Urheilu

Veikkausliiga-joukkue HIFK oli ennen kaveriporukka, nyt nousijajoukkueesta tulee kansainvälinen ammattilaisjoukkue – ”Toimintakulttuuria oli pakko muuttaa”

Tero Mäntylä ja brasilialainen Toró ovat uusia vahvistuksia.

Veikkausliiga-joukkue HIFK:sta tulee tällä kaudella ensimmäistä kertaa täysammattilaisjoukkue. Eikä siinä kaikki.

HIFK on tulevalla kaudella aiempaa kansainvälisempi. Joukkueeseen on tulossa kansallisuuksia ainakin puolisen tusinaa.

Joukkueessa on nyt 21 sopimuspelaajaa, ja urheilutoimenjohtaja Mika Lönnströmin mukaan uusia pelaajia on tulossa vielä 7–10.

HIFK julkaisee perjantaina uusina sopimus­pelaajina toppari Tero Mäntylän, 27, joka voitti Bulgariassa neljä maan mestaruut­ta ja cupin, sekä brasilialaisen keskikenttäpelaajan Torón, 32 (Rafael Ferreira Francisco).

Toró on pelannut muun muassa kahdeksan kautta Brasilian pääsarjassa ja voittanut maan mestaruuden legendaarisessa Flamengossa. Viime vuosina hän on esiintynyt Japanissa kolmanneksi ylimmällä sarjatasolla.

”Heidän lisäkseen tulee ainakin viisi muuta pelaajaa”, Mika Lönnström sanoi torstaina.


Muutos on suuri aiempaan verrattuna.

2000-luvun alussa HIFK Fotboll oli aladivarien hissijoukkue, jota tiiviiksi hitsautunut kaveriporukka rupesi hilaamaan vuonna 2007 ylöspäin sarjataso kerrallaan.

Kahdeksassa vuodessa joukkue nousi Veikkausliigaan ja pysyi siellä kolme kautta, kunnes putosi syksyllä 2017 Ykköseen. Nyt joukkue on taas noussut Veikkausliigaan, mutta vuosia yhdessä pysyneestä kaveriporukasta on enää muutama pelaaja jäljellä.

He ovat Jukka Halme, 33, Jani Bäckman, 30, ja Matias Hänninen, 27, jotka ovat yhteensä pelanneet yli 20 kautta. Heidän lisäkseen viime kauden joukkueesta on jäljellä neljä muuta pelaajaa.

Lönnströmin mukaan päätös joukkueen ammattilaisuudesta syntyi viime kauden lopulla.

”Ennen sarjan loppumista tehtiin kova päätös, että me olemme ammattilaisjoukkue. Halusin, että nousun tehneillä jätkillä olisi mahdollisuus olla mukana, mutta ei se oikein onnistunut”, Lönnström sanoi.

Viime kaudella joukkue harjoitteli päivän päätteeksi, kun pelaajat olivat tehneet työnsä tai suorittaneet opintojaan.

Nyt harjoitukset ovat aamuisin tai keskellä päivää. Uutta on sekin, että pelaajille on tarjolla sopimusruokailu Töölön Sävelessä. Joukkue lounasti siellä torstaina samaan aikaan, kun Lönnström kertoi toisella puolella ravintolaa joukkueen rakentamisesta.

”En usko, että Veikkausliigassa voi pelaaja enää nykyään tehdä täyspitkää työpäivää, tulla sen jälkeen harjoituksiin ja tehdä täyspainoisen harjoituksen”, Lönnström sanoi.

Harjoituskaudella HIFK treenaa seitsemän kertaa viikossa huhtikuussa alkavaa Veikkausliigaa varten.

”Ei meillä ollut mitään muuta mahdollisuutta kuin muuttaa toimintakulttuuria, että pystymme kilpailemaan.”

Mutta millä keinoilla ja rahkeilla HIFK pestaa ulkomaisia pelaajia?

Edelleenkään seura ei pysty kilpailemaan pelaajista rahalla. Lönnströmin mukaan HIFK:n pelaajabudjetti tulevalle Veikkausliiga-kaudelle on 350 000 euroa. Se lienee sarjan pienin pelaajabudjetti.

Suurin osa palkoista on hyvin pieniä. HS:n tietojen mukaan HIFK on tarjonnut joillekin suomalaispelaajille vain 500 euron kuukausipalkkaa.

Lönnström ei kiellä, etteikö HIFK maksaisi pieniä palkkoja.

Ulkomaisille pelaajille Veikkausliiga-seurat joutuvat maksamaan vähintään minimipalkan, joka on Kelan vuosittain määrittelemä. Tänä vuonna se on 1 211 euroa kuussa.

”Esimerkiksi Toró haluaa [Japanista] Eurooppaan, ja Suomi on hänelle hyvä paikka, koska hän pääsee pelaamaan pääsarjaa. On pelaajia, jotka tarvitsevat hyviä harjoituksia, hyvän valmennuksen ja mahdollisuuden, ja sen jälkeen he voivat ehkä ottaa askeleen eteenpäin urallaan.”

Käytännössä HIFK:n edustusjoukkueen strategiana on olla ponnahduslauta pelaajille. Maailma on täynnä jalkapalloilijoita, jotka haluavat eteenpäin urallaan tai nostaa markkina-arvoaan, ja näille pelaajille HIFK ja Veikkausliiga voivat olla houkutteleva yhdistelmä.

”Olemme sanoneet kaikille, että annamme pelaajalle mahdollisuuden lähteä ulkomaille, jos tulee tilaisuus. Olen ajatellut tämän toisella tavalla. Toimintaympäristömme voi olla vähän laajempi.”

HIFK:n pelaajarekrytointi on ollut melko poikkeuksellista. Joukkueeseen on otettu verrattain tuntemattomia pelaajia ulkomailta ilman testaamista.

Lönnströmin mukaan uusia pelaajia on kuitenkin suositellut aina joku, jonka kanssa hän on tehnyt töitä ja johon hän luottaa. Kontakteja Lönnströmille on ehtinyt kertyä värikkäällä valmennusuralla, jonka aikana hän on valmentanut Thaimaassa, Malediiveilla, Tansaniassa ja Slovakiassa.

”Minulla on aika paljon pelissä. Pelaajat on mielestäni minun tavallani kartoitettu hyvin, mutta aina voi tulla virheitä.”

Lönnström on halunnut kaikilta joukkueen uusilta pelaajilta kahta asiaa.

”Haluan heiltä sataprosenttista keskittymistä ja halua pyrkiä eteenpäin. Kokeneemmilta pelaajilta olen halunnut, että heillä on jotain hampaankolossa.”

Eteenpäin pyrkiviä nuoria pelaajia joukkueessa ovat muun muassa IFK Mariehamnista tullut keskikenttäpelaaja Joel Mattsson, 19, ja Käpylän Pallosta siirtynyt laitahyökkääjä Kevin Larsson, 17. Kokemusta edustavat muun muassa Njazi Kuqi, 35, ja HJK:ssa viime kaudella pelannut Hannu Patronen, 34.

Viime kauden päätteeksi Lönnström jutteli fanien kanssa kauden päättäjäisissä ja huomasi fanien haluavan jotain uutta joukkueelta.

”Monta äijää sanoi, että eihän me nyt taas mennä sinne liigaan vain selviytymään. Sanoin vain, että en voi luvata muuta kuin yrittää tehdä niin hyvän joukkueen kuin mahdollista, ja se tarkoittaa muutoksia.”

HIFK pelaa seuraavan kotiottelunsa Suomen cupissa lauantaina 23. helmikuuta Talissa kello 13.00 FC Interiä vastaan.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Cristiano Ronaldosta tuli ensimmäinen jalkapalloilija, joka on voittanut Valioliigan, La Ligan ja Seri A:n mestaruudet

 2. 2

  Kärpät sinetöi SM-finaalien avausvoittonsa kahdella maalilla tyhjiin

 3. 3

  Annina Rajahuhta oli hetken jääkiekon juhlittu maailman­mestari: Harjoituksiin hän matkustaa metrolla ja rahat riittävät vain arjen kuluihin

 4. 4

  FC Honka jyräsi KuPSin ylitse Kuopiossa, ja 17-vuotias Arlind Sejdiu teki debyyttimaalinsa liigassa

 5. 5

  Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Annina Rajahuhta oli hetken jääkiekon juhlittu maailman­mestari: Harjoituksiin hän matkustaa metrolla ja rahat riittävät vain arjen kuluihin

 2. 2

  Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

  Tilaajille
 3. 3

  Palomies Joonas Mäkipelto on leuanvedon maratonlajien ME-mies – nyt hän jahtaa ennätystä myös uudessa lajissa

 4. 4

  Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

  Tilaajille
 5. 5

  Valmentajan mielestä Patrik Laine pelasi pudotuspeleissä uransa parhaan NHL-pelin: ”Tärkeintä on, että hän ymmärtää itse, miten hyvä hän oli”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

  Tilaajille
 2. 2

  Ryöstettiinkö Naisleijonilta maailmanmestaruus? Säännöissä ristiriitaisuuksia, yksi kohta avainasemassa

 3. 3

  Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

  Tilaajille
 4. 4

  Suomelle tappio MM-finaalin hurjassa trillerissä – näin ottelu eteni

 5. 5

  Naisleijonien päävalmentajan persoonallinen juhlinta herätti huomiota myös Kanadassa, videota katsottu yli 70 000 kertaa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  3. 3

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  4. 4

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  5. 5

   Puolikuun laulaja Kari Pesonen on kuollut

  6. 6

   Jussi Halla-aho sanoo osan vanhoista kirjoituksistaan olleen ”tyhmiä ja harkitsemattomia” muttei irtisanoudu teksteistä

  7. 7

   Saaristoon, Mathildedaliin vai Kristiinan­kaupunkiin? Katso kymmenen vinkkiä, mihin kannattaa matkustaa Suomessa

  8. 8

   Via Crucis keräsi tuhansia katsojia Helsingin keskustaan

  9. 9

   Helsingin asuntokisassa nuoret suunnittelijat yhdistelevät muodikasta jakamis­taloutta muistoihin menneiltä ajoilta

  10. 10

   Egyptin presidentti rakennuttaa uutta pää­kaupunkia kuin faarao konsanaan: Aavikolle ilmestynyt Uusi Kairo on massiivinen rakennus­hanke

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  3. 3

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  4. 4

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  5. 5

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  6. 6

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinkiläisessä hätämajoituksessa viettää yönsä yhdeksän­kuukautinen vauva

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  9. 9

   Cecilia Vuorimaa, 20, on tilausprinsessa

  10. 10

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää