Äijälätkää tulen ja jään maasta

Suomalaistunut tšekkivalmentaja Vladimir Kolek, 55, luotsaa Islannin maajoukkuetta toista kauttaan. ”Kaikki pelaajat ovat oikeasti töissä tai opiskelevat, ja tämä on heidän harrastuksensa. Lähtökohta on vähän erilainen kuin Suomessa.”

Julkaistu: , Päivitetty:

Glamour on toisinaan kaukana maajoukkueurheilijoiden arjesta myös kovissa palloilumaissa. Salamavalojen säihke ja suuret otsikot pysyvät piilossa erityisesti silloin, kun urheilijat ovat ammattilaisten sijaan harrastajia.

Niitä, joille rakkaus lajiin on aidosti rahapinoja tärkeämpää. Niitä, jotka ottivat jälleen viime viikolla vapaata sähköasentajan, opettajan tai kiinteistönvälittäjän työstään, nousivat lentokoneeseen ja saapuivat Suomeen pelaamaan MM-kisoihin valmistavia harjoituspelejä.

Sellaista on elämä islantilaisena jääkiekkoilijana. Tulen ja jään maan kaukalogladiaattorien joukosta löytyy myös suomalaisittain eksoottisia ammatteja.

”Meillä on maajoukkueessa pelaaja, joka on valaanpyytäjä. Se on aika hauskaa ja erittäin erikoista”, päävalmentaja Vladimír Kolek naurahtaa.

”Mutta hän ei ole nyt mukana täällä. Atli [Snær Valdimarsson] oli viimeisellä leirillä, ja on nyt varamaalivahti.”


 

”Kaikki pelaajat ovat oikeasti töissä tai opiskelevat, ja tämä on heidän harrastuksensa. Lähtökohta on vähän erilainen kuin Suomessa.”

Suomalaistunut tšekkivalmentaja Kolek, 55, luotsaa Islannin maajoukkuetta toista kauttaan. Uusi työtehtävä oli monella tapaa hyppy suureen tuntemattomaan.

”Jääkiekko on tällä hetkellä pieni laji Islannissa. Meillä on kolme jääkiekkoseuraa ja kolme jäähallia. Vielä viime vuonna seuroja oli neljä, mutta yksi ei jatkanut tälle kaudelle”, Kolek kertoo.

Noin 350 000 asukkaan Islanti on kokoonsa nähden huikea palloilumaa, mutta jääkiekko saa harrastajista vain murusia.

Se ei ole ihme, sillä satujen saaren penkkiurheilijoita on hemmoteltu tällä vuosituhannella muun muassa paikalla jalkapallon EM-puolivälieriin (2016) ja MM-kisoihin (2018), käsipallon olympiahopealla (2008) ja EM-pronssilla (2010) sekä kahdella koripallon EM-kisapaikalla (2015 ja 2017).

”Kaikki pelaajat ovat oikeasti töissä tai opiskelevat, ja tämä on heidän harrastuksensa. Lähtökohta on vähän erilainen kuin Suomessa”, Kolek myöntää.

Asioiden toisenlainen tärkeysjärjestys näkyy myös tällä viikolla Meksikossa alkavien II B -divisioonan eli viidenneksi korkeimman maajoukkuetason MM-kisojen pelaajavalinnoissa.

”Kaksi pelaajaa sanoi minulle, että eivät lähde kisoihin, koska heillä on viimeinen koe juuri tuohon aikaan. Islantilaisilla on koulu ja työ ykkösenä, ja jääkiekko tulee sen jälkeen.”

Islannissa on Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n mukaan 64 miespelaajaa. Heistä reilu kolmannes kuuluu maajoukkueeseen, joten lähtökohdat ovat ymmärrettävästi haastavat.

”Koska pelaajia on niin vähän, taso ei ole niin korkea, kovat pelit puuttuvat ja pelien määrä on pienempi kuin Suomessa, Ruotsissa tai Tšekissä”, Kolek sanoo.


 

”Sanotaanko niin, että Islanti pelasi äijälätkää. Meidän jätkät vähän yllättyivät alkuun, kun siellä iskettiinkin heti iholle kiinni, ja piti ruveta pelaamaan oikeasti lätkää.”

Hänen suojattinsa kohtasivat Suomessa maan kolmostason eli Suomi-sarjan häntäpäähän sijoittuneen Järvenpään Haukat sekä Mestis-karsintoihin edenneen Porvoon Huntersin. Haukat kaatoi Islannin 4–2 ja Hunters 8–1.

”Nämä pelit valmistavat meitä MM-kisoihin, emmekä katso hirveästi tulosta. Meillä oli Haukat-pelissä erittäin paljon hyviä asioita.”

Jääkiekon maailmanrankingissa sijalla 32 oleva Islanti löi hetkittäin kapuloita Haukkojen rattaisiin, vaikka ottelu järvenpääläiskomennossa kulkikin.

”Sanotaanko niin, että Islanti pelasi äijälätkää. Meidän jätkät vähän yllättyivät alkuun, kun siellä iskettiinkin heti iholle kiinni, ja piti ruveta pelaamaan oikeasti lätkää”, Haukkoja valmentava entinen NHL-puolustaja Sami Helenius arvioi.

”Se oli fyysinen joukkue, jolla oli muutamia ihan hyviä pelaajia, ja suunnanmuutospelikin oli ihan ok. Veikkaisin, että se olisi lähempänä kakkosdivarin kärkiporukoita, jos vertaa Suomen sarjoihin.”

MM-kisoihinsa Islanti lähtee divisioonansa matalimmalla rankingsijoituksella. Islannin ja isäntämaa Meksikon lisäksi kisoihin osallistuvat Israel, Uusi-Seelanti, Georgia ja Pohjois-Korea.

”Vastustajat ovat eksoottisia. Emme ole hirveästi scoutanneet heitä, mutta perusasiat tiedämme. On tärkeää, että katsomme omaan peliin – mitä haluamme pelata, ja miten pitää tämä sabluuna mukana”, Kolek sanoo.


 

”Kolek laittoi persoonansa hyvin peliin ja sai sitä kautta joukkueen pelaamaan hyvin. Se oli hyvähenkinen porukka valmennusta myöten.”

Jotain tuttuakin on tarjolla. Kolek kohtaa Meksikossa vanhan pelikaverinsa, kaksinkertaisen Stanley Cup -voittajan Bobby Holíkin.

”Pelasin hänen kanssaan Jihlavassa. Hän on nyt Israelin päävalmentaja, ja on mukava tavata pitkän tauon jälkeen.”

Pelaajaurallaan Kolek saavutti muun muassa kaksi Tšekkoslovakian mestaruutta sekä alle 18-vuotiaiden EM-hopeaa. Arvokisamitalia Kolek juhli muiden muassa Dominik Hašekin, Petr Klíman ja Frantisek Musilin kanssa.

Kolekin nimi voisi olla Suomessa nykyistä tutumpi ilman kohtalokasta loukkaantumista. Puolustajana pelannut tšekki pyrki 1990-luvun puolivälin paikkeilla Kajaania, Pietarsaarta ja Hyvinkäätä suurempiin ympyröihin.

”Olin varmaan puolitoista kuukautta KalPan kesäharjoituksissa, ja pelasin yhden harjoitusottelunkin Jokereita vastaan. Sitten minulla meni polvi harjoituksissa, ja silloin ratkesi, että emme tehneet sopimusta. Suuntasin sitten leikkauksen jälkeen Saksaan.”

Suomen ja Tšekin kakkostasoilla valmentanut Kolek opasti Järvenpäässä suojattejaan lähes kädestä pitäen. Ohjeistus oli paitsi aktiivista, myös tarpeellista – sen verran raakileita islantilaiskiekkoilijat ovat vaikkapa Mestis-pelaajiin verrattuna.

Nykyisin HIFK:ssa hyökkäävä Juho Keränen uskoo kokemustensa perusteella Kolekin olevan oikea henkilö valmentamaan Islannin kaltaista maajoukkuetta. Keränen, 34, pelasi Kolekin alaisuudessa Kajaanin Hokissa kaudella 2005–2006.


 

”Tehdään tätä juttua siten, että jääkiekosta tulee tulevaisuudessa samansuuntainen menestystarina kuin jalkapallosta.”

”Hän oli tosi iloinen, mutta ei hirveän taktinen valmentaja siihen aikaan. Enemmän sellainen, että sai positiivisen flow’n joukkueeseen ja siten paljon irti pelaajista”, Keränen muistelee.

”Varmaan ne, jotka olivat silloin siellä, nauttivat meiningistä. Siellä ei turhaan hampaita kiristelty. Kolek laittoi persoonansa hyvin peliin ja sai sitä kautta joukkueen pelaamaan hyvin. Se oli hyvähenkinen porukka valmennusta myöten.”

Islannin kiekkoilun tulevaisuuteen Kolek suhtautuu jopa yltiöpäisen optimistisesti.

”Tehdään tätä juttua siten, että jääkiekosta tulee tulevaisuudessa samansuuntainen menestystarina kuin jalkapallosta. Eli näemme oikeasti myös mahdollisuuksia”, hän pamauttaa.

Reseptinä tasonnostolle toimivat laadukas valmennus sekä pelaajamassan kasvattaminen kiekkokoulujen avulla.

”Jalkapallo onnistui siinä erinomaisesti, ja se on ollut näkyvissä viimeiset kolme vuotta. Islannissa oli ennen iso ongelma nuorison kanssa – oli huumeita ja alkoholin käyttöä. Valtio rakensi harrastusmahdollisuudet kuntoon, ja heillä on nyt sisätilat jalkapalloilijoille. Se edisti kaikkea liikuntaa ja tuki jalkapallobuumia.”

”Jääkiekon nousu vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Alle 18-vuotiaat olivat omissa [III A -divisioonan] MM-kisoissaan kakkosia Bulgariassa, joten menemme oikeaan suuntaan.”

Fakta

Islannin kiekko numeroina


 3 jäähallia.

 3 miesten pääsarjajoukkuetta.

 17 jääkiekkotuomaria.

 31:s naisten maajoukkuerankingissa 2018.

 32:s miesten maajoukkuerankingissa 2018.

 64 miespelaajaa.

 107 naispelaajaa.

 395 junioripelaajaa.

 566 jääkiekkoilijaa.

Lähde: Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF.

Kuka?

Vladimír Kolek


 55-vuotias jääkiekkovalmentaja. Syntynyt 2. maaliskuuta 1964 Ústí nad Labemissa Tšekkoslovakiassa.

 Islannin jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja kaudesta 2017–18 alkaen.

 Työskentelee myös Ylivieskan Jääkarhujen, Nivala Cowboysin ja Oulaisten Cobrien valmennuspäällikkönä, ykköstason valmentajien kouluttajana Jokilaaksossa sekä urheiluakatemian jääkiekkovalmentajana Nivalassa.

 Voitti pelaajana kaksi Tšekkoslovakian mestaruutta Dukla Jihlavassa sekä alle 18-vuotiaiden EM-hopeaa.

 Pelannut Suomessa Kajaanin Hokissa, Pietarsaaren Centersissä ja Hyvinkään Ahmoissa. Ollut myös Kuopion KalPan harjoitusryhmässä.

 Valmentanut Suomessa Hokkia ja Kouvolan KooKoota.

 Kotiutunut Kajaaniin. Perheessä vaimo ja kolme lasta.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen saavutti maalin äitinsä syntymäpäivänä – juhlisti saavutusta kiipeämällä mastoon ja avaamalla kuohuviinipullon

 2. 2

  Suomi kaatoi laiskavauhtisessa ottelussa Ranskan, pelaa lohkovoitosta Saksaa vastaan

 3. 3

  Tähtihyökkääjä Kylian Mbappé vihjasi tulevaisuudestaan salaperäisesti

 4. 4

  Leijonien ykkösvahti Kevin Lankinen tinkii rajusti palkastaan toteuttaessaan NHL-unelmaansa: ”En mieti siinä rahaa”

 5. 5

  St. Louis Blues eteni yhden voiton päähän Stanley Cupin finaaleista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen yritys valloittaa sykeanalytiikallaan urheilumaailmaa: asiakkaina Manchester City, Tottenham, Chicago Bulls, puoli NHL:ää ja tuhat muuta seuraa

  Tilaajille
 2. 2

  Leijonien ykkösvahti Kevin Lankinen tinkii rajusti palkastaan toteuttaessaan NHL-unelmaansa: ”En mieti siinä rahaa”

 3. 3

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen saavutti maalin äitinsä syntymäpäivänä – juhlisti saavutusta kiipeämällä mastoon ja avaamalla kuohuviinipullon

 4. 4

  Suomi kaatoi laiskavauhtisessa ottelussa Ranskan, pelaa lohkovoitosta Saksaa vastaan

 5. 5

  Kaunis kuolemanrata vei jälleen hevoselta hengen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NHL hehkuttaa Kaapo Kakon huimaa rankkarikikkaa, ensimmäisenä varaava New Jersey Devils jäi videon edessä sanattomaksi

 2. 2

  Skandaali Helsingin puolimaratonilla – huippuvauhdissa ollut Iivo Niskanen juoksi harhaan: ”Tämä oli vähän ylimielisesti järjestetty”

 3. 3

  Kaapo Kakko hurmasi kaikki katsojat taiturimaisella maalillaan, tasoitus herätti Leijonat pelaamaan – katso video Kakon upeasta osumasta

 4. 4

  Ilta-Sanomat: Matti Nykäsen kuolinsyy oli pitkään jatkunut haimatulehdus

 5. 5

  Tässä on jääkiekon MM-kisojen koko ohjelma ja tulokset

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  6. 6

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  7. 7

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  8. 8

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  9. 9

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  10. 10

   Tarja Kivistö loi itselleen ammatin, koska ei halunnut kahden tragedian jälkeen enää joustaa arvoistaan: nyt hän kuuntelee työkseen työtoverien murheita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää