Urheilu

Nella Korpio, 19, harrasti lapsena yhtä aikaa kahdeksaa urheilulajia, sitten oli pakko karsia – nyt häntä verrataan jo oman lajinsa supertähteen

Korpio tavoittelee menestystä Ruotsin Åressa aikuisten MM-kisoissa ja nuorten MM-kekkereissä Italian Val di Fassassa.

Dong... dong... dong... dong.

Kumina lähes peittää alleen puhelimeen vastaavan nuoren naisen äänen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Soititpa hyvään aikaan, saatiin kirkon kellotkin tähän taustalle”, Nella Korpio sanoo nauraen.

Korpio, 19, on Suomen alppihiihdon suurimpia tulevaisuuden lupauksia, jonka otteita suomalaiset penkkiurheilijat pääsevät seuraamaan Åren MM-pujottelussa Ruotsissa tällä viikolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ennen sitä vuorossa oli kuitenkin muutama lepo- ja harjoituspäivä Itävallan Innsbruckissa, ja viime torstain sisältö oli varsin selvä.

”Unen lisäksi lepopäivien tärkeintä antia on hyvien ravintoloiden valinta kahdesti päivässä. Intialainen ja hyvä pihviravintola on toistaiseksi kokeiltu”, Korpio toteaa.


Lepo tulee tarpeeseen, sillä Korpio laski muutama päivä aikaisemmin Itävallan Obdachissa Eurooppa-cupin pujottelussa sijat 29 ja 16. Kausi on osoittanut, että eväitä on paljon parempaankin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsinki Ski Clubia edustava Korpio katkaisi suomalaisittain pitkän kuivan kauden 22. joulukuuta, kun hän laski 23:nneksi maailmancupin pujottelussa Ranskan Courchevelissa. Edellinen suomalaisnainen maailmancupin pisteillä oli Tanja Poutiainen yli neljä vuotta aiemmin.

Tammikuun alussa tuli jatkoa, kun Korpio laski Zagrebissa sijalle 20 ja Flachaussa sijalle 27. Tie maailmancupin pisteille on kuitenkin ollut pitkä, ja matkan varrelle on mahtunut muun muassa kuukausien mittaiseksi venynyt sairausloma.

Korpio laskee oman alppihiihtonsa alkaneen 5-vuotiaana Vihdissä Sami Uotilan ratalaskukoulussa. Liikunnallisesti aktiivinen tyttö ei kuitenkaan tyytynyt vain yhteen lajiin. Toisella luokalla kalenteria täyttivät kahdeksan eri lajin harjoitukset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Alppihiihto, ringette, jalkapallo, telinevoimistelu, seinäkiipeily, koripallo, tennis, uinti”, Korpio luettelee.

”En harrastanut kahdeksaa lajia kovin pitkään. En väsynyt, mutta harjoituksiin ei yksinkertaisesti vain ehtinyt.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lajivalikoima pieneni vähitellen, mutta kaksi joukkuelajia pysyi mukana monta vuotta. Korpio näkee lajit tärkeinä etenkin sosiaalisen kanssakäymisen kannalta.

”Fudiksen lopetin 13-vuotiaana, ja 15-vuotiaana ringette putosi pois. Se oli kipeä valinta, vaikka olin useamman vuoden tiennyt, että alppihiihto on se juttu.”

”Jos olisi yksin tehnyt tätä esimerkiksi 9-vuotiaasta, sosiaalisten taitojen alikehittyneisyys olisi alkanut jo toiselta luokalta, mikä voisi aiheuttaa vaikeuksia myöhemmin elämässä.”


Vaikka Korpio viettää paljon aikaa yksin kisareissuissa, ainakaan lähiviikkoina ei tekemisestä ole puutetta. Mäkelänrinteen urheilulukiosta olisi tarkoitus valmistua keväällä, ja jäljellä on enää pari psykologian kurssia ja aineen ylioppilaskirjoitukset maaliskuun puolivälissä. Kirjat kulkevat siis mukana reissussa.

Aiemmin Korpio on jo kirjoittanut englannin, ruotsin, äidinkielen ja matematiikan mainioin arvosanoin. Kolme E:tä ja yksi C kestävät vertailun.

”Olen ihan ylpeä suorituksistani. Olen kirjoittanut aineet, jotka ovat tärkeitä minulle. Vaikka koulu ei ole aina kiinnostanut, haluan hoitaa sen kunnialla. Sitten en ainakaan ole sulkenut tulevaisuuden mahdollisuuksia.”

”Hoitamalla koulun puolihuolimattomasti voisi aiheuttaa vain huonoa tunnetta itselle.”

Opintoihin keskittyminen tuotti Korpiolle tavallista enemmän tuskaa vuoden 2017 loppupuolella. Korpion jalasta murtui pohjeluu, kun hän kaatui harjoituksissa lokakuussa 2017. Vamma ei vaatinut leikkausta, ja lääkäri antoi toipumisajaksi 4–6 viikkoa. Toisin kuitenkin kävi.

”Minut päästettiin mäkeen viiden viikon päästä, vaikken pystynyt oikein edes kävelemään. Levin maailmancupin aikana otin iisisti tuntumaa lumeen lastenrinteessä.”

”Pian todettiin kuitenkin, että ei sittenkään kannata. Siinä oli vähän väärinymmärryksiä rasituksesta, eikä lääkäreillä ehkä ollut tarpeeksi kokemusta alppihiihdon puolelta.”

Korpion 4–6 viikon sairausloma venyi lopulta lähes viiden kuukauden mittaiseksi.

”Oli aika raskasta, kun sanottiin, että asioita voi tehdä ”kivun mukaan”, eli itse oli koko ajan määriteltävä, saako tehdä vai ei. Koulussa oli tosi hankalaa aikaa, kun pää oli ihan muualla.”

Loukkaantumisen jälkeen Korpio on laskenut vain pujottelua. Suurpujottelun rasitus aiheuttaa edelleen turvotusta, vaikka jalassa ei pitäisi mitään vikaa enää olla. Tilanne tutkitaan tarkemmin kauden jälkeen.

Åren MM-kisoissa Korpio kilpailee vain pujottelussa ja joukkuekilpailussa. Italian Val di Fassassa 18.–21. helmikuuta järjestettävissä nuorten MM-kisoissa ohjelmassa on vain pujottelu.

Åren pujottelun karsinta lasketaan perjantaina 15. helmikuuta ja loppukilpailu lauantaina. Val di Fassassa pujottelumitalit ovat jaossa keskiviikkona 20. helmikuuta.


”Aikuisissa on vaikea sanoa tulostavoitetta, kun osa kilpailijoista puuttuu [maakiintiöiden vuoksi]. Toivon, että saan tuulettaa onnistunutta kisaa. Se voi riittää yllättävän korkealle.”

”Nuorten kisoista lähden kyllä hakemaan sitä kultaista mitalia.”

Vuoden vaihteen esitysten perusteella mahdollisuudet tavoitteiden saavuttamiseen ovat olemassa. Korpio kertoo, että ennen kautta asetetut tavoitteet on jo saavutettu ja uusia pitänyt miettiä – hyvän olon tunne kun ei ole se tavoiteltavin olotila kesken kauden.

”Se ei auta silloin, kun pitää kaivaa pieni raivo laskuun. Kauden aikanakin kannattaa toki nauttia, mutta se ei saa riippua tuloksista.”

Korpio sanoo haluavansa ainakin kerran vielä pisteille MM-kisojen jälkeisissä kahdessa maailmancupin kisassa. Tavoite on realistinen, ja niin on myös suhtautuminen vähitellen lisääntyneeseen hehkutukseen ja tulevaisuuden alppitähdeksi nimeämiseen.


Vasta 19-vuotiasta laskijaa on verrattu niin tämän hetken suurimpaan tähteen Yhdysvaltojen Mikaela Shiffriniin kuin Suomen kaikkien aikojen naislaskijaan, viisinkertaiseen arvokisamitalistiin Tanja Poutiaiseen (nykyisin Poutiainen-Rinne).

”Aika kaukanahan minä vielä Tanja Poutiaisesta olen, mutta onhan se imartelevaa. Vähän joutuu laskemaan, että saavuttaa hänet, mutta olisi se makeaa päästä niihin saavutuksiin ja miksei korkeammallekin.”

”Isoin vahvuuteni on se, että olen hyvä kehittymään. En pelkää sitä, että tulee takkiin. Sen takia on siistiä olla kisoissa, joissa maailman parhaat ovat mukana. Se kertoo täsmälleen, kuinka paljon nopeampi pitää olla.”

”Totta kai sattuu hävitä seitsemän sekuntia Schiffrinille, mutta sitä siistimmältä tuntuu sitten kilpailla samoilla sadasosilla muutaman vuoden päästä.”


Iso osa laskijan kehittymistä on epäonnistumisten analysoiminen ja pettymyksistä ylipääseminen. Korpiolla on alla kaksi alle odotusten mennyttä kisaa Obdachissa, mutta hän vakuuttaa, etteivät epäonnistumiset jää pyörimään takaraivoon.

”En saanut yhtään toivotunlaista laskua. En saanut jalkoja toimimaan, joten pari lepopäivää on ihan hyvä. Unohdan pettymykset kuitenkin ihan hyvin. Käyn vain läpi kisan ja sen, mikä meni pieleen.”

Korpio on siirtynyt sisätiloihin, ja ravintolan äänet sekoittuvat taustalta jälleen kuuluviin kirkon kelloihin. Alkaa olla aika päästää Suomen kirkkaimpiin alppitoivoihin kuuluva Korpio ruokansa pariin. Sitä ennen kiinnostaa kuitenkin tietää, mitä hän tekee silloin, kun ei harjoittele, kilpaile tai matkusta.

”Tykkään laittaa ruokaa ja kokeilla siinä erilaisia juttuja. Porsaan ribsit itse tehdyllä barbeque-kastikkeella ovat heikkouteni.”

Entä onko jotain, mitä Suomen kansan pitäisi vielä tietää Nella Korpiosta?

”Veikkaan, että tiedetään jo nytkin enemmän kuin pitäisi, kun suhteutetaan menestykseen.”

Ehkä näin, mutta jos menestyskäyrä jatkaa samaan suuntaan, jatkossa tiedetään varmasti vielä enemmän.

Alppihiihdon MM-kisat Åressa 17. helmikuuta asti. Yle näyttää kisoja TV2:ssa ja Areenassa.

Kuka?

Nella Korpio


 Ikä: 19.

 Asuinpaikka: Helsinki.

 Seura: Helsinki Ski Club.

 Saavutukset: 4 FIS-tason pujottelukilpailun voittoa, maailmancupissa paras sijoitus 20. sija Zagrebissa 5.1.2019.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Koripallon suurseurat riitelevät pelaajista, mutta siipirikkoinen Susijengi edennyt MM-turnauksen porteille: ”Pelaajat ymmärtävät, että tämä on hieno paikka”

 2. 2

  Tuukka Raskin nerokas oivallus raivostutti vastustajan – ei tarvinnut edes venyä torjuntaan

 3. 3

  Susijengin pelintekijä Jamar Wilson oli tyytyväinen peleihinsä liettualaisessa seurassa, mutta sitten alkoi omituinen pomotus: ”Yksi koko urani suurimmista tarinoista”

 4. 4

  Puolalainen jalkapallojoukkue väläytti innovatiivista aloitustyyliä – pallo päätyi omaan maaliin 12 sekuntia myöhemmin

 5. 5

  Juhamatti Aaltonen nousi Ruotsin NHL-tähden ohi yllättävän listan kärkipaikalle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Puolalainen jalkapallojoukkue väläytti innovatiivista aloitustyyliä – pallo päätyi omaan maaliin 12 sekuntia myöhemmin

 2. 2

  Tuukka Raskin nerokas oivallus raivostutti vastustajan – ei tarvinnut edes venyä torjuntaan

 3. 3

  Jalkapallomiljonääri Zlatan Ibrahimovic kertoi hämmentävän esimerkin pihiydestään: ”Välittäjä sanoi, etteivät rikkaat käy Ikeassa”

 4. 4

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”

 5. 5

  ”Yksi parhaista maaleista, jonka tulet koskaan näkemään” – Aleksander Barkovin huima viimeistely kerää ylistystä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomen Voimisteluliitto käynnistää kurinpitomenettelyn valmentaja Titta Heikkilän käytöksestä

 2. 2

  Nuorten koripallojoukkue keksi kaoottisen pelitavan, jolla se tekee jopa sata pistettä ottelussa – vastustajat raivostuivat: ”Ei ole koripalloa”

 3. 3

  Kahden maailman­mestaruuden välissä Peter Kotilainen tarttui pulloon – Nyt huippu-urheilija kertoo, että viina oli pahemman ongelman oire

  Tilaajille
 4. 4

  Paljain käsin puuman tappanut polkujuoksija kertoi ensi kertaa kamppailustaan

 5. 5

  Lionel Messin hyväntahtoisesta eleestä tuli kirous pienelle afganistanilaispojalle

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Osa Ison Omenan kauppakeskuksesta suljettiin tuhkarokkoepäilyn takia

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  4. 4

   Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille

  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  7. 7

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”

  10. 10

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää