikkuvien lasten ja nuorten joukossa yksinäisyys, psyykkiset oireet sekä kivut ovat yleisempiä kuin aktiivisesti liikkuvien keskuudessa.

Suomessa on kymmeniätuhansia lapsia ja nuoria, jotka kokevat terveytensä huonoksi tai vain kohtalaiseksi.

11–15 -vuotiaista koululaisista heitä on kuusitoista prosenttia, tänään torstaina julkaistava valtakunnallinen lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistä luotaava Liitu-tutkimus kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liitu-tutkimukseen vastasi kaikkiaan seitsemäntuhatta 7–15-vuotiasta. Tutkimus on tehty kahdesti aiemmin, mutta terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät kysymykset olivat mukana nyt ensimmäistä kertaa. Niihin vastasi noin kolmetuhattaviisisataa 11–15-vuotiasta lasta ja nuorta.

11–15-vuotiaita koululaisia Suomessa on noin kolmesataatuhatta. Tutkimustuloksen mukainen kuusitoista prosenttia heistä tarkoittaa 48 000 lasta. Toisin sanoen Suomessa on tällä hetkellä arviolta lähes 50 000 lasta ja nuorta, jotka kokevat, että heillä on ongelmia terveytensä kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Todennäköisesti määrä on suurempikin.

Ihmisen kokemus omasta terveydestään on yleensä optimistisempi kuin todellisuus eikä tämä päde vain aikuisiin, kuten UKK-instituutin johtaja, lääkäri Tommi Vasankari huomauttaa.

Suuri osa terveytensä ja henkisen hyvinvointinsa ongelmalliseksi kokevista lapsista harrastaa liikuntaa huomattavasti vähemmän kuin muut ikäisensä. Osa heistä liikkuu reippaasti tunnin päivässä enintään kahdesti viikossa, osa ei kertaakaan, kun taas aktiivisimpaan ryhmään kuuluvat harrastavat reipasta liikuntaa vähintään tunnin joka päivä.Vähiten liikkuvista 39 prosenttia arvioi kuntonsa huonoksi tai kohtalaiseksi, eniten liikkuvista seitsemän prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Terveytensä huonoksi arvioineiden osuus on vähiten liikkuvien ryhmässä lähes kuusinkertainen verrattuna suositusten mukaan liikkuviin”, Liitu-tutkimuksessa todetaan.

Tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan voida sanoa, onko kokemus huonosta terveydestä seurausta vähäisestä liikunnasta vai vähäinen liikunta seurausta huonosta terveydestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Varmaankin kokemus terveysongelmista ja vähäinen liikunta selittävät toinen toistaan”, Tommi Vasankari sanoo.

Hän huomauttaa, ettei liikunta ole lasten ja nuorten elämässä kaikki kaikessa, mutta liikunnan vähäisyys voi olla oleellinen indikaattori, joka kertoo kasvaneesta syrjäytymisen riskistä.

Liitu-tutkimuksen mukaan vähiten liikkuvien lasten ja nuorten joukossa myös yksinäisyys on yleisempää kuin aktiivisesti liikkuvien keskuudessa; samoin psyykkiset oireet – kuten alakuloisuus, ärtyneisyys, hermostuneisuus ja nukahtamisvaikeudet – sekä kivut päänsärystä vatsa- ja hartiakipuihin.

Yksinäisyyden kokeminen on vähiten liikkuvilla lapsilla kolme kertaa yleisempää kuin eniten liikkuvilla. Lisäksi heidän joukossaan tytöt kokevat itsensä yksinäisiksi selvästi useammin kuin pojat.Vähiten liikkuvilla myös käsitys omasta kehosta on kielteisempi kuin enemmän liikkuvilla. Heistä alle puolet pitää itseään ”oikean kokoisena”, kun vastaava luku eniten liikkuvilla on lähes 70 prosenttia.

Mutta kuten edellä mainittu luku paljastaa, lähes kolmannes eniten liikkuvistakin pitää itseään joko liian lihavana tai liian laihana.Jyväskylän yliopiston terveyden edistämisen apulaisprofessori Sami Kokko sanoo, että ilmiö liittyy seuraurheilun suosion voimakkaaseen kasvuun kymmenen viime vuoden aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Seuratoiminnan piirissä on nyt suurempi ja heterogeenisempi [moninaisempi] joukko lapsia ja nuoria kuin aiemmin, eikä koko porukka voi olla aktiivisia urheilijoita”, Kokko sanoo.

Kaikki seurojen harjoituksiin osallistuvat lapset eivät ole olemukseltaan ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan yhtä urheilullisia, ja itsensä vertaaminen toisiin saattaa vaikuttaa nuoren ihmisen käsitykseen omasta kehostaan.

Joissakin kilpaurheilulajeissa kehonkuvaan myös kohdistuu niin tiukkoja vaatimuksia, että ne voivat Kokon mukaan vaikuttaa lapsen ja nuoren käsitykseen itsestään.

Normaalipainoinen lapsi saattaa kokea itsensä liian lihavaksi tai liian laihaksi, koska hän ei vastaa lajiin sisään rakennettua kuvaa siitä, miltä lajia harrastavan urheilijan pitäisi näyttää.

Liitu-tutkimuksen mukaan liikunnalla ja urheiluharrastuksilla onkin selkeä yhteys lasten ja nuorten käsityksiin omasta itsestään, terveydestään ja henkisestä hyvinvoinnistaan.

Tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan ”voida sanoa, että lisäämällä liikuntaa kielteiset käsitykset ja henkiset ongelmat häviäisivät”, kuten Sami Kokko huomauttaa.

Liitu kertoo, millaisena lapset ja nuoret terveytensä ja henkisen hyvinvointinsa näkevät. Varsinaisia diagnooseja heidän henkisestä tilastaan siihen ei sisälly.

Diagnoosien sijasta Liitu piirtää kuvaa tilanteesta, johon istuva elämäntapa on kouluikäisten kohdalla johtanut.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Tutkimus hahmottaa jo vuosia kestänyttä lasten ja nuorten liikunnan polarisaatiota eli kehitystä, jossa ääripäät korostuvat. Yhtäällä ovat vähän tai tuskin lainkaan liikkuvat lapset ja nuoret – ja toisaalla ne, joille seitsemän päivää liikuntaa viikossa ei tahdo riittää.

Tai kuten Liitu kertoo: yhtäällä ovat aktiiviset seitsemänvuotiaat, jotka liikkuvat ja melskaavat riemumielin tuntitolkulla joka päivä – toisaalla yhdeksäsluokkalaiset, jotka tyytyvät liikkumaan rasittavasti hikiset kahdeksan minuuttia päivässä.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Kokko huomauttaa, että saman polarisaatiokaavan mukaan vastakkaisiin ääripäihin kasautuvat myös liikunnan hyödyt ja istuvan elämäntavan mukanaan tuomat liikkumattomuuden haitat.

Kyse on eriarvoistavasta kehityksestä, jonka olemassaolon sekä Liitu että sen kanssa samaan aikaan julkaistavat jo kolmatta kertaa tehtyjen Move-mittausten tulokset vahvistavat.

Move-mittausten mukaan viides- ja kahdeksasluokkalaisten koululaisten fyysisessä toimintakyvyssä on kolmen vuoden aikana tapahtunut pientä kehitystä mutta ei oleellisia parannuksia.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Istuva elämäntapa on kova vastustaja, eikä se kohtele lasten fyysistä kuntoa lempeästi.

”Mutta miten huonossa tilanteessa oltaisiinkaan jos viime vuosina ei olisi tehty mitään [istuvan elämäntavan haittojen ehkäisemiseksi], Sami Kokko huomauttaa.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Kokon mukaan työtä pitää kuitenkin jatkaa. Hän sanoo, että vastuu liikunnan lisäämisestä kuuluu kaikille, jotka ovat tekemisissä lasten ja nuorten kanssa. Yksittäisille tahoille kuten urheiluseuroille tai kouluille vastuuta ei pidä sälyttää.

”Urheiluseuroilla on hyvät mutta rajalliset mahdollisuudet lasten liikuttamiseen. Harjoituksiahan on vain tietty määrä viikossa, eikä niihin käytetty aika riitä siihen, että lapsi liikkuisi tarpeeksi. Ohjattujen harjoitusten määrän kasvattaminenkaan ei ole paras ratkaisu”, Kokko toteaa.

”Vanhempien ei myöskään pitäisi ajatella, että kun lapsi on viety seuran harjoituksiin, niin se on kuin rasti ruutuun, jonka vieressä lukee liikunta hoidettu.”

Kokon mukaan koulut tekevät oman osansa, mutta eivät nekään yksin pysty kattamaan lasten koko liikunnan tarvetta.

”Vapaa-ajan liikunta taas on perheiden ja yhteiskunnankin asia. Yhteiskunnan tulee huolehtia liikkumisen mahdollisuuksista. Perheiden vastuulla on se, miten niihin tartutaan.”

Lasten liikunnan tukitoimet ja koko liikunnan suunnittelun Kokko haluaisi räätälöidä tiettyihin tarpeisiin ja tietyille kohderyhmille paremmin sopiviksi. Yksi kohderyhmä olisivat alakoulun innokkaat seitsemänvuotiaat.

”Ettei heidän aktiivisuutensa ja intonsa liikuntaan yläasteelle lähtiessäkään hiipuisi.”

Vanhemmille, joiden lapsi nyt kamppailee henkisen hyvinvointinsa kanssa ja kokee terveytensä muita heikommaksi, Kokko sanoisi , että tukekaa lastenne liikkumista niin pitkään kuin mahdollista.

”Lapset ja nuoret pitävät vanhempien tukea tärkeänä. Se säilyy heidän mielessään pitkään.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Iivo Niskanen kaatui mutta pinnisti takaisin kärkiryhmään – HS seuraa hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua

 2. 2

  Huuhkajien entinen valmentaja Roy Hodgson tekee Valioliiga-ennätyksen

 3. 3

  Patrik Laineen maali oli riemunaihe myös joukkuetovereille – ”Penkillä juhlat olivat yhdet vuoden suurimmista”

 4. 4

  Ranskalaisen huippupelaajan klassinen leijonatuuletus säikäytti pallopojan pahanpäiväisesti – lopulta pelaajalta hieno ele

 5. 5

  Krista Pärmäkosken taistelu ei riittänyt mitalisijaan: kahdeksas – Therese Johaug oli ylivoimainen yhdistelmäkilpailussa: ”Sukset suorastaan lensivät”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

 2. 2

  Koripallolupaus Mikael Jantunen valitsi kakkostason pelit mutta ykkösluokan valmennuksen: ”Kun suomalaisessa liigassa ei harjoitella, nuoren pelaajan ei kannata sinne mennä”

 3. 3

  Lauri Markkanen ratkaisi Chicagolle voiton viime hetken vapaaheitoillaan

 4. 4

  Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann arvosteli korisliiga­seurojen harjoittelua – nyt häntä nimitetään tärähtäneeksi

 5. 5

  Enni Bertling on neurotieteen tutkija ja Suomen menestynein jääkiipeilijä: ”Minulla ei ole juuri muita toiveita kuin tämä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Barack Obama todisti katsomossa, kun Niken kenkä ”räjähti” – reaktiota katsottu jo yli kaksi miljoonaa kertaa

 2. 2

  NBA:n donkkikisan voittaja hyppäsi 216-senttisen legendan yli ja jäi roikkumaan kyynärtaipeestaan koriin

 3. 3

  Ruotsalaishiihtäjä poseerasi pelkissä vaaleanpunaisissa sukissa

 4. 4

  FC Barcelona purki pettymystään Kummeli-sketsillä – Kalervo Jankko on jo ilmiö Twitter-viesteissä

 5. 5

  Päävalmentaja kertoi Patrik Laineen onnistumisista: ”Se toi hymyn kaikkien kasvoille, jopa maalivahtien”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  4. 4

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  5. 5

   Iivo Niskanen kaatui mutta pinnisti takaisin kärkiryhmään – HS seuraa hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua

  6. 6

   Donald Trump palkittiin huonoimpien elokuvien Razzie-palkinnoilla – huomiota sai myös Trumpin ”loputon pikkumaisuus”

  7. 7

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  8. 8

   Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön

   Tilaajille
  9. 9

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä –”Nyt on tilanne se, että 150 metriä kävelen helposti”

  10. 10

   Udo Kier on näytellyt maailman arvostetuimmissa elokuvissa ja satoja miljoonia tuottaneissa kassamagneeteissa, ja nyt hän on tykästynyt suomalaiseen Timoon

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  5. 5

   SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

  6. 6

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  7. 7

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  8. 8

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  9. 9

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  10. 10

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ajokeli on parantunut aamuisesta liukkaudesta
  3. Iivo Niskanen kaatui mutta pinnisti takaisin kärkiryhmään – HS seuraa hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua
  4. Jaakko Yli-Juonikas järjesti palkintoraadeille mietittävää: liitti tulevan romaaninsa ensimmäisen luvun novellikokoelmaansa
  5. Jaakko Yli-Juonikkaan sysimustan huumorin täyttämä novellikokoelma täytyy lopussa kääntää toisin päin, sillä sieltä löytyy tulevan romaanisarjan ensimmäinen luku
  6. Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön Tilaajille
  7. Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre
  8. Krista Pärmäkosken taistelu ei riittänyt mitalisijaan: kahdeksas – Therese Johaug oli ylivoimainen yhdistelmäkilpailussa: ”Sukset suorastaan lensivät”
  9. ”Vaimo on joskus saattanut sanoa, ettei kotiimme enää mahdu soittimia” – toisen polven lyömäsoittaja Keijo Puumalainen tahtoo rummuttaa joka päivä
  10. Yli 90 kuollut ja satoja joutunut sairaalaan Intiassa myrkkyviinan takia
  11. HS tuo erimieliset suomalaiset yhteen, jotta ymmärtäisimme toisiamme paremmin: Tule mukaan Suomi puhuu -tapahtumaan ja tapaa vastakohtasi
  12. Näytä lisää