Urheilu

Jalkapallojuniorien rahoilla syysmatkalle Bosnia ja Hertsegovinaan sekä 70 000 euron historiikki – Palloliiton Uudenmaan ja Helsingin piirit tyhjentävät kassoistaan miljoona euroa

Palloliiton Uudenmaan ja Helsingin piirit ovat keränneet rahaa vuosikausia, mutta nyt rahat kulutetaan vuodessa ennen piirien alasajoa.

Suomalaisessa jalkapalloilussa miljoona euroa on valtava rahasumma. Sillä summalla maksettaisiin Veikkausliiga-seuran edustusjoukkueen kulut vuodeksi, palkkaisi 25 päätoimista juniorivalmentajaa vuodeksi tai auttaisi vuodessa tuhansia vähävaraisia junioripelaajia.

Suomen Palloliiton Uudenmaan ja Helsingin piirin kassoissa on vuoden alussa yhteensä miljoonan verran rahaa. Piirit ovat vuosien mittaan kerryttäneet puskurivarantoja pahojen päivien varalle. Rahat ovat tulleet seurojen kilpailumaksuista. Seurat puolestaan ovat perineet rahat pitkälti junioripelaajien vanhemmilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uudenmaan piirillä on piirin hallituksen puheenjohtajan Mikko Bergmanin mukaan puolisen miljoonaa. Helsingin piirin puheenjohtajan Esko Mannisen mukaan Helsingin piirillä on kassassaan 450 000 euroa.

Nyt piireille on tullut kiire käyttää rahat tämän vuoden aikana, koska Suomen Palloliiton organisaatiomuutoksessa kaikki piiriorganisaatiot puretaan. Rahat siirtyisivät ensi vuonna Suomen Palloliitolle elleivät piirit käyttäisi rahojaan itse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mihin rahat sitten aiotaan käyttää?

Uudenmaan piirissä kohteita on useampia.

Esimerkiksi pelaaja- ja valmentajakoulutukseen käytetään Uudellamaalla 60 000 euroa tänä vuonna ja samoin ensi vuonna. Ne rahat menevät FC Hongalle ja FC Lahdelle, joiden velvollisuutena on Bergmanin mukaan kouluttaa alueen muiden seurojen valmentajia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Koulutusyhteistyö ei rajoitu valittujen seurojen nykyisiin yhteistyöseuroihin vaan halukkaat seurat voivat liittyä jomman kumman valitun seuran vaikutuspiiriin”, puheenjohtaja Mikko Bergman sanoo.

Seurojen toiminnanjohtajien koulutukseen käytetään 60 000 euroa kahtena perättäisenä vuonna. Tukea jaetaan hakemusten perusteella, ja korvaukset suoritetaan koulutusten jälkeen.

”Pyrimme tekemään asioita, jotka ovat vaikuttavuudeltaan suuria”, Bergman sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki piireissä vaikuttavat luottamushenkilöt ja seurojen työntekijät eivät ole mukisematta nielleet tapaa käyttää rahoja.

Erään HS:n haastatteleman seuratoimijan mukaan on piiriltä äärimmäisen typerää syytää rahaa kiireellä sinne tänne.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähemmäs 100 000 euroa menee vaikuttavuudeltaan hieman erilaisiin hankkeisiin. Uudenmaan piirin syyskokous päätti muun muassa käyttää 70 000 euroa piirin historiikin tekemiseen.

Syyskokouksessa esitys historiikista herätti kysymyksiä. Erään seuran edustaja kysyi, pitäisikö historiikin tekemisestä äänestää. Kahden lähteen mukaan äänestystä ei kuitenkaan järjestetty, koska se olisi pitkittänyt kokousta, ja osalla kokousedustajista oli kiire naisten jalkapallomaajoukkueen otteluun.

Bergmanin mukaan 70 000 euroa ”ei ole historiikin hinnaksi hirveän iso summa”. Hän sanoo myös, että historiikin tekeminen kilpailutettiin.

”Uudenmaan piiri on ollut olemassa lähes 50 vuotta, ja haluamme säilyttää sen historian. Asiasta keskusteltiin syyskokouksessa, ja siellä se päätettiin yksimielisesti”, Bergman sanoo.

Piirin hallitus päätti myös äskettäin, että toimiston henkilökunta ja luottamushenkilöstö lähtevät syysmatkalle A-maajoukkueen otteluun Bosnia ja Hertsegovinaan. Toimistolla on töissä 12 henkeä ja piirin hallituksessa luottamushenkilöitä yhdeksän. Varovaisesti arvioituna matkaan kulunee kymmeniä tuhansia euroja.

”Tällainen matka on tehty joka toinen vuosi virkakaudella. Kohteesta on tehty alustava päätös. Kohteeksi valikoitui tämä peli, koska se on Huuhkajien ainoa viikonloppuottelu [ulkomailla]”, Bergman sanoo.

Bergman ei tiedä vielä matkan kustannusarviota.

”Olemme pyrkineet matkustamaan mahdollisimman halvalla.”

Syyskokouksen edustajat eivät päässeet vaikuttamaan matkapäätökseen.

Helsingissä rahaa kulutetaan toisella tavalla. Helsingin piirin puheenjohtajan Esko Mannisen mukaan piiri on päättänyt alentaa sarjamaksuja seuroille.

”Kassaa ajetaan alas kompensoimalla sarjamaksuja. Seurat syyskokouksessa päättivät asiasta, eikä siitä tarvinnut edes äänestää”, Manninen sanoo.

Kassaa tyhjennettiin jo viime vuonna samalla tavalla.

Joillain seuroilla oli myös muita ajatuksia rahan käytöstä. Helsingin piirissä oli puhetta uuden jalkapallohallin rakentamisesta tai joukkueiden testaamisessa käytettävien mittauslaitteiden rakentamisesta Taliin ja Pallomyllyyn. Tällä tavalla piiri olisi jättänyt pysyvän kädenjäljen Helsinkiin.

Jalkapallohallia ei kassassa olevilla rahoilla olisi pystytty rakentamaan, mutta kassan avulla hanke olisi saatu ainakin alkuun.

Erään seuran edustajan mukaan rahat olisi pitänyt kohdistaa niille, jotka ovat avun tarpeessa, kuten vähävaraisille.

Kummassakin piirissä heräsi ajatuksia rahojen säätiöimisestä, jolloin niistä olisi ollut hyötyä pidemmällä ajanjaksolla. Manninen myöntää, että asiasta keskusteltiin.

Miksi Helsingin piiri ei harkinnut omaa rahastoa alueen seurojen hyväksi?

”Luulen, että seuroilla ei ole tarpeeksi tietoa rahastoasioista. Ehkä sitä ei pidetty vaihtoehtona. Nyt jokainen seura voi itse ratkaista käytetäänkö sitä rahaa olosuhteisiin tai vähävaraisten tukemiseen. Seurat itse tietävät paremmin, mihin sitä olisi hyvä käyttää”, Manninen sanoo.

Helsingin piiri jättää ensi syksynä rahaa säästöön jonkin verran Palloliiton muutosten ylimenokautta varten.

Uudenmaan piirissä piirikokoukselle ei esitetty vaihtoehtoa rahojen säätiöimisestä.

Bergmanin mukaan piirin seuraavassa syyskokouksessa päätetään, mitä jäljellä oleville rahoille tehdään.

”Joko muodostamme oman säätiön tai luovutamme rahat Palloliiton jalkapallosäätiölle ja varmistamme, että rahat käytetään Uudenmaan seurojen hyväksi.”

Vuodessa kaksi piiriä tyhjentävät kassat, joihin on kerätty rahaa vuosikausia.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Taskurahoja 1,3 miljoonan potista caddielle maksanut golftähti katuu: ”Luin kommenttini uudestaan ja häpesin”

 2. 2

  Maajoukkuehyökkääjä Eero Markkanen häikäisevässä vireessä uudessa seurassaan – iski neljä maalia jo avauspuoliajalla

 3. 3

  Kahden maailman­mestaruuden välissä Peter Kotilainen tarttui pulloon – Nyt huippu-urheilija kertoo, että viina oli pahemman ongelman oire

  Tilaajille
 4. 4

  Donald Trumpin polvistumisillaan suututtanut NFL-pelaaja pääsi sopuun liigan kanssa – syytti omistajia salaliitosta

 5. 5

  Lionel Messin hyväntahtoisesta eleestä tuli kirous pienelle afganistanilaispojalle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lionel Messin hyväntahtoisesta eleestä tuli kirous pienelle afganistanilaispojalle

 2. 2

  Nike-tuotteiden poistaminen protestina kävi kalliiksi urheilukauppiaalle: joutuu sulkemaan liikkeensä – ”Sama kuin huoltoaseman pitäminen ilman bensiiniä”

 3. 3

  Kahden maailman­mestaruuden välissä Peter Kotilainen tarttui pulloon – Nyt huippu-urheilija kertoo, että viina oli pahemman ongelman oire

  Tilaajille
 4. 4

  Paljain käsin puuman tappanut polkujuoksija kertoi ensi kertaa kamppailustaan

 5. 5

  Taskurahoja 1,3 miljoonan potista caddielle maksanut golftähti katuu: ”Luin kommenttini uudestaan ja häpesin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nuorten koripallojoukkue keksi kaoottisen pelitavan, jolla se tekee jopa sata pistettä ottelussa – vastustajat raivostuivat: ”Ei ole koripalloa”

 2. 2

  Huippupesäpalloilija Mika-Matti Ojala, 34, on kuollut

 3. 3

  Suomen Voimisteluliitto käynnistää kurinpitomenettelyn valmentaja Titta Heikkilän käytöksestä

 4. 4

  Paljain käsin puuman tappanut polkujuoksija kertoi ensi kertaa kamppailustaan

 5. 5

  Jesse Mustonen liukui räsynukkena pitkin rataa, kun kilpakaverit ajoivat hänen ylitseen – viisitoista kylkiluuta murtui tai katkesi, mutta silti hänellä oli onnea

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  2. 2

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  3. 3

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  4. 4

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  5. 5

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  6. 6

   Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli

  7. 7

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  8. 8

   Varusmiespalvelussa suurin uudistus vuosikymmeniin: alokasajasta tehdään entistä kevyempi, taistelua harjoitellaan virtuaaliympäristössä

  9. 9

   Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  2. 2

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  5. 5

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  6. 6

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  7. 7

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  8. 8

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  10. 10

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Donald Trumpin polvistumisillaan suututtanut NFL-pelaaja pääsi sopuun liigan kanssa – syytti omistajia salaliitosta
  3. Tapiola sinfoniettan solistina soittaneesta Alina Pogostkinasta on tullut satumaisen hieno viulisti
  4. Hollywoodin ykkösnimet suuttuivat Oscar-gaalan järjestelyistä – niinpä akatemia perui päätöksensä jättää kuvauksen ja leikkauksen palkinnonjaon pois suorasta tv-lähetyksestä
  5. Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta
  6. Tähän ulosajoon päättyi Teemu Sunisen taistelu Ruotsin rallin voitosta
  7. Valokuvaaja Caj Bremer täyttää 90 vuotta – urallaan hän mokaili, otti hömppä­kuvia ja sen kuuluisimman, josta Kekkonenkin kuittaili Tilaajille
  8. Maajoukkuehyökkääjä Eero Markkanen häikäisevässä vireessä uudessa seurassaan – iski neljä maalia jo avauspuoliajalla
  9. Tunti sitten
  10. Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli
  11. Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat
  12. Uppohangessa talsiminen on uusi suosikkilaji – Näillä vinkeillä saat lumikenkäilystä kaiken irti
  13. Näytä lisää