Harmaat kotkat – edelleen on olemassa joukko, joka tuo vuosi vuoden jälkeen MM-mitaleita Suomeen

Ikämiehet kiertävät joka vuosi maailmanmestaruuskilpailuissa ympäri Eurooppaa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Vikersund, Norja

Mäkihypyn valmentajalavalla soi kesken koekierroksen puhelin. Ääni kuuluu Suomen valmentajan Ari Raitoharjun taskusta.

Raitoharju on entinen kovan luokan mäkihyppääjä vuosikymmenten ajalta. Viisi vuotta sitten ura loppui 55-vuotiaana, kun polvi vääntyi Taivalkoskella MM-kilpailuissa. Hän antaa Hannu Rosenlundille, 70, lähtömerkin ja vastaa puhelimeen.

”Nytkö ne varusteet tulivat? Joo, otat nyt vaan taksin ja tuut äkkiä tänne. Ehdit, ehdit. Koekierros on vasta menossa.”

Väinö Karjalainen, 68, pääseekin hyppäämään, viime hetkellä. Hän oli jäänyt lannistuneena hotellille muiden hyppääjien lähdettyä mäkikeskukseen.

Lentoyhtiö oli hävittänyt hänen hyppyvarusteensa. Koko muu Suomen joukkue oli harjoitellut Vikersundissa kaksi päivää, mutta Karjalainen oli kokeillut vain kerran joukkuetoveri Matti Kasevan, 71, varusteilla.


Nyt Karjalainen nousee mäkihyppyhaalari valmiiksi päällä ja monot jalassa taksiin, joka suuntaa kohti mäkikeskusta.

Keskuksen kruununa on maailman tämän hetken uljain hyppyrimäki: Vikersundin lentomäki. Se on legendaarinen jättimäki, jossa itävaltalainen Stefan Kraft hyppäsi viime keväänä maailmanennätyksen 253,5 metriä.

Karjalaisen tähtäimessä on viereinen mäki. Hän kuuluu Suomen yli 65-vuotiaiden maajoukkueeseen, jonka ensimmäinen kilpailu on K45-mäessä. Se näyttää jättimäen rinnalla sympaattiselta kääpiöltä.

Suomalainen mäkihyppy on pitkään ollut alamaissa. Viimeisimmän yleisen sarjan MM-mitalin voitti Harri Olli Sapporossa vuonna 2007. Sen jälkeen on ollut hiljaisempaa.

Mutta Suomen ikämiehet eivät ole hiljaa, millään tavalla. Ennen hyppyjä hyppytornista kuuluu taukoamaton puheensorina ja kilpailujen jälkeen mäkimontusta mitalien kilinä. Niitä veteraanit tuovat edelleen Suomeen joka vuosi kahmalokaupalla.


Mitaleja on tullut joka puolelta, esimerkiksi Venäjältä, Sloveniasta, Italiasta, Yhdysvalloista, Suomesta ja Norjasta. Kilpailijoita on samoista maista. Ensi vuonna Itävallan Innsbruckissa järjestetään veteraanien 30-vuotisjuhlakilpailut.

Yleensä mitä vanhempaan ikäluokkaan eli suurempaan mäkeen mennään, sitä pienemmäksi supistuu harrastajajoukko. Yli 30-vuotiaita on sangen vähän. Mutta neljänkympin ylitettyään moni innostuu uudestaan, ja jotkut jopa ensimmäistä kertaa.

Esimerkiksi Teuvo Kärkkäinen hyppäsi ensimmäisen hyppynsä alle kymmenen vuotta sitten. Silloin hän oli vasta 60-vuotias, ja vuoden päästä hyppää yli 70-vuotiaissa.

”Tavoitteeni on, että vielä joskus olen vanhin näissä kisoissa.”

Kun työura alkaa lähestyä eläkepäiviä, jotain harrasteitahan ihmisen pitää keksiä. Monet aloittavat mäkihypyn Kärkkäistä nuorempanakin. Esimerkiksi joukon vahvinta savon murretta rupatteleva Timo Koponen, joka aloitti alle 50-vuotiaana.

Leipätyökseen Koponen soittaa viulua Kuopion kaupunginorkesterissa ja on orkesterin kakkosviulunjohtaja. Harrastuksekseen hän lentää suksien päällä ilman halki.

”Täällä on sydänkirurgeja ja aika paljon insinöörejä”, Matti Kaseva kertoo.

”Ei minullakaan mitään muita paheita mäkihypyn lisäksi ole kuin se insinööriys”, lausahtaa parikymmentä vuotta Kasevaa nuorempi Olli Kuronen.


Kaseva itse on yksi kolmesta Suomen veteraanimaajoukkueen jäsenestä, jotka ovat hypänneet oikeasta lentomäestäkin. Nyt joukkueessa olevat Pasi Huttunen, 51, ja Juha Miettinen, 39, hyppäsivät juuri täällä Vikersundissa vanhasta lentomäestä aikoinaan, Huttunen maailmancupissa ja Miettinen Continental Cupissa. Molemmat voittavat nyt Vikersundissa maailmanmestaruuden.

Kaseva sen sijaan käytti tilaisuuden hyväkseen veteraanien MM-kisamatkalla Yhdysvaltojen Ironwoodissa, Michiganissa. Maailman kuudes, vähiten tunnettu lentomäki oli siellä hyppykunnossa ja tuolloin avoinna harjoittelua varten.

FIS:n sääntöjen mukaan virallisissa lentomäissä ei saa harjoitella muulloin kuin MM-kisojen tai maailmancupin virallisissa harjoituksissa. Ironwoodin mäki ei ollut FIS:n listalla.


”Kun olin tornissa, joku sanoi, että uskaltaakohan se hypätä. Poikani oli siellä ja totesi, että jos isä on tuonne suksineen mennyt, ei se kävellen alas tule.”

Eikä tullut. Kaseva oli tuolloin 45-vuotias. Hän lienee kaikkien aikojen vanhimpana lentomäestä hypännyt suomalainen. MM-kisoista hänellä on kaksi kultamitalia, nyt tuli hopeaa.

Yhteensä suomalaiset saivat Vikersundin MM-kisoista 11 kulta-, viisi hopea- ja kuusi pronssimitalia. Hyppääjiä kilpailuissa oli 110, yhdeksästä eri maasta. Suomalaisten ja norjalaisten lisäksi isot joukkueet oli esimerkiksi Venäjällä ja Slovenialla.

Lumisade on piiskannut mäkiä ja hyppääjiä jo toista päivää.

Pienimmän mäen kilpailu jouduttiin keskeyttämään ensimmäisen kierroksen jälkeen, kun jäädytetty vauhtimäen latu alkoi murtua reunoiltaan. Koehyppääjän sukset tökkäsivät hyppyrin notkossa, ja hän oli lentää naamalleen kummulle. Selvisi kuitenkin kunnialla.

”Latua ei ole jäädytetty tarpeeksi pitkään. Eivät olleet ajatelleet, että näin paljon isoja miehiä tulee hyppäämään”, Suomen huoltaja Keijo Korpi sanoo.

Iso tarkoittaa tässä tapauksessa yli 80-kiloista.


Toisena päivänä ovat vuorossa isommat mäet. Suuremman mäkiennätys on 125,5 metriä.

Junioriksi tässä joukossa laskettava 40-vuotias koehyppääjä Marko Jokiniemi nousee pari lähtöpuomia ylemmäs kilpailijoita.

”Mä otan vauhtia niin paljon kuin saan!”

Ison mäen MM-kisojen ensimmäiseen hyppyynsä valmistautuva Arsi Sjögren, 65, vastaa hymyttömästi.

”Ota vaan, kyllä siellä alastulorinnettä riittää.”


Pienemmissä mäessä maailmanmestaruuden ja pronssin voittanut Jokiniemi lähtee liukuun kohti hyppyriä. Nummelan palokunnan palomies Somerolta lentää korkealla Vikersundin sakeassa lumisateessa kummun yli, tähtäimenään sadan metrin raja.

Jokiniemi voitti aikoinaan kesämäen suomenmestaruuden alle 18-vuotiaiden sarjassa. Kilpailussa olivat mukana muun muassa Ville Kantee ja Hannu Manninen.

Pian sen jälkeen pituuskasvu sekoitti hänen tekniikkansa, ja hän lopetti. Vajaan kymmenen vuoden kuluttua hän kuitenkin halusi kokeilla uudelleen.

”Seurailin mäkihyppyä televisiosta. Kävin muuten vain hyppyrimäellä ja kokeilla, tulisiko siitä mitään ja uskaltaisinko hypätä vielä.”

Uskalsi ja tuli. Seuraavana vuonna 2010 jo hyppäsi veteraanien MM-kisoissa Slovenian Bledissä.


Onnettomuuksia suomalaisille tapahtuu vain pari, ja nekin nuoremman polven miehille. Pienen mäen maailmanmestarin Sami Kestin sukset lipeävät isommassa mäessä jarrutuksessa ja hän lyö päänsä jarrutusalueen aitatolppaan.

Juha Nykänen saa keskisuuren ja suuren mäen henkilökohtaisista yli 35-vuotiaiden kovatasoisista kilpailuista kaksi hopeaa. Viimeisen päivän joukkuemäessä hän hyppää niin pitkälle, että joutuu ottamaan hypyn liian korkealta alas.

Telemarkia tehdessä Nykäsen taaemman jalan polvi rusahtaa. Eturistiside katkeaa, ja edessä on leikkaus ja kuntoutus. Kesti selviää tarkastuskäynnillä sairaalassa.

Huumori on huimapäisten veteraanien keskuudessa varsin hurttia.

”Yhdistetyssä vanhemmat hiihtävät ensin, ja sitten tulee luonnollinen poistuma”, Koponen kertoo.

Hörinä kuuluu veteraanien iäkkäämmästä päästä. Koponen oli tarkoittanut sitä, että veteraanit hiihtävät vähemmän lenkkejä, mutta mielikuva on toinen.

Mainittujen maailmanmestarien lisäksi kultaa Vikersundissa saivat myös Janne Haukipuro ja Erkki Ahtiainen.

Vanhemmat veteraanit katsovat Jokiniemen ison mäen koehypyn alkulentoa tyynenä. Se on tapana hyppyrimäen vauhtitornissa. Jokiniemen kadottua kummun taa kaikki keskittyvät taas omaan hyppyynsä.

Onhan noita hyppyjä nähty. Sjögren keskittyy avustamaan Anton Zapfia siteiden kiinnilaitossa.


Molemmat hyppäävät yli 60-vuotiaiden sarjassa. Münchenilainen orkesterinjohtaja Zapf on saanut uudet suksensa juuri ennen Norjan-matkalle lähtöä. Hän ei vielä saa siteitä yksin kiinnitettyä.

Veteraaneissa kaikki auttavat toisiaan ja iloitsevat toistensa suorituksesta. Lajin luonteeseen kuuluu se, että muiden epäonnistumista ei toivota. Epäonnistuminen voi olla kohtalokas.

”Hypätessä ei ole harjoittelua. Jokainen hyppy on oma kilpailunsa, johon on keskityttävä täysillä. Muuten käy huonosti”, Zapf sanoo.

Mikä saa ikämiehen mäkeen?

”Ainahan tulee mieleen, että joko tämä riittäisi, mutta aina tulee lähdettyä. On mennyt veriin”, Sjögren sanoo.

”Kyllä se viehättää, kun hyppy lähtee oikein putkeen ja tulee tunne kuin joku ottaisi niskasta kiinni, että nyt mennään.”

Zapf ei ole vielä päässyt sinuiksi uusien pidempien suksiensa kanssa. Sjögrenkin puistelee päätään hyppyjensä jälkeen, vaikka hän voittaa ylivoimaisesti. Zapf on kolmas.

Harjoituksissa Sjögrenillä oli sujunut paremmin. Kisassakin lennot ovat uljaat, vaikka vähän ponnistus myöhästyy.


Vauhtimäestä kuuluu Sjögrenin ilmassa keikkuessa ”ohhoh”, mutta Sjögren itse vain painaa eteenpäin. Kyllä se lento siitä asettuu.

Valmentajien mukaan hän oli harjoituksissa hypännyt yli sata metriä, kilpailussa hypyt jäävät alle 90:n. Mäen kriittinen piste on 105 metriä.

”Jos olisi osunut vähänkin kohdalle, olisi se satasen mennyt.”

Sjögren on kokenut menestyjä, mutta pienessä mäessä elämänsä ensimmäisen maailmanmestaruuden voitti Hannu Rosenlund.

”Itkin onnesta”, hän kertoi tulosten selvittyä pyyhkien silmäkulmiaan.

Sjögren on hypännyt 1970-luvulta alkaen. Kuinka pitkä lienee elämän pisin hyppy?

”No jos nyt meni edes harjoituksissa yli sata metriä, se on pisin”, Sjögren sanoo.

Nytkö vasta?

”Ne ovat isontaneet mäkiä vasta viime vuosina”, Sjögren hymähtää.

Hän hymyilee. Mikäs hymyillessä, kun ikämiehenä vielä pääsee uudelle sataluvulle, toiselle sataa. Metrejä on roimasti enemmän kuin vuosia.

Sjögren alkoi opetella V-tyyliäkin vasta viime vuosikymmenellä. Se vaaditaan maailmanmestaruuksiin isommissa mäissä myös veteraanitasolla.

Ikämiehetkin näet lentävät, eivät vain pompi. Ovathan he mäkikotkia.

Harmaita kotkia, mutta uljaita.

Oikaisu kello 13.40: Vikersundin lentomäen mäkiennätyksen haltija Stefan Kraft on itävaltalainen eikä saksalainen, kuten jutussa aiemmin virheellisesti todettiin. Oikaisu kello 15.30: Kuvassa yhdistetyn hiihdon maaliintulijoista keskellä on Erkki Ahtiainen, ei Timo Maukonen. Oikaisu kello 16.30: Kuvassa yhdistetyn hiihdon maaliintulijoista on oikealle Teuvo Kärkkäinen, ei Väinö Karjalainen. Palkintopallikuvassa Väinö Karjalaisen ja Teuvo Kärkkäisen mitalisijat ja nimet olivat aiemmin väärinpäin.


Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Perparim Hetemaj koki elämänsä kovimman iskun juuri, kun peliura Italiassa oli aluillaan: ”Sain yöllä soiton kotoa”

  Tilaajille
 2. 2

  Onneksi Huuhkajilla on ”varapatruuna” takataskussa

 3. 3

  Taitoluistelun MM-kisoissa tehtiin historiaa: naisten kilpailussa nähtiin ensimmäistä kertaa huima neloishyppy, mutta voittoon se ei riittänyt

 4. 4

  Teemu Pukin seuran pukukopissa on puhuttu Valioliiga-unelman lisäksi brexitistä: ”Siellä oli joitakin jätkiä, jotka eivät tienneet, mitä brexit tarkoittaa”

 5. 5

  Mikko Ilonen teki golfurallaan yhden pelillisen asian eri tavalla kuin muut ja se saattaa yhä näkyä autoa ajaessa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaisa Mäkäräinen puhuu NRK:n haastattelussa parisuhteestaan, eikä tunne itseään lainkaan vanhaksi nuorempien kilpakumppanien keskellä

 2. 2

  Anna Auvisella, 32, on kaksi unelma-ammattia, joista vain toisesta saa kunnon palkkaa

 3. 3

  Teemu Pukin seuran pukukopissa on puhuttu Valioliiga-unelman lisäksi brexitistä: ”Siellä oli joitakin jätkiä, jotka eivät tienneet, mitä brexit tarkoittaa”

 4. 4

  Taitoluistelun MM-kisoissa tehtiin historiaa: naisten kilpailussa nähtiin ensimmäistä kertaa huima neloishyppy, mutta voittoon se ei riittänyt

 5. 5

  Perparim Hetemaj koki elämänsä kovimman iskun juuri, kun peliura Italiassa oli aluillaan: ”Sain yöllä soiton kotoa”

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Vimpelin Veto riemastui Donald Trumpin twiitistä ja kutsui presidentin katsomaan maailman parasta suomalaista baseballia

 2. 2

  Valtteri Bottas otti ylivoimaisen voiton ja vielä lisäpisteen nopeimmasta kierrosajasta, Kimi Räikkönen pisteille Australian F1-osakilpailussa

 3. 3

  Judoka Katri Kakko muutti Helsinkiin tavoitellakseen unelmaa maailman­mestaruudesta – Sitten hänen elämänsä romahti

  Tilaajille
 4. 4

  3d-printteri takoo hevosille kenkiä ja iskuja vaimentavia ”lenkkitossuja” Vantaalla

 5. 5

  Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Liki 200-vuotias huvila rapistui hylättynä vuosia keskellä vanhinta Helsinkiä, pelastus koitti yllättävältä taholta

  4. 4

   Mikko Kautto vahtii suomalaisten eläke­miljardeja ja tietää, mikä suku­polvi on eläkkeiden suhteen voitolla

  5. 5

   Kurdien SDF-joukot: Isisin ”kalifaatti” on nujerrettu lopullisesti

  6. 6

   Laura Lindstedt kirjoitti hyperseksuaalisen naisen tarinan ja nyt hän kertoo, miksi

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on perjantai-ilta Suomen keskeisimmällä taksitolpalla: Autojen ylitarjontaa, kuljettajien luotettavuuden arviointia naaman perusteella ja ”Helsinkiä tuntevan kuskin” etsintää

  8. 8

   Oliko erikoissyyttäjä Robert Muellerin pommi sittenkin suutari?

  9. 9

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  10. 10

   Tommi Korpela ja Jani Volanen kävivät ruotsin­laivalla Joakim ”Jocke” Hackmanin juttusilla, ja muutamaa vuotta myöhemmin syntyi suosikki­sarja M/S Romantic

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  4. 4

   Kun mikään ei riitä ja kaikki on aina kesken – Lapsuudessa opittu luonteenpiirre voi tuhota parisuhteen, näin siitä selviää

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  6. 6

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  7. 7

   Iäkäs mies aiheutti kotonaan ryöstäjälle sairaalahoitoa vaativat vammat Hartolassa

  8. 8

   Maavoimat aikoo perustaa valmiuspataljoonia yllätyshyökkäyksen varalle

  9. 9

   Nokia ei yleensä koskaan kommentoi huhuja, mutta perjantaina yhtiö joutui sen tekemään osakkeen voimakkaan halpenemisen takia

  10. 10

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  5. 5

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  6. 6

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  7. 7

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  11. Näytä lisää