Urheilu

Kiekkosensaatio MM-turnauksen välierissä, Naisleijonat kaatoi Kanadan Noora Rädyn loistotorjunnoilla ja Ronja Savolaisen maaleilla: ”Sen jälkeen pikku itkukin tuli”

Suomen Naisleijonat järjestivät kiekkosensaation MM-turnauksen välierissä ja kohtaavat loppuottelussa odotetusti Yhdysvallat.

Kanada–Suomi 2–4

Naisten jääkiekkomaajoukkue järjesti maalivahtinsa Noora Rädyn johdolla sensaation Espoon MM-turnauksen välierissä. Jättiläismäinen suosikki Kanada kaatui 4–2 pelissä, joka alkoi muistuttaa trilleriä jännittävyydessään.

Räty torjui ja puolustaja Ronja Savolainen teki kaksi maalia, ensimmäisen ja viimeisen. Puolustajien vahvaa iltaa täydensi Jenni Hiirikosken tekemä Suomen toinen osuma ja kolmas merkittiin hyökkääjä Susanna Tapanille.

Naisleijonat juhlivat kuin mestaruutta, kun Metro-areenan summeri soi ja finaalipaikka varmistui. Loppuottelussa Suomi kohtaa Yhdysvallat, joka jätti Venäjän täysin osattomaksi illan myöhäisottelussa: 8–0.

”Ei ollut pahoja maskeja, muutama paha ohjaus oli”, Räty sanoi 43 torjunnan ottelusta, joihin hän on tottunut pohjoisamerikkalaisia vastaan.

”Aika lailla hyvin näin kiekot ja se oli lääke, että annetaan sektoreista vetää, vaikka kuinka. Eivät ne sieltä mene, kun tukitaan keskusta.”

Räty pysyi rauhallisena ja jaksoi pitää jalat liikkeellä koko ajan hääriessään maalillaan. On Räty ennenkin torjunut paljon, mutta ei kenties koskaan tällaisen yleisön edessä.

Vaikka halli ei ollut seiniään myöten täynnä, tuntui se siltä kuin enempää ääntä ei olisi yhteen paikkaan sopinut.

”Aivan huikea, ei voisi parempaa toivoa”, Räty kiitteli yleisön tukea. ”Tässä olen pikkutytöstä asti asunut hallin takana, on tämä huikeaa. Ei olisi varmaan voittoa tullut, ellei olisi ollut kotijää ja kotiyleisö.”

Suomi lähti kolmanteen erään 3–2-johdossa, ja vielä ajassa 50.55 katsottiin pitkään videolta Kanadan mahdollista tasoitusta ruuhkan keskeltä. Tuomio: ei maalia.

Uteluihin Rädyn kenties uran parhaasta ottelusta, tuli vastaukseksi, että parempiakin pelejä tilastot tuntevat.

”Olen joskus nollapelinkin pelannut Jenkkejä vastaan. Ei tämä välttämättä uran paras peli ollut”, Räty sanoi. Näin voi sanoa maailman paras maalivahti, joka vasta maajoukkueuransa loppusuoralla saa ensimmäisen kerran mahdollisuuden pelata MM-kullasta.

Tähän asti hyvätkään torjunnat eivät ole kantaneet näin pitkälle.

Yleisö eli joka solullaan mukana ottelun viimeiset minuutit, jotka tuntuivat olevan kiekkohistorian pisimpiä. Joka kerta, kun kiekko saatiin pois omalta alueelta, huutomyrsky saatteli tilannetta, ja kuin olisi huokaus kuulunut hallin lehtereiltä.

Ja suurin helpotus purkautui, kun puolustaja Ronja Savolainen vei kiekon pitkällä kuljetuksella Kanadan tyhjään maaliin 38 sekuntia enen loppua: Voitto ja yksi naiskiekkoilun suurimmista yllätyksistä varmistui.

”Näin, kun kiekko pomppasi, eikä kukaan kanadalaisista ollut hereillä. Ajattelin, että nyt laitan jalat liikkeelle, mutta olin aika väsynyt. Olisin voinut laittaa sen aikaisemminkin pussiin, mutta en luottanut omaan sihtiin”, Savolainen kertasi maalia, joka vapautti piinaavasta jäänityksestä.

Savolaisen kuljetus omasta päästä kenttää kohti Kanadan tyhjää maalia oli hengästyttävää seurattavaa myös katsomossa. Ehtiikö Savolainen ajoissa, pääseekö tarpeeksi lähelle maalia ja osuuko kiekko tolppien väliin?

Ehti, pääsi ja osui. Kaikki onnistui.

”Vähän kaaduinkin ja ajattelin, etten ehdi sinne asti mutta onneksi meni sisään. Sen jälkeen pikku itkukin tuli, kun en ymmärtänyt yhtään, mitä oli tapahtunut.”

Savolainen sai juhlia kahden maalin iltaa hienolla hetkellä.

Oli ottelussa jaksoja, joita Kanada vei, mutta kelpasi niitä suomalaistenkin tarjoilla. Intensiivisimmillään Naisleijonien ote oli ihailtavan vahva ja voitontahtoa uhkuva.


Sensaatio alkoi kyteä toisessa erässä, kun Naisleijonat nousi ensin 2–1-johtoon Jenni Hiirikosken ja erän lopulla 3–2-johtoon Susanna Tapanin maaleilla.

Espoon Metro-areenassa alkoi tunnelma kihelmöidä ja fiilis kasvaa hurmokselliseksi.

Pitkin toista erää kanadalaiset hermoilivat, antoivat heille harvinaisia harhasyöttöjä ja jäivät hetkittäin paineen alle.

Suurin syy kanadalaisten virheisiin oli Suomen aktiivinen ja ylhäältä ottanut karvauspeli.

Suomen kolmas maali tuli juuri tällaisesta tilanteesta. Michelle Karvinen voitti kiekon itselleen hyökkäyspäässä, rauhoitti tilanteen ja antoi viivaan Nelli Laitiselle. Tapani sai pienen ohjauksen terävään laukaukseen, joka painoi kiekon maaliin ohi Shannon Szabadosin.

Laitinen, pian 17 vuotta, kuuluu naisten maajoukkueen tuleviin huippupuolustajiin. Hän luistelee hyvin ja käsittelee kiekkoa varmasti. Laitinen ehti hetken juhlia uransa ensimmäistä MM-kisamaalia, ja kiekkokin otettiin talteen, kunnes videotarkistuksessa maalintekijä muuttui Tapaniksi. Yhtä kaikki tärkeä maali Suomelle ja hieno hetki Laitiselle.

Ensimmäisen erän jälkeisessä 1-1-tilanteessa oli vähän lahjaa mukana.

Suomen tasoitus ylivoimalla oli komean ylivoimapelin tulos ja Hiirikosken upean laukauksen alustama. Erää oli pelattu 16.23, kun Noora Tulus siirsi kiekon Hiirikoskelle: laukaus ja Ronja Savolaisen ohjaus ja yleisö riehaantui.

Kanada hallitsi peli ensi hetkistä lähtien, mutta tuurilla tuli avausmaali. Jamie Rattray sai maalin nimiinsä, kun kiekko kimpoili suomalaisten luistimista Noora Rädyn taakse.

Ottelu sai painajaismaisen alun, kun Kanadan avausmaalin kohdalla oli pelattuna vain kaksi ja puoli minuuttia.

Lahjaa avauserän tilanteessa oli yhden poikittaisen mailan verran. Kanadan mainio keskushyökkääjä Blayre Turnbull loukkaantui erän lopussa, kun Savolainen tuuppasi häntä takaapäin.

Savolaisen tönäisy oli sen verran napakka, että jäähy olisi tullut myös miesten peleissä, saati naisten ottelussa, jossa taklaukset ovat kiellettyjä. Naisleijonat säästyi jäähyltä, joka olisi voinut olla hyvinkin 2+10 minuuttia, tuskin sentään ulosajo.

Naisten MM-turnauksen loppuottelu Suomi–USA pelataan Espoon Metro-areenassa sunnuntaina kello 20. Pronssiottelu Kanada–Venäjä alkaa kello 16. TV2 näyttää pelit suorina lähetyksinä.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Mika Salon mainostama rahapeliyhtiö menetti toimilupansa Ruotsissa

 2. 2

  Chile aloitti Copa American murskavoitolla Japanista – Sanchez osui vihdoin

 3. 3

  Uusi eliitti otti vallan Suomen urheilussa, mutta perinnelajit jyräävät yhä: Muuttuuko sittenkään mikään?

 4. 4

  Jokereille uusi suuromistaja ja toimitusjohtaja: rahoittajan taustalla venäläinen oligarkki

 5. 5

  Iltalehti ja Ilta-Sanomat: Tapio Suominen tuomittiin sakkoihin laittomasta uhkauksesta ja pahoinpitelystä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Jokereille uusi suuromistaja ja toimitusjohtaja: rahoittajan taustalla venäläinen oligarkki

 2. 2

  Tuleva urheiluministeri Hanna Kosonen on jo maailmanmestari ja taidehistorioitsija: ”Olen ollut aina vähän outo”

 3. 3

  Juoksusensaatio Johanna Bäcklund, 34, sai kutsun MM-maratonille kahteen joukkueeseen – Suomelle hän sanoi ”ei kiitos”

  Tilaajille
 4. 4

  Iltalehti ja Ilta-Sanomat: Tapio Suominen tuomittiin sakkoihin laittomasta uhkauksesta ja pahoinpitelystä

 5. 5

  Norwich etsii kirittäjää Teemu Pukille, seuran toivelistan kärjessä kapverdeläinen hyökkääjä Ranskan liigasta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katsojan kuvaama video näyttää järjestyksenvalvojien kovat otteet Suomen cupin finaalin jälkeen, järjestelyistä vastasi Palloliitto

 2. 2

  Näin Huuhkajat etenee historiallisesti EM-kisoihin: kolme kotivoittoakin voi tuoda kisapaikan

 3. 3

  Annimari Korte puhuu avoimesti urheilijoiden meikkaamisesta ja syömisestä: hän palasi terveenä huipulle ja harjoittelee vasta 31-vuotiaana tosissaan

 4. 4

  Imatranajoissa kilpailun historian neljäs kuolonuhri, superbike-luokan kuljettaja kuoli ulosjossa

 5. 5

  Jokereille uusi suuromistaja ja toimitusjohtaja: rahoittajan taustalla venäläinen oligarkki

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  2. 2

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  3. 3

   Vantaalaisen pientaloalueen lapset saavat kolme ilmaista ruokaa päivässä, koska Anneli Virtanen päätti toimia

  4. 4

   Tieto ja norjalainen Evry yhdistyvät, yritysten yhteenlaskettu liikevaihto noin kolme miljardia euroa

  5. 5

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  6. 6

   Seitsemän eduskuntaan pyrkinyttä käytti kampanjointiin yli 100 000 euroa – ulkopuolisen rahan osuus nousi edellisistä eduskuntavaaleista

  7. 7

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  9. 9

   Jätevesiasetuksen määräaika loppuu pian: remontin ehtii vielä tehdä, mutta aloittaa kannattaa heti

  10. 10

   ”Kiinalainen unelma” voi aiheuttaa painajaisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  6. 6

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  7. 7

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  8. 8

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  9. 9

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  10. 10

   Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää