Urheilu

Jesse Mustonen liukui räsynukkena pitkin rataa, kun kilpakaverit ajoivat hänen ylitseen – viisitoista kylkiluuta murtui tai katkesi, mutta silti hänellä oli onnea

Speedway-kuski Jesse Mustonen uskoo, ettei onnettomuudesta jäänyt traumoja, koska hän menetti tajuntansa saman tien eikä ole kokenut kovia kipuja. Nyt hän ajaa kilpaa taas.

Juhannus 2018 ja maaradan MM-karsinnan kuudes lähtö Saksan Bielefeldissä.

Varkautelainen speedway- ja maaratakuski Jesse Mustonen, 23, sai hyvän startin ja kiihdytti 500-kuutioisen korkeaviritteisen moottoripyöränsä reilusti yli 100 kilometrin tuntinopeuteen. Mustonen syöksyi radan ensimmäisessä mutkassa ulkokautta koko porukan kärkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kovavauhtisessa moottoriurheilussa voi yhteislähdössä kuitenkin sattua ja tapahtua kaikenlaista. Mustosen kohdalla kaikki tähdet olivat niin vinossa kuin ne vain olla voivat.

Takana tullut kanssakilpailija tökkäsi omalla pyörällään Mustosen moottoripyörän takavanteeseen niin, että Mustonen kaatui.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja sitten tapahtui pahoja.

Kaksi takana tullutta kilpailijaa ei ehtinyt tehdä mitään edessä liukuneen Mustosen väistämiseksi. He jyräsivät yli 100 kilometrin tuntivauhdilla ja valtavalla voimalla Mustosen ylävartalon ylitse.

”Olen videolta katsonut, kuinka kilpakumppaneiden moottoripyörät hyppäävät metrejä, kun ne menevät kroppani yli”, Mustonen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mustoselta lähti taju välittömästi. Hän liukui räsynukkena pitkin rataa. Hänen ylitseen ajaneet kilpakumppanit kaatuivat myös, ja lähtö keskeytettiin.

”Olimme veljeni Appen kanssa kahdestaan reissussa. Mahtoi se olla hänellekin kova paikka, kun makasin tajuttomana radalla”, Mustonen muistelee.

Jesse Mustosen tavoin hänen isoveljensä Ari-Pekka Mustonen, 28, on Suomen kärkikaartin speedway- ja maaratakuskeja.


Tajuton Jesse Mustonen kiidätettiin heti onnettomuuden jälkeen ambulanssilla lähellä olevalle traumapoliklinikalle. Se oli hänen onnensa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tajuihinsa Mustonen tuli myöhemmin iltapäivällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sairaalassa onnettomuuden vakavuus alkoi hiljalleen selvitä. Lääkärit kertoivat uusista löydöistä yksi toisensa jälkeen ja vammojen lista kasvoi valtavan pitkäksi.

”Viisitoista kylkiluuta oli murtunut tai mennyt poikki. Molemmat lapaluut halkesivat, oikean puolen solisluu meni kahdesta kohtaa poikki, kahdessa selkänikamassa oli vaurioita. Keuhkoissa oli vaurioita ja aivoissa verenvuotoja”, Mustonen luettelee.

”Siinä oli kyllä ainekset vaikka mihin. Minulla oli onnea matkassa todella paljon”, Mustonen sanoo.

Ehkä kaikki tähdet eivät olleetkaan ihan niin vinossa, kuin alun perin näytti.

Kahden teho-osastoviikon jälkeen Mustonen siirrettiin ambulanssilennolla Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Ambulanssilento Suomeen lensi normaalia matalammalla Mustosen keuhkoissa olevien vaurioiden vuoksi. Kuopiossa Mustosen solisluuta vielä operoitiin. Toipumisessa tuli hieman takapakkia, kun vaurioituneisiin keuhkoihin iski tulehdus.

”Kun tulehdus saatiin sitten antibiooteilla pois, toipuminen alkoi nopeasti. Pari kuukautta tapahtuneen jälkeen pääsin kävelemään pikkuhiljaa. Ensimmäinen juoksulenkki teki pahaa, kun keuhkoihin otti, mutta siitä se taas sitten lähti.”


Mustonen uskoo, että hyvä pohjakunto auttoi onnettomuudesta toipumisessa. Speedway ja maarata vaativat hyvää kuntoa, vaikka itse ajettava lähtö ei kestä kuin noin minuutin.

Kisapäivät ovat pitkiä, niiden aikana on useita lähtöjä – ensimmäiset ajetaan aamulla ja viimeisimmät vasta myöhään illalla. Myös matkustaminen vaatii veronsa.

Mustonen on lenkkeillyt, hiihtänyt ja käynyt punttisalilla säännöllisesti onnettomuuden jälkeen. Nyt onnettomuudesta on kulunut runsas puoli vuotta ja hän on taas valmis taistoon. Vuodenvaihteen mentyä hän kävi ensimmäistä kertaa onnettomuuden jälkeen testaamassa taitojaan jääradalla.

”Vähän omituiselta tuntui ensin, mutta kyllä se pian siitä ihan hyvin lähti kulkemaan. Tietysti jännittää, että miten sitä sitten varsinaisessa startissa pystyy unohtamaan tapahtuneet, mutta en usko, että se on mikään ongelma”, Mustonen pohtii.

Mustonen uskoo, ettei onnettomuudesta jäänyt traumoja, koska hän menetti tajuntansa saman tien eikä ole kokenut kovia kipuja. Sairaalassa hän heräsi vahvassa kipulääkityksessä.

Mustonen on yltänyt aiemmin maaradan MM-osakilpailussa neljänneksi. Nyt tavoitteena on paikka podiumilla.

MM-sarjaan pääsee suoraan mukaan seitsemän edellisvuoden parasta kuljettajaa ja onnettomuudesta huolimatta Mustonen on myös ensi vuonna MM-sarjassa mukana villillä kortilla.

Lisäksi Mustonen ajaa speedwayta ainakin Puolan 1. divisioonassa, joka on yksi Euroopan kovimpia sarjoja. Esimerkiksi sarjassa ajavat puolalaiskuskit ovat täysammattilaisia.

Mustonen on saanut paikan latvialaisesta Lokomotive Daugavpils -tallista.

”Tarkoituksena olisi sopimus ja tallipaikka myös johonkin muuhun sarjaan ja maahan”, Mustonen sanoo.

Myös Suomen tämän hetken ykköskuski Timo Lahti ajaa Mustosen kanssa samassa latvialaisjoukkueessa.


Maailmalla huippukuljettajat ovat ammattilaisia, ja ammattilaisuus on myös Mustosen tavoitteena.

”Monilla huippukuskeilla on jokaisessa maassa sopimuksien mukainen oma kalusto ja mekaanikot. Heidän tarvitsee vain saapua paikalle kisaan ajamaan”, Mustonen sanoo.

Latvialaistiimin testit alkavat jo maaliskuussa ja niissä karsitaan joukkueen sisällä keskinäinen järjestys.

”Siinä katsotaan, kenestä on lopulta mihinkin”, Mustonen sanoo.

Mustonen uskoo omiin mahdollisuuksiinsa, vaikka maailman kärki menee lujaa.

”Kovat ovat kovia, mutta hyvänä päivänä, kun on onnea mukana ja kalusto ja mies toimivat, niin mahdollisuudet ovat vaikka mihin. Maaradan MM-sijoituksista lähden tietysti ajamaan”, Mustonen sanoo.

Mihin speedawy katosi Suomesta?

Vuosikymmeniä sitten, 1970- ja 1980-, vielä 1990-luvullakin speedway oli yleinen näky esimerkiksi television Urheiluruudussa.

Lajin kultavuosina muun muassa jääspeedwayn kultainen maailman­mestaruus­mitali ripustettiin Jarmo Hirvasojan kaulaan vuonna 1990. Mutta enää lajia ei näy oikein missään.

Speedwayta 1980-luvun alusta tiiviisti seurannut, Suomen moottoriliitto ry:n ratalajien tiedottajanakin toiminut Tomi Nevanperä sanoo, että laji on pienentynyt valtavasti sen kulta-ajoista tähän päivään.

”Kun pieni laji pienentyy, niin sitten se häviää lähes olemattomiin”, Nevanperä toteaa.

Kuka?

Jesse Mustonen


 23-vuotias speedway- ja maaratakuljettaja

 Kotipaikka Varkaus

 Edustaa Must One’s Racing Teamia

 Saavutuksia: Lukuisia henkilökohtaisia maaradan SM-mitaleita ja nuorten speedwayn SM-mitaleita, maaradan MM-joukkuekisan pronssia 2015.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kelly Sildaru nousi tallinnalaiselta metsäkumpareelta maailman parhaaksi – nyt hän pyörii kuin hyrrä takaperin

 2. 2

  ”Yksi parhaista maaleista, jonka tulet koskaan näkemään” – Aleksander Barkovin huima viimeistely kerää ylistystä

 3. 3

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”

 4. 4

  Avovesiuinnista tuli ultrajuoksija Noora Honkalalle ”rakas harrastus”, kun hän oppi uimisesta yhden tärkeän asian

 5. 5

  Valtio osallistuu sittenkin Matti Nykäsen hautajaiskustannuksiin – yläraja 20 000 euroa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Valtio osallistuu sittenkin Matti Nykäsen hautajaiskustannuksiin – yläraja 20 000 euroa

 2. 2

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”

 3. 3

  Kelly Sildaru nousi tallinnalaiselta metsäkumpareelta maailman parhaaksi – nyt hän pyörii kuin hyrrä takaperin

 4. 4

  Vladimir Putin heitteli judon olympiavoittajaa ja loukkasi sormensa – naisjudokan kanssa selvästi tiukempaa

 5. 5

  ”Yksi parhaista maaleista, jonka tulet koskaan näkemään” – Aleksander Barkovin huima viimeistely kerää ylistystä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomen Voimisteluliitto käynnistää kurinpitomenettelyn valmentaja Titta Heikkilän käytöksestä

 2. 2

  Nuorten koripallojoukkue keksi kaoottisen pelitavan, jolla se tekee jopa sata pistettä ottelussa – vastustajat raivostuivat: ”Ei ole koripalloa”

 3. 3

  Kahden maailman­mestaruuden välissä Peter Kotilainen tarttui pulloon – Nyt huippu-urheilija kertoo, että viina oli pahemman ongelman oire

  Tilaajille
 4. 4

  Paljain käsin puuman tappanut polkujuoksija kertoi ensi kertaa kamppailustaan

 5. 5

  Lionel Messin hyväntahtoisesta eleestä tuli kirous pienelle afganistanilaispojalle

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  3. 3

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Ikonisessa kuvassa suuteleva merimies on kuollut

  9. 9

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  10. 10

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää