Paluu jääkiekkoilijan arkeen

Jääkiekko on Suomen seuratuin urheilulaji, mutta naisille ammattilaisuus on vielä harvinaista herkkua. MM-hopeaa kotikisoissa saanut Annina Rajahuhta kokee itsensä etuoikeutetuksi, kun voi keskittyä pelkästään urheilemiseen.

Julkaistu:

”Kopissa oli hiljaista. Kaikilla oli epätodellinen fiilis siitä, mitä oli tapahtunut. Ensin tuntui, että mestaruus oli näpeissämme, ja sitten se ei ollutkaan.”

Näin kuvailee naisten jääkiekkomaajoukkueen hyökkääjä Annina Rajahuhta viime sunnuntaina pelatun MM-finaalin jälkeisiä tunnelmia.

Suomi otti hopeaa, vaikka hetken näytti siltä, että joukkue olisi maailmanmestari. Videotuomari kuitenkin hylkäsi Petra Niemisen jatkoerässä tekemän maalin yli kymmenen minuuttia kestäneen tarkistuksen jälkeen. USA voitti rankkareilla.

”Kuitenkin porukka halasi toisiaan, ja olimme ihan älyttömän ylpeitä.”

Rajahuhta on saanut runsaasti tukea sosiaalisen median kautta. Fanien sydämissä naisleijonat ovat todellisia voittajia. Se koskettaa.

”Niin sydäntä lämmittäviä viestejä. Se on uskomatonta, miten laajalla rintamalla kaikki ovat meidän puolellamme ja myötäelivät kanssamme peliä. Se on ihanaa.”

Pettymyksen käsittelyyn on auttanut aika. Rajahuhta sanoo yrittävänsä olla murehtimatta asioita, joihin ei voi vaikuttaa. Se vie turhaan energiaa, sillä päätös ei ole hänen käsissään. Nyt mielessä on ilo ja ylpeys oman joukkueen suorituksesta.

”Teimme historiaa. Ihan mieletön asia. 18 vuotta Jenkit ja Kanada taisivat ennen tätä olla MM-finaaleissa keskenään. Kun miettii, niin onhan se ihan älyttömän siisti juttu.”

Kisahuuman jälkeen alkaa arki. Millaista on olla huippunaisjääkiekkoilija Suomessa?


 

”Pasilla [Mustonen] on taito repiä pelaajista irti se paras.”

Kiekkonaisen arki

Päivät kisojen jälkeen ovat olleet täynnä haastatteluita ja yhteistyökumppaneiden tapaamisia, mutta ensi viikolla on aikaa levolle. Toukokuussa alkaa harjoittelu. Jääkiekkoliitto muistaa jokaista MM-hopeamitalistia 7 000 euron bonuksella. Sen ansiosta Rajahuhta voi keskittyä kesällä treenaamiseen. Raha menee arjen pyörittämiseen.

Treeneihin Rajahuhta kulkee metrolla Kalliosta Tapiolan Urheilupuistoon. Varusteet ovat hallilla valmiina. Kauden aikana hän harjoittelee tavallisesti kolmesti viikossa aamujäillä ja neljästi viikossa iltajäillä. Bluesin maajoukkuepelaajat harjoittelevat myös A-, B- ja C-poikien kanssa. Lisäksi on muun muassa punttitreenejä, palauttavaa aerobista harjoittelua ja nopeusharjoittelua. Pelit ovat yleensä lauantaisin ja sunnuntaisin.

”Kauden aikana jäällä olo on kuluttavaa. Pitää huolehtia siitä, että kroppa palautuu, ja tehdä huoltavaa treeniä.”

Palautuminen on suuri syy siihen, miksi mahdollisuus keskittyä vain jääkiekkoon on tärkeä.

Pari kautta sitten Rajahuhta teki välillä kahtakin työtä yhteensä noin yhdeksän tuntia päivässä ja lisäksi harjoitteli kahdesti päivässä. Aamut alkoivat seitsemältä ja kotona hän oli iltayhdeltätoista. Seuravana aamuna sama rumba alkoi alusta. Sitten hän pääsi täysammattilaiseksi Kanadan liigaa pelanneeseen kiinalaiseen Kunlun Red Stariin. Kontrasti oli suuri.

”Treenasin neljä tuntia päivässä, mutta sitten oli aikaa palautua. Sai vain keskittyä lätkään ja sai siitä palkkaa. Menin urheilijana eteenpäin.”

Jos ei ole aikaa palautua, urheilija ei kehity niin hyväksi kuin voi. Siksi opetus- ja kulttuuriministeriön viime vuonna 22 naiskiekkoilijalle myöntämä 10000 euron apuraha on myös Rajahuhdalle suureksi avuksi.

Kun Kunlunin kahdesta joukkueesta toinen lopetettiin kustannussyistä, Rajahuhdan pesti päättyi. Hän palasi Espooseen ja Bluesiin. Apurahan turvin hän pystyi keskittymään tällä kaudella vain pelaamiseen.

Tuloja Rajahuhta sai myös Jääkiekkoliitolta osa-aikatöistä. Hän auttoi liiton somekampanjoissa. Lisäksi hän on saanut pari omaa sponsoria, joista yksi on varustevalmistaja Bauer. Muut sponsorit kattavat kausimaksut, joita täytyy maksaa jopa naisten liigan mestareissa. Rajahuhta ei kerro sponsorisopimusten arvoa, mutta sanoo, että kaikki mikä tulee, kuluu perusarkeen.

”Olen itse etuoikeutetussa asemassa, kun tiedän, että joukkuekaverit käyvät päivätöissä ja lisäksi on joukkue- ja kausimaksut. Ei ole itsestäänselvyys, että voi pelata Suomessa.”

Rajahuhta asuu pari vuotta sitten ostamassaan asunnossa. Rahat riittävät, sillä kauden aikana ei ole suuria menoja, koska aika kuluu hallilla, pelireissuilla ja kotona palautumassa. Pääkulut ovat ruoka ja asuminen.


 

Rajahuhta sanoo yrittävänsä olla murehtimatta asioita, joihin ei voi vaikuttaa. Se vie turhaan energiaa, sillä päätös ei ole hänen käsissään.

Perhe tukee

Arkeen kuuluu myös miesystävä. Hän on Rajahuhdan urheilu-uran tukipylväs.

”Hän jaksaa aina kannustaa ja olla ylpeä.”

Tukena on myös muu perhe, äiti, isä ja isoveli perheineen. Lisäksi 86-vuotias isoäiti seuraa Rajahuhdan liigapelejä netistä, ja istui MM-kotikisoissa katsomossa Suomen jokaisen ottelun. Isoäiti kannusti niin kovaa, että käsiin oli tullut mustelmat.

”Hän sanoi, että onneksi tämä turnaus loppuu, sillä hänen kätensä ovat aivan mustelmilla, kun hän on taputtanut niin kovaa. Ei olisi enää pystynyt.”

Vapaa-ajallaan Rajahuhta tapaa ystäviä, pelaa rullakiekkoa, tennistä, sulkapalloa ja meloo. Ja lukee rikosromaaneja. Hän saa suosituksia vanhemmiltaan.

”He lukevat aika paljon. Porukat käyvät kirjastosta tai ostavat kirjoja, ja äiti kuljettaa niitä minulle”, Rajahuhta kertoo. ”Kirjapiiriperhe”, hän naurahtaa.


 

”Olen tosi tyytyväinen nyt, että kroppa on hyvässä kunnossa ja pystyn pelaamaan ja nauttimaan siitä, että saa olla edelleen jäällä.”

Kisat luovat uskoa

Rajahuhta arvioi, että kisat vaikuttivat Suomen naisten jääkiekkoon positiivisesti. Finaalin tv-lähetys tavoitti 2,3 miljoonaa suomalaista. Ottelu oli TV2:n viikon katsotuin ohjelma, keskikatsojamäärä oli 723 000.

”Toivon, että monet pikkutytöt innostuisivat, saataisiin lisää harrastajia ja vielä laadukkaampi pohja. Sitä kautta tulee timantteja maajoukkueeseen.”

Kun Rajahuhta aloitti maajoukkueessa kymmenen vuotta sitten, oli 0–5-tappio USA:lle tai Kanadalle hyvä saavutus. Luottamus omaan tekemiseen ei ollut kovin vahva. Nyt tilanne on toinen. Pelaajat uskovat, että he voivat voittaa.

”On hienoa, että nuoret maajoukkuepelaajat ja he, jotka ovat tyttömaajoukkueissa, kasvavat siihen, että se on mahdollista. Heillä ei edes ole sellaista ennakkokäsitystä, että ei voitaisi voittaa.”

Maajoukkue kehittyy

Rajahuhdalla on takana neljät MM-kisat ja kolmet olympialaiset. Vaatimustaso maajoukkueessa on noussut koko ajan.

”Pasilla [Mustonen] on taito repiä pelaajista irti se paras. Siinä olemme menneet eteenpäin.”

Myös pelaajat vaativat toisiltaan enemmän. Heistä on tullut yhä vankemmin urheilijoita. Lisäksi naisten maajoukkueen resurssit ovat parantuneet. Esimerkiksi leiripäiviä on aiempaa enemmän.

”On iso asia, että olemme saaneet päätoimisen valmentajan, sellaista ei aikaisemmin ollut. Hän on voinut keskittyä koko kauden maajoukkueeseen.”

Kipinä hehkuu yhä

Vuonna 2014 Rajahuhta sairastui MS-tautiin. Se oli uran haastavin hetki. Hän kertoo miettineensä pitkään, oliko jääkiekko sitä, mitä hän halusi tehdä.

”Rakastan pelata. Olen todella onnellinen päätöksestä alkaa treenata tosissani ja yrittää päästä takaisin maajoukkuekuntoon. Pääsin. Se on ollut todella vahvistava kokemus. Olen tosi tyytyväinen nyt, että kroppa on hyvässä kunnossa ja pystyn pelaamaan ja nauttimaan siitä, että saa olla edelleen jäällä.”

Rajahuhta ottaa kauden kerrallaan. Hän harkitsi kotikisoihin lopettamista, mutta kipinä on yhä kova. Pekingin 2022 olympialaiset siintävät silmissä.

Fakta:

Naisleijonat arjessa


Maalivahdit

 Jenna Silvonen: Koulutus: Ylioppilas, Työ: ohjaaja / lasten iltapäiväkerho

 Noora Räty: Koulutus: Viestinnän kandidaatti, Työ: Jääkiekkoilija (viime kaudella Shenzhen KRS Vanke Rays), Kiina (Canadian Women's Hockey League)

 Eveliina Suonpää: Tradenomi-opiskelija

Puolustajat

 Isa Rahunen: Koulutus ja työ: Sairaanhoitaja

 Rosa Lindstedt: Lähihoitaja, tällä hetkellä jääkiekkoilija (HV71, Ruotsi)

 Jenni Hiirikoski: Jääkiekkoilija ( Luleå HF, Ruotsi), yrittäjä, rakennusmaalari

 Nelli Laitinen: Lukiossa

 Ella Viitasuo: Opinnot: Insinööri, tieto- ja viestintätekniikka

 Minnamari Tuominen: Kandidaatin tutkinto Yhdysvalloista, pääaineena Human Nutrition and Community Health. Maisteriopinnot Helsingin yliopiston ravitsemustieteiden linja.

 Ronja Savolainen: Jääkiekkoilija ( Luleå HF, Ruotsi)

Hyökkääjät

 Venla Hovi: Koulutus: Viestintä, kielitieteet ja englanti toisena kielenä opettaja Työ: Jääkiekkolija (viime kaudella Inferno Calgary, Kanada)

 Linda Välimäki: Koulutus: Lastenohjaaja

 Annina Rajahuhta: Tradenomiopinnot kesken, tällä hetkellä työ on jääkiekkoilija (Blues, Espoo)

 Elisa Holopainen: Lukiossa

 Riikka Sallinen: Fysioterapeutti, terveystieteiden maisteri

 Petra Nieminen: Lukiossa

 Emma Nuutinen: Yliopisto-opiskelija (business), Mercyhurst University, USA

 Sanni Hakala: Koulutus: Merkonomi Työ: Jääkiekkoilija (HV71, Ruotsi)

 Noora Tulus: Koulutus: Ylioppilas. Työ: Jääkiekkoilija (Luleå HF, Ruotsi)

 Viivi Vainikka: Lukiossa

 Michelle Karvinen: Koulutus/siviilityö: Graafinen suunnittelija

 Tanja Niskanen: Tilannevalvoja, Puolustusvoimat

 Susanna Tapani: Koulutus/siviilityö: Urheilumarkkinoinnin tradenomi, Tyttökiekon kehittäjä (TPS)

Lähde: Jääkiekkoliitto
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tähtihyökkääjä Kylian Mbappé vihjasi tulevaisuudestaan salaperäisesti

 2. 2

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen saavutti maalin äitinsä syntymäpäivänä – juhlisti saavutusta kiipeämällä mastoon ja avaamalla kuohuviinipullon

 3. 3

  Suomi kaatoi laiskavauhtisessa ottelussa Ranskan, pelaa lohkovoitosta Saksaa vastaan

 4. 4

  Leijonien ykkösvahti Kevin Lankinen tinkii rajusti palkastaan toteuttaessaan NHL-unelmaansa: ”En mieti siinä rahaa”

 5. 5

  Ilveksen valmentaja Wiss kielsi liukutaklaukset joukkueeltaan ja onnistui minimoimaan vastustajan maalipaikat, ja nyt Ilves on Veikkausliigan kärkisijoilla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen yritys valloittaa sykeanalytiikallaan urheilumaailmaa: asiakkaina Manchester City, Tottenham, Chicago Bulls, puoli NHL:ää ja tuhat muuta seuraa

  Tilaajille
 2. 2

  Leijonien ykkösvahti Kevin Lankinen tinkii rajusti palkastaan toteuttaessaan NHL-unelmaansa: ”En mieti siinä rahaa”

 3. 3

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen saavutti maalin äitinsä syntymäpäivänä – juhlisti saavutusta kiipeämällä mastoon ja avaamalla kuohuviinipullon

 4. 4

  Suomi kaatoi laiskavauhtisessa ottelussa Ranskan, pelaa lohkovoitosta Saksaa vastaan

 5. 5

  Kaunis kuolemanrata vei jälleen hevoselta hengen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NHL hehkuttaa Kaapo Kakon huimaa rankkarikikkaa, ensimmäisenä varaava New Jersey Devils jäi videon edessä sanattomaksi

 2. 2

  Skandaali Helsingin puolimaratonilla – huippuvauhdissa ollut Iivo Niskanen juoksi harhaan: ”Tämä oli vähän ylimielisesti järjestetty”

 3. 3

  Kaapo Kakko hurmasi kaikki katsojat taiturimaisella maalillaan, tasoitus herätti Leijonat pelaamaan – katso video Kakon upeasta osumasta

 4. 4

  Ilta-Sanomat: Matti Nykäsen kuolinsyy oli pitkään jatkunut haimatulehdus

 5. 5

  Tässä on jääkiekon MM-kisojen koko ohjelma ja tulokset

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  6. 6

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  7. 7

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  8. 8

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  9. 9

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  10. 10

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää