Urheilu

Pitkäaikainen kaveri paljastaa Iivo Niskasesta uusia puolia – ”Ihan käsittämättömän hienoa ja ihailtavaa”

Perttu Hyvärisen mielestä Niskasen menestys on auttanut häntäkin kehittymään hiihtäjänä.

”Pitkä rimpula Vieremän Koitosta oli aina välillä vastassa. Hän oli itsevarma jo silloin.”

Näillä sanoilla kelaa muistikuviaan maajoukkuehiihtäjä Perttu Hyvärinen, kun häntä pyytää kertomaan, mitä hän muistaa ensimmäisistä kohtaamisistaan Iivo Niskasen kanssa.

Jos isosisko Kerttu Niskasta ei lasketa, Hyvärinen lienee Suomen hiihtomaajoukkueessa pätevin henkilö kertomaan Iivo Niskasesta toisen urheilijan silmin.

Hyvärinen ja Niskanen ovat erittäin hyviä kavereita, mutta kaveruutta pidempi on heidän yhteinen taipaleensa kilpakumppaneina.

Hyvärinen muistelee, että ensimmäiset kohtaamiset tapahtuivat Pohjois-Savon juniorihiihdoissa noin 15 vuotta sitten, kun kaksikko oli iältään vähän toisella kymmenellä.

”Siitä lähtien on työnnetty menemään. Joka toinen vuosi oltiin samassa sarjassa”, sanoo Hyvärinen, joka itse on nykyään pari senttiä pidempi kuin 187-senttinen Niskanen.

Molemmat ovat nyt 27-vuotiaita. Hyvärinen on syntynyt kesäkuussa 1991, Niskanen tammikuussa 1992.

Maajoukkueryhmissä he ovat olleet kahta vuotta lukuun ottamatta yhdessä 17-vuotiaista lähtien ja monesti leireillä ja kilpailureissuilla kämppäkavereina.

”Ollaan tosi hyviä kavereita ja tunnetaan toisemme erittäin hyvin”, Hyvärinen sanoo.

Kaksikon kaveruudesta kertoo jotain pari viime kevään episodia.

SM-kisoissa Taivalkoskella Niskanen yritti 50 km:n kisassa hinata kahdella minuutilla kiinni ajamaansa Hyväristä mitaleille tarjoamalla peesiapua.

Matkan varrella Niskanen vilkuili jatkuvasti olkansa yli, että Hyvärinen pysyy vauhdissa mukana.

Lopulta Hyvärinen putosi kyydistä ja jäi ilman mitalia, mutta maalissa hän antoi Niskaselle kiitokseksi halauksen ja ohimolle huumoripusun. Lisäksi Hyvärinen lupasi tarjota Niskaselle kahvit ja konjakit.

”Meillä on pitkä kaveruussuhde, ja savolainen auttaa savolaista. Taitaa Iivolla olla varaakin tehdä tuollaista. Hauska kisa. En pystynyt sanomaan sanaakaan Iivolle kisan aikana. En olisi lopussa pysynyt mukana, vaikka olisi ollut vetonaru”, Hyvärinen sanoi tuolloin.

Viime toukokuussa Hyvärinen kertoo olleensa kotitilallaan Riistavedellä auttamassa peltotöissä, kun Niskanen soitti hänelle ja ehdotti, että he vaihtaisivat seuraa.

Näin sitten tapahtuikin, kun Niskanen oli pohjustanut asiaa. Nyt molemmat edustavat kuopiolaista Puijon Hiihtoseuraa.

Viime vuosien huippumenestys – muun muassa kaksi olympiavoittoa ja maailmanmestaruus – ei ole Hyvärisen mielestä muuttanut Niskasta mitenkään.

”Iivo on pysynyt ihailtavasti samanlaisena kaverina. Hän on ottanut asiat tosi hienosti ja lunkisti. Hän on esimerkillinen urheilija kaikessa – hieno idoli.”

Tiedossa on, että jo nuorena Niskanen jaksoi väsymättömästi katsoa ja analysoida videoilta huippuhiihtäjien tekniikkaa. Hän on myös erittäin perehtynyt valmennukseen yksityiskohtia myöten.

Hyvärisen mukaan Niskanen on kuitenkin hyvin laaja-alaisesti kiinnostunut paitsi kaikista hiihtoon liittyvistä asioista myös muutenkin urheilusta.

”Iivo on tosi kiinnostunut hiihdon kehityksestä ja uusista jutuista, mitä esimerkiksi Norjassa tai Venäjällä tapahtuu, ja olosuhteista. Onhan se tuonut meille muillekin hirveästi mielenkiintoa, kun seurataan Iivon kautta uusia juttuja ja keskustellaan niistä paljon.”

Sekin on tiedetty, että Niskanen on innokas raviurheilun seuraaja ja harrastaja, koska hän on usean hevosen osaomistaja.

Hyvärisen mukaan Niskanen on jo valmiiksi perehtynyt niihin juttuihin, joista esimerkiksi leirien lenkeillä keskustellaan.

”On kaksi asiaa, urheilu ja raviurheilu, joista Iivolla löytyy kyllä osaamista. Se hänen mielenkiintonsa ja vahva perehtymisensä niihin kahteen asiaan on ihan käsittämättömän hienoa ja ihailtavaa.”

Hyvärisen mielestä Niskanen on tavallaan auttanut häntä ja muitakin maajoukkuemiehiä kehittymään, kun samassa joukkueessa on yksi maailman parhaista hiihtäjistä.

”On ollut hauska seurata Iivon uran kehittymistä. Sitä on pystynyt peilaamaan itseen aika paljon. Totta kai vertaa paljon sitä tekemistä ja miettii lahjakkuuksia. Iivon läsnäololla on ollut hirmu positiivinen vaikutus omaan tekemiseen.”

Niskanen on ikään kuin näyttänyt tavoitetason. Harjoituksissa hän haastaa muita ja näyttää sielläkin vahvuuttaan ja kilpailuhenkisyyttään.

”Iivolla on ollut suuri merkitys minunkin kehittymiseeni. Olen nähnyt sitä hyvää tasoa, kun on äärimmäisen lahjakas urheilija ja monella osa-alueella niin vahva. Hän on tuonut sellaista menestymisen halua.”

Juniorisarjoissa Hyvärinen ja Niskanen olivat melko tasaväkisiä, mutta esimerkiksi alle 20-vuotiaiden MM-kisoista Hyvärisellä on parempaa menestystä, mitaleita myöten.

Aikuisten sarjaan siirtymisen jälkeen tasoero kaksikon välillä on venähtänyt Niskasen hyväksi. Hyvärisen mukaan häneltä on moni kysynyt, miltä se on tuntunut.

”Missään nimessä en ole ollut kateellinen. Iivon menestys kertoo, että itselläkin on mahdollisuuksia, eikä hänen menestyksensä ole ollut minulta pois. Päinvastoin, se on itsellenikin vain positiivinen asia, eikä siinä ole ollut sellaista perisuomalaista katkeruutta.”

Hyvärinen keertoo, että Niskasen ja Sami Jauhojärven voittaessa sprinttiviestin olympiakultaa vuonna 2014 hän iloitsi toisen menestyksestä enemmän kuin koskaan.

”Sellainen luo uskoa itsellekin, kun tietää, missä menee vaikka Iivoon nähden. Kyllä se auttaa ja on vain positiivista, jos joku meistä pärjää, on se sitten Iivo tai joku muu.”

Seefeldin MM-kisoissa Niskanen on voittajaehdokas 15 km:llä (p), jolla hän puolustaa kahden vuoden takaista maailmanmestaruuttaan.

Kyseessä on myös Hyvärisen päämatka.

”Tiedän, että Iivo on voittajatyyppi kaikessa. Itseltäni odotan parasta, mitä on nähty”, Hyvärinen tiivistää lähtökohdat kaverusten päämatkalle.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  MM-hiihdoista lähtenyt dopingskandaali paisuu: Syyttäjän mukaan verenvaihtoa on tapahtunut ainakin kymmenessä maassa, myös Suomessa ja Ruotsissa

 2. 2

  Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

 3. 3

  Onko tässä jääkiekkoromantiikkaa? Ilveksen Arttu Ruotsalainen ja Kärppien Aleksi Heponiemi yrittävät kaataa kasvattajaseuransa Liigan puolivälierissä

 4. 4

  Entinen maajoukkuehiihtäjä Kati Lehtonen kertoo Urheilulehden haastattelussa saamastaan dopingtarjouksesta ja sen hylkäämisestä: ”En olisi arvostanut sen jälkeen itseäni”

 5. 5

  Sebastian Aholle järkyttävä määrä peliaikaa – Hurricanes juhli voittoa klassisen Nintendo-pelin sorsastuksella

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

 2. 2

  MM-hiihdoista lähtenyt dopingskandaali paisuu: Syyttäjän mukaan verenvaihtoa on tapahtunut ainakin kymmenessä maassa, myös Suomessa ja Ruotsissa

 3. 3

  Sebastian Aholle järkyttävä määrä peliaikaa – Hurricanes juhli voittoa klassisen Nintendo-pelin sorsastuksella

 4. 4

  Vimpelin Veto tilasi jo Donald Trumpin nimellä varustetun pelipaidan: ”Se lähtee lippiksen kanssa”

 5. 5

  Entinen maajoukkuehiihtäjä Kati Lehtonen kertoo Urheilulehden haastattelussa saamastaan dopingtarjouksesta ja sen hylkäämisestä: ”En olisi arvostanut sen jälkeen itseäni”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Vimpelin Veto riemastui Donald Trumpin twiitistä ja kutsui presidentin katsomaan maailman parasta suomalaista baseballia

 2. 2

  Valtteri Bottas otti ylivoimaisen voiton ja vielä lisäpisteen nopeimmasta kierrosajasta, Kimi Räikkönen pisteille Australian F1-osakilpailussa

 3. 3

  Judoka Katri Kakko muutti Helsinkiin tavoitellakseen unelmaa maailman­mestaruudesta – Sitten hänen elämänsä romahti

  Tilaajille
 4. 4

  Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

 5. 5

  Tähtihyökkääjän pelipaidan saaneen pojan riemu vaihtui itkuun, kun aikuiset miehet repivät paidan käsistä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  6. 6

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  7. 7

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  8. 8

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  9. 9

   Opettaja kirjoitti HS:ssa jättävänsä heikoimmat heitteille, ja ilmiön tunnistaa myös OAJ: ”entisiä tarkkislaisia” on siirretty ilman tukea tavallisiin luokkiin

  10. 10

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  9. 9

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  10. 10

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää