Urheilu

Suomalainen junioreiden jalkapallovalmennus saa kovaa kritiikkiä: kilpailua demonisoidaan liikaa

Gert Remmel päätyi Hongasta Italiaan valmentamaan. Hänen mukaansa Suomessa ei ole edes yhteistä ymmärrystä siitä, mitä on pelitaito.

Castelfranco Veneto

Kymmenisen vuotta sitten Espoon Tapiolassa uteliaat jalkapalloihmiset löivät päänsä yhteen tavalla, jonka hedelmiä korjataan vieläkin Suomessa ja myös Italiassa. Viime vuonna Italian jalkapallon B-junioreiden mestaruus voitettiin osin opeilla, jotka jalostuivat FC Hongassa.

Virolainen Gert Remmel, 43, oli osa FC Honkaa valmentaneen Mika Lehkosuon ympärille kerääntynyttä samanhenkisten valmentajien ryhmää, jossa tutkittiin maanisella uteliaisuudella peliä. Ryhmään kuului Remmelin lisäksi muun muassa Vesa Vasara, Jarkko Tuomisto ja TaNoKe-valmennusjärjestelmän kehittäjä Pertti Kemppinen ja koko joukkue muita valmentajia, jotka olivat mukana joko Hongassa tai Kemppisen TaNoKe-valmennuksessa.

Viime vuonna Remmel oli voittamassa valmentajana Giorgione-seuran B-juniorijoukkueen kanssa ensin Veneton maakunnan mestaruutta ja sitten Italian amatöörisarjojen mestaruutta.


Remmel oli suorittamassa vuonna 2014 valmentajatutkintoa Italiassa. Silloinen kurssikaveri Stefano Esposito pyysi hänet valmentajaparikseen Giorgioneen kaksi vuotta myöhemmin. Nyt Remmel on ollut seurassa valmentajana jo yli kaksi ja puoli vuotta.

Tapaamme Remmelin Veneton maakunnassa, pienessä Castelfranco Veneton kaupungissa, joka sijaitsee nelisenkymmentä kilometriä Venetsiasta luoteeseen. Ammattilaispelaajia tuottava jalkapalloseura on kaupungin ylpeydenaiheita.

Remmel on juuri oikea ihminen kertomaan, millaista on juniorijalkapallo Pohjois-Italiassa ja miten monin eri tavoin kulttuuri eroaa Suomesta.

Miten sinuun suhtauduttiin, kun tulit tänne Suomesta?

”Tilanne on vähän sama kuin joku bolivialainen tulisi valmentamaan jääkiekkoa Suomeen. Pitää tehdä enemmän ja paremmin, kunnes ansaitsee ympäristön luottamuksen. Yksikään ihminen ei ole täällä kysynyt, montako liigacupia voitimme Hongan kanssa. Se ei kiinnosta ketään”, Remmel sanoo.

Remmelin mukaan paikallisella piazzalla juoruillaan tällä haavaa, että viidennellä sarjatasolla pelaavan seuran edustusjoukkueen valmentaja on saamassa potkut ja siitäkin juoruillaan, ketkä korvaavat edustusjoukkueen valmennuksen.

”Työllä ansaitaan uskottavuus. Vain sillä on merkitystä, mitä tänään tehdään.”

Remmel on ennenkin joutunut vakuuttamaan muut saadakseen työtä jalkapallovalmentajana. Suomessa hän oli ensin etelähelsinkiläisessä PPJ:ssä, sitten HIFK:ssa ennen kuin päätyi FC Honkaan Lehkosuon kutsumana. Hongassa Remmel oli pari vuotta apuvalmentajana.


Remmel vertaa Giorgionea Käpylän Palloon. Kummallakin seuralla on aladivarissa pelaava edustusjoukkue ja kumpikin seura tunnetaan pelaajatuotannostaan.

Giorgionessa junioripelaajien vanhemmat maksavat Remmelin mukaan vain parisataa euroa kaudessa lastensa pelaamisesta. Se on pilkkahinta suomalaisiin juniorijalkapallon maksuihin verrattuna.


Joitain Giorgionen pelaajia tuodaan bussikuljetuksilla seuran harjoituksiin kauempaa, ja siitä palvelusta pitää maksaa kuukausittain joitakin kymppejä. Pelaajat tulevat 50 kilometrin säteeltä Veneton alueelta seuran harjoituksiin, ja seuraan päästääkseen pelaajien on täytynyt läpäistä pelaajatarkkailijoiden tarkka seula.

Mitä oppeja Suomesta on päätynyt italialaisseuraan?

”Monet asiat, joita teimme Hongassa, on meillä täälläkin käytössä. Ja ne asiat ovat todella erilaisia verrattuna ympäristöön.”


Esimerkiksi Remmel mainitsee täsmävalmennuksen, kuten pelaajien ajoitukset liikkeissä linjojen väleissä ja spesifiset peliasennot kaikissa pelin eri vaiheissa.

Nyt seurassa on myös toinen suomalaisvalmentaja, Tuomas Silvennoinen, joka toimii seurassa videoanalyytikkona.

Mitkä ovat suurimmat kulttuurierot lasten jalkapallon päivittäisessä toiminnassa ja peleissä?

”Jos puhumme b-junioreista, kaikessa toiminnassa on mukana niin paljon luonnollista tunnetta. Kun ollaan pettyneitä, sitten ollaan todella pettyneitä. Samaten onnellisuus näkyy. Sellaista välimaastoa, letargista passiivisuutta on vähän.”


Remmelin mukaan usein pelien jälkeen pukukoppikäytävillä on pientä nahistelua ja huutamista.

”Jos veisimme tämän homman viikoksi Suomeen, olisimme joka viikko lehtien kansissa ja kirjoittamassa selityksiä urheilulautakunnille.”

Giorgionen pelaajilla on ohjattuja harjoituksia vähemmän kuin suomalaisjunioreilla. Neljä kertaa viikossa on kahden tunnin harjoitus, yhteensä 120 harjoitusta vuodessa. Remmel on pohtinut Italiassa usein sitä, että italialaisessa jalkapallossa ymmärretään paremmin ajan rajallisuus.

”Meillä on tosi vähän aikaa elää ja tehdä töitä. Suomalaisessa urheilukeskustelussa tuntuu olevan aikaa kehittyä loputtomasti. Täällä on selvää, että tuloksia pitää tulla.”

”B-juniori ei ole enää lapsi, vaan potentiaalisesti ammattilainen kahden vuoden päästä. Täällä on täysin eri perspektiivi.”


Remmelin mukaan Italiassa ollaan paremmin kartalla pelin kontekstista.

”Kun asuin Helsingissä Urheilukadulla, yritin keittiön ikkunasta katsomalla selvittää, kumpi joukkue Saharan kentällä johtaa ja paljonko peliaikaa on jäljellä. En koskaan päässyt perille. Pelit soljuivat koko ajan monotonisesti eteenpäin. Täällä pyöräillessäni pysähdyn kenttien viereen ja näen heti, että esimerkiksi punainen joukkue johtaa ja peliä on kymmenen minuuttia jäljellä.”

Ovatko Italia ja Suomi liian kaukana toisistaan kulttuurisesti, jotta Italiasta voisi tuoda tai siirtää jotain olennaista jalkapallokulttuurista Suomeen? Esteitä vaikuttaisi Remmelin mukaan olevan.

Remmelin mukaan Suomesta puuttuu ensinnäkin asioilta nimet eli yhteinen jalkapallokieli. Suomessa ei hänen mukaan ole edes yhteistä ymmärrystä siitä, mitä on pelitaito.

”Italiassa pelitaitava pelaaja tekee riittävästi voittavia pelitekoja joukkueen voittamisen hyväksi. Täällä Italiassa on yhteinen ymmärrys siitä, kuka on hyvä pelaaja.”

Remmelin mukaan Suomessa tulevaisuuden lupauksina pidetyt pelaajat eivät välttämättä ole oikeasti hyviä pelaajia, ja päinvastoin.

”Paras esimerkki on Sauli Väisänen. Täällä häntä on alettu jo pikkuhiljaa pitämään pelitaitavana pelaajana. Muistan, kun hän istui Hongassa B-junioreissa penkillä. Pelaajan profiili oli täysin sama, hän oli sama henkilö.”

Siinä missä Italiassa kilpailua vaalitaan, Suomessa sitä Remmelin mukaan demonisoidaan.

”Ymmärrän sen puheen vielä lapsen vanhemmilta, jotka haluavat aina lapsen parasta. Mutta jopa ammattilaiset suomalaisessa palloilukulttuurissa veisaavat sitä samaa virttä. Siinä keskustelussa on kaikki niin päälaellaan, että suhtaudun todella skeptisesti siihen, että mitään suurta muutosta voi tehdä Suomessa tai tuoda Suomeen jotain.”

Kuka?

Gert Remmel


  Syntynyt joulukuussa 1975 Tallinnassa.

  Giorgione-jalkapalloseuran B-juniorijoukkueen valmentaja.

  Valmentanut aiemmin PPJ:ssä, HIFK:n edustusjoukkueessa 2009, FC Hongassa 2010–2011.

  Suorittanut Uefa A –valmentajatutkinnon Italian jalkapallon valmennuskeskuksessa Covercianossa.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

 2. 2

  Tanskalaisseuran omistajat neuvottelevat enemmistö­osuuden hankkimisesta Veikkaus­liiga-seura HIFK:sta

 3. 3

  Lucas Kaufmann on yksi maailman tuhansista jalkapallo­työläisistä, hän lähti vanhempiensa tuella maailmalle ja päätyi ennen pitkää Keravalle

 4. 4

  Naiset eivät kuulu formulan rattiin, koska he eivät kestäisi kovien mutkien g-voimia, formulaveteraani väittää – mutta hän on väärässä

 5. 5

  Tv-kanava käänsi asetelmat päälaelleen, nyt naistoimittaja jätti miehet seisomaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

 2. 2

  Tv-kanava käänsi asetelmat päälaelleen, nyt naistoimittaja jätti miehet seisomaan

 3. 3

  Surkea epäonnistuminen röyhkeässä rangaistuspotkussa aiheutti pelaajan irtisanomisen seurasta

 4. 4

  Naiset eivät kuulu formulan rattiin, koska he eivät kestäisi kovien mutkien g-voimia, formulaveteraani väittää – mutta hän on väärässä

 5. 5

  Ratkeaako Valioliigan mestaruus tänään? Liverpool-valmentaja Jürgen Kloppilta loistava sivallus

 6. Näytä lisää
 1. 1

  TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

 2. 2

  Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

  Tilaajille
 3. 3

  Jukka Halmeen maailma romahti IFK:n pudottua liigasta, ja viime talvena tuli taas tyrmäävä taka­isku, kun Stadin kingin kaveri­porukka kaikkosi kopista

 4. 4

  Kolmen tunnetun vuorikiipeilijän ruumiit löydettiin Kanadan Kalliovuorilta

 5. 5

  Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

  Tilaajille
 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Länsi-Helsingissä on saari, josta valta­osan omistavat uskonnolliset yhteisöt: Nyt sen keskuksena 50 vuotta toiminutta ostos­keskusta uhkaa purkaminen

  2. 2

   Jatka kuluttamista ja istuta metsää – Tällaisten heittojen aika on ohi, sanoo professori Lassi Linnanen, sillä rikkaiden kuuluu nyt hävitä

   Tilaajille
  3. 3

   Palomies Arto Latvala, 62, on varautunut 40 vuotta suuronnettomuuteen, jota ei ole vielä tapahtunut – ”Jonain päivänä se kolisee täälläkin, se on ihan itsestään selvää”

  4. 4

   Monta brändiä, samat omistajat – katso grafiikasta, kuinka vaate­kauppa keskittyy muutamalle suur­ketjulle

  5. 5

   TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

  6. 6

   HS testasi markkinoiden parhaat kännykkäkamerat, ja yhdessä asiassa ne päihittävät jopa ammattilais­kamerat

   Tilaajille
  7. 7

   Pitäisikö meidän oppia olemaan huonompia äitejä?

  8. 8

   Väitin, että vihreiden vaali­voitto ja Halla-ahon ääni­vyöry ovat merkkejä kahtia­jaosta – selitys on helppo mutta puutteellinen

  9. 9

   Mitä puolueet vastaavat, kun Rinne kysyy? Hallituksen ovi aukeaa oikeilla vastauksilla

  10. 10

   Facebook varoittaa sijoittajia: Panemme miljardeja syrjään, koska datankäytöstä on tulossa jättisakot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  3. 3

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  4. 4

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  5. 5

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  6. 6

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  7. 7

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  8. 8

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  9. 9

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  10. 10

   Uimahalli ymmällään: Jäisestä vedestä valittavat lapsiperheet pakenevat muualle, vaikka ”lämpötiloissa ei ole muutettu yhtään mitään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  6. 6

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  10. 10

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää