MM-ohjelmista löytyy wauhtia ja rakkautta

Muodostelmaluistelun MM-kisat alkavat Helsingissä tänään. Suomea edustavat joukkueet Marigold ja Rockettes. HS kertoo, miten niiden kisaohjelmat ovat syntyneet.

Julkaistu: , Päivitetty:

Robottihahmoja ja fantasiamaailmaa.

Ne ovat perusainekset, joilla helsinkiläinen Marigold IceUnity puolustaa muodostelmaluistelun maailmanmestaruuttaan perjantaina ja lauantaina Helsingissä.

Vaikka Marigoldin vapaaohjelma Transformers perustuu samannimiseen elokuvasarjaan, fantasia on joukkueen harjoituksista kaukana.

Jokaisen liikkeen, noston ja liu’un on osuttava kohdalleen. Yksikin väärä liike tai myöhästyminen voi maksaa paljon, kun jäällä on samaan aikaan kuusitoista luistelijaa.

Joukkueessa saa olla 20 luistelijaa. Marigoldin harjoitusringissä on 25 urheilijaa, joten yhdeksän luistelijaa harjoittelee samaa ohjelmaa sen ulkopuolella. Vapaaohjelmassa saa käyttää eri luistelijoita kuin lyhytohjelmassa.


 

Jokaisen liikkeen, noston ja liu’un on osuttava kohdalleen.

Liikkeet toistetaan päivästä päivään, viikosta viikkoon. Yhteistyön pitää olla saumatonta ennen kuin ohjelma on kilpailukunnossa. Se vaatii paljon luistelijoilta, mutta helppoa ei ole valmentajallakaan.

”Viime keväänä olin kuin mustassa aukossa, aivan poikki. Mestaruuden jälkeen tuli tyhjä olo, kun olin vienyt joukkueen tiettyyn pisteeseen”, Marigoldin valmentaja Anu Oksanen huokaa ennen harjoituksia Helsingin jäähallissa.


Muodostelmaluistelussa vapaaohjelma saa kestää korkeintaan neljä minuuttia ja kymmenen sekuntia. Sääntömuutos vähensi aikaa puoli minuuttia ja tiivisti kilpailupäivää, mutta vaikeutti joukkueen esitystä.

Varsinkin musiikin sovittaminen nopeatempoiseen esitykseen voi olla hankalaa. Marigoldin vapaaohjelmaan Oksanen haki musiikkia ”sieltä sun täältä”. Elokuvan oma musiikki ei mennyt yksiin luisteluliikkeiden kanssa.

”Musiikissa on Transformersin kappaleita, hidasta ja poppia, joka ei sopinut omaan visiooni. Musiikin yhdistäminen oli oma todellinen ohjelmansa”, Oksanen kertoo vapaaohjelman synnystä.

Margoldin vapaaohjelman juonesta ei kannata paljastaa muuta kuin sen, että siinä on ennennäkemättömiä elementtejä. Alussa on niin sanottu wauh!-elementti – blokkinosto, jossa samaan aikaan nostetaan ja vaihdetaan porukkaa.

”Siinä tapahtuu monta asiaa yhtä aikaa. Luistelijat ovat niin lähellä toisiaan, että sitä ei ole koskaan ennen nähty. Blokkinosto on piristänyt meidän ohjelmaamme eikä tehdä samaa kuin muut”, Oksanen kertoo.


 

”Tämä #whynot on mennyt hyvin läpi sosiaalisessa mediassa, kun siellä on kummastelu, miksi muodostelmaluistelua ei ole valittu olympialajiksi.”

Lyhytohjelma saa kestää kaksi minuuttia ja 50 sekuntia. Se sisältää kuusi pakollista elementtejä, joita ovat muun muassa nostot, askelsarjat ja liukumiset. Huippujoukkueiden erot ovat lyhytohjelmassa pieniä, koska tekninen taso on kaikilla yleensä korkea.

Marigoldin lyhytohjelman nimenä on #whynot (miksi ei). Risuaidan merkki hashtag # on sosiaalisessa mediassa käytettävä tunniste, josta Oksanen kehitti idean lyhytohjelmaan.

”Tämä #whynot on mennyt hyvin läpi sosiaalisessa mediassa, kun siellä on kummastelu, miksi muodostelmaluistelua ei ole valittu olympialajiksi.”

Lyhytohjelmana musiikkina kuullaan teema elokuvasta Tulivaunut, Chariots of Fire.

Elokuva kertoo tositarinan brittiläisistä urheilijoista, jotka valmistautuvat vuoden 1924 kesäolympialaisiin Pariisissa. Tulivaunuissa englanninjuutalainen juoksija ei voi kilpailla sapattina, sunnuntaina.


 

”Tämä on luovaa työtä. Jatkuvaa palapeliä ja aivomyrskyä. Ei koskaan tiedä, mitä päässä liikkuu.

Viime vuoden MM-kisoissa Tukholmassa Marigold oli lyhytohjelman jälkeen jälkeen kolmantena, mutta nousi venäläisen suosikin Team Paradisen ohi vapaaohjelmassa.

”Arvokisat tuntuvat olevan meille aina vähän kyttäämistä”, Oksanen naurahtaa.

MM-kisoissa Helsingissä Marigold tavoittelee historiansa kuudetta maailmanmestaruuttaan.

Viime vuodesta vapaaohjelma on uudistunut täysin. Jo käytettyjä ja vanhoja ohjelmia ei kannata tuoda toisen kerran arvokisoihin.

”Tämä on luovaa työtä. Jatkuvaa palapeliä ja aivomyrskyä. Ei koskaan tiedä, mitä päässä liikkuu. Ideat löytyvät tunnelman tai musiikin kautta”, Oksanen sanoo.

Kuinka paljon luistelijat voivat vaikuttaa esitettävään ohjelmaan?

”Näin suuressa joukkueessa ei tulisi mitään, jos kaikki kertoisivat mielipiteitään. Luistelijat esittävät joskus keskenään neuvojaan ja oivalluksiaan, miten homma toimii. Muuten ei mennä sen mukaan, mitä joukkue haluaa, vaan mitä minä päätän”, Oksanen sanoo.


Rockettes luottaa rakkauteen ja hyvää fiilikseen

Radioaaltoja ja hymni rakkaudelle.

Ne ovat toisen suomalaisjoukkueen Helsinki Rockettesin teemoja muodostelmaluistelun MM-kotikisoissa.

Joukkueen päävalmentaja Kaisa Arrateig on luonut Rockettesin vapaaohjelman yhdessä koreografi Reija Wäreen kanssa. Wäre on kysytty teatterikoreografi, jolle taitoluistelukaan ei ole vierasta.

”Mietimme Reijan kanssa, mitä tehtäisiin. Kehitimme sitten maailman, jossa on erilaisia fiiliksiä ja tunteita, kun selaa radiokanavia. Musiikki alkaa viedä mukanaan ja tunne voimistuu. Variaatio on laaja, klassista, poppia ja sambaa”, Arrateig avaa Rockettesin vapaaohjelmaa.


Arrateig valitsi musiikin ja Väre kehitti siihen koreografian.

”Kuuntelin musiikkia ympäri vuoden ja hain sitä sieltä täältä. Ihanin asia on improvisoida musiikkia. Se merkitsee minulle paljon”, Arrateig sanoo.

Hän soitti itse nuoruudessaan viulua ja on harrastanut muutenkin musiikkia.

”Laulaa en osaa”, nauraa Arrateig, joka kilpaili yksinluistelijana tyttönimellä Nieminen 1990-luvun alussa. Parhaimmillaan hän oli SM-kisoissa viides vuonna 1991.


 

”Helpon kaavan kautta ei voi rakentaa mitään mielenkiintoista.”

Rockettesin valmentajana hän on ollut pitkään, jo vuodesta 1997 lähtien. Sinä aikana Rockettes on voittanut kolme maailmanmestaruutta.

Viimeisin mestaruus tuli Helsingin edellisistä MM-kisoista vuonna 2011. Vuoden 2001 kotikisoissa Rockettes oli MM-hopealla.

Millainen musiikki olisi kaikista helpointa sovittaa muodostelmaluisteluun?

”Helpoin maailma olisi käyttää svengaavaa swingiä. Siihen on helppo lähteä tekemään ohjelmaa, ja siksi sitä ei juuri käytetä. Ohjelmasta tulee helposti naiivi. Helpon kaavan kautta ei voi rakentaa mitään mielenkiintoista”, Arrateig arvioi.

Lyhytohjelma on nimensä veroinen, kun musiikkina soi Hymni rakkaudelle.

Se on alkujaan ranskalainen laulu Hymne à l’amour. Edith Piaf lauloi sen ensi kerran syyskuussa 1949. Rockettes käyttää Patricia Kaasin sovitusta vuodelta 2012.

”Sovitus on mielenkiintoinen, hieno ja ainutlaatuinen. Se ei ole perinteinen, vaan se on tunteiden sinfonia, jossa on voimakas tarina ja myös rajumpi puoli. Se on minun biisini ja on aina ollut hieno kappale”, Arrateig kertoo.

Lyhytohjelmaa joukkue harjoitteli ensi kerran jo vuosi sitten toukokuussa.

”Hiomme edelleen esityksen detaljeja sisään. On pitkä prosessi”, Arrateig sanoo Helsingin jäähallissa, kun MM-esitykseen on aikaa vajaa viikko.

”Vapaaohjelmaan menee kolme neljä viikkoa, ja se on sen vasta luuranko, jonka päälle aletaan rakentaa varsinaista ohjelmaa. Jos joutuu tekemään isoja muutoksia, pitää miettiä, mikä on muutostyön arvoista”, Arrateig pohtii, kun joukkueen luistelijat valmistautuvat harjoituksiin.


 

”Hiomme edelleen esityksen detaljeja sisään. On pitkä prosessi.”

Pian yhdeksäntoista naista levittäytyy jäälle ja musiikki alkaa soida. Luistelijat ohittavat toisensa nopeasti ja palaavat alkukuvioon.

”Olin millisekunnin myöhässä”, jäältä kuuluu luistelijan ääni, kun vasta pieni osa ohjelmaa on käyty läpi.

”Niin olit, mutta ei se mitään. Kyllä se menee”, Arrateig vastaa rauhallisella äänellä.

Hän myöntää joskus korottaneensa ääntään harjoituksissa vähän liikaakin, muttei tee sitä enää. Huutaminen ei auta.

Arrateig on samaa mieltä kuin Marigoldin valmentaja Anu Oksanen, että ohjelmien pitää uudistua joka vuosi.

”Missään ei ole kielletty, etteikö vanhalla ohjelmalla saisi tulla. Tarkoituksena on tarjota yleisölle mielenkiintoa. Miksei, jos olisi mestariteos, sitä voisi toistaa. Toisaalta se puskee tässä eteenpäin, että on uutta ja mielenkiintoista ohjelmaa”, Arrateig sanoo.

Jäällä voidaan pyrkiä täydellisyyteen, siihen mestariteokseen, mutta käytännössä siihen ei koskaan päästä.

”Aina pitää miettiä, voisiko saada jotain uutta ja sujuvampaa. Olen kasvanut siihen, ettei ole koskaan tyytyväinen, mitä on saanut aikaan. Koko ajan pusketaan vielä eteenpäin”, Arrateig sanoo.

Kun kaksipäiväiset MM-kisat ovat ohi ja mitalit jaettu, edessä on jälleen uuden ohjelman luomistyö. Mutta ensin on pidettävä vähän lomaa perheen kanssa.

”Kesällä teen jotain muuta. En aja itseäni stressiin. Siksi minulla on idea valmiina. Olen jo tilannut musiikin ensi vuoden ohjelmiin. On paljon pielessä, jos sen mokaa.”

Fakta

Muodostelmaluistelun MM-kisat Helsingissä


 Kaksipäiväiset kisat Helsingin Jäähallissa 12.–13. huhtikuuta.

 Lyhytohjelmat perjantaina kello 17–20.24.

 Mitalit ratkaisevat vapaaohjelmat lauantaina kello 13.45–18.09.

 Mukana on 24 joukkuetta.

 Kahden joukkueen maita ovat Suomi, Yhdysvallat, Kanada ja Venäjä.

 Suomea edustavat Marigold IceUnity ja Rockettes.

 Yle näyttää MM-kisoja suorana.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Huuhkajien seuraava EM-karsintapeli vetää Tampereen stadionin täyteen: Otteluun on puolitoista kuukautta, eikä vapaita paikkoja enää ole

 2. 2

  Mestarien liigan ratkaisumaalia ei ensi kauden säännöillä hyväksyttäisi, yksi kuvakulma paljasti pallon osuneen käteen

 3. 3

  Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

  Tilaajille
 4. 4

  Mercedeksen tallipäälliköltä vahva kannanotto kuljettajatilanteeseen: ”Toivon, että tämä kokoonpano säilyy ikuisesti”

 5. 5

  Juventuksella on erikoinen ongelma: Kahdeksas peräkkäinen mestaruus voi varmistua pääsiäisenä, mutta Ajaxin antaman tyrmäyksen jälkeen ketään ei ehkä kiinnosta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

  Tilaajille
 2. 2

  Seura kielsi Aleksander Barkovia liittymästä Leijoniin

 3. 3

  Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

  Tilaajille
 4. 4

  Mercedeksen tallipäälliköltä vahva kannanotto kuljettajatilanteeseen: ”Toivon, että tämä kokoonpano säilyy ikuisesti”

 5. 5

  Historiaa tehnyt iranilainen naisnyrkkeilijä ei uskalla palata kotiin, koska pelkää tulevansa pidätetyksi.

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

  Tilaajille
 2. 2

  Ryöstettiinkö Naisleijonilta maailmanmestaruus? Säännöissä ristiriitaisuuksia, yksi kohta avainasemassa

 3. 3

  Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

  Tilaajille
 4. 4

  Suomelle tappio MM-finaalin hurjassa trillerissä – näin ottelu eteni

 5. 5

  Naisleijonien päävalmentajan persoonallinen juhlinta herätti huomiota myös Kanadassa, videota katsottu yli 70 000 kertaa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  4. 4

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  5. 5

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  6. 6

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  7. 7

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  8. 8

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  9. 9

   Timo Soini jättää politiikan

  10. 10

   Laura Huhtasaari ja joukko muita perussuomalaisten kansanedustajia ehdolle eurovaaleihin – Halla-aho vältteli taas kysymystä blogiteksteistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  8. 8

   Timo Soini jättää politiikan

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää