Urheilu

Ampumahiihtäjien huolto­päällikkö muistelee lämmöllä lapsuuttaan DDR:ssä ja piikittelee Suomen hiihtoa vaisusta menestyksestä

Entisessä Itä-Saksassa syntynyt ja lapsuutensa viettänyt Danielo Müller kehuu suomalaisten mentaliteettia ja haluaa jatkaa ampumahiihtäjien huoltopäällikkönä Pekingin vuoden 2022 olympialaisiin.

Östersund

Danielo Müller on mielenkiintoinen ja piristävä tuttavuus suomalaisessa suksiurheilussa.

Suomen ampumahiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö muistuttaa ulkonäöltään lähinnä 1960-luvun lopulla syntyneen rokkibändin roudaria.

Parrakkaan ja liehutukkaisen ulkonäön takana on kuitenkin piinkova suksihuollon ammattilainen ja tuumaileva maailmanparantaja.

Ennen Suomea Müller on ollut Saksan, Tšekin ja Valko-Venäjän tähtien huoltovastaavana. Valko-Venäjällä Müller huolsi Darja Domratšavan ja Tšekissä Gabriela Koukalovan välineet voittokuntoon.

Suomen maajoukkueessa toiminta keskittyy Kaisa Mäkäräiseen, mutta myös muu joukkue pitää ottaa huomioon.

”Kylmä totuus on, että Kaisa on eri tasolla kuin muut suomalaiset. Venla Lehtonen ja Tero Seppälä ovat lupaavia”, Müller heittää tylyn mutta rehellisen arvionsa.

Meni hyvin tai huonosti, juuri Müllerillä on paljon vastuuta Mäkäräisen menestyksessä.

Mäkäräiseen ampumatarkkuuteen saksalainen Müller ei voi vaikuttaa, mutta siihen hän voi vaikuttaa, että sukset toimivat hyvin.

Maajoukkueen valmennus ja huolto uusiutuivat täksi kaudeksi kokonaan. Uusi päävalmentaja Jonne Kähkönen ei ole ollut täysin tyytyväinen huollon toimintaan.

Kähkönen sanoi suomalaiselle medialle Östersundin MM-kisojen aattona, että huollossa on parannettavaa.

Päävalmentajan sanoissa ei ollut aihetta sensaatioon. Huippu-urheilussa mikään ei ole valmista hetkessä.

”Jonne on hyvä päävalmentaja. Suhtaudun itsekin asioihin kriittisesti, en liian positiivisesti. Kannatan avoimuutta”, Müller sanoo ja availee aamulla varhain Suomen huoltokopin ovia Östersundin ampumahiihtostadionilla.


Lukkojen takana avautuvat tilat ovat karuja. Seinät ovat täynnä suksia, 200 paria.

Kopin keskellä on pöytä, johon sukset saadaan kiinni voitelua ja hiontaa varten.

Sen enempää suksille ei voi MM-kisoissa tehdä.

Huollolla ei ole käytössään hiomakonetta, joilla suksien pohjien kuviointia voidaan muuttaa. Isoilla ampumahiihtomailla kuten Norjalla, Saksalla ja Ranskalla sellainen on.

”MM-kisoissa voidaan vain voidella ja testata. Viisi äijää tekee parhaansa aamusta iltaan, mutta aina ei voi onnistua, vaikka kuinka yrittää”, Müller sanoo.

Müllerin mukaan huollon isoimmat ongelmat koskevat kuivan pakkaskelin voitelua ja suksihuoltoa. Märällä kelillä huolto on onnistunut paremmin.

”Haluan, että meillä olisi enemmän vaihtoehtoisia merkkejä suksissa, Salomonia, Atomicia ja Rossignolia. Fischerin sukset eivät ole tasalaatuisia”, Müller sanoo suoraan.

Huoltoryhmän muut jäsenet ovat Juuso Joukas, Morten Priks, Jari Sahakangas ja Jarkko Siltakorpi, joka on Mäkäräisen avopuoliso ja pitkäaikainen huoltaja.

Mäkäräinen kuuluu Fischerin edustustalliin.

”Kaisa ei vaihda Fischeriltä”, Müller sanoo.

Entisessä Itä-Saksassa syntynyt ja lapsuutensa viettänyt Müller on huoltoryhmän pomo.

Müller sanoo kuuntelevansa aina tiiminsä mielipiteitä ennen kuin päättää, mitä suksiparia hän urheilijalle ehdottaa. Usein urheilija luottaa huollon valintaan.

”Täysin. En ota stressiä suksien valinnasta. Huolto tietää, mitä tekee”, toisen polven ampumahiihtäjä Tero Seppälä sanoo.


Suomen Ampumahiihtoliiton johto palkkasi Müllerin hakemuksen ja haastattelun perusteella.

Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki mieltyi Müllerin avoimeen persoonaan.

”Aika moni nostaa itsensä haastattelussa korkeammalle jalustalle kuin onkaan. Müller oli toista maata. Hän oli kamalan rehellinen ja jalat maassa”, Lähdesmäki sanoo.

Ampumahiihtoliitto arvioi kauden jälkeen huollon työsopimukset. Todennäköistä on, ettei huoltoa vaihdeta joka vuosi, vaan suositaan jatkuvuutta.

”Lähden siitä, että jatkan tämän olympiadin vuoteen 2022. Jos minulla ei ole hauskaa, lopetan aiemmin. Suomalainen mentaliteetti sopii minulle”, Müller sanoo.

Kävi miten kävi, mutta 45-vuotias huoltopäällikkö aikoo lopettaa viimeistään viisikymppisenä.

Työt eivät lopu, sillä Müllerilla on 30 huoneen hotelli ja ravintola Saksan itäisimmässä kolkassa Oybinissa.

”Rakensin talon itse. Vaimo pyörittää hotellia, kun en ole kotona, eli aika paljon se on hänen kontollaan.”

Lisäksi Müller on rakentanut ruokarekan, jonka toisessa päässä on kioski. Ruokalistan hittituote on tietenkin currywurst – makkara, jonka erikoispiirre on currylla maustettu tomaattisose.

Urheilijan elämä on tuttua Müllerille. Hän on viisinkertainen Itä-Saksan hiihtomestari ennen muurin murtumista vuonna 1989.

Kun Saksat yhdistyivät, Müllerin opinnot Itä-Saksassa loppuivat kuin seinään.

”Seuraavana päivänä kukaan ei tullut enää kouluun. Kaikki muuttui kerralla.”

Müller kouluttautui oma-aloitteisesti hiihdon huoltohommiin. Suksi sukselta, huoltokoppi toiselta Müller alkoi saada enemmän vastuuta, kunnes päätyi yhtyneen Saksan hiihdon huoltoporukkaan.


Lapsuuttaan Itä-Saksassa Müller muistaa hyvällä. Valtio lähetti ohjelmaa yhdellä kanavalla, samaa aikaan Suomessa näkyi kaksi tv-kanavaa, mutta kukaan ei valittanut. Ei ollut tietoa paremmasta.

”Lapsuuteni Itä-Saksassa oli täydellinen. Urheilimme ja leikimme, ei ollut huolta mistään. Vapaa-ajan kanssa ei ollut ongelmia. Lomille voitiin mennä Unkariin tai Tšekkoslovakiaan, ei haaveiltu Ruotsista tai Amerikasta.”

Itä-Saksassa hiihto alkoi nousta merkittäväksi urheiluksi vuoden 1974 MM-kisoissa Falunissa.

Gerhard Grimmer otti Juha Miedon edestä mitaleita, ja Itä-Saksan miehet voittivat viestikultaa. Dopingista ei vielä puhuttu.

”Varmaan dopingia oli Itä-Saksan urheilussa, mutta ei siitä lapsille kerrottu. Aina kun lääkärit ovat mukana, on myös dopingia”, Müller sanoo.

Suomen urheilusta Müllerillä alkaa olla sen verran kokemusta, että hän sanoo kaipaavansa lisää hiihtolajien välistä yhteistyötä.

”Suomessa hiihdolla on kaikki, ampumahiihdolla ei ole mitään. Mitä saatiin MM-hiihdoissa Seefeldissä – yksi pronssi. Ennen Suomi oli sentään talviurheilun johtava maa, ei enää”, Müller sanoo ja alkaa kerätä suksia testiin.

Alkamassa on jälleen uusi päivä. Meni syteen tai saveen.

Kuka?

Danielo Müller


 Syntynyt Oybinissa Itä-Saksassa, 45-vuotias.

 Suomen ampumahiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö.

 Hän on toiminut aiemmin muun muassa Saksan, Tšekin ja Valko-Venäjän ampumahiihtojoukkueiden huollossa.

 Hotelli- ja ravintola-alan yrittäjä Oybinissa.

 Viisinkertainen Itä-Saksan hiihtomestari.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kimi Räikkönen yritti peruuttaa Alfa Romeon järjestämät juhlat hänen 300. F1-viikonloppunsa kunniaksi, ”en onnistunut kovin hyvin”

 2. 2

  Jari Kurri osti Jokerit kokonaan itselleen, venäläisomistajat ulos seurasta – Harkimo: ”Kaupassa saimme pakotelistalla olleet ihmiset pois”

 3. 3

  Kansanedustaja yllättää kommentillaan Jokereiden myynnistä Jari Kurrille: ”Tuoksuu tunkkainen suomettuminen”, myös somessa kummastellaan myyntiä

 4. 4

  Näin villisti Antero Mertaranta tuuletti selostamossa Leijonien voittomaalia: ”John Klingberg seisoo siinä kuin liikennevalo!”

 5. 5

  Ruotsalaisilta kritiikkiä Tre Kronorin laiskuudelle ja päävalmentajan toiminnalle ratkaisuhetkillä: ”Mitä siinä ajateltiin?”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatko­aika­maalilla ja eteni MM-jääkiekon välieriin – katso Suomen kaikki osumat

 2. 2

  Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

 3. 3

  Jari Kurri osti Jokerit kokonaan itselleen, venäläisomistajat ulos seurasta – Harkimo: ”Kaupassa saimme pakotelistalla olleet ihmiset pois”

 4. 4

  Leijonat jaksaa ällistyttää ja järjestää ihmeitä, eikä tämä voitto ollut edes ensimmäinen kerta

 5. 5

  Ruotsalaisilta kritiikkiä Tre Kronorin laiskuudelle ja päävalmentajan toiminnalle ratkaisuhetkillä: ”Mitä siinä ajateltiin?”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

 2. 2

  Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

 3. 3

  Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatko­aika­maalilla ja eteni MM-jääkiekon välieriin – katso Suomen kaikki osumat

 4. 4

  Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

 5. 5

  Jari Kurri osti Jokerit kokonaan itselleen, venäläisomistajat ulos seurasta – Harkimo: ”Kaupassa saimme pakotelistalla olleet ihmiset pois”

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Yli kymmenen loukkaantui pommin räjähdettyä Lyonin keskustassa Ranskassa, poliisi etsii miestä joka pyöräili leipomon eteen – suora lähetys käynnissä

  3. 3

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  4. 4

   ”Hakevatko he meidät pois täältä?” Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalaisnaisia joutui vankileirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  6. 6

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  7. 7

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  8. 8

   Yksi rockmaailman sitkeimmistä taisteluista ratkesi vihdoin, kun Mick Jagger ja Keith Richards luopuivat oikeuksistaan 1990-luvun jättihittiin

  9. 9

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  10. 10

   Mittaus: Suomen kaupunkien keskustat näivettyvät, suurista kaupungeista eniten ongelmia Tampereella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  2. 2

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatko­aika­maalilla ja eteni MM-jääkiekon välieriin – katso Suomen kaikki osumat

  3. 3

   Helsinki kaatoi talvella suoraan mereen 20 000 kuormallista lunta, ja lohduttomat kuvat paljastavat sen sisältämän ryönän määrän

  4. 4

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  5. 5

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  6. 6

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  7. 7

   Yksi rockmaailman sitkeimmistä taisteluista ratkesi vihdoin, kun Mick Jagger ja Keith Richards luopuivat oikeuksistaan 1990-luvun jättihittiin

  8. 8

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  9. 9

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  10. 10

   Kiipeilijät jonottavat Mount Everestillä: viikon kuluessa ainakin seitsemän ihmistä kuollut, osa ruuhkan takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää