Työtön mies Malmilla teki keksinnön, joka muuttaa urheilun maailmaa

Suomalaisten rakentama sensori mittaa ympäristönsä sekunnissa yli 250 000 kertaa. Yhdysvalloissa keilailun suosio tv-lajina kasvoi keksinnön ansiosta noin 30 prosenttia. Maailmassa ei ole kohta montakaan keilapalloa, jota ei olisi jo kehitetty suomalaiskeksinnön avulla. Ja nyt se tulee myös yleisurheiluun.

Julkaistu: , Päivitetty:

Vanhassa ambulanssihallissa Helsingin Malmilla tehdään ainutlaatuista urheiluhistoriaa.

Hallissa ei valmenneta ketään eikä urheilla, mutta jotain suurta siellä on tekeillä. Jos kaikki sujuu hyvin, hallissa syntyy seuraava suomalainen urheilumaailman jättiläinen – Specto.

Hetkinen, siis mikä?

Specto on kahden suomalaismiehen keksintö, jolla seurataan tietotekniikan avulla keilapallon liikkeitä. Laite, eli sensori, mittaa sekunnin aikana ympäristönsä 254 000 kertaa.

Yhdellä sensorilla voidaan seurata kerrallaan kuutta keilarataa. Pelaaja voi katsoa heitostaan kuusikohtaista dataa älypuhelimensa sovelluksen kautta. Kehittyneempi keilaaja voi hyödyntää tekniikan avulla kymmentä yksityiskohtaa pallon osumasta, nopeudesta ja kierteestä.

”Valmentajille laite mittaa jopa 57 eri määrettä, mutta sitä ei pantu mobiilisovellukseen. Se on liian paljon dataa ja vaatii jo fysiikan tohtorin tutkinnon, että ymmärtää kaiken. Valmentaja valitsee sieltä, mitä tarvitsee”, Specton yksi perustajajäsen Kristian Törnqvist sanoo.


 

”Lokakuussa 2015 meillä oli valmis prototyyppi. Se oli piirilevy, jossa oli hyppylankoja ja osia vanhasta radio-ohjattavasta autosta.”

Yhdysvalloissa keilailun tv-katsojamäärät kasvoivat 30 prosenttia, kun Fox-kanavan lähetyksissä alettiin käyttää suomalaiskeksintöä. Grafiikat näyttivät reaaliajassa tietoja jokaisesta keilailukisan heitosta.

Aloittelevaa keilaajaa applikaatio ohjaa lajiin sovelluksessa olevan pelin kautta. Laite näyttää ensin, mistä kohtaa rataa pallo on pantava liikkeelle. Tehtävänä on, että se pysyy radalla.

Pelin vaikeimmassa vaiheessa pallon pitää osua 2,5 sentin levyisen riman kohdalle ja pysyä suunnassaan noin 18 metriä pitkällä ja 106 senttiä leveällä keilaradalla.

”Kukaan ei ole vielä onnistunut läpäisemään vaikeinta vaikeustasoa täysillä kolmella tähdellä. Pelaaja joutuu urheilemaan, että pääsee pelissä eteenpäin”, Törnqvist sanoo.

Spectoa voidaan hyödyntää myös monessa muussa urheilulajissa, joita kaikkia Törnqvistin perustamassa ja johtamassa yrityksessä Angular Velocityssä ei ole vielä edes kartoitettu.

Pyeongchangin talviolympialaisissa 2018 keksintöä kokeiltiin curlingin harjoituksissa. Itse kilpailuihin sitä ei saanut lajin vanhoillisten sääntöjen takia vielä tuoda. Lisää kasvua on tulossa ensi syksynä pidettävissä yleisurheilun MM-kisoissa Dohassa.

”Meillä on kova tavoite, että olemme Dohassa syksyllä. Meillä on alustava sopimus, mutta yksityiskohdat lajeista ovat vielä työn alla. Riippuu paljon siitä, mitä voidaan hyödyntää televisiossa. Yleisurheilulla on miljardi tv-katsojaa”, Törnqvist sanoo.


 

”Nyt ollaan tavallaan etunojassa. Yleisurheilu on seuraava iso panostus.”

Yleisurheilulajeista Spectoa on kokeiltu jo kolmiloikassa ja pituushypyssä. Laite mittaa muun muassa loikkien pituudet ja hyppääjän vauhdin.

”Esimerkiksi Kristiina Mäkelän kohdalla laite kertoi, että hänen yksittäiset loikkansa olivat pitempiä kuin muilla, mutta hänen vauhtinsa hidastui ponnistaessa enemmän kuin muilla.”

Sadan metrin juoksussa sensorilla voidaan mitata juoksijan kiihtyvyys, maksiminopeus, ja missä kohtaa vauhti alkaa hidastua. Tästä on hyötyä varsinkin valmentajalle. Kestävyysjuoksussa voidaan seurata vaikka yhden ryhmän vauhdinjakoa. Vaihtoehtoja on kymmeniä.

Yksi painopistelaji voi olla keihäänheitto, josta sensori mittaa keihään lähtökulman, nopeuden ja ryntökulman, eli laahaako keihäs ja lentääkö se sivuttain.

Vastaavia mittalaitteita on käytössä, mutta niiden ongelmana on ollut, ettei kisatilanteesta saa riittävän tarkkaa ja nopeaa dataa, jotta siitä olisi heittäjälle apua. Nyt valmentaja voi antaa ohjeita puhelimestaan ja katsoja näkee heiton yksityiskohtia televisiosta tai omalta näyttöpäätteeltään.

Spectoa ei kiinnitetä ihmiseen tai välineeseen, joten se ei vaadi lajiin sääntömuutoksia.

”Meidän tavoitteenamme on, että vuoden 2024 kesäolympialaisissa Pariisissa Specto on käytössä jokaisessa yleisurheilulajissa”, Törnqvist sanoo.

Ennen kuin ollaan Pariisissa asti palataan muutama vuosi ajassa taaksepäin siihen, mistä kaikki sai alkunsa.

Vuonna 2008 Törnqvist opiskeli keilailua Kuortaneen urheiluopistolla, jossa oli käytössä Kegelin kehittämä pallonseurantajärjestelmä C.A.T.S. Sen käyttäminen oli hankalaa ja vaati vierelleen yhden ihmisen.

”Keskustelimme aiheesta keilavalmentaja Juha Majan kanssa ja olimme molemmat sitä mieltä, että teknologiasta löytyy parempiakin ratkaisuja”, Törnqvist muistaa.

Törnqvist oli aina ollut kiinnostunut tietotekniikasta. Hän teki myöhemmin työuransa it-alalla ennen kuin viimeisin työnantaja lopetti osastonsa, jossa Törnqvist työskenteli. Törnqvist ja 42 muuta henkeä irtisanottiin syksyllä 2015.


 

”Meidän tavoitteenamme on, että vuoden 2024 kesäolympialaisissa Pariisissa Specto on käytössä jokaisessa yleisurheilulajissa.”

Kun Törnqvist kuuli irtisanomisista, hän soitti Majalle joka kysyi, olisiko nyt aika miettiä keilailuun uutta teknologiaa?

”Sanoin, että sulattelen asiaa pari päivää. Soitin takaisin seuraavana päivänä ja sanoin, että tehdään tämä. Lokakuussa 2015 meillä oli valmis prototyyppi. Se oli piirilevy, jossa oli hyppylankoja ja osia vanhasta radio-ohjattavasta autosta”, Törnqvist kertoo.

Kaksikko keräsi viritykseen ensimmäistä dataa ja totesi, että laite toimii.

Sen jälkeen asiat rullasivat nopeasti eteenpäin. Koodaajaksi saatiin israelilainen keilaaja Or Aviram, joka osallistui tammikuussa 2016 Ballmaster Openiin Helsingissä.

”Aviram innostui heti. Hän sanoi itsekin miettineensä asiaa”, Törnqvist sanoo.

Neljäntenä samanhenkiseen porukkaan liittyi turkkilainen graafikko ja keilailuvalmentaja Önder Gürken, joka istuu myös Euroopan keilailuliiton hallituksessa.

Huhtikuussa 2016 nelikko perusti Angular Velocityn, ja Törnqvististä tuli yrityksen toimitusjohtaja.

Kuukautta myöhemmin yrittäjät istuivat yhdessä amerikkalaisen Kegelin edustajien kanssa Floridassa. Kegel on maailman kolmanneksi suurin keilailuyritys.

”Heidän yhtenä suuntanaan oli etsiä uusi valmennustyökalu. Me tulimme paikalle kuin tilauksesta”, Törnqvist huokaa hymyillen.

Kegel ilmoitti huolehtivansa Specton maailmanlaajuisesta jakelusta ja myynnistä ja antoi suomalaisyritykselle 150 000 dollarin pääoman tilausten ennakkomaksuna vuoden 2016 aikana. Seuraavaksi yritys sai EU:lta 2,4 miljoonaa euroa kehitysrahaa.

”Nyt ollaan tavallaan etunojassa. Yleisurheilu on seuraava iso panostus. EU-raha on suunnattu siihen”, Törnqvist sanoo.

Keilailussa Specto on vaikuttanut myös pallon kehittämiseen. Vuodesta 2017 lähtien kaikki markkinoilla olevat keilapallot on kehitetty Specton avulla.

”Olemme markkinajohtajia. Hyvä keilapallo maksaa noin 300 euroa. Yli 200 miljoonaa ihmistä käy keilaamassa vuodessa maailmassa”, Törnqvist laskee.

Vauhtisokeus ei ole iskenyt, vaikka Yhdysvalloissa julkaistussa äänestyksessä Specto valittiin parhaaksi uudeksi keksinnöksi.

”Meillä ei ole pääomasijoittajia. Se on ehkä hyväkin asia. Olemme saaneet tehdä meidän agendamme mukaista tuotetta”, Törnqvist sanoo koelaboratorioksi muuntuvassa vanhassa parkkihallissa.

Tästä on kyse

Specto


 Suomalaiskeksintö, jossa sensori mittaa ympäristöään kaksiulotteisesti 254 000 kertaa sekunnissa.

 Laite on kehitetty keilailun pallonseurantajärjestelmäksi, mutta sitä voidaan hyödyntää myös muissa lajeissa, kuten yleisurheilussa.

 Spectosta saa puhelimeen mobiilisovelluksen ja valmentajille on oma versionsa valmennuskäyttöön. Keilapallon valmistajat käyttävät tutkimusversiota.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Huuhkajien seuraava EM-karsintapeli vetää Tampereen stadionin täyteen: Otteluun on puolitoista kuukautta, eikä vapaita paikkoja enää ole

 2. 2

  Mestarien liigan ratkaisumaalia ei ensi kauden säännöillä hyväksyttäisi, yksi kuvakulma paljasti pallon osuneen käteen

 3. 3

  Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

  Tilaajille
 4. 4

  Naisleijonat saavat hopeasta kultabonuksen, pelaajien palkintosumma nousee 7000 euroon

 5. 5

  Juventuksella on erikoinen ongelma: Kahdeksas peräkkäinen mestaruus voi varmistua pääsiäisenä, mutta Ajaxin antaman tyrmäyksen jälkeen ketään ei ehkä kiinnosta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

  Tilaajille
 2. 2

  Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

  Tilaajille
 3. 3

  Seura kielsi Aleksander Barkovia liittymästä Leijoniin

 4. 4

  Mercedeksen tallipäälliköltä vahva kannanotto kuljettajatilanteeseen: ”Toivon, että tämä kokoonpano säilyy ikuisesti”

 5. 5

  Historiaa tehnyt iranilainen naisnyrkkeilijä ei uskalla palata kotiin, koska pelkää tulevansa pidätetyksi.

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

  Tilaajille
 2. 2

  Ryöstettiinkö Naisleijonilta maailmanmestaruus? Säännöissä ristiriitaisuuksia, yksi kohta avainasemassa

 3. 3

  Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

  Tilaajille
 4. 4

  Suomelle tappio MM-finaalin hurjassa trillerissä – näin ottelu eteni

 5. 5

  Naisleijonien päävalmentajan persoonallinen juhlinta herätti huomiota myös Kanadassa, videota katsottu yli 70 000 kertaa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  4. 4

   Mies tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen Itä-Helsingissä tapahtuneista lapsen raiskauksista ja hyväksi­käytöstä

  5. 5

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  6. 6

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  7. 7

   Robert Muellerin raportti on julkaistu: Erikois­syyttäjä kävi läpi kymmenen tapausta, jotka liittyvät Trumpiin ja epäiltyyn oikeuden­käytön estämiseen

  8. 8

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  9. 9

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  10. 10

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  8. 8

   Timo Soini jättää politiikan

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää