Urheilu

Katseet kohdistuvat taas Kimi Räikköseen – näin Mika Salo arvioi suomalaisten mahdollisuudet

Salo uskoo Räikkösen yltävän sijoille 6–7, muttei palkintopallille.

Formula 1 -kausi käynnistyy viikonloppuna Australian Melbournessa, ja voimasuhteisiin vaikuttaa talven testien perusteella tulleen pientä mutta mielenkiintoista heiluntaa.

Suuria johtopäätöksiä ei Barcelonassa yhteensä kahdeksan päivän aikana ajettujen testien kierrosajoista kannata vetää, mutta suuntaviivoja kaudelle niistä pystyy silti piirtämään. Sääntöuudistukset ovat tuoneet kauden alkuun pienen lisämausteensa.Suomalaisittain suurin mielenkiinto kohdistuu tutusti Kimi Räikköseen.

Vaikka taistelu palkintopallisijoista Ferrarin punaisessa ajohaalarissa on vaihtunut keskikastissa ajamiseksi Alfa Romeon valkoisissa, kiinnostavat F1-sarjan ikäpresidentin otteet edelleen.Räikkönen oli lupauksia herättävässä vauhdissa Barcelonan ensimmäisellä testijaksolla, ja etenkin auton luotettavuus miellytti niin kuljettajia kuin tallin henkilökuntaakin. Toisella viikolla huippuvauhti jäi pahimmista kilpakumppaneista, mutta pitkissä vedoissa talli oli edelleen hyvässä iskussa.

F1-kauden sääntömuutoksista Räikkönen totesi maaliskuun alussa, että autot näyttävät erilaisilta, mutta muutokset eivät vaikuta suurilta. Hän ei lähtenyt arvioimaan, millaisia sijoituksia tuleva kausi tuo.

”En tiedä, millainen meidän kilpailukykymme on. Näemme Australiassa, miten asiat ovat. Yritämme menestyä heti kauden alussa.”

Räikkönen on sanonut odottavansa keskikastissa ajamiseen kuuluvaa tiukkaa taistelua, joka eroaa merkittävästi yksin ajamisesta kärkipäässä. Sauberista Alfa Romeoksi nimensä vaihtanut talli tekee tiivistä yhteistyötä Ferrarin kanssa, joten tallilta voi odottaa kehitysharppauksia myös kesken kauden.

Kahdeksan kautta F1-sarjassa ajanut Mika Salo arvioi Räikkösen tilanteen vaikuttavan varsin lupaavalta.

”Sauber näyttää hyvältä, mikä on Kimin kannalta hyvä juttu. Ei se varmaan voittoihin riitä, mutta sijoille 6–7, eli paras keskikastissa. Sekin olisi hyvä suoritus Sauberille.”

Salo ajoi vuosina 1994–2002, ja kohokohdaksi jäi loukkaantuneen Michael Schumacherin korvaaminen kesken kauden 1999.

Salo toimii tällä kaudella viime vuosien tapaan F1-kisojen tuomaristossa, joten lajin seuraaminen kuuluu edelleen arkeen.

”Yllätyksiä voi käydä, mutta muuten palkintopalli on kaukana. Toivottavasti olen väärässä.”


Mercedeksellä Valtteri Bottaksella on menossa sopimuksensa viimeinen vuosi, ja tulosta on tultava. Viime kaudella hän hävisi mestaruuden vieneelle tallikaverilleen Lewis Hamiltonille peräti 161 pistettä ja jäi MM-sarjassa epäonnenkin saattelemana viidenneksi.

”Valtterin pitää pystyä lyömään Hamilton tänä vuonna. Vauhdillisesti siihen on hyvät mahdollisuudet, mutta kaikkien asioiden pitää osua kohdalleen”, Salo näkee.”Viime vuonna Valtterilla oli sairaasti epäonnea sen lisäksi, että Hamilton oli tosi vahva. Uskon, että Valtteri on vahvempi ja oppinut viime vuodesta.”

”Valtterin pitää saada Hamiltonista niskaote heti ensimmäisestä kisasta lähtien.”

Salo uskoo Bottaksen saavan reilun mahdollisuuden, vaikka toista autoa ajaa viisinkertainen maailmanmestari.

”Kun lähdetään kauteen, ovat kuskit tasavertaisia, mutta se kääntyy hyvin nopeasti, jos vauhti ei riitä.”


F1-autoihin tuli sääntömuutosten ansiosta muutamia merkittäviä muutoksia täksi kaudeksi, ja etenkin etusiiven rakentamisessa on nähty hieman erilaisia ratkaisuja.

Viisi edellistä valmistajien maailmanmestaruutta voittanut Mercedes toi testiviikoille kaksi täysin erilaista aerodynamiikkapakettia, ja syytä olikin, sillä ensimmäisissä testeissä sen pahin kilpailija Ferrari näytti olevan huolestuttavan paljon edellä.

Toisissa testeissä tallien välinen ero ei ollut enää yhtä selvä, mutta Ferrari on silti hieman niskan päällä lähdettäessä kauden avauskilpailuun. Erityisesti kisasimulaatioissa talli oli F1-sarjan virallisen analyysin mukaan jopa 0,4 sekuntia nopeampi kierroksella, ja ero vain kasvoi polttoaineen määrän lisääntyessä.

”Näyttäisi, että Ferrari on tosi vahva. Mersu on vähän hukassa tällä hetkellä mutta parantaa varmaan aika reilusti”, Salo arvioi.

”Testien perusteella on vaikea sanoa, kun jotkut peittelee vauhtiaan ja jotkut ei. Nyt näyttäisi siltä, että Ferrari on vähän edellä.”

Mercedes keräsi kaikista talleista eniten testikilometrejä, ja autojen luotettavuus vaikuttaa olevan hyvällä tasolla. Ferrarilla oli pieniä ongelmia muun muassa jäähdytyksen ja sähköjen kanssa, minkä vuoksi talli jäikin Mercedeksen jälkeen toiseksi testikilometreissä mitattuna.

Räikkösen paikan ottanut Charles Leclerc on väläyttänyt nopeuttaan, mutta paineensietokyky pannaan koetukselle vasta vaikeuksien kohdalla. 21-vuotiaan ranskalaisen vaikutus vanhan mestarin Sebastian Vettelin otteisiin on myös mielenkiintoista nähdä.Tallien kolmospaikka näyttäisi olevan viime vuoden tapaan Red Bullin heiniä, vaikka Renault osoittikin hyvää vauhtia ja luotettavuutta testeissä. Talvitestien perusteella Renault saattaa alkukaudesta hätyytellä kolmospaikkaa, mutta Red Bullin kehityspotentiaali voi nostaa tallin jopa Ferrarin tai Mercedeksen kantaan.

Red Bull oli hyvä pitkissä vedoissa, muttei pystynyt viemään koko testiohjelmaansa läpi Pierre Gaslyn toiseksi viimeisenä päivänä tapahtuneen ulosajon vuoksi. Näin arvokkaita testikilometrejä jäi ajamatta, mikä saattaa maksaa etenkin avauskilpailussa.Renault puolestaan kiersi Barcelonan rataa testeissä kolmanneksi eniten, ja Nico Hülkenberg kirjautti testien kolmanneksi nopeimman ajan. Red Bullilta tulleella Daniel Ricciardolla on varmasti näyttöhaluja heti kauden avaavassa kotikisassaan.

”Red Bull on vähän kysymysmerkki vielä. Vauhtia varmaan riittää, mutta millaisille radoille heidän autonsa sopii?” Salo pohtii.Voimasuhteiden heilahdusalttiutta etenkin kauden alussa ovat lisänneet aerodynamiikkaan vaikuttavat sääntömuutokset, joiden tavoite on lisätä kisoissa nähtäviä ohituksia ja siten tehdä kilpailuista mielenkiintoisempia.

”Niistä on vähän ristiriitaisia tietoja. Jotkut valittavat, ettei toimi, ja toiset sanovat olevan hyvä juttu. Todellisuus nähdään vasta kisatilanteessa”, Salo sanoo.

Bottas pohti muutosten vaikutuksia Barcelonan toisten testien jälkeen.

”Seurasin kunnolla yhtä autoa yhden kierroksen ajan. Tuntui hieman paremmalta ja helpommalta seurata. Suurin vaikutus on ehkä hinausefekti suorilla”, Bottas analysoi Motorsportille.

Yksi muutos alkavaan kauteen saatiin vasta maanantaina, kun F1-sarjan taholta ilmoitettiin, että tulevalla kaudella kisan nopeimman kierroksen ajanut kuljettaja saa yhden lisäpisteen. Edellytyksenä on sijoittuminen kymmenen parhaan joukkoon.

Viime kaudella Bottas ajoi peräti seitsemässä kilpailussa nopeimman kierroksen. Jos uusi pistelasku olisi ollut käytössä, hän olisi noussut MM-pisteissä ohi Red Bullin Max Verstappenin (2 nopeinta kierrosta) ja Kimi Räikkösen (1).

Viime vuonna Ferrarin Sebastian Vettel voitti Melbournessa ennen Hamiltonia, ja Räikkönen täydensi Ferrarin menestyksekkään avauskilpailun kolmossijallaan. Viisi kuljettajaa joutui keskeyttämään, ja mahdolliset luotettavuusongelmat saattavatkin nousta ratkaisevaan rooliin tänäkin vuonna.

Melbournen aika-ajot ajetaan lauantaina kello 8 Suomen aikaa. Kilpailu on vuorossa sunnuntaina kello 7.10. C More Max näyttää kisaviikonlopun tapahtumat suorina lähetyksinä.

F1-kisakalenteri 2019

21 osakilpailua


17.3. Australia

31.3. Bahrain

14.4. Kiina

28.4. Azerbaidžan

12.5. Espanja

26.5. Monaco

9.6. Kanada

23.6. Ranska

30.6. Itävalta

14.7. Britannia

28.7. Saksa

4.8. Unkari

1.9. Belgia

8.9. Italia

22.9. Singapore

29.9. Venäjä

13.10. Japani

27.10. Meksiko

3.11. Yhdysvallat

17.11. Brasilia

1.12. Abu Dhabi
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  3d-printteri takoo hevosille kenkiä Vantaalla: maissikengistä on tullut vientituote, joka tunnetaan Singaporessakin

 2. 2

  Lauri Markkanen oli kentän pistekuningas, mutta valmentaja ylisti myös rohmuttuja levypalloja

 3. 3

  Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

 4. 4

  Entinen maajoukkuehiihtäjä Kati Lehtonen kertoo Urheilulehden haastattelussa saamastaan dopingtarjouksesta ja sen hylkäämisestä: ”En olisi arvostanut sen jälkeen itseäni”

 5. 5

  MM-hiihdoista lähtenyt dopingskandaali paisuu: Syyttäjän mukaan verenvaihtoa on tapahtunut ainakin kymmenessä maassa, myös Suomessa ja Ruotsissa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

 2. 2

  MM-hiihdoista lähtenyt dopingskandaali paisuu: Syyttäjän mukaan verenvaihtoa on tapahtunut ainakin kymmenessä maassa, myös Suomessa ja Ruotsissa

 3. 3

  Entinen maajoukkuehiihtäjä Kati Lehtonen kertoo Urheilulehden haastattelussa saamastaan dopingtarjouksesta ja sen hylkäämisestä: ”En olisi arvostanut sen jälkeen itseäni”

 4. 4

  Sebastian Aholle järkyttävä määrä peliaikaa – Hurricanes juhli voittoa klassisen Nintendo-pelin sorsastuksella

 5. 5

  Vimpelin Veto tilasi jo Donald Trumpin nimellä varustetun pelipaidan: ”Se lähtee lippiksen kanssa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Vimpelin Veto riemastui Donald Trumpin twiitistä ja kutsui presidentin katsomaan maailman parasta suomalaista baseballia

 2. 2

  Valtteri Bottas otti ylivoimaisen voiton ja vielä lisäpisteen nopeimmasta kierrosajasta, Kimi Räikkönen pisteille Australian F1-osakilpailussa

 3. 3

  Judoka Katri Kakko muutti Helsinkiin tavoitellakseen unelmaa maailman­mestaruudesta – Sitten hänen elämänsä romahti

  Tilaajille
 4. 4

  Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

 5. 5

  Tähtihyökkääjän pelipaidan saaneen pojan riemu vaihtui itkuun, kun aikuiset miehet repivät paidan käsistä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää