Työtön mies Malmilla teki keksinnön, joka muuttaa urheilun maailmaa

Suomalaisten rakentama sensori mittaa ympäristönsä sekunnissa yli 250 000 kertaa. Yhdysvalloissa keilailun suosio tv-lajina kasvoi keksinnön ansiosta noin 30 prosenttia. Maailmassa ei ole kohta montakaan keilapalloa, jota ei olisi jo kehitetty suomalaiskeksinnön avulla. Ja nyt se tulee myös yleisurheiluun.

Julkaistu: , Päivitetty:

Vanhassa ambulanssihallissa Helsingin Malmilla tehdään ainutlaatuista urheiluhistoriaa.

Hallissa ei valmenneta ketään eikä urheilla, mutta jotain suurta siellä on tekeillä. Jos kaikki sujuu hyvin, hallissa syntyy seuraava suomalainen urheilumaailman jättiläinen – Specto.

Hetkinen, siis mikä?

Specto on kahden suomalaismiehen keksintö, jolla seurataan tietotekniikan avulla keilapallon liikkeitä. Laite, eli sensori, mittaa sekunnin aikana ympäristönsä 254 000 kertaa.

Yhdellä sensorilla voidaan seurata kerrallaan kuutta keilarataa. Pelaaja voi katsoa heitostaan kuusikohtaista dataa älypuhelimensa sovelluksen kautta. Kehittyneempi keilaaja voi hyödyntää tekniikan avulla kymmentä yksityiskohtaa pallon osumasta, nopeudesta ja kierteestä.

”Valmentajille laite mittaa jopa 57 eri määrettä, mutta sitä ei pantu mobiilisovellukseen. Se on liian paljon dataa ja vaatii jo fysiikan tohtorin tutkinnon, että ymmärtää kaiken. Valmentaja valitsee sieltä, mitä tarvitsee”, Specton yksi perustajajäsen Kristian Törnqvist sanoo.


 

”Lokakuussa 2015 meillä oli valmis prototyyppi. Se oli piirilevy, jossa oli hyppylankoja ja osia vanhasta radio-ohjattavasta autosta.”

Yhdysvalloissa keilailun tv-katsojamäärät kasvoivat 30 prosenttia, kun Fox-kanavan lähetyksissä alettiin käyttää suomalaiskeksintöä. Grafiikat näyttivät reaaliajassa tietoja jokaisesta keilailukisan heitosta.

Aloittelevaa keilaajaa applikaatio ohjaa lajiin sovelluksessa olevan pelin kautta. Laite näyttää ensin, mistä kohtaa rataa pallo on pantava liikkeelle. Tehtävänä on, että se pysyy radalla.

Pelin vaikeimmassa vaiheessa pallon pitää osua 2,5 sentin levyisen riman kohdalle ja pysyä suunnassaan noin 18 metriä pitkällä ja 106 senttiä leveällä keilaradalla.

”Kukaan ei ole vielä onnistunut läpäisemään vaikeinta vaikeustasoa täysillä kolmella tähdellä. Pelaaja joutuu urheilemaan, että pääsee pelissä eteenpäin”, Törnqvist sanoo.

Spectoa voidaan hyödyntää myös monessa muussa urheilulajissa, joita kaikkia Törnqvistin perustamassa ja johtamassa yrityksessä Angular Velocityssä ei ole vielä edes kartoitettu.

Pyeongchangin talviolympialaisissa 2018 keksintöä kokeiltiin curlingin harjoituksissa. Itse kilpailuihin sitä ei saanut lajin vanhoillisten sääntöjen takia vielä tuoda. Lisää kasvua on tulossa ensi syksynä pidettävissä yleisurheilun MM-kisoissa Dohassa.

”Meillä on kova tavoite, että olemme Dohassa syksyllä. Meillä on alustava sopimus, mutta yksityiskohdat lajeista ovat vielä työn alla. Riippuu paljon siitä, mitä voidaan hyödyntää televisiossa. Yleisurheilulla on miljardi tv-katsojaa”, Törnqvist sanoo.


 

”Nyt ollaan tavallaan etunojassa. Yleisurheilu on seuraava iso panostus.”

Yleisurheilulajeista Spectoa on kokeiltu jo kolmiloikassa ja pituushypyssä. Laite mittaa muun muassa loikkien pituudet ja hyppääjän vauhdin.

”Esimerkiksi Kristiina Mäkelän kohdalla laite kertoi, että hänen yksittäiset loikkansa olivat pitempiä kuin muilla, mutta hänen vauhtinsa hidastui ponnistaessa enemmän kuin muilla.”

Sadan metrin juoksussa sensorilla voidaan mitata juoksijan kiihtyvyys, maksiminopeus, ja missä kohtaa vauhti alkaa hidastua. Tästä on hyötyä varsinkin valmentajalle. Kestävyysjuoksussa voidaan seurata vaikka yhden ryhmän vauhdinjakoa. Vaihtoehtoja on kymmeniä.

Yksi painopistelaji voi olla keihäänheitto, josta sensori mittaa keihään lähtökulman, nopeuden ja ryntökulman, eli laahaako keihäs ja lentääkö se sivuttain.

Vastaavia mittalaitteita on käytössä, mutta niiden ongelmana on ollut, ettei kisatilanteesta saa riittävän tarkkaa ja nopeaa dataa, jotta siitä olisi heittäjälle apua. Nyt valmentaja voi antaa ohjeita puhelimestaan ja katsoja näkee heiton yksityiskohtia televisiosta tai omalta näyttöpäätteeltään.

Spectoa ei kiinnitetä ihmiseen tai välineeseen, joten se ei vaadi lajiin sääntömuutoksia.

”Meidän tavoitteenamme on, että vuoden 2024 kesäolympialaisissa Pariisissa Specto on käytössä jokaisessa yleisurheilulajissa”, Törnqvist sanoo.

Ennen kuin ollaan Pariisissa asti palataan muutama vuosi ajassa taaksepäin siihen, mistä kaikki sai alkunsa.

Vuonna 2008 Törnqvist opiskeli keilailua Kuortaneen urheiluopistolla, jossa oli käytössä Kegelin kehittämä pallonseurantajärjestelmä C.A.T.S. Sen käyttäminen oli hankalaa ja vaati vierelleen yhden ihmisen.

”Keskustelimme aiheesta keilavalmentaja Juha Majan kanssa ja olimme molemmat sitä mieltä, että teknologiasta löytyy parempiakin ratkaisuja”, Törnqvist muistaa.

Törnqvist oli aina ollut kiinnostunut tietotekniikasta. Hän teki myöhemmin työuransa it-alalla ennen kuin viimeisin työnantaja lopetti osastonsa, jossa Törnqvist työskenteli. Törnqvist ja 42 muuta henkeä irtisanottiin syksyllä 2015.


 

”Meidän tavoitteenamme on, että vuoden 2024 kesäolympialaisissa Pariisissa Specto on käytössä jokaisessa yleisurheilulajissa.”

Kun Törnqvist kuuli irtisanomisista, hän soitti Majalle joka kysyi, olisiko nyt aika miettiä keilailuun uutta teknologiaa?

”Sanoin, että sulattelen asiaa pari päivää. Soitin takaisin seuraavana päivänä ja sanoin, että tehdään tämä. Lokakuussa 2015 meillä oli valmis prototyyppi. Se oli piirilevy, jossa oli hyppylankoja ja osia vanhasta radio-ohjattavasta autosta”, Törnqvist kertoo.

Kaksikko keräsi viritykseen ensimmäistä dataa ja totesi, että laite toimii.

Sen jälkeen asiat rullasivat nopeasti eteenpäin. Koodaajaksi saatiin israelilainen keilaaja Or Aviram, joka osallistui tammikuussa 2016 Ballmaster Openiin Helsingissä.

”Aviram innostui heti. Hän sanoi itsekin miettineensä asiaa”, Törnqvist sanoo.

Neljäntenä samanhenkiseen porukkaan liittyi turkkilainen graafikko ja keilailuvalmentaja Önder Gürken, joka istuu myös Euroopan keilailuliiton hallituksessa.

Huhtikuussa 2016 nelikko perusti Angular Velocityn, ja Törnqvististä tuli yrityksen toimitusjohtaja.

Kuukautta myöhemmin yrittäjät istuivat yhdessä amerikkalaisen Kegelin edustajien kanssa Floridassa. Kegel on maailman kolmanneksi suurin keilailuyritys.

”Heidän yhtenä suuntanaan oli etsiä uusi valmennustyökalu. Me tulimme paikalle kuin tilauksesta”, Törnqvist huokaa hymyillen.

Kegel ilmoitti huolehtivansa Specton maailmanlaajuisesta jakelusta ja myynnistä ja antoi suomalaisyritykselle 150 000 dollarin pääoman tilausten ennakkomaksuna vuoden 2016 aikana. Seuraavaksi yritys sai EU:lta 2,4 miljoonaa euroa kehitysrahaa.

”Nyt ollaan tavallaan etunojassa. Yleisurheilu on seuraava iso panostus. EU-raha on suunnattu siihen”, Törnqvist sanoo.

Keilailussa Specto on vaikuttanut myös pallon kehittämiseen. Vuodesta 2017 lähtien kaikki markkinoilla olevat keilapallot on kehitetty Specton avulla.

”Olemme markkinajohtajia. Hyvä keilapallo maksaa noin 300 euroa. Yli 200 miljoonaa ihmistä käy keilaamassa vuodessa maailmassa”, Törnqvist laskee.

Vauhtisokeus ei ole iskenyt, vaikka Yhdysvalloissa julkaistussa äänestyksessä Specto valittiin parhaaksi uudeksi keksinnöksi.

”Meillä ei ole pääomasijoittajia. Se on ehkä hyväkin asia. Olemme saaneet tehdä meidän agendamme mukaista tuotetta”, Törnqvist sanoo koelaboratorioksi muuntuvassa vanhassa parkkihallissa.

Tästä on kyse

Specto


 Suomalaiskeksintö, jossa sensori mittaa ympäristöään kaksiulotteisesti 254 000 kertaa sekunnissa.

 Laite on kehitetty keilailun pallonseurantajärjestelmäksi, mutta sitä voidaan hyödyntää myös muissa lajeissa, kuten yleisurheilussa.

 Spectosta saa puhelimeen mobiilisovelluksen ja valmentajille on oma versionsa valmennuskäyttöön. Keilapallon valmistajat käyttävät tutkimusversiota.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Intohimon ja pakko­mielteisyyden raja on hiuksen hieno – Kun lääkäri suositteli pitkää lepoa, Kirsi Kainulainen sanoi ”ei kiitos”

 2. 2

  Amerikkalainen Michael Norman, 21, juoksi kauden avauksessaan yhden kaikkien aikojen parhaista 400 metrin ajoista

 3. 3

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtisellä uhkaava tilanne merellä, rahtialus näytti tulevan ”suoraan päälle”

 4. 4

  FC Honka jyräsi KuPSin ylitse Kuopiossa, ja 17-vuotias Arlind Sejdiu teki debyyttimaalinsa liigassa

 5. 5

  Entinen teini­sensaatio Olli Rahnasto kehitti ensin uuden lyönnin tennikseen – Nyt hänen kehittämänsä ”vahauslaite” löytää syvät lihakset

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtisellä uhkaava tilanne merellä, rahtialus näytti tulevan ”suoraan päälle”

 2. 2

  Petteri Forsell ihmettelee kuntonsa arvostelua ja kertoo hurjasta ottelu­tahdista: ”On tietysti fakta, että en näytä Ronaldolta”

 3. 3

  Edis Tatlin manageri Pekka Mäki tyrmäystappion jälkeen: ”Vartalolyönti vaikuttaa köykäiseltä, mutta siitä ei välttämättä helposti toivuta”

 4. 4

  Jääkiekkoilija Aleksi Saarela sai iltamyöhällä elämänsä puhelun joka vei unet silmistä saman tien

 5. 5

  Lopez aiheutti Tatlille ensimmäisen tyrmäystappion

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ryöstettiinkö Naisleijonilta maailmanmestaruus? Säännöissä ristiriitaisuuksia, yksi kohta avainasemassa

 2. 2

  Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

  Tilaajille
 3. 3

  Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

  Tilaajille
 4. 4

  ”Se oli maali” – Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtajan René Faselin mielestä Naisleijonien kultaosuma olisi pitänyt hyväksyä

 5. 5

  Tuomarit sekoilivat ja tekivät virheitä, ja videotuomari hylkäsi kyseenalaisesti Naisleijonien voittomaalin: ”Mitään protestimahdollisuutta ei ole”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Redin johtajaksi houkuteltiin pitkä­tukkainen farkku­kauppias Lahdesta, ja yhtäkkiä kauppa­keskuksen tarinaan on ilmestynyt pelastus­kertomuksen piirteitä

  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  4. 4

   Kroppani ulko­näkö ei voisi vähempää kiinnostaa, sanoo entinen missi Lotta Näkyvä, joka virittää kehoaan äärimmilleen – Tavoitteena on suoritus, johon on pystynyt vasta muutama nainen maailmassa

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisilla ja virolaisilla yrittäjillä on eroa kuin yöllä ja päivällä

  6. 6

   Testaa, läpäiseekö keittiösi terveys­tarkastuksen – Toimittaja kutsui tarkastajan kotiinsa ja alkoi epäillä, oliko syöttänyt vierailleen lantaa

  7. 7

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  8. 8

   Kansallismuseon kokoelmissa on valtava määrä aarteita maailmalta, joiden kohtalona on odottaa varastossa esille pääsyä

   Tilaajille
  9. 9

   Lupaus päästöttömästä maailmasta – Vety tekee paluuta, ja tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, onko siitä ihmis­kunnan pelastajaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Pekka Sauri aloitti Twitterissä ”ränttäämisen” ja katso: Jussi Halla-aho avasi edes hieman, mitä mieltä hän on vanhoista kirjoituksistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  3. 3

   Dieselin­katkuinen tahra: Saksan auto­teollisuus menetti maineensa, ja nyt sen on keksittävä auto uudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sri Lankan iskuista pidätetty 13, räjähdysten sarjassa yli 200 kuollutta – tämä iskuista tiedetään

  5. 5

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja lähti lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  6. 6

   Pekka Sauri aloitti Twitterissä ”ränttäämisen” ja katso: Jussi Halla-aho avasi edes hieman, mitä mieltä hän on vanhoista kirjoituksistaan

  7. 7

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  8. 8

   Leuanveto on monelle naiselle mahdottoman tuntuinen haaste – toimittaja harjoitteli täsmä­ohjeilla kuukauden, näin kävi

   Tilaajille
  9. 9

   Vesku Loirin elämä täyttää koko ensi syksyn – Olli Lindholmin kuolema ei ollut vielä mitään

  10. 10

   Parikymppinen kaahari ajoi yli 250:tä kilometriä tunnissa satasen alueella Vantaalla – ”Eihän mikä tahansa auto kulje noin kovaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää