Urheilu

Kapea kaukalo ei innosta jääkiekon Liigaa, ei ainakaan seurojen omilla rahoilla

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF kertoi keskiviikkona, että jääkiekon MM-kisat ja olympiaturnaus pelataan vuonna 2022 NHL-kokoisessa kaukalossa , jonka leveys on 26 metriä ja pituus 61 metriä.

Kapeamman arvokisakaukalon mahdollisista vaikutuksista kotimaiseen Liigaan on keskusteltu jo ennen kuin Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n päätös tuli julki.

IIHF kertoi keskiviikkona, että jääkiekon MM-kisat ja olympiaturnaus pelataan vuonna 2022 NHL-kokoisessa kaukalossa, jonka leveys on 26 metriä ja pituus 61 metriä.

Neliöitä on käytössä siis 1 586. Vuodesta 2014 lähtien IIHF on käyttänyt arvoturnauksissa 60 metriä pitkää kaukaloa, jonka leveys on voinut olla 26–30 metriä.

Liigahallituksen puheenjohtajan Heikki Hiltusen mukaan seurojen ei ole helppo seurata IIHF:ää, koska hallien omistussuhteet rajoittavat toimintaa.

”Meillä on kuntien ja kaupunkien halleja. Jos kaukalo on lyhyempi, sen jatkaminen ei ole helppo juttu. Kaventaminen onnistuu helpommin”, Hiltunen sanoi.

Jälkikäteen tehtävillä muutoksien hinta voi silti nousta kovaksi, vaikka kustannus onkin kertaluonteinen. Pidentäminen ja leventäminen ovat tosin kaventamista haastavampia toimenpiteitä.

”Kapeampi kaukalo voi maksaa jo parisataa tuhatta euroa. Jos betonilaattojen jäädytystä muutetaan, hallissa ei ehkä edes tekemään sitä työtä. Jos päätös tehdään, pitää olla siirtymäaika. Ilman ulkopuolista tukea en usko, että Liiga näkee intressiä”, Hiltunen pohtii.

Henkilökohtaisena mielipiteenään Hiltunen sanoo kannattavansa muutoksia, jotka lisäävät vauhtia ja viihdyttävyyttä.

”Tämä ei ole seuroista kiinni, vaan kunnista ja kaupungeista. Talous ei helposti anna laatan koon muutosta periksi.”


Helsingin IFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen pitää IIHF:n ratkaisua kovana päätöksenä, joka vaikuttaa moneen asiaan. Kapeampi kaukalo nopeuttaa ja aktivoi peliä.

Toisaalta pelaajarekrytointeihin Salmelainen ei usko päätöksen vaikuttavan juurikaan. Kiekon vaatimustaso muuttuu jatkuvasti samaan suuntaan, mihin kaukalon koon muutos lajia veisi.

”Liike on ensisijaisesti tärkeää ja tekniset taidot: miten liikkeestä syöttää ja ottaa vastaan vauhdin kärsimättä. Liike ja pelinopeus pitää olla hyvät. Ja se, miten ratkaisut tekee nopeammin”, Salmelainen kuvailee.

Salmelainen uskoo keskustelun aiheesta kiihtyvän, kun vuosi 2022 arvokisoineen lähestyy. Salmelainen sanoo, että itse ei välttämättä lähtisi NHL-kokoiseen kaukaloon.

Hyvänä ensimmäisenä askeleena hän pitäisi sitä, että kaukalot olisivat Suomessa lähempänä toistensa kokoa.

Liigan kaukaloiden koot vaihtelevaan 1  800 neliömetristä (60x30 metriä) 1 568 neliömetriin (58x28 metriä). Nordenskiöldinkadun jäähallissa kaukalo on 60,08x27,67 metriä, eli 1 662,4 neliömetriä..

”En näe, että kukaan tällä hetkellä saa kaukalosta selkeää etua. Kun pelataan kauden aikana vastakkain, aika hyvin löytää keinot, joilla pärjää.”

Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama uskoo, että pelin rakenne pysyy kapeammassa kaukalossa samanlaisena.

”Tilanteet toistuvat useammin, mutta eri rakenteella ei tarvitse pelata. Pelin konsepti ei muutu. Tapahtuu nopeammin ja tilanteita tulee useammin”, Urama sanoo.

Uraman mielestä sarjoissa ei tarvitse lähteä kapeampaan kaukaloon ainakaan vielä. Hän myös epäilee standardimittojen saamista Suomeen.

”Taitaa olla mahdoton paikka. Suomessa on paljon vanhoja kaukaloita. Vaikea toteuttaa, vaikka olisi tarvetta. Sitten kun uusia rakennetaan, varmaan keskustellaan sen hetken tiedon mukaan. Standardisointiin ei pysty, kun on niin hajakokoisia kaukaloita”, Urama sanoo.

Nuorten maajoukkueet pelaavat arvokisoja osin Pohjois-Amerikassa, ja kaukalon koko otetaan turnauskauden aikana huomioon.

”Kun pelaamme muita kisoihin lähteviä maita vastaan turnauksia, pyrimme pienempiin kaukaloihin. Ja Vierumäellä harjoittelemme pienemmässä.”


Pelaajien vallitseva kanta pieneen kaukaloon on vielä arvoitus, mutta jo kevään aikana luvassa on tietoa siitä, miten he asiaan suhtautuu.

Pelaajayhdistyksen kyselyssä kysyttiin tänä vuonna jäsenten mielipidettä kaukalon kokoon. Tulokset saadaan käytyä läpi kevään aikana.

Aiemmin kaukalon koosta ei Saarelan mukaan ole kysytty. Hän pitää kaukalon kokoa asiana, josta yhdistyksellä on velvollisuus nostaa esiin jäsenistönsä näkemystä.

”Tiedän, että meillä on jäsenistössä vähintään kahden suuntaisia mielipiteitä”, yhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela sanoo.

Kaukalon yhtenäinen koko oli Saarelan mielestä parempi vaihtoehto kuin suuret vaihtelun.

”Peli kuitenkin muuttuu aika merkittävästi riippuen siitä, onko leveys 26 vai 30 metriä.”

Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  3d-printteri takoo hevosille kenkiä Vantaalla: maissikengistä on tullut vientituote, joka tunnetaan Singaporessakin

 2. 2

  Lauri Markkanen oli kentän pistekuningas, mutta valmentaja ylisti myös rohmuttuja levypalloja

 3. 3

  NHL:n pörssiykkönen Kutšerov iski taas kaksi maalia

 4. 4

  Entinen maajoukkuehiihtäjä Kati Lehtonen kertoo Urheilulehden haastattelussa saamastaan dopingtarjouksesta ja sen hylkäämisestä: ”En olisi arvostanut sen jälkeen itseäni”

 5. 5

  Onko tässä jääkiekkoromantiikkaa? Ilveksen Arttu Ruotsalainen ja Kärppien Aleksi Heponiemi yrittävät kaataa kasvattajaseuransa Liigan puolivälierissä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

 2. 2

  MM-hiihdoista lähtenyt dopingskandaali paisuu: Syyttäjän mukaan verenvaihtoa on tapahtunut ainakin kymmenessä maassa, myös Suomessa ja Ruotsissa

 3. 3

  Entinen maajoukkuehiihtäjä Kati Lehtonen kertoo Urheilulehden haastattelussa saamastaan dopingtarjouksesta ja sen hylkäämisestä: ”En olisi arvostanut sen jälkeen itseäni”

 4. 4

  Sebastian Aholle järkyttävä määrä peliaikaa – Hurricanes juhli voittoa klassisen Nintendo-pelin sorsastuksella

 5. 5

  Vimpelin Veto tilasi jo Donald Trumpin nimellä varustetun pelipaidan: ”Se lähtee lippiksen kanssa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Vimpelin Veto riemastui Donald Trumpin twiitistä ja kutsui presidentin katsomaan maailman parasta suomalaista baseballia

 2. 2

  Valtteri Bottas otti ylivoimaisen voiton ja vielä lisäpisteen nopeimmasta kierrosajasta, Kimi Räikkönen pisteille Australian F1-osakilpailussa

 3. 3

  Judoka Katri Kakko muutti Helsinkiin tavoitellakseen unelmaa maailman­mestaruudesta – Sitten hänen elämänsä romahti

  Tilaajille
 4. 4

  Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

 5. 5

  Tähtihyökkääjän pelipaidan saaneen pojan riemu vaihtui itkuun, kun aikuiset miehet repivät paidan käsistä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää