Sami Joukainen kasvoi rehdiksi itselleen

Pesäpallon lyöjäkuningas kertoo avoimesti vaikeasta isäsuhteestaan, paniikkihäiriöistään, ryyppäämisestä, pesäpalloa ravistelleesta sopupeliskandaalista ja mestaruusjahdista, joka jäi vaille kruunua.

Julkaistu: , Päivitetty:

Raamikas lyöjäjokeri Sami Joukainen nousi kolme vuotta sitten poikkeuksellisen kiinnostavaksi henkilöksi, kun viestimissä kirjoitettiin pesäpallon miesten pääsarjakauden alkamisesta.

Moninkertainen lyöjäkuningas palasi kaudella 2016 miesten Superpesikseen toivuttuaan vakavasta sairaudesta. Kokenut kotiuttaja oli kokenut kovia aivoinfarktin iskettyä kesällä 2015.

Pian pukkaa taas uutta kautta, mutta Joukaista ei jokeripaidassa nähdä. Komea peliura päättyi syksyllä 2017.

Joukainen pysyy kuitenkin otsikoissa hetken myös tänä keväänä: tänään keskiviikkona julkistetaan Joukaisen ja Harri Liekolan kirja Lyöjäkuningas – Sami Joukainen mailan varressa.

Tuoreessa kirjassa tuodaan seikkaperäisesti esiin kesän 2015 paluumatkan tapahtumat Kankaanpäästä kohti Joensuuta sekä vähän myöhemmin tullut aivoinfarkti, pitkä kuntoutus ja paluu tositoimiin.

Parinsadan sivun kirjaan mahtuu monta muutakin tarinaa, joista Joukainen ei arkaile puhua. Ääneen pääsevät myös hänen pelitoverinsa, ystävänsä, kilpakumppanit ja lajin monet taustavaikuttajat.

”Olen ylpeä siitä, että olen pystynyt olemaan oma itseni. Olen ollut tässä kirjassa, ja muutenkin elämässäni, rehellinen omista tunteistani ja reaktioistani. Olen aina halunnut sanoa asiat suoraan, mutta reilusti. Pelikentällä ja siviilissä olen erilainen. Se ääntä pitävä jokeri on siviilissä omaa rauhaa rakastava kaveri”, Joukainen toteaa kirjansa esipuheessa.


 

”Kotona ei saanut olla oma itsensä ja näyttää tunteita. Pappa loi kotona mulle kokonaispelon.”

Suorapuheisuus käy ilmi jo kirjan ensimmäisiltä sivuilta, kun Ruotsin Eskilstunassa varttunut työläisperheen kasvatti kertoo lapsuusvuosistaan ja vaikeasta suhteestaan isäänsä Asseriin, joka kuoli oman käden kautta.

”Kotona ei saanut olla oma itsensä ja näyttää tunteita. Pappa loi kotona mulle kokonaispelon ja oltiin kusi sukassa aina alhaalla, kun pappa yritti nukkua töiden jälkeen.”

Pesäpallosta Joukainen innostui jo Ruotsissa, kun lajia pelattiin kouluissa. Yhdeksänvuotiaana Joukainen muutti vanhempiensa kanssa Hämeenlinnan kupeeseen Renkoon, ja kasvattajaseuraksi tuli Hämeenlinnan Paukku.

Monien vaiheiden jälkeen pääsarjaura alkoi Riihimäen Pallonlyöjissä keväällä 1993. Sen jälkeen seuroja ovat olleet muun muassa Hyvinkään Tahko, Juvan Pallo, Imatran Pallo-Veikot, Puijon Pesis, Kiteen Pallo, Kouvolan Pallonlyöjät ja Joensuun Maila.

Joukainen pelasi debyyttikaudellaan vahvasti. Toinenkin kausi Riihimäellä alkoi vahvasti, ja Joukainen löi miestä kotiin mallikkaasti. Kun tappioita alkoi tulla, kansallispelin taiturit lähtivät viihteelle.

Vieraspelien jälkeen kotimatkat olivat kosteita, eikä huippu-urheilijoiden palautumiseen kiinnitetty pahemmin huomiota.

”Riihimäellä meillä oli aina kaksi koria kaljaa mukana pelireissuilla. Minä, Hellberg ja Kalpio oltiin etunenässä niitä juomassa.”

Joukaisen mukaan urheilu toi itseluottamusta. Kuten tunnettua, se voi palloilussa herkästi myös kadota.

Joukainen pelasi kaudella 1997 Hyvinkään Tahkossa ja opiskeli fysioterapeutiksi Helsingissä. Rooliin joukkueessa oli vaikeuksia sopeutua, ja kentän ulkopuolellakin oli vaikeuksia.

”1997 iski paniikkioireet. Rupesin koulussa huomaamaan, että kaikki ei ole kunnossa. Olin kolmatta vuotta koulussa ja päättötyön esitykseen hommasin diapameja, että pystyin sen esittämään. Arkisissa asioissa jopa kaupassa käynnistä tuli tuskaa, kun pelkäsin paniikin iskevän kesken kauppareissun. Se oli niin nöyryyttävää itselle.”

Nykyisin hän pystyy elämään ahdistavan olonsa kanssa. Kirjan mukaan varsinkin Kati-vaimon tuki on ollut korvaamaton.


 

”Rautanauloilla lyötiin etukenttään edellisiltana, että kenttä pehmenisi, ja hiekkaa imuroitiin pois teollisuusimurilla.”

Kirjassa kerrotaan lukuisista yksittäisistä otteluista. Osa otteluselostuksista tuntuu pitkäveteisiltä, mutta joukkoon mahtuu herkkupalojakin.

Esimerkiksi kaudella 1997 Hyvinkää ja villillä kortilla Superpesikseen päässyt Kaisaniemen Tiikerit pelasivat räiskyvän puolivälieräsarjan. Jo alkulämmöissä pelaajat psyykkasivat toisiaan ja löivät palloja tahallaan vastustajia päin. Oma lukunsa oli pelialustan pehmentäminen Hyvinkään Pihkalassa.

”Rautanauloilla lyötiin etukenttään edellisiltana, että kenttä pehmenisi ja hiekkaa imuroitiin pois teollisuusimurilla. En muista ketkä ideoi, mutta pelaajia osallistui talkoisiin. Brahen kentällä Helsingissä Tiikereiden Pasi Pohjola löi pompun, mikä pomppasi vasta koppareiden edessä alas. Tempaus tehtiin, jotta saataisiin pomputtajat kuriin”, Joukainen selittää kirjassa silloista syksyn kohutapausta.

Joukainen puhuu kirjassa monista asioista todella avoimesti, mutta kentän pehmittäjiä hän ei nimeä vaan toteaa, että kyse oli kokeneista pelaajista.

Tahkon ja Tiikerien sarjaa Joukainen luonnehtii kuumimmaksi, missä hän on koskaan ollut.

”Se lähti heti laukalle ja siinä haastettiin mies miestä vastaan.”

Hyvinkäältä Joukaisen matka jatkui Juvalle. Tähän jaksoon sisältyy uran kiusallisimpia hetkiä.


 

”Riihimäellä meillä oli aina kaksi koria kaljaa mukana pelireissuilla.”

Pesäpallo alkoi tulla salonkikelpoiseksi lajiksi, kun Tiikerien ansiosta pääkaupungistakin löytyi oma joukkue. Toisin kuitenkin kävi, kun pesäpallon sopupelit paljastuivat elokuun kohukierroksella 1998.

Taktikointia sopivien vastustajien löytämiseksi on tapahtunut iät ja ajat, mutta nyt sovittuja otteluita hyödynnettiin Veikkauksen pitkävedossa. Tämä täytti petoksen tunnusmerkistön.

Vantaan käräjäoikeudessa asiaa käsiteltiin pitkään. Syytteessä oli 21 miestä, joista 20 sai sakkoja tai ehdollista vankeutta.

Joukainen ei ollut syytteessä. Hän voitti elokuun kierroksella runsaan kymppitonnin mutta palautti rahat ja kärsi myöhemmin kymmenen ottelun pelirangaistuksen.

”Sopupelit olivat paha isku uraa miettien, ne olisi voinut jättää tekemättä. Mutta kieltäytyminen siitä olisi vaatinut kypsyyttä ja kokemusta. Nyt yhdistelmä joukkueurheilu, rahan himo ja nuoruus oli huono.”

Kirjassa Superpesiksen silloinen kilpailupäällikkö Arto Ojaniemi kuvailee pesäpallon mainetta vuosiksi tahrannutta tapausta työuransa rankimmaksi hetkeksi.

”Sopupelit olisi saaneet jäädä pelaamatta. Itse olen ollut koko ajan mukana ja vaikutukset tuntuivat pitkään. Pesäpallolle se oli valtava isku, lisenssimäärät tippuivat seitsemästätoista tuhannesta alle yhteentoista tuhanteen parissa vuodessa. Vasta nyt ne on saatu samalle tasolle, 20 vuotta siihen meni”, hän kertoo.

”Se oli helvetin opettavainen soppa, en ole luottanut kenenkään ihmiseen sen jälkeen tällaisissa asioissa. Veikkauksen syyllistäminen on turhaa. Ei Veikkaus lyönyt vetoa. Se oli kummallinen näkökanta. Se varmaan sotki ja pitkitti prosessia entisestään.”


 

”Sopupelit olivat paha isku uraa miettien, ne olisi voinut jättää tekemättä. Mutta kieltäytyminen siitä olisi vaatinut kypsyyttä ja kokemusta.”

Joukainen sanoo kirjassa, että pesäpalloilu muuttui 2000-luvulla ammattimaisempaan ja urheilullisempaan suuntaan. Etelänreissuilla harjoittelu nousi pääosaan ja viihde jäi toiseksi.

Vapaalla on sen sijaan sopinut irrotella. Joukainen kuvailee Kati-vaimonsa kanssa viettämiään häitä 2001 Kuopion Pursiseuran majalla omaan tyyliinsä.

”Siellä oli paljon ohjelmaa ja yksi kokki Rami teki paellaruokaa ja pirtuboolia. Yksi häävieras tuli kasvot edellä portaat alas. Ne olivat meidän tyyliset juhlat. Vieraita oli noin 80.”

Joukainen teki pitkän kierroksen eri seuroissa eri puolilla Suomea. Hän pelasi urallaan 715 superpesisottelua ja löi niissä 1 549 (44+1 505) juoksua. Miesten Itä–Länsi-otteluita hän pelasi 11.

Uraan mahtuu myös kolme SM-hopeaa ja kaksi SM-pronssia. Himoituin tavoite eli Suomen mestaruus jäi saavuttamatta, mutta matka oli komea ja vivahteikas.

Kirja lyöjätilaston kaikkien aikojen kakkosmiehestä sopii rennoksi lukupaketiksi paitsi pesäpallon ystäville myös kaikille muille urheilijoiden elämäkerroista pitäville.

Sami Joukainen ja Harri Liekola: Lyöjäkuningas – Sami Joukainen mailan varressa (Docendo 2019). 204 sivua.

Kuka?

Sami Joukainen


 45-vuotias (s. 1973).

 Fysioterapeutti ja Haminan Palloilijoiden junioripäällikkö.

 Naimisissa Kati-vaimon kanssa, pojat Timi (2002) ja Jiri (2004).

 Kolme SM-hopeaa ja kaksi SM-pronssia, yksitoista Itä–Länsi-ottelua.

 Superpesiksen lyöjäkuningas vuosina 2003, 2004, 2005 ja 2010.

 Pelasi urallaan yhteensä 715 superpesisottelua ja löi niissä 1 549 (44+1 505) juoksua.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 2. 2

  Britannian poliisi pidätti miehen jalkapalloilija Emiliano Salan taposta epäiltynä

 3. 3

  Entinen tallikaveri suitsuttaa HS:lle Mika Häkkistä ja Kimi Räikköstä: ”Mikan kanssa näin läheltä, miten suomalainen tekee työnsä”

 4. 4

  ”Isä, olen todella peloissani” – jalkapalloilija Emiliano Sala lähetti läheisilleen tuskaisen ääniviestin ennen kuin häntä kuljettanut lentokone katosi Englannin kanaalin yllä

 5. 5

  Asiantuntijat: Kaapo Kakosta tulee jääkiekon globaali supertähti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 2. 2

  Asiantuntijat: Kaapo Kakosta tulee jääkiekon globaali supertähti

 3. 3

  Entinen tallikaveri suitsuttaa HS:lle Mika Häkkistä ja Kimi Räikköstä: ”Mikan kanssa näin läheltä, miten suomalainen tekee työnsä”

 4. 4

  Britannian poliisi pidätti miehen jalkapalloilija Emiliano Salan taposta epäiltynä

 5. 5

  HJK:n Mestarien liigan arpaonni loppui lyhyeen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 2. 2

  Katsojan kuvaama video näyttää järjestyksenvalvojien kovat otteet Suomen cupin finaalin jälkeen, järjestelyistä vastasi Palloliitto

 3. 3

  Näin Huuhkajat etenee historiallisesti EM-kisoihin: kolme kotivoittoakin voi tuoda kisapaikan

 4. 4

  Miksi Jokerit ei nöyrry ja lopeta kiemurtelua, kun siihen on vielä mahdollisuus?

 5. 5

  Annimari Korte puhuu avoimesti urheilijoiden meikkaamisesta ja syömisestä: hän palasi terveenä huipulle ja harjoittelee vasta 31-vuotiaana tosissaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  2. 2

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  3. 3

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  4. 4

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  5. 5

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  6. 6

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  7. 7

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  8. 8

   Britannian poliisi pidätti miehen jalkapalloilija Emiliano Salan taposta epäiltynä

  9. 9

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  10. 10

   Pekka Haavistolla ministerien suurin velka 530 000 euroa – ministereistä vauraimmalla Timo Harakalla 609 000 euron sijoitusomaisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  9. 9

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  11. Näytä lisää