Urheilu

Yhdenvertaisuus­valtuutettu: VPS:n tumma­ihoisten pelaajien pysäyttämisestä tullissa nousee vahva epäilys etnisestä profiloinnista

Tullin valvontajohtajan Sami Rakshitin mukaan laivalla oli tullin kohdehenkilö. ”Ei ole mitään syytä epäillä, että tässä olisi tapahtunut mitään virheellistä”, hän sanoo. Ulkomaalaisvalvonnasta väitöskirjaa tekevä tutkija on eri mieltä.

Suomen tullin henkilöstön toiminnasta Vaasan satamassa nousee vahva epäilys etnisestä profiloinnista, arvioi yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä. Lauantai-iltana Veikkausliiga-seura Vaasan Palloseura oli palaamassa pelimatkalta Ruotsin Uumajasta, kun tullin henkilöstö pysäytti joukkueesta kaikki tummaihoiset pelaajat, kaikkiaan kuusi pelaajaa. Heidän joukossaan oli myös kolme Suomen kansalaista.

Tapauksesta kertoi tuoreeltaan VPS:n joukkueen kapteeni Sebastian Strandvall Twitterissä.

”Saavuimme juuri joukkueen kanssa Uumajan pelireissulta Vaasan satamaan. Suomen Tullin työntekijät pysäyttivät ’satunnaisesti’ kaikki joukkueenjäsenet, joiden ihonväri ei ole valkoinen. Itketti ja hävetti”, Strandvall kirjoitti.
HS pyysi yhdenvertaisuusvaltuutettu Pimiää arvioimaan tapausta mahdollisen etnisen profiloinnin näkökulmasta. Pimiä oli tutustunut tapaukseen ainoastaan mediassa julkaistujen juttujen avulla.

Tullin kertoman mukaan virkailijat olivat etsimässä matkustajien joukosta tiettyä henkilöä.

”Tullin toiminta herättää kummastusta, ja minulle herää epäilys, että kyseisestä henkilöstä oli annettu tuntomerkkinä vain ihonväri, sillä tulli pysäytti kaikki tummaihoiset miehet”, Pimiä sanoo HS:lle.

Ulkomaalaislain mukaan etninen profilointi on kiellettyä. Etnisellä profiloinnilla tarkoitetaan sitä, että viranomainen kuten poliisi pysäyttää henkilön hänen etnisen taustan, ihonvärin tai uskonnon perusteella.

”Kyllä meidän pitäisi oppia! Jos kyseessä olisi ollut valkoihoinen henkilö, jolla on vaikka vaalea tukka, niin olisivatko tullimiehet todellakin pysäyttäneet kaikki vaaleatukkaiset valkoihoiset henkilöt”, Pimiä ihmettelee.

Miten tilanteessa olisi sitten pitänyt toimia?

”Ensinnäkin toivoisin, että viranomaisen vihjetieto olisi ollut parempaa kuin pelkkä tieto siitä, että henkilöllä on tumma iho. Vihjetiedon pitää olla tarkemmin yksilöivää”, Pimiä korostaa.

Hän antaa esimerkin vihjetiedon yksilöivyydestä. Jos rikospaikalta löydetystä dna:sta selviää, että tekijällä on punainen tukka, poliisilla ei ole silti oikeutusta hakea kaikkia punatukkaisia kuulusteluun.

”Poliisin on pystyttävä rajaamaan epäiltyjen määrä vaikkapa ihmisiin, jotka ovat liikkuneet tiettyyn aikaan tietyllä alueella.”

VPS:n Strandvall kuvailee joukkueen järkyttyneen lauantai-illan tapahtumista.

”Kävelimme normaalisti ulos laivalta käytävää pitkin Tullin alueelle. Siinä oli kolme neljä Tullin työntekijää koiran kanssa. Ensin he näyttivät pysäyttävän kaikki meidän pelaajat. Huomasimme, että he ottivat meistä sivuun vain ei-valkoiset pelaajat”, Strandvall sanoi HS:lle.

”Jäin odottamaan, onko tilanteessa jotain hämminkiä. Tullin työntekijät ärähtivät, että tämä tilanne ei ole teille.”

”Tuli huono olo siitä. Juttelimme siitä, ja olimme järkyttyneitä bussissa. Kaikki olivat sitä mieltä, että tapaukseen pitää puuttua, ja siksi twiittasin siitä.”

VPS:n päävalmentajan Petri Vuorisen mukaan pysäytettyjen joukossa olivat jamaikalainen Steven Morrissey, kamerunilainen Alain Richard Ebwelle, Xhane Reid sekä Suomen kansalaiset Momodou Sarr, Fabrice Gatambiye ja Samba Sillah.

”Se oli outoa, että vain meidät kuusi otettiin sivuun. Yksi viranomaisista tunnisti minut, joten minulta ei kysytty henkilöpapereita”, Morrissey sanoi tapauksesta.

Gatambiyen mukaan heille ei kerrottu perusteita pysäytykseen.

”Se oli tosi hämmentävää. Kävelimme joukkueena ulos laivasta, ja sitten meidät tummaihoiset otettiin sivuun.”

Gatambiyen mukaan hän harkitsee kantelun tai rikosilmoituksen tekemistä tapauksesta.

”Voisin kyllä harkita, koska oli tuo ihan järjetöntä.”

Pysäytetyt oli otettu tullijonosta sivuun tullitarkastajien huoneeseen, ja heiltä oli kysytty henkilöpapereita.

Kaikilla pysäytetyillä oli yllään VPS:n edustusjoukkueen asu.

Eräs pysäytetty pelaaja oli sanonut, että tilanne oli kaikkein rasistisin, jossa hän oli ollut Suomessa. Tiettävästi tullivirkailijat olivat olleet ihmeissään, kun osa pysäytetyistä pelaajista puhui suomea.

Osa VPS:n pelaajista oli menossa näiden pysäytettyjen mukana tarkastukseen, mutta heille oli sanottu, että te voitte mennä.

”Odotimme pysäytettyjä, kun he tulivat muiden jälkeen”, Vuorinen sanoi HS:lle.

”Bussissa pelaajat keskustelivat siitä, miten pelaajia oli eroteltu.”

Tullin valvontajohtajan Sami Rakshitin mukaan laivalla oli tullin kohdehenkilö.

”Hänet on haluttu tarkastukseen, ja häntä on etsitty. Meillä ei ole ollut kohdehenkilön kuvaa käytettävissä. Sen takia on selvitetty matkustusasiakirjoja, jotta löytäisimme kohdehenkilön”, Rakshit sanoi HS:lle.

Oliko henkilö epäilty jostain rikoksesta?

”En voi kommentoida.”

Miksi pelaajille ei ole kerrottu perustetta tarkastukseen?

”Kenellekään ulkopuoliselle ei kuulu se, mitä olemme tekemässä. Näihin pelaajiin ei ole kohdistettu tullitarkastusta, heiltä on ainoastaan kysytty henkilöpaperit”, Rakshit sanoi.

Tullilain pykälien yksityiskohtaisissa perusteluissa kuitenkin sanotaan, että henkilö, jolta henkilötietoja kysytään, olisi oikeus saada tieto kyselyn perusteesta.

Momodou Sarr ja Fabrice Gatambiye kertoivat, etteivät tilanteessa kysyneet perusteluita henkilöllisyyden tarkastamiselle.

”Olin aika väsynyt, ja luulin, että kyseessä on vain satunnainen rutiinitarkastus. Tein vain, kuten käskettiin. Sitten huomasin, että ympärillä oli pelkkiä tummaihoisia pelaajia. Se oli hämmentävää”, Gatambiye sanoi.

Gatambiye ei kuullut kenenkään muunkaan kysyvän.

Rakshitin mukaan kohteena ollut henkilö löytyi laivalta. Rakshitin mukaan kohde ja tarkastus oli kirjattu asianmukaisesti.

”Ei ole mitään syytä epäillä, että tässä olisi tapahtunut mitään virheellistä. Pahoittelen ikävää kokemusta ja häiriöitä.”

Tutkija: ”Pelkkä kohdehenkilön olemassaolo ei tee viranomaisten toiminnasta hyväksyttävää”

Ulkomaalaisvalvonnasta väitöskirjaa Helsingin yliopistolla tekevän Markus Himasen mukaan tapaus kuulostaa tutulta.

”Meidän Pysäytetyt-tutkimushankkeessamme oli samankaltaisia kokemuksia ihmisillä satamissa, kun oli tultu esimerkiksi Ruotsista Suomeen. Joissakin tapauksissa oli mahdotonta tietää, mikä viranomainen teki tarkastuksen. Yhteistä niille oli, että oli ainoana ei-valkoisena tullut poimituksi jostakin joukosta esimerkiksi satamassa”, Himanen sanoi.

Himasen mukaan viranomaisen pitäisi aina kertoa perusteet toimenpiteelle, jos ei ole erityisiä syitä olla sitä kertomatta.

Kuulostaako tapaus etniseltä profiloinnilta, joka on kiellettyä?

”Tapauksessa on ongelmallista, että perusteita pysäytykseen ei ole kerrottu eikä ole kerrottu syytä, miksi ei ole kerrottu perusteita. Tullin selvityksestä ei selviä, miksi joukkueen valkoisia pelaajia on kohdeltu eri tavalla. Pelkkä kohdehenkilön olemassaolo ei tee viranomaisten toiminnasta hyväksyttävää.”

Himanen toivoo, että asiaa selvitetään tarkemmin.

VPS:n pysäytettyjen pelaajien on mahdollista kannella tapauksesta yhdenvertaisuusvaltuutetulle, oikeusasiamiehelle, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan tai tehdä siitä rikosilmoitus.

Viime vuonna julkistetussa Pysäytetyt-tutkimushankkeessa todettiin, että etninen profilointi eli ihmisen poimiminen joukosta ihonvärinsä tai rodullisten piirteidensä takia on Suomessa niin yleistä, että se on ongelma.

Tutkimuksen mukaan tavallisin tapa kokea etnistä profilointia on tulla pysäytetyksi väkijoukosta henkilöpaperien tarkistamiseksi. Näin tapahtui haastateltujen mukaan etenkin rautatie- ja metroasemilla, lentoasemilla, satamissa ja kauppakeskuksissa.

Tullivirkailijan on kerrottava syy henkilöllisyyden selvittämiseen

Tullin virkailijalla on käytössään eriasteisia keinoja salakuljetuksen ja vaikkapa etsintäkuulutettujen henkilöiden paljastamiseen.

Kevyin henkilöön kohdistuva keino on niin sanottu puhuttelu. Tullivalvontaohjeiden mukaan puhuttelulla tarkoitetaan tulliviranomaisen esittämiä kysymyksiä vaikkapa matkan tarkoituksesta. Puhuttelu on suoritettava hienotunteisesti ja siten, että siitä aiheutuu henkilölle mahdollisimman vähän haittaa.

Huomaamattomuuden ja hienovaraisuuden periaatteet on ohjeistuksen mukaan otettava huomioon erityisesti EU:n sisärajoilla.

Tullivalvontaohjeiden mukaan puhuttelu on tullitarkastusta edeltävä, lievempi toimenpide.

Voimassa oleva tullilaki astui voimaan vuonna 2016. Siinä määritellään tulliviranomaisen toimenpiteet, joita varten viranomaiselle on myönnetty toimivaltuuksia. Tullin käyttämä termi tullitarkastus mainitaan laissa vain kerran, eikä se ole virallinen termi tullitoimenpiteille.

Tullin toimivaltuuksia ovat muun muassa henkilöllisyyden selvittäminen, henkilön pysäyttäminen ja henkilöön kohdistuva etsintä.

Lakitekstissä lukee, että jos tullitoimenpide kohdistuu henkilön vapauteen, sen perusteesta on kerrottava. Lakiin liittyvän hallituksen esityksessä kuitenkin sanotaan, että jos ihmisen henkilöllisyyttä selvitetään, hänellä on oikeus saada tieto henkilöllisyyskyselyn perusteista. Vastaava periaate on poliisin suorittamien henkilöllisyyskyselyiden kohdalla.

Jos henkilö ei suostu näyttämään henkilöpapereitaan, tullivirkailija voi etsiä niitä henkilön tavaroista. Vastentahtoinen henkilö voi myös joutua vuorokaudeksi kiinniotetuksi.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Löytyykö ketään, joka ei halua Ajaxin voittavan Mestarien liigan?

 2. 2

  Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

  Tilaajille
 3. 3

  Game of Thrones innosti useita NFL-seuroja: kausiohjelmien esittelyvideoilla on sarjasta tuttuja elementtejä

 4. 4

  Huippu-urheilija vaikenee usein vaikeuksistaan, koska pelkää: ”Olin hipihiljaa. Koin olevani niin huono”

 5. 5

  Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

  Tilaajille
 2. 2

  Seura kielsi Aleksander Barkovia liittymästä Leijoniin

 3. 3

  Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

  Tilaajille
 4. 4

  Mercedeksen tallipäälliköltä vahva kannanotto kuljettajatilanteeseen: ”Toivon, että tämä kokoonpano säilyy ikuisesti”

 5. 5

  Historiaa tehnyt iranilainen naisnyrkkeilijä ei uskalla palata kotiin, koska pelkää tulevansa pidätetyksi.

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

  Tilaajille
 2. 2

  Ryöstettiinkö Naisleijonilta maailmanmestaruus? Säännöissä ristiriitaisuuksia, yksi kohta avainasemassa

 3. 3

  Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

  Tilaajille
 4. 4

  Suomelle tappio MM-finaalin hurjassa trillerissä – näin ottelu eteni

 5. 5

  Naisleijonien päävalmentajan persoonallinen juhlinta herätti huomiota myös Kanadassa, videota katsottu yli 70 000 kertaa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  2. 2

   Timo Soini jättää politiikan

  3. 3

   Laura Huhtasaari ja joukko muita perussuomalaisten kansanedustajia ehdolle eurovaaleihin – Halla-aho vältteli taas kysymystä blogiteksteistä

  4. 4

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Rinne: Tulevaan hallitukseen vähintään 40 prosenttia kumpaakin sukupuolta, hallituspuolueet tiedossa heti vapun jälkeen

  6. 6

   Fingerpori-elokuvan traileri on julki – Jeesus juoksee veden päällä uima-altaassa, Rivo-Riitta näkee hautakivensä ja lääkäri suorittaa julkista terveydenhuoltoa yleisön edessä

  7. 7

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  8. 8

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  10. 10

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  7. 7

   Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Keskusta ja kokoomus ovat tilassa, joka ei anna aihetta Antti Rinteen optimismille

  9. 9

   Ainakin 29 saksalaisturistia kuoli bussiturmassa Madeiralla – Saarelta etsitään saksan taitajia loukkaantuneita lohduttamaan

  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää