Murrosiässä Iida Haapala, 18, valmensi itseään ja nyt hän on ikäisissään Suomen paras ja yksi maailman parhaista

Valmentaja huomasi Iida Haapalasta heti, että hänellä on ”ihan järjettömän” hyvä kunto.

Julkaistu: , Päivitetty:

Runsaat neljä vuotta sitten Espoon Hiihtoseuran juniorien harjoituksiin ilmestyi eräänlainen kummajainen Nurmijärveltä.

Ida Haapala oli silloin 13-vuotias ja halusi tulla kilpahiihtäjäksi. Klaukkalalainen Haapala oli lopettanut ringeten pelaamisen kahdeksan vuoden harrastamisen jälkeen ja haki jotain uutta suunnistuksen rinnalle.

”Jotain mahdollisimman rankkaa”, 18-vuotias Haapala kertoo silloisista ajatuksistaan.

Valinta osui hiihtoon, jota Haapala oli toki aikaisemmin jonkin verran kokeillut. Espooseen hän hakeutui tutustuttuaan Pohjois-Haagan yhteiskoulun urheilupainotteisessa yläkoulussa kahteen EHS:n hiihtäjään.
Sen jälkeen asiat ovat edenneet mukavasti, sillä nyt Haapala on ikäisissään yksi Suomen parhaista hiihtäjistä. Suunnistuksessa hän on Euroopan mestari.

Tammikuussa Haapala voitti Pohjoismaitten mestaruuden vapaan viidellä kilometrillä. Kilpailu hiihdettiin Viron Otepäässä maailmancupin vaativimpiin kuuluvalla ladulla. Haapala pani siellä nippuun muun muassa Norjan ja Ruotsin parhaat samanikäiset hiihtäjät.

Vajaat kaksi viikkoa sitten Haapala voitti nuorten SM-kisoissa 15 km:n (v) yhteislähdön peräti yli kahden minuutin erolla toiseksi sijoittuneeseen Heidi Nikkiseen, joka on ampumahiihdossa nuorten MM-mitalisti.

Viime viikonloppuna Haapala ylsi aikuisten SM-kisoissa Äänekoskella 10 km:llä (v) kymmenenneksi.

Suomessa lienee hyvin harvinaista, että murrosikäinen tyttö haluaa aloittaa kilpahiihdon.

”Kestävyyslajit kiinnostivat, ja olin katsonut telkkarista hiihdon maailmancupia. Lisäksi minulla oli suunnistuskavereita, jotka hiihtivät. Alkoi kiinnostaa hiihtää kilpaa”, Haapala kertoo.


Haapala muistelee, että hänen ensimmäiset treeninsä EHS:ssä olivat salilla, mutta pian sen jälkeen mentiin sauvarinneharjoituksiin Paloheinään.

EHS:n juniorivalmentaja Maria Heikkilä oli tuolloin paikalla Paloheinässä.

”Olihan se vähän jännittävä tilanne, että joku halusi aloittaa hiihtämisen niinkin vanhalla iällä, koska yleensähän hiihto on aloitettu huomattavasti nuorempana. Mietittiin valmentajien kanssa, että jos haluaa tulla kokeilemaan, niin totta kai tervetuloa”, Heikkilä muistelee.

Heikkilän mukaan Haapalasta huomasi heti, että tällä oli ”ihan järjettömän” hyvä kunto.

”Kunnon puolesta Ida pysyi saman tien kaikkien ryhmäläisten mukana. Ilman sauvoja hän olisi voittanut kaikki pojatkin, mutta alussa tuntui, että sauvat olivat vain tiellä.”

Tuossa iässä hiihdon aloittamisessa suurimmat haasteet liittyvät tekniikkaan.

”Kyllä hänen piti opetella sauvakävelykin ihan nollista, mutta sellaista varsinaista tekniikkaa ei ollut. Kun päästiin tekemään hiihtotreenejä, käytettiin aika paljon aikaa siihen, että hiottiin Idan kanssa kahdestaan tekniikkaa. Aika nopeasti se alkoi löytyä. Jos katsoo tilannetta nyt, on menty ihan valtavan paljon eteenpäin.”

Heikkilän mukaan Haapalalla on poikkeuksellisen kova motivaatio harjoitteluun ja kilpailemiseen.

”Hänellä on kova voittamisen halu, mutta urheilu pysyy positiivisena asiana. Ei ole sellainen pakkomielteinen tarve voittaa.”

Nyt Haapalan henkilökohtaisena valmentajana toimii Hiihtoliiton alle 18-vuotiaitten ryhmän valmentaja Aku Nikander.

Nikanderin mukaan Haapala on rohkea ja periksi antamaton harjoittelija ja kilpailija, jolla on lahjakkuutta kestävyyslajeihin

”Jos hän ei jotain heti osaa, hän kyllä harjoittelee sitä niin pitkään, että oppii sen. Hän on fiksu ja osaa kuunnella omaa kehoaan. Hän on koko ajan utelias, mitä tehdään, ja osaa haastaa ja kyseenalaistaa”, Nikander sanoo.

Myös Nikanderin mielestä Haapala on kehittynyt teknisesti paljon ja oppinut nopeasti.

”Se näkyy, kunhan hän saa oikean mielikuvan. Hän osaa hakea ja testailla teknisiä sekä taidollisia asioita. Tietyt liikemallit tulevat toistojen kautta.”

Nikanderin mukaan Haapalan suurin kehityskohde on nopeus.

”Vapaalla nopean hiihdon kapasiteetti on suhteessa vahvempi, mutta hän ei ole vielä tehnyt hirveästi voimaharjoittelua. Sitä kautta nopeuskin paranee”, toteaa Nikander, joka toimii Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa tutkijana ja fysiologina.

Nikanderin meriitteihin hiihtäjänä kuuluu Yhdysvaltojen mestaruus 50 km:llä vuonna 2014.

Haapalan uteliaisuudesta ja oppimishalusta kertoo jotain se, kuinka hän kokeili ladulla yhtä teknistä yksityiskohtaa kuultuaan Sami Jauhojärven kiinnittävän siihen jonkun huippuhiihtäjän kohdalla huomiota Ylen hiihtolähetyksessä.

”Katson ja analysoin aika tarkkaan niitä kisoja ja sitten lenkillä kokeilen erilaisia asioita. Sitä kautta yritän myös kehittää tekniikkaa. Silloin se juttu loksahti aika hyvin lenkillä, ja sain Samin ajatuksesta kiinni. Hiihdosta tuli heti vähän rennompaa.”

Ennen Nikanderin ryhtymistä valmentajaksi Haapala suunnitteli itse harjoitteluaan, mikä on lukioikäiselle erittäin poikkeuksellista.

”Hiihdon U18-leireillä puhuttiin vähän, mitä olisi hyvä tehdä kotona. Siellä sain apua valmentajilta, mutta itse vastasin suunnittelusta. Onhan se aika harvinaista, mutta minulle ei ollut silloin löytynyt henkilökohtaista valmentajaa.”

Haapalan mielestä omatoimisuudesta on ollut hyötyä.

”Olen oppinut kuuntelemaan itseäni ja aika hyvin osaan sanoa, millaiset treenit sopivat itselleni.”

Mistä tuli osaaminen oman harjoittelun suunnitteluun?

”Olen aika utelias etsimään tietoa. Luin kirjojakin valmennuksesta ja netistä kaikkia artikkeleita. Kyselin myös paljon valmentajilta ja omalta isältä. Imin joka puolelta tietoa. Mielestäni se oli aika selkeää ja pysyi ihan hyvin kasassa.”
Nyt Nikander vastaa kokonaan Haapalan fyysisestä valmennuksesta. Suunnistusta varten taitoharjoitukset suunnittelee Haapalan isä Toni Haapala, jolla on itsellään kilpasuunnistajan taustaa.

Ainakin toistaiseksi Haapala aikoo urheilla sekä hiihdossa että suunnistuksessa. Kummankaan lajin maajoukkuevalmentajilta ei ole kuulemma tullut kannustusta tai painetta lajivalintaan.

”Mutta hiihto alkaa olla vähän mieluisampaa”, Haapala sanoo.

Siihen suuntaan houkuttelee se, että Haapalan tavoitteena on kilpailla joskus olympialaisissa. ”Mutta sinne on vielä pitkä matka.”

Suunnistajana Haapala pitää vahvuutenaan fysiikan lisäksi ”kovaa päätä”. ”Pystyn suoriutumaan paremmin paineen alla.”

Euroopan mestaruuden hän suunnisti viime kesänä Bulgariassa pitkällä matkalla hyvin vaativassa maastossa. Eroa kakkoseen kertyi puolitoista minuuttia.

Sunnuntaina Haapalalla on edessä uusi mielenkiintoinen haaste, kun hän osallistuu yleisen sarjan SM-kisoissa Ylitorniolla 30 km:n (v) kisaan. Kyseessä on uran tähän mennessä pisin hiihtokilpailu.

Suunnistuksen ensimmäiset MM-katsastukset ovat vuorossa jo muutaman viikon päästä.

Kuka?

Ida Haapala


 18-vuotias, syntynyt maaliskuussa 2001.

 Kotipaikka Nurmijärven Klaukkala.

 Opiskelee toista vuotta Pohjois-Haagan yhteiskoulun urheilulukiossa.

 Seurat: hiihdossa Espoon Hiihtoseura, suunnistuksessa Espoon Suunta.

 Valmentajat: Aku Nikander, Toni Haapala.

 Harrastanut myös ringetteä, uintia, sulkapalloa, tanssia ja balettia.

 Saavutuksia: hiihdossa18-vuotiaitten Pohjoismaitten mestaruus (5 km/v), kaksi Suomen mestaruutta, suunnistuksessa 18-vuotiaitten Euroopan mestaruus, useita Suomen mestaruuksia.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Neymarin siirto Barcelonaan yhä todennäköisempi, tähti on nyt valmis tinkimään palkastaan 12 miljoonaa euroa

 2. 2

  Tuhannen NHL-ottelun veteraani Brooks Orpik löi luistimet naulaan, voitti urallaan Stanley Cupin kahdesti

 3. 3

  ”Maaginen, epätodellinen superpelastus” – Ruotsissa otettiin kaikki irti MM-menestyksestä, pääministeri Löfven vaati lisää resursseja naisten jalkapallolle

 4. 4

  NFL:n supertähti yritti ostaa kanssamatkustajan paikan lentokoneessa, mutta avokätinen tarjous ei kelvannut

 5. 5

  Donald Trump ei hyväksy Yhdysvaltojen MM-kisajoukkueen kapteenin käytöstä, mutta kehuu joukkuetta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL:n supertähti yritti ostaa kanssamatkustajan paikan lentokoneessa, mutta avokätinen tarjous ei kelvannut

 2. 2

  Tokio järjestää kalliit olympialaiset pelottavassa helteessä: suosikkilaji kilpaillaan ydinturmasta tunnetussa Fukusimassa

 3. 3

  Donald Trump ei hyväksy Yhdysvaltojen MM-kisajoukkueen kapteenin käytöstä, mutta kehuu joukkuetta

 4. 4

  Chilen ”takapuolisormeilija” taas huomion keskipisteenä: potkaisi kananaamiossa kentälle juosseen fanin nurin

 5. 5

  Miljoonia tienannut australialainen rugbypelaaja sai potkut homovastaisten kommenttien vuoksi, joukkorahoituskin suljettiin syrjivänä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 2. 2

  Tuttu hyppy vaahto­muovi­paloihin vei Aino Tapolan 15-vuotiaana pyörä­tuoliin: henkinen toipuminen alkoi, kun urheilu palasi elämään

 3. 3

  Kaapo Kakko asteli lavalle JVG:n tahdissa ja on nyt New York Ranger

 4. 4

  Anne Schellingerhout oli ennen ”totaalinen sohvaperuna”, nyt ultrajuoksija: ”Sain sellaiset endorfiinipöllyt, että oli pakko saada lisää”

 5. 5

  Miksi Jokerit ei nöyrry ja lopeta kiemurtelua, kun siihen on vielä mahdollisuus?

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  3. 3

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  7. 7

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  8. 8

   Tankojuoppous on yksi Suomen omituisimmista rikoksista, ja poliisi­tarkastajakin myöntää pykälän olevan ”hölmösti rakennettu”

  9. 9

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  10. 10

   Supo: myös Isis-lapset voivat olla turvallisuusuhka Suomelle, aikuisten päätyminen ”jihadistiseen alamaailmaan” ensisijainen huoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  5. 5

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  6. 6

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  7. 7

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  8. 8

   Sähköpotkulaudalla kolaroineita potilaita leikataan viikoittain Töölössä: Vammat kohdistuvat useimmiten päähän

  9. 9

   ”Naisten Viagra” tulee Yhdysvaltain markkinoille

  10. 10

   Tämän talon ei pitänyt koskaan valmistua – Veturinkuljettaja Rave veisti viimeisen linnansa kiviä myöten itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  11. Näytä lisää