Urheilu

Maailmanmestari Kari Härkönen olisi voinut olla aikansa suuri hiihtotähti, mutta hän valitsi toisin – ”Olen elänyt päättäväisesti normaalia elämää”

Kari Härkösen tarina vie aikaan, jolloin luisteluhiihto teki vasta tuloaan, suksia lyhennettiin sopivammiksi eikä varsinaisia luistelumonoja ollut vielä olemassakaan.

Kuka olikaan Kari Härkönen?

Ei ihme, jos nimi tuntuu vaikealta palauttaa mieleen. Viime vuosikymmenien suomalaisista olympialajien maailmanmestareista Härkönen on yksi niistä, jotka ovat olleet urheilu-uransa jälkeen vähiten julkisuudessa.

”Olen elänyt päättäväisesti normaalia elämää”, 59-vuotias Härkönen kertoo.

Nyt on kuitenkin juuri oikea hetki muistella Härkösen urheilijanuraa.

Tänään keskiviikkona käynnistyvät tämän vuoden MM-hiihdot avajaisilla Itävallan Seefeldissä. Paikka on jäänyt ikuisesti Härköselle mieleen.

Siellä Härkönen koki hiihtouransa ehdottoman huipennuksen vuonna 1985, kun hän Seefeldin edellisissä MM-kisoissa voitti 25-vuotiaana 15 kilometrin maailmanmestaruuden.


”Se oli urani paras kisa. Ikinä ei ollut ollut sellaista latausta, ja tiesin olevani kunnossa. Se oli täysosuma, pöljän päivä, kuten nykyään sanottaisiin”, Härkönen muistelee.

Latausta terävöitti se, että kisat aloittaneessa 30 km:n kilpailussa Härkönen menetti käytännössä mitalin loppumatkan kaatumiseen. Se johtui hänen oman arvionsa mukaan häikäistymisestä, kun hän laski metsän varjosta aurinkoiselle aukealle.

Tuossa kilpailussa Härkönen sijoittui viidenneksi ja hävisi vain neljä sekuntia pronssia saaneelle Harri Kirvesniemelle.

”Se kaatuminen tavallaan harmitti jumalattomasti, koska se olisi ollut ensimmäinen mitali, mutta se antoi ekstrakiukkua 15 km:lle.”

Voittaessaan MM-kultaa Härkönen jätti 13 sekunnin erolla hopealle Ruotsin Thomas Wassbergin, joka viisi vuotta aiemmin oli kukistanut Juha Miedon kuuluisalla yhdellä sekunnin sadasosalla voittaessaan 15 km:n olympiakultaa Lake Placidissa.

Wassbergiin liittyi myös se, että Härkönen pääsi eturintamaan hiihdon suuressa murroksessa. Kyse oli luistelutekniikan esiinmarssista.

Edellisenä keväänä Kiirunan hiihdoissa Wassberg oli Härkösen mukaan ensimmäinen, joka kokeili kilpailemista ilman pitovoiteita. Ja voitti 15 km:n kisan.

Se osoittautui heti nopeammaksi tavaksi hiihtää, ainakin liisteriä vaativalla vesikelillä.

Heti seuraavana päivänä Härkönen ja monet muutkin kokeilivat samaa viestissä. Se antoi sytykettä seuraavan kauden harjoitteluun.

Härkösen mukaan luistelua tuli harjoiteltua kesän ja syksyn leireillä siinä uskossa, että jos MM-kisoihin tulee vesikeli. Talvella paljastui, että kelillä kuin kelillä kannatti mennä luistellen.


”Minulle se oli silloin keväällä 1984 tavallaan iskostunut, että luistelua kannattaa treenata. Olin sitä sen verran harjoitellut ja motorisesti ilmeisesti sen verran lahjakas, että olin sen omaksunut muihin verrattuna kohtalaisen hyvin. Minulla oli siitä harjoittelusta suhteellinen etu ja onni pystyä hyödyntämään sitä.”

Tuolloin luistelu tapahtui vielä pääasiassa vuorotellen yhdellä suksella, ja toista suksea kuljetettiin latu-urassa.

Noitten kisojen jälkeen alkoi jakautuminen virallisesti perinteiseen ja vapaaseen hiihtotapaan.

Samalla kiihtyi välinekehitys. Seefeldissä urheilijat käyttivät vielä perinteisen välineitä, joita tosin vähän tuunattiin.

”Minulla suksien pituus oli 210 senttiä, ja niitä lyhennettiin rohkeasti viisi senttiä. Kisaan otettiin muutaman sentin pidemmät sauvat, mutta monot olivat sellaiset nilkkakorkuiset, jotka eivät antaneet tukea juuri nimeksikään.”

Nykyisin vapaan sukset ovat selvästi lyhyempiä, sauvat pidempiä ja monot korkeavartisia ja tukevia.

Menestykseen Härköstä auttoi myös se, että Seefeldin silloiset MM-ladut olivat pitkine nousuineen omiaan hänen ominaisuuksilleen.

Härkösen ehdoton valtti hiihtäjänä oli maksimaalinen hapenottokyky, joka hänellä oli silloisten huippuhiihtäjien joukossa parhaasta päästä.

”Minulla oli testien mukaan sellainen 90 millin kone. Tosin emme käyneet testeissä siihen aikaan vuodesta, kun olimme parhaassa kunnossa”, hän sanoo viitaten siihen, että hapenottolukema (millilitraa painokiloa kohden minuutissa) olisi voinut olla vielä kovempi.


Härkösestä tuli miesten hiihdon suomalainen maailmanmestari 15 vuoden tauon jälkeen. Edellinen oli ollut Kalevi Oikarainen 50 kilometrillä vuonna 1970.

Härkönen ei kuitenkaan edes yrittänyt ottaa kaikkea taloudellista hyötyä irti menestyksestään.

”Olihan sillä voitolla silloin merkitystä, mutta nyt siitä on niin pitkä aika, että ei se minun elämässäni ole kovin suuressa roolissa.”

Härkönen ei koskaan heittäytynyt täysipäiväiseksi tai ammattimaiseksi hiihtäjäksi, koska ei halunnut. Hän oli kasvanut vaatimattomissa oloissa pientilan poikana Kainuussa Ristijärven korpikylällä, ja hänelle oli aina selvää ammatin hankkiminen.

”Meillä oli puoli tusinaa lehmää, eikä meillä kotona edes keskusteltu siitä, että joku meistä kolmesta veljeksestä jäisi pitämään sitä tilaa. Niistä lähtökohdista minulle jäi aina sellainen ajatus, että minun täytyy pitää huolta opiskelusta, että saan ammatin itselleni.”

Härkönen pääsi opiskelemaan Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteelliseen tiedekuntaan samoihin aikoihin, kun hän nousi parikymppisenä hiihtomaajoukkueeseen.

Hän vei opintoja eteenpäin vähitellen hiihtoharjoittelun ja kilpailemisen lomassa.

Maailmanmestaruutta seuraavana talvena hän keskittyi aiempaa enemmän opiskeluun ja myöntää laiminlyöneensä silloin harjoittelua.

Vuoden 1987 MM-kisoissa Härkönen oli vielä mukana, mutta mainittavaa menestystä ei tullut muun muassa suksiongelmien takia.

Hän yritti vielä vuoden 1988 Calgaryn olympiajoukkueeseen, mutta ei päässyt.

”En vain päässyt kuntoon. Silloin tein päätöksen palata opiskelemaan.”

Sen talven SM-kisat Mikkelissä jäivät hänen uransa viimeisiksi.

Lopettamisen jälkeen ei tullut mitään vieroitusoireita. Joskus Härkönen on miettinyt, millaiseksi ura olisi voinut muodostua, jos olisi satsannut täysipäiväisesti urheiluun.

”Siihen tarvitaan niin hyvä motivaatio. Se ei onnistu puolivaloilla. Ei kantti kestänyt heittää opintoja pois. Ne olivat omia valintoja.”

Nykyään Härkönen hiihtää harvakseltaan, ja yleensä se tapahtuu Itä-Helsingissä lähiladuilla, jos ne ovat kunnossa.

”Ei oikein innosta lähteä Paloheinän tai Hakunilan ruuhkaan.”

Huippuhiihtoa hän seuraa aktiivisesti kotisohvalta ja välillä ladun varressakin. Esimerkiksi viime talven SM-kisat ja kuukauden takaiset Suomen cupin kilpailut hän oli katsomassa Hakunilassa paikalla.

Kuka?

Kari Härkönen


 59-vuotias, syntynyt kesäkuussa 1959

 Asuu Helsingin Vuosaaressa

 Koultukseltaan maatalous- ja metsätieteiden maisteri, työskentelee tutkijana  Luonnonvarakeskuksessa

 Avoliitossa, kaksi aikuista poikaa

 Saavutuksia hiihtäjänä: 15 km:n MM-kultaa 1985, 30 km:llä viides ja 50 km:llä neljäs, viestin MM-pronssia 1982, mukana olympialaisissa 1980 (15 km/19:s) ja 1984 (15 km/13:s), yksi Suomen mestaruus
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  3d-printteri takoo hevosille kenkiä Vantaalla: maissikengistä on tullut vientituote, joka tunnetaan Singaporessakin

 2. 2

  Lahden Pelicansin kannattajilta karut terveiset Helsingin IFK:lle ennen illan ottelua

 3. 3

  Australian pääministerin mitta täyttyi tähtiurheilijan kokemista törkykommenteista

 4. 4

  Lauri Markkanen oli kentän pistekuningas, mutta valmentaja ylisti myös rohmuttuja levypalloja

 5. 5

  NHL-pelaajat arvioivat: Aleksander Barkov on viidenneksi paras hyökkääjä mutta silti aliarvostetuin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  3d-printteri takoo hevosille kenkiä Vantaalla: maissikengistä on tullut vientituote, joka tunnetaan Singaporessakin

 2. 2

  MM-hiihdoista lähtenyt dopingskandaali paisuu: Syyttäjän mukaan verenvaihtoa on tapahtunut ainakin kymmenessä maassa, myös Suomessa ja Ruotsissa

 3. 3

  Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

 4. 4

  Entinen maajoukkuehiihtäjä Kati Lehtonen kertoo Urheilulehden haastattelussa saamastaan dopingtarjouksesta ja sen hylkäämisestä: ”En olisi arvostanut sen jälkeen itseäni”

 5. 5

  Sebastian Aholle järkyttävä määrä peliaikaa – Hurricanes juhli voittoa klassisen Nintendo-pelin sorsastuksella

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Vimpelin Veto riemastui Donald Trumpin twiitistä ja kutsui presidentin katsomaan maailman parasta suomalaista baseballia

 2. 2

  Valtteri Bottas otti ylivoimaisen voiton ja vielä lisäpisteen nopeimmasta kierrosajasta, Kimi Räikkönen pisteille Australian F1-osakilpailussa

 3. 3

  Judoka Katri Kakko muutti Helsinkiin tavoitellakseen unelmaa maailman­mestaruudesta – Sitten hänen elämänsä romahti

  Tilaajille
 4. 4

  Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

 5. 5

  Tähtihyökkääjän pelipaidan saaneen pojan riemu vaihtui itkuun, kun aikuiset miehet repivät paidan käsistä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  2. 2

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Vaatimus istuttaa puita on outo vastaus nuorten huoleen ilmastosta

  5. 5

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  6. 6

   Tietosuoja­valtuutettu harkitsee Euroopan laajuista selvitystä Nokia-puhelimista: Norjan yleisradion kertoo puhelimen lähettävän tietoja Kiinaan

  7. 7

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  8. 8

   Kun poptähdet pysyvät vaiti homoudestaan, he antavat ymmärtää, että siinä on jotain väärää. Alman peloton avoimuus on muutos, jota olemme odottaneet

  9. 9

   Keravalle rakennetaan uusi vankila 22 miljoonalla eurolla

  10. 10

   Venäjä vakoilee Suomen tietoverkkoja yhä ärhäkämmin – ulkoministeriön koneilta löytynyt salamyhkäinen kampanja teki paluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  2. 2

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  3. 3

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  5. 5

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  6. 6

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  7. 7

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  8. 8

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  9. 9

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  10. 10

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää