Urheilu

Hurja ehdotus: Urheiluseuroihin 5 000 uutta työpaikkaa, hintalappu vuodessa jopa 100 miljoonaa euroa

Olympiakomitea haluaa valtion budjetista rahaa urheiluseuroille, jotta nämä voivat järjestää matalan kynnyksen liikuntaa suomalaisille.

Urheilun kattojärjestöllä Suomen olympiakomitealla on ehdotus, joka toteutuessaan muuttaisi merkittävästi suomalaista urheiluseuratoimintaa ja tuplaisi seuroissa työskentelevien ihmisten määrän.

UKK-instituutti julkaisi viime vuonna selvityksen, jonka mukaan terveyden kannalta liian vähäinen liikunta aiheuttaa yhteiskunnalle vuositasolla 3–7,5 miljardin euron kustannukset.

Suomen historian ensimmäisessä liikuntapoliittisessa selonteossa liikkumattomuus nimettiin vakavaksi kansanterveydelliseksi haasteeksi.

Nyt Olympiakomitea visioi urheiluseuroille nykyistä isompaa roolia suomalaisten liikuttamiseksi. Samalla se mullistaisi suomalaisen liikuntarahoituksen.

Nykyisessä mallissa valtion jakamat liikuntarahat, noin 155 miljoonaa euroa, tulevat käytännössä yksinomaan rahapeliyhtiö Veikkauksen tuotoista.

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa rahat urheilujärjestöille, seuroille, huippu-urheilijoille ja kunnille liikuntapaikkarakentamisen avustusten muodossa.

Olympiakomitea ehdottaa, että valtio antaisi liikuntapoliittisen selonteon mukaisesti lisää rahaa liikuntaan yleiskatteellisista budjettivaroista.

Selonteossa on lukuisia toimenpide-ehdotuksia suomalaisten aktivoimiseksi. Olympiakomitea tuo pöytään omansa: palkataan seuroihin lisää urheilun ammattilaisia ja lisätään sitä kautta matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia seuroissa.

Olympiakomitean ehdotuksessa osa uusista liikuntarahoista menisi nimenomaan seuroille, jotta nämä voisivat palkata lisää ihmisiä liikuttamaan suomalaisia.

Ehdotuksessa uusia työpaikkoja seuroihin tulisi 5 000 eli nykyinen seuratyöntekijöiden määrä tuplaantuisi.

Mistä luku on peräisin, Olympiakomitean Lisää liikettä -ohjelman johtaja Pekka Nikulainen?

”Usein kannanotot ja lausunnot ovat hyvää tarkoittavia, mutta pyöreitä. Halusimme konkretiaa”, Nikulainen sanoo.

”Puhutaan mittakaavamuutoksesta seurojen tukemisessa liikunnallisen elämäntavan lisäämiseksi.”

Olympiakomitean mukaan seuroihin kannattaa investoida, koska liikuttaminen on seurojen leipätyötä. Seuroissa toimii jo nyt 5 000 ammattilaisen lisäksi 500 000 vapaaehtoista liikunnan parissa.

”Tämä on ainutlaatuinen apparaatti. Uskomme, että panostus ammattilaisiin kumuloituu, kun jo vapaaehtoisia on näin paljon.”

Nikulaisen mukaan ehdotuksessa on kyse keskustelunavauksesta, jota lähdetään kehittämään eteenpäin urheilujärjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa.

Kun valtion liikuntapoliittisessa selonteossa avattiin mahdollisuutta käyttää budjettivaroja ihmisten liikuttamiseksi, päätti Olympiakomitea muistuttaa, että urheiluperhe voi auttaa asiassa.

Uudet työntekijät eivät olisi valmentajia tai hallintoväkeä, vaan keskittyisivät erityisesti matalan kynnyksen liikuntaan.

”Tämä voi olla huono käsite, mutta näistä 5 000 uudesta työntekijästä on puhuttu rajapintatekijöinä. He olisivat sosiaali-, terveys-, kulttuuri- ja nuorisoalan osaajia. Joku on kuvaillut heitä myös seuratoiminnan lähihoitajiksi.”

Koulutukseltaan uudet työntekijät voisivat olla esimerkiksi liikunnanohjaajia.

”Jos vapaasti ajattelee, niin myös lähihoitajien koulutuksessa voisi olla sellaisia elementtejä, että he voisivat toimia seuroissa”.

Uusien työntekijöiden myötä urheiluseurojen toimenkuva muuttuisi, kun harrasteurheilun asema kilpaurheilun rinnalla vahvistuisi. Mutta myös huippu-urheilu hyötyisi, kun seurat olisivat isompia ja elinvoimaisempia ja voisivat paremmin.

”On älyttömän hieno juttu, että jotkut valitsevat huippu-urheilijan polun, mutta tässä on kyse täysin eri markkinasta. Tässä lähdetään pohtimaan millainen on sellainen tulevaisuuden seura, joka ottaa enemmän suomalaisia mukaansa.”

Liikkumisen lisäksi urheiluseuraan liittyy yhteisöllisyys ja sitä Nikulainen haluaisi vahvistaa.

Nyt osa seurat voivat olla samanmielisten lahkomaisia paikkoja, joihin uusien ja vähemmän liikkuvien ihmisten voi olla vaikea tulla. Nikulainen kertoo kokeneensa yhteisöllisyyden herätyksen työskennellessään vuosia Ruotsin suunnistusliitossa.

”Suomessa puhutaan paljon valmentamisesta ja treeneistä, mutta Ruotsissa yhteenkuuluvuudella ja seuraan kuulumisella on hiton iso arvo. Suomessa tässä on paljon mahdollisuuksia.”

Olympiakomitean visiossa tulevaisuuden seurat tekisivät yhteistyötä muun muassa kulttuuritoimijoiden ja sydänyhdistysten kanssa.

”Kärki olisi nuorten matalan kynnyksen harrastamisessa koulupäivän yhteydessä, mutta siitä voidaan rakentaa kaikkea eteenpäin vaikka mummofutikseen asti.”

Nikulainen uskoo, että matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia lisäämällä voitaisiin vähentää myös niin sanottua drop out-ilmiötä eli nuorten urheilu-uran aikaista päättymistä.

”Olemme rehellisesti liikkeellä sillä mielellä, että myös ne ihmiset, jotka eivät ole kiinnostuneet kilpa- ja huippu-urheilusta, löytäisivät paikkansa urheiluseuroista.”

Entä mitä tämä maksaisi?

Olympiakomitean esimerkkilaskemissa yhden ammattilaisen kustannus olisi 40 000 euroa.

Jos tuen osuus olisi 20 000 euroa työntekijää kohden, saisi 40 miljoonalla eurolla noin 2  000 uutta seuratyöntekijää. 5 000 työntekijää maksaisi jo 100 miljoonaa euroa.

Urheilupoliittisessa selonteossa urheilulle ja liikunnalle kaavaillaan yhteensä noin 120 miljoonan euron lisäinvestointeja 2020-luvun alkuvuosille, joten jo 2 000 seuratyöpaikan tukeminen kuluttaisi kaikki lisäinvestointeihin kaavaillut rahat vuositasolla.

Nikulainen tietää, että seuratyöntekijöiden palkkaaminen ei voi nojata ikuisesti valtion tukeen. Hän kuitenkin toivoo, että valtio toimisi liikuntapoliittisen selonteon ehdotusten mukaisesti ja investoisi liikkumattomuuden poistamiseen.

”Parhaimmillaan seuroista tulisi resurssimagneetteja, kun jäsenyydet lisääntyvät ja myös kunnat voisivat olla mukana tukemassa toimintaa.”

Fakta

Liikuntapoliittinen selonteko


 Valtioneuvoston viime syksynä hyväksymä liikuntapoliittinen selonteko on ensimmäinen laatuaan Suomen historiassa.

  Siinä linjataan 2020-luvun liikuntapoliittisia tavoitteita. Teemoja ovat liikunnan lisääminen elämän eri vaiheissa, liikuntapaikkarakentaminen, kansalaistoiminta ja huippu-urheilu.

 Tällä hetkellä valtion liikuntabudjetti on noin 155 miljoonaa euroa vuodessa, ja se tulee käytännössä kokonaan Veikkaukselta.

  Selonteon ehdotuksista on perustettu jo Olympiarahasto, jonka tuotoista jaetaan avustuksia huippu-urheilulle. Valtio osallistuu rahastoon enintään 20 miljoonalla eurolla, mikäli Olympiakomitea onnistuu keräämään saman verran yksityistä rahaa.

 Selonteossa esitettyjen toimenpiteiden lisäinvestointi liikuntaan olisi 2020-luvun alkuvuosina noin 120 miljoonaa euroa eli kymmeniä miljoonia euroja vuodessa.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ultrajuoksija Noora Honkala teki 12 tunnin kisassa kerralla kaksi ennätystä vaikeuksista huolimatta: ”Epätoivoisesti yritin oksentaakin”

 2. 2

  Teemu Pukki otti taas askeleen kohti maaliennätystä, Norwich nousee lähes varmasti Valioliigaan

 3. 3

  Patrik Laine ei tule MM-kisoihin: ”Juuri nyt haluan vain unohtaa kaiken jääkiekkoon liittyvän”

 4. 4

  Petteri Forsell jatkoi vahvoja otteitaan, nyt syntyi kaksi osumaa

 5. 5

  Pikkuleijonien selkärankaa mitataan toden teolla, jatkoaikavoitto ei riitä Sveitsiä vastaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lääkäri suositteli pitkää lepoa, mutta Kirsi Kainulainen sanoi ei kiitos: ”Kun työntää kivut sivuun, niin kyllä siitä selviää”

 2. 2

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtisellä uhkaava tilanne merellä, rahtialus näytti tulevan ”suoraan päälle”

 3. 3

  Patrik Laine ei tule MM-kisoihin: ”Juuri nyt haluan vain unohtaa kaiken jääkiekkoon liittyvän”

 4. 4

  Kolmen tunnetun vuorikiipeilijän ruumiit löydettiin Kanadan Kalliovuorilta

 5. 5

  Laulajatähden kansallislaulu NHL-ottelussa päättyi nolosti: ”En tajunnut laulamisen olevan kontaktilaji”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

  Tilaajille
 2. 2

  Ryöstettiinkö Naisleijonilta maailmanmestaruus? Säännöissä ristiriitaisuuksia, yksi kohta avainasemassa

 3. 3

  Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

  Tilaajille
 4. 4

  ”Se oli maali” – Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtajan René Faselin mielestä Naisleijonien kultaosuma olisi pitänyt hyväksyä

 5. 5

  Tuomarit sekoilivat ja tekivät virheitä, ja videotuomari hylkäsi kyseenalaisesti Naisleijonien voittomaalin: ”Mitään protestimahdollisuutta ei ole”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  2. 2

   Erottaisitko synteettisen timantin oikeasta? Eivät erota kultakauppiaatkaan, ja näin se mullistaa timanttikauppaa

  3. 3

   Lasitaiteilija Oiva Toikka on kuollut

  4. 4

   Helsinki kärsii niin kovasta lääkäripulasta, että poliitikot pohtivat ruuhkien purkamista yksityisille lääkäriasemille

  5. 5

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  6. 6

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  7. 7

   Ultrajuoksija Noora Honkala teki 12 tunnin kisassa kerralla kaksi ennätystä vaikeuksista huolimatta: ”Epätoivoisesti yritin oksentaakin”

  8. 8

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  9. 9

   Teemu Pukki otti taas askeleen kohti maaliennätystä, Norwich nousee lähes varmasti Valioliigaan

  10. 10

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  4. 4

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  5. 5

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  7. 7

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  9. 9

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  10. 10

   Suomalaisilla ja virolaisilla yrittäjillä on eroa kuin yöllä ja päivällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  3. 3

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  4. 4

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää