Sami Joukainen kasvoi rehdiksi itselleen

Pesäpallon lyöjäkuningas kertoo avoimesti vaikeasta isäsuhteestaan, paniikkihäiriöistään, ryyppäämisestä, pesäpalloa ravistelleesta sopupeliskandaalista ja mestaruusjahdista, joka jäi vaille kruunua.

Julkaistu: , Päivitetty:

Raamikas lyöjäjokeri Sami Joukainen nousi kolme vuotta sitten poikkeuksellisen kiinnostavaksi henkilöksi, kun viestimissä kirjoitettiin pesäpallon miesten pääsarjakauden alkamisesta.

Moninkertainen lyöjäkuningas palasi kaudella 2016 miesten Superpesikseen toivuttuaan vakavasta sairaudesta. Kokenut kotiuttaja oli kokenut kovia aivoinfarktin iskettyä kesällä 2015.

Pian pukkaa taas uutta kautta, mutta Joukaista ei jokeripaidassa nähdä. Komea peliura päättyi syksyllä 2017.

Joukainen pysyy kuitenkin otsikoissa hetken myös tänä keväänä: tänään keskiviikkona julkistetaan Joukaisen ja Harri Liekolan kirja Lyöjäkuningas – Sami Joukainen mailan varressa.

Tuoreessa kirjassa tuodaan seikkaperäisesti esiin kesän 2015 paluumatkan tapahtumat Kankaanpäästä kohti Joensuuta sekä vähän myöhemmin tullut aivoinfarkti, pitkä kuntoutus ja paluu tositoimiin.

Parinsadan sivun kirjaan mahtuu monta muutakin tarinaa, joista Joukainen ei arkaile puhua. Ääneen pääsevät myös hänen pelitoverinsa, ystävänsä, kilpakumppanit ja lajin monet taustavaikuttajat.

”Olen ylpeä siitä, että olen pystynyt olemaan oma itseni. Olen ollut tässä kirjassa, ja muutenkin elämässäni, rehellinen omista tunteistani ja reaktioistani. Olen aina halunnut sanoa asiat suoraan, mutta reilusti. Pelikentällä ja siviilissä olen erilainen. Se ääntä pitävä jokeri on siviilissä omaa rauhaa rakastava kaveri”, Joukainen toteaa kirjansa esipuheessa.


 

”Kotona ei saanut olla oma itsensä ja näyttää tunteita. Pappa loi kotona mulle kokonaispelon.”

Suorapuheisuus käy ilmi jo kirjan ensimmäisiltä sivuilta, kun Ruotsin Eskilstunassa varttunut työläisperheen kasvatti kertoo lapsuusvuosistaan ja vaikeasta suhteestaan isäänsä Asseriin, joka kuoli oman käden kautta.

”Kotona ei saanut olla oma itsensä ja näyttää tunteita. Pappa loi kotona mulle kokonaispelon ja oltiin kusi sukassa aina alhaalla, kun pappa yritti nukkua töiden jälkeen.”

Pesäpallosta Joukainen innostui jo Ruotsissa, kun lajia pelattiin kouluissa. Yhdeksänvuotiaana Joukainen muutti vanhempiensa kanssa Hämeenlinnan kupeeseen Renkoon, ja kasvattajaseuraksi tuli Hämeenlinnan Paukku.

Monien vaiheiden jälkeen pääsarjaura alkoi Riihimäen Pallonlyöjissä keväällä 1993. Sen jälkeen seuroja ovat olleet muun muassa Hyvinkään Tahko, Juvan Pallo, Imatran Pallo-Veikot, Puijon Pesis, Kiteen Pallo, Kouvolan Pallonlyöjät ja Joensuun Maila.

Joukainen pelasi debyyttikaudellaan vahvasti. Toinenkin kausi Riihimäellä alkoi vahvasti, ja Joukainen löi miestä kotiin mallikkaasti. Kun tappioita alkoi tulla, kansallispelin taiturit lähtivät viihteelle.

Vieraspelien jälkeen kotimatkat olivat kosteita, eikä huippu-urheilijoiden palautumiseen kiinnitetty pahemmin huomiota.

”Riihimäellä meillä oli aina kaksi koria kaljaa mukana pelireissuilla. Minä, Hellberg ja Kalpio oltiin etunenässä niitä juomassa.”

Joukaisen mukaan urheilu toi itseluottamusta. Kuten tunnettua, se voi palloilussa herkästi myös kadota.

Joukainen pelasi kaudella 1997 Hyvinkään Tahkossa ja opiskeli fysioterapeutiksi Helsingissä. Rooliin joukkueessa oli vaikeuksia sopeutua, ja kentän ulkopuolellakin oli vaikeuksia.

”1997 iski paniikkioireet. Rupesin koulussa huomaamaan, että kaikki ei ole kunnossa. Olin kolmatta vuotta koulussa ja päättötyön esitykseen hommasin diapameja, että pystyin sen esittämään. Arkisissa asioissa jopa kaupassa käynnistä tuli tuskaa, kun pelkäsin paniikin iskevän kesken kauppareissun. Se oli niin nöyryyttävää itselle.”

Nykyisin hän pystyy elämään ahdistavan olonsa kanssa. Kirjan mukaan varsinkin Kati-vaimon tuki on ollut korvaamaton.


 

”Rautanauloilla lyötiin etukenttään edellisiltana, että kenttä pehmenisi, ja hiekkaa imuroitiin pois teollisuusimurilla.”

Kirjassa kerrotaan lukuisista yksittäisistä otteluista. Osa otteluselostuksista tuntuu pitkäveteisiltä, mutta joukkoon mahtuu herkkupalojakin.

Esimerkiksi kaudella 1997 Hyvinkää ja villillä kortilla Superpesikseen päässyt Kaisaniemen Tiikerit pelasivat räiskyvän puolivälieräsarjan. Jo alkulämmöissä pelaajat psyykkasivat toisiaan ja löivät palloja tahallaan vastustajia päin. Oma lukunsa oli pelialustan pehmentäminen Hyvinkään Pihkalassa.

”Rautanauloilla lyötiin etukenttään edellisiltana, että kenttä pehmenisi ja hiekkaa imuroitiin pois teollisuusimurilla. En muista ketkä ideoi, mutta pelaajia osallistui talkoisiin. Brahen kentällä Helsingissä Tiikereiden Pasi Pohjola löi pompun, mikä pomppasi vasta koppareiden edessä alas. Tempaus tehtiin, jotta saataisiin pomputtajat kuriin”, Joukainen selittää kirjassa silloista syksyn kohutapausta.

Joukainen puhuu kirjassa monista asioista todella avoimesti, mutta kentän pehmittäjiä hän ei nimeä vaan toteaa, että kyse oli kokeneista pelaajista.

Tahkon ja Tiikerien sarjaa Joukainen luonnehtii kuumimmaksi, missä hän on koskaan ollut.

”Se lähti heti laukalle ja siinä haastettiin mies miestä vastaan.”

Hyvinkäältä Joukaisen matka jatkui Juvalle. Tähän jaksoon sisältyy uran kiusallisimpia hetkiä.


 

”Riihimäellä meillä oli aina kaksi koria kaljaa mukana pelireissuilla.”

Pesäpallo alkoi tulla salonkikelpoiseksi lajiksi, kun Tiikerien ansiosta pääkaupungistakin löytyi oma joukkue. Toisin kuitenkin kävi, kun pesäpallon sopupelit paljastuivat elokuun kohukierroksella 1998.

Taktikointia sopivien vastustajien löytämiseksi on tapahtunut iät ja ajat, mutta nyt sovittuja otteluita hyödynnettiin Veikkauksen pitkävedossa. Tämä täytti petoksen tunnusmerkistön.

Vantaan käräjäoikeudessa asiaa käsiteltiin pitkään. Syytteessä oli 21 miestä, joista 20 sai sakkoja tai ehdollista vankeutta.

Joukainen ei ollut syytteessä. Hän voitti elokuun kierroksella runsaan kymppitonnin mutta palautti rahat ja kärsi myöhemmin kymmenen ottelun pelirangaistuksen.

”Sopupelit olivat paha isku uraa miettien, ne olisi voinut jättää tekemättä. Mutta kieltäytyminen siitä olisi vaatinut kypsyyttä ja kokemusta. Nyt yhdistelmä joukkueurheilu, rahan himo ja nuoruus oli huono.”

Kirjassa Superpesiksen silloinen kilpailupäällikkö Arto Ojaniemi kuvailee pesäpallon mainetta vuosiksi tahrannutta tapausta työuransa rankimmaksi hetkeksi.

”Sopupelit olisi saaneet jäädä pelaamatta. Itse olen ollut koko ajan mukana ja vaikutukset tuntuivat pitkään. Pesäpallolle se oli valtava isku, lisenssimäärät tippuivat seitsemästätoista tuhannesta alle yhteentoista tuhanteen parissa vuodessa. Vasta nyt ne on saatu samalle tasolle, 20 vuotta siihen meni”, hän kertoo.

”Se oli helvetin opettavainen soppa, en ole luottanut kenenkään ihmiseen sen jälkeen tällaisissa asioissa. Veikkauksen syyllistäminen on turhaa. Ei Veikkaus lyönyt vetoa. Se oli kummallinen näkökanta. Se varmaan sotki ja pitkitti prosessia entisestään.”


 

”Sopupelit olivat paha isku uraa miettien, ne olisi voinut jättää tekemättä. Mutta kieltäytyminen siitä olisi vaatinut kypsyyttä ja kokemusta.”

Joukainen sanoo kirjassa, että pesäpalloilu muuttui 2000-luvulla ammattimaisempaan ja urheilullisempaan suuntaan. Etelänreissuilla harjoittelu nousi pääosaan ja viihde jäi toiseksi.

Vapaalla on sen sijaan sopinut irrotella. Joukainen kuvailee Kati-vaimonsa kanssa viettämiään häitä 2001 Kuopion Pursiseuran majalla omaan tyyliinsä.

”Siellä oli paljon ohjelmaa ja yksi kokki Rami teki paellaruokaa ja pirtuboolia. Yksi häävieras tuli kasvot edellä portaat alas. Ne olivat meidän tyyliset juhlat. Vieraita oli noin 80.”

Joukainen teki pitkän kierroksen eri seuroissa eri puolilla Suomea. Hän pelasi urallaan 715 superpesisottelua ja löi niissä 1 549 (44+1 505) juoksua. Miesten Itä–Länsi-otteluita hän pelasi 11.

Uraan mahtuu myös kolme SM-hopeaa ja kaksi SM-pronssia. Himoituin tavoite eli Suomen mestaruus jäi saavuttamatta, mutta matka oli komea ja vivahteikas.

Kirja lyöjätilaston kaikkien aikojen kakkosmiehestä sopii rennoksi lukupaketiksi paitsi pesäpallon ystäville myös kaikille muille urheilijoiden elämäkerroista pitäville.

Sami Joukainen ja Harri Liekola: Lyöjäkuningas – Sami Joukainen mailan varressa (Docendo 2019). 204 sivua.

Kuka?

Sami Joukainen


 45-vuotias (s. 1973).

 Fysioterapeutti ja Haminan Palloilijoiden junioripäällikkö.

 Naimisissa Kati-vaimon kanssa, pojat Timi (2002) ja Jiri (2004).

 Kolme SM-hopeaa ja kaksi SM-pronssia, yksitoista Itä–Länsi-ottelua.

 Superpesiksen lyöjäkuningas vuosina 2003, 2004, 2005 ja 2010.

 Pelasi urallaan yhteensä 715 superpesisottelua ja löi niissä 1 549 (44+1 505) juoksua.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Aivotulehdus muutti perinpohjaisesti Iisa Mäenpään, 19, elämän, mutta hän ei luopunut haaveestaan: ”Niin monta kertaa on vedetty matto alta”

  Tilaajille
 2. 2

  Formula ykkösten maailmanmestari Fernando Alonso juhli taas Le Mansin klassikkokisassa

 3. 3

  Petteri Koposen Bayern avasi Saksan koripallofinaalit kotivoitolla

 4. 4

  HJK:ssa viime kaudella kiukutellut Filip Valenčič nosti kauden maalimääränsä jo yhdeksään, kun Inter kipusi kärkeen

 5. 5

  Telttakyliä ja höyryäviä suunnistajia – kuvakooste koko yön kestäneestä Jukolan viestistä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Imatranajoissa kilpailun historian neljäs kuolonuhri, superbike-luokan kuljettaja kuoli ulosjossa

 2. 2

  Katsojan kuvaama video näyttää järjestyksenvalvojien kovat otteet Suomen cupin finaalin jälkeen, järjestelyistä vastasi Palloliitto

 3. 3

  Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi päihitti ”vanhoilla pohjilla” Venlojen viestin ankkuriosuudella monta nykyistä maajoukkuenaista

 4. 4

  Neljä veljestä juhli Stora Tunan joukkueessa Jukolan viestin voittoa – ruotsalaisseuralla tuttu menestysresepti

 5. 5

  Aivotulehdus muutti perinpohjaisesti Iisa Mäenpään, 19, elämän, mutta hän ei luopunut haaveestaan: ”Niin monta kertaa on vedetty matto alta”

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Samppanjasta ja hyvistä aterioista nauttivat vip-vieraat aiheuttivat kiusallisen ongelman Ranskan avoimien järjestäjille

 2. 2

  Neymaria raiskauksesta syyttävä nainen antoi lausunnon poliisille: asianajaja kantoi hänet sen jälkeen ulos poliisiasemalta

 3. 3

  Justin Bieber haastoi Tom Cruisen vapaaotteluhäkkiin: ”Jos et suostu, se tarkoittaa, että pelkäät”

 4. 4

  Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä puuttui vuosi sitten herkkään aiheeseen ja sai siitä paljon palautetta: ”Onko se ongelma, jos haluaa parantaa asioita?”

 5. 5

  Katsojan kuvaama video näyttää järjestyksenvalvojien kovat otteet Suomen cupin finaalin jälkeen, järjestelyistä vastasi Palloliitto

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  3. 3

   Israelin pääministerin vaimo tilasi ravintolaruokia 85 000 eurolla: tuomittiin julkisten varojen väärinkäytöstä

  4. 4

   Kaksi loukkaantui kerrostaloasunnon voimakkaassa räjähdyksessä Savonlinnassa

  5. 5

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  6. 6

   Argentiinassa ja Uruguayssa miljoonat ilman sähköä valtavan sähkö­katkoksen vuoksi, korjaus etenee hitaasti

  7. 7

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  8. 8

   Lapio heilui, kun Aarre Heino täytti lastensa toiveen 38 vuotta sitten: Mökki­pihaan ilmestyi uima-allas, jossa vietetään yhä ”etelän­lomaa”

  9. 9

   Europarlamentaarikko Silvia Modig ilmoitti Facebookissa menneensä naimisiin

  10. 10

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Argentiinassa ja Uruguayssa miljoonat ilman sähköä valtavan sähkö­katkoksen vuoksi, korjaus etenee hitaasti

  5. 5

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  6. 6

   Jutta Urpilaisen perheeseen tulee toinen lapsi – HS:n haastattelussa Urpilainen kertoo odotetusta puhelusta ja ikimuistoisesta viikostaan

   Tilaajille
  7. 7

   Lapio heilui, kun Aarre Heino täytti lastensa toiveen 38 vuotta sitten: Mökki­pihaan ilmestyi uima-allas, jossa vietetään yhä ”etelän­lomaa”

  8. 8

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   The New York Times: Yhdysvallat on asentanut Venäjän sähkö­verkkoon haitta­ohjelmia, Trump kutsui artikkelia valeeksi ja maan­petokseksi

  10. 10

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Iso osa lenkkeilijöistä sortuu kahteen perusvirheeseen, joiden vuoksi kehitys tyssää parissa kuukaudessa, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  8. 8

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää