Urheilu

Jouko Lehtoranta lopettaa toimitusjohtajan hommat ja lentää huhtikuussa Norwichiin – siellä pelaa hänen asiakkaansa Teemu Pukki

Kymenlaakson kauppakamarin toimitusjohtaja on myös jalkapalloilijan manageri.

Kotka

Kädenpuristus on jämäkkä, kuten Kymenlaakson kauppakamarin toimitusjohtajalta saattaa odottaakin. Sen sijaan vaatetus ei ole perustoimitusjohtajan puku vaan urheilullinen huppareineen ja tietyn merkkinen, johon löytyy myöhemmin selitys.

Seuraavaksi rapisee paperipussi.

”Kun ollaan Kotkassa, pitää tarjota possoa.”

Seuraa esittely kotkalaisesta perinneherkusta possosta, joka kuulemma tehdään eri tavalla kuin tavallinen munkkipossu. Tämän jutun valokuvaaja, myös kotkalainen, selittää vielä, että muotokin on hieman erilainen.

Possosta voidaan siirtyä kassiin, josta löytyy pelipaitoja ja tässä järjestyksessä: KooTeePee, Sevilla, HJK, Schalke, Celtic, Bröndby, Norwich ja vielä Norwichin huivi, jossa lukee ”Pukki 22”.

”Vastaavaa ei ole kait Norwichin muista pelaajista tehty.”

Toimitusjohtaja sekä posson, pelipaitojen ja huivin esittelijä on Jouko Lehtoranta, 58. Hän on ollut vuodesta 2007 alkaen jalkapalloilija Teemu Pukin manageri eli jo silloin, kun Pukki pelasi vielä KooTeePeessa.

”En malta olla sanomatta, että Temen kohdalla pelasin oikeaa hevosta, jos tällainen vertaus huumorilla sallitaan.”

Toki sallitaan, mutta palataan ensin alkuun. Lehtoranta oli tutustunut Pukkiin jo vuonna 2005, ei tosin jalkapallon kautta vaan siksi, että yksi hänen tyttäristään seurusteli Pukin kanssa. Ja voidaan mennä vieläkin kauemmas: Lehtoranta pelasi juniorina Kotkan Jäntevässä kuten myös Teemu Pukin isä Tero Pukki.

Kun FC Lahti pelasi vuonna 2006 KooTeePeetä vastaan Kotkassa, Klubin silloinen valmentaja Antti Muurinen vertasi lehtihaastattelussa 16-vuotiasta Pukkia lahjakkaimmaksi suomalaispelaajaksi Jari Litmasen jälkeen.

”Silloin aloin ajatella asiaa. Sain tiedon ja käsityksen, että jos taloudellista tukea voisi järjestää, se olisi paikallaan. Keräsin täältä Kotkasta ympärilleni viisi muuta liikemiestä, ja kutsuimme ystävänpäivänä 14. helmikuuta 2007 Teemun ja hänen isänsä Tero Pukin luoksemme. Halusimme antaa tuen, joka lämmittikin Teemun mieltä”, Lehtoranta kertoo.

Vuoden päästä ystävänpäivänä porukka kokoontui uudelleen, ja tukiryhmään tuli muutama lisää.

”Hytinä oli sellainen, että tästä voisi seuraava Arto Tolsa tulla”, Lehtoranta sanoo ja viittaa kotkalaiseen jalkapallolegendaan, joka pelasi pitkään 1970-luvulla ammattilaisena Belgiassa.

Nopeasti alkoikin tapahtua, sillä jo vuonna 2008 17-vuotias Pukki siirtyi Sevillaan, josta tie on vienyt edellä mainittujen pelipaitojen seuroihin.

Vaikka Lehtorannan voi sanoa olleen Pukin managerina jo vuodesta 2007, virallisena managerina hän aloitti vuonna 2011. ”Kuuluisien Schalke-maalien jälkeen”, kuten hän sanoo, eli kun Pukki teki HJK:ssa Eurooppa-liigan karsinnassa kolme maalia (kaksi kotiottelussa ja yhden vierasottelussa) Schalken verkkoon.

”Silloin mittakaava muuttui. Siitä lähtien meillä on ollut virallinen managerisopimus.”

Tuolloin perustettiin myös yhtiö TP20 oy (”hirveän innovatiivinen nimi”, Lehtoranta nauraa).

”Kaikki kaupalliset yhteistyökumppanuudet on hoidettu sen jälkeen tätä kautta.”

Lehtoranta muistuttaa, että hän vastaa Pukin kaupallisista sopimuksista eikä hän puutu Pukin seurasiirtoihin tai palkka-asioihin. Niistä vastaa nykyisin Teemu Turusen, myös kotkalainen, agenttitoimisto. Kovin lähelle Lehtorantaa sekin osuu.

”Turunen on mun virallinen vävy. Ja hyvä vävy onkin.”

Vaikka toimitusjohtajan tehtävät ovat hyvänä apuna kaupallisten sopimusten teossa, Lehtoranta on myös kouluttautunut manageriksi. Hän kävi Erkki Alajan vetämän urheilumanagerikoulutuksen Vierumäellä.

Lehtoranta käyttää omasta manageroinnistaan sanaparia ”auttaa Pukkia”. Pukilla on yleensä tavoitteena 3–5 yhteistyökumppania, joista näkyvin liittyy myös Lehtorannan pukeutumiseen haastattelussa eli Adidakseen, jonka kanssa Pukilla on yhteistyösopimus. Kaikki sopimukset pitää hyväksyä Pukin seuran eli nykyisin Norwichin kanssa.

Auttamiseen liittyy myös pelaajauran jälkeinen elämä.

”Olen yrittänyt antaa neuvoja, miten varallisuutta voi hoitaa ja avannut ovia viisaampien ihmisten luokse.”

Hyvän managerin ominaisuuksiksi Lehtoranta listaa muun muassa hyvät verkostot yritys- ja urheilupiireissä, kokemuksen sopimusneuvotteluissa, myyntityön hallitsemisen, kaiken kaikkiaan talousosaamisen ja kielitaidon. Ja samalla Lehtoranta kääntää pöydällä olleen jalkapallon siten, että logo näkyy, kun valokuvaaja kuvaa.

”Tuo on hyvä laittaa näkyviin”, manageri sanoo ja tekee työtään.

Lehtoranta huomauttaa, että ammattijalkapalloilijan managerina oleminen eroaa monella tapaa monien yksilöurheilijoiden manageroinnista.

”Jalkapalloilijan managerin tehtävänä ei ole elämiseen tarvittavan toimeentulon hankkiminen. Jos sitä vertaa vaikka hiihtäjien tai yleisurheilijoiden managereiden tehtäviin, kyllä nostan hattua heille, sillä siellä lähdetään usein ihan nollasta.”

Pukinkin kanssa on ollut vaikeampia aikoja, mutta tällä kaudella Englannin Mestaruussarjan Norwichissa tehdyt 24 maalia ja maalipörssin kärkipaikka ovat melkoisia käyntikortteja. Ja enemmänkin voi olla luvassa.

”Koko Norwichin ja myös Pukin unelma on, että kausi päättyisi 5. toukokuuta. Se merkitsisi sitä, että joukkue on kahden parhaan joukossa ja suora nousu Valioliigaan sinetöityisi.”

Tämä on myös manageroinnin kannalta Lehtorannan toive.

”Kun loma koittaa, sitä ei buukata täyteen erilaisia kumppanitapaamisia.”

Tällä kaudella Lehtoranta on käynyt katsomassa paikan päällä vain yhden Norwichin ottelun – 0–1-kotitappion Stokelle lokakuussa.

”Istuimme Temen kanssa ottelun jälkeen hotellilla. Teme sanoi tappiosta: ’Saakeli, kaikkein huonoin vastustaja toistaiseksi’”.

Tilanne kuitenkin muuttuu aivan lähiaikoina, sillä Lehtoranta luopuu toimitusjohtajan pestistään 13 vuoden jälkeen maaliskuun lopussa. Sen jälkeen hän suuntaa lähes välittömästi kohti Norwichia.

”Lauantaina 6. huhtikuuta on kotimatsi QPR:ää vastaan ja heti seuraavana keskiviikkona Reading-ottelu. Jos tähdet osuvat kohdalle, ne voivat olla nousun kannalta jo ratkaisevia.”

Päätyöstä luopuminen merkitsee myös sitä, että Lehtorannalla on jatkossa enemmän aikaa manageroinnille. Nyt hänellä ei ole muita ”tallissaan” kuin Pukki, mutta hän oli myös neljä vuotta Perparim Hetemajn apuna ja myös managerina.

”Jatkossa olen avoimin mielin. Jos jalkapallosta tai koripallosta löytyy nuoria kykyjä, jotka tarvitsevat taustatukea, voisin olla käytettävissä.”

Koripallon Lehtoranta mainitsee, koska hänellä on itsellään nimenomaan koripallotausta. Lehtoranta pelasi muun muassa Peli-Karhuissa, kun joukkue voitti Suomen cupin vuonna 1979. Tästä Lehtoranta hyppääkin vuoteen 1992, jolloin hän istui Koripalloliiton hallituksessa.

”Minulla oli ilo olla silloin tekemässä aika ristiriitaista, mutta todella onnistunutta valintaa eli Henrik Dettmannista tuli ensimmäistä kertaa koripallomaajoukkueen päävalmentaja.”

Palataan managerointiin. Mitä managerointi on tuonut Lehtorannalle itselleen? Erityisesti hän muistelee vierailuja otteluissa ja etenkin pelaajien läheisille tarkoitettua vip-tilaa (players’ lounge) Schalken stadionilla.

”Kun olin siellä, ajattelin, että voi taivas, voiko tällaista olla. Minulle kerrottiin silloisen Schalken managerin Felix Magathin vaatineen, että tällä stadionilla players’ loungen pitää olla maailman ykkönen.”

Schalkeen liittyy myös yksi pelipaita.

”Yhden matsin jälkeen istuimme samassa pöydässä: minä, Teme, Temen isä ja Raúl. Sain silloin Raulin signeeraaman paidan. Jos minulta rahat loppuvat, on jotain, mitä minulla on myydä”, Lehtoranta nauraa.

Raul on Real Madridin ja myöhemmin Schalken hyökkääjälegenda, joka oli aikanaan eniten Mestarien liigassa maaleja tehnyt pelaaja.

Vaikka Lehtoranta ei puutukaan Pukin sopimusasioihin, yhden Pukin toiveen hän kertoo.

”Temen yksi toive uran päättymisen lähestyessä joskus vuosien päästä on se, että hän voisi tuota vihreävalkoista kantaa”, Lehtoranta sanoo ja katsoo KTP:een pelipaitaa.

Englannin Mestaruussarjan ottelu Rotherdam–Norwich lauantaina kello 17.

Oikaisu 16.3.2019 kello 10.28: Antti Muurinen oli vuonna 2006 FC Lahden, ei HJK:n valmentaja. Lisäksi HJK ja Schalke pelasivat Eurooppa-liigan karsinnassa, ei Mestarien liigan karsinnassa.

Kuka?

Jouko Lehtoranta


 58-vuotias kotkalainen diplomi-insinööri.

 Työskennellyt 34 vuotta toimitusjohtajana. Ensimmäinen toimitusjohtajan pesti oli 24-vuotiaana kotkalaisessa kaapelitelevisioyhtiössä.

 Viimeksi kuluneet 13 vuotta Kymenlaakson kauppakamarin toimitusjohtaja.

 Teemu Pukin manageri vuodesta 2007 alkaen. Oli myös Perparim Hetemajn apuna ja myöhemmin managerina neljä vuotta vuoteen 2018 asti.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

 2. 2

  Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

 3. 3

  Makwan Amirkhani kohtaa brittiottelijan kesäkuussa: ”Syön hänet elävältä”

 4. 4

  Järjettömän väkivaltainen tempaus toi kanadalaiselle pelaajalle kolmen vuoden pelikiellon

 5. 5

  Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

 2. 2

  Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

 3. 3

  Järjettömän väkivaltainen tempaus toi kanadalaiselle pelaajalle kolmen vuoden pelikiellon

 4. 4

  Ultrajuoksija Noora Honkala yllätti kärkinaiset duathlonin maailmansarjassa: ”Oli kieliongelmia järjestäjien kanssa”

 5. 5

  Suomalainen junioreiden jalkapallovalmennus saa kovaa kritiikkiä: kilpailua demonisoidaan liikaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

 2. 2

  Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

 3. 3

  3d-printteri takoo hevosille kenkiä ja iskuja vaimentavia ”lenkkitossuja” Vantaalla

 4. 4

  Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

 5. 5

  Perparim Hetemaj oli 6-vuotias, kun saapui pakolaisena Suomeen: ”Suomalaisten pitäisikin olla ylpeitä historiastaan”

  Tilaajille
 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  3. 3

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  7. 7

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  8. 8

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  9. 9

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  10. 10

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Yhtälö ei nyt täsmää: Poliitikot myyvät vaalien alla kansalle höttöistä laskelmaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää