Urheilu

Jukka Halmeen maailma romahti IFK:n pudottua liigasta, ja viime talvena tuli taas tyrmäävä taka­isku, kun Stadin kingin kaveri­porukka kaikkosi kopista

Jukka Halme on yksi viimeisistä IFK:n pelaajista, jotka olivat nostamassa joukkuetta kahdesti liigaan. Viime talven jälkeen tiivis kaveriporukka hajosi.

Jalkapalloilijalle sarjasta putoaminen on tappioista suurimpia.

Kauden 2017 liigakarsintojen loppuvihellyksen jälkeen HIFK:n Veikkausliiga-joukkueen kantaviin voimiin kuulunut Jukka Halme purskahti itkuun. HIFK oli kolmen kauden liigataipaleen jälkeen pudonnut takaisin toiselle sarjatasolle Ykköseen.

Töölön jalkapallostadionin nurmella Halme katsoi kapteeni Esa Terävää silmiin, ja kumpikin huomasi, miten kova paikka putoaminen oli toiselle. Seura, joukkue, yhteinen kaveriporukka ja fanit merkitsivät valtavasti.

Erään pelaajan mukaan Halmeen maailma romahti. Halme oli monen muun pelaajan tavoin loppuvuodesta henkisesti hukassa. Hän oli ollut parin vuoden ajan jalkapalloammattilainen, ja sitten saavutus otettiin pois.

Se oli selvää, että Halme ei jättäisi seuraa ja joukkuetta vaikealla hetkellä. Vuosien varrella hänelle olisi ollut tarjolla paikkoja muissakin liigaseuroissa, mutta hän ei halunnut lähteä Stadista ja HIFK:sta. Halmeesta oli tullut seuran kantava voima, joukkueen hengen ruumiillistuma.


Seuraavalla kaudella Ykkösessä fanit maksoivat puolet Halmeen palkasta. Hän oli jälleen joukkueen runkopelaaja, kun HIFK nousi takaisin liigaan.

Vuosikausia HIFK:n joukkue oli tiivis kaveriporukka, joka nosti seuran ensin Kakkosesta Ykköseen ja sieltä liigaan. Viime kauteen kaveriporukka hajosi.

Joukkueen pitkäaikaisesta ytimestä on jäljellä enää Halme, laitapakki Matias Hänninen ja keskikenttäpelaaja Jani Bäckman. Seura halusi lähteä uudella strategialla Veikkausliigaan ja lukuisten vanhojen pelaajien sopimuksia ei uusittu.

”Totta kai se oli vaikea tilanne, kun jengistä vaihtui noin paljon”, joukkueen nykyinen kapteeni Halme, 33, sanoo HIFK:n pukukopissa Telia 5g -areenan eteläpäädyssä.

”Nyt on otettu tämä linja tämän vuoden joukkueen kasaamisessa. Tähän on vain sopeuduttava.”

HIFK on vuokralaisena HJK:n hallinnoimalla stadionilla ja sen pukukoppitilat ovat pienet ja ahtaat. Pukukoppi on itse asiassa kaksi pientä pukukoppia, joista kumpaankin mahtuu puolet joukkueesta, ja koppien lisäksi on pieni fysioterapeutin huone. Seinillä on kuvia HIFK:n liigataipaleelta, nousujuhlista ja joitain kuvia myös menestyksekkäästä historiasta.

Koppien sisäänkäynnin edessä on taulu joukkueen tunnuslauseista. Niitä ovat muun muassa periksiantamaton taistelija, intohimoinen joukkuepelaaja, kunniallisesti itsevarma ja ylpeä muttei ikinä koppava.

Halme on nyt soihdunkantaja, perinteen vaalija joukkueessa. Hän kertoi kauden alla uusille pelaajille, mistä IFK:ssa ja sen hengessä on kyse. Joukkueen leirillä hän näytti uusille pelaajille HIFK:n ja HJK:n paikallisottelusta, Stadin derbystä tehdyn dokumentin.

Halme fanitti pikkupojasta lähtien HIFK:ta ja seurasi jääkiekkojoukkuetta. Länsi-Pasilassa lapsuutensa asunut Halme aloitti jalkapalloilun KäPassa, siirtyi joukkueen mukaan ensin HIFK:hon ja sitten PK-35:een.

Vuosituhannen vaihteessa Halme katsoi veljensä Mikon pelejä IFK:n edustusjoukkueessa.

Kun IFK:n kannattajaryhmä Stadin Kingit perustettiin kesällä 2001, oli 16-vuotias Halme mukana toisella kannattajamatkalla. Kuusankoskella oli mukana kolmisenkymmentä fania.

Niistä ensimmäisistä matkoista fanitoiminta rupesi kasvamaan kohti nykyistä laajuutta, jossa Stadin derbyissä pohjoispääty on nykyään täysin punainen ja täynnä laulavia faneja.

Kolmosdivarin otteluissa lähiökenttien laidoilla paloivat soihdut ja liput heiluivat HIFK:n pelatessa.

Halme pelasi ensimmäisen kerran aikuisena parikymppisenä IFK:ssa vuonna 2007 kolmosdivarissa.

”Ei minulla ollut sellaista ajatusta, että pitäisi päästä ammattilaiseksi.”

Kun Jani Honkavaara tuli IFK:hon päävalmentajaksi vuonna 2013, ajatteli Halme ensimmäisen kerran, että jonain päivänä joukkue saattaisi pelata liigassa. Ammattilaisuus oli haaveena. Kahdessa kaudessa tuli kaksi sarjanousua ja pääsy liigaan.

Liiganousu varmistui Bolliksen eli Pallokentän nurmella 6. lokakuuta 2014. Halme pomppi ottelun jälkeen punaisen ihmismassan keskellä nurmella ja lauloi muiden mukana ”kaikki pomppii IFK:lle hei, hei”.

”Ei sitä oikein tajunnut, mitä oli tapahtunut. Se on parhaimpia muistoja fudisuralta.”

Seuran organisaatio oli lapsenkengissä, nousu tuli liian äkkiä.

”Fyrkat eivät olleet suuria. Jengi ei funtsinut rahaa. Motivaatio oli niin kova kaikilla.”

Epäiltiin, miten divarijyrät pärjäisivät liigassa. Halmeen taidot riittivät hyvin. Fanit olivat kehittäneet taitavalle pelaajalle oman laulun ”Los Momentos Sexuales”.

Kun Halme solmi jatkosopimuksen IFK:n kanssa, silloinen urheilutoimenjohtaja halusi, että Halme olisi sanonut lauseen videolle. ”Jurona jätkänä” tunnettu Halme ei lähtenyt mukaan tempaukseen.

Halme ei halua tehdä itsestään isoa numeroa. Kentällä hän oli kova ja säälimätön, ja sillä tinkimättömyydellään hän ansaitsi joukkuekavereiden kunnioituksen.

Eri ihmisten kertomusten perusteella Halmeesta muodostuu kuva taiteellisesta luonteesta, jolle musiikki oli henkireikä.

Pelaamistaan hän rahoitti välillä varastoduunarina ja vielä ensimmäisellä liigakaudella hän oli ohjaajana HJK:n iltapäiväkerhossa. Seuraavalla kaudella hänestä tuli viimein täysiverinen jalkapalloammattilainen.

”Kyse oli lasten kasvatuksesta, eikä sillä ollut mitään tekemistä HJK:n ja HIFK:n kilpailuasetelman kanssa.”

Pelaaminen IFK:ssa ei ole tuonut suuria rahoja tai omistusasuntoa, eikä hän omista edes ajokorttia. Sellaisia asioita hän ei murehdi.

”Olen tyytyväinen siihen, mitä on. Yritän nyt nauttia niin paljon kuin mahdollista, koska tämä on parasta duunia mitä voit tehdä.”


Stadin derbyt jännittävät

Jukka Halme muistaa ensimmäisen Stadin derbynsä kaudelta 2015 hyvin. Hän jännitti sitä peliä enemmän kuin tavallista peliä, ja pari päivää ennen peliä mielessä pyöri erilaisia skenaarioita pelistä.

”En osaa sanoa, mikä siinä jännitti. Ehkä se, että kaikki on niin suurta.”

Onko HJK:n kohtaamisessa jotain erityistä?

”Totta kai, se on paikallisottelu. Kannattajapuolella on jännitteitä. Totta kai niistä peleistä haluaa voiton.”

Millaisia tunteita sinulla on Klubia kohtaan?

”Juniorivuosilta lähtien HJK on ollut paras vastustaja. Minusta tuntui, että HJK oli silloin juniorivuosina ylimielinen vastustaja. En niistä pidä, mutta en koe mitään vihaa.”

Miten hieno tunnelma kentällä on Stadin derbyissä?

”Tavallaan toivoisi, että sellaista olisi aina. Toivon, että en ole loukkaantunut tai pelikiellossa niissä otteluissa.”

Mitä ajattelit silloin, kun IFK:n joukkueeseen tulivat HJK:sta tunnetut Antti Muurinen, Mikael Forssell ja Mika Väyrynen?

”Kyllähän se vähän oudolta tuntui. Kyllä sitä tiesi, mitä fanit siitä ajattelevat. Täytyy sanoa, että he kaikki olivat ihan loistavia tyyppejä ja olivat täysillä mukana. He sisäistivät IFK:n homman, vaikka tulivat Klubista.”

Onko arvoja, jotka yhdistävät kaikkia ifklaisia?

”Vaikea kysymys. Totta kai mukaan mahtuu paljon erilaista porukkaa.”

Mitä olet ajatellut siitä, kun IFK:n fanikatsomossa on ollut mukana pahoinpitelyistä tuomittu uusnatsi?

”Onhan se aika vastenmielistä. Siinä mustamaalataan koko seuraa. Tiedän, että siellä ei ole mitään natsikeskittymää. On tosi harmittavaa, että on noita juttuja, mitä on käynyt vuosien varrella. Se on se ikävä puoli siinä, että porukka katsomossa kasvaa ja mukaan tulee törppöjä. Se on tuomittavaa. En ole sitä ilolla seurannut.”

IFK:n fanikatsomosta huudettiin homo-huutoa vastustajan maalivahdeille aiemmilla kausilla. Mitä ajattelet siitä?

”Eihän se nyt kovin hyvältä kuulosta. En tiedä, huutavatko sitä enää.”

Veikkausliigassa HJK–HIFK Telia 5g -areenalla kello 18.30. Jim-kanava ja Ruutu.fi näyttävät ottelun.

Kuka?

Jukka Halme


  HIFK:n 33-vuotias keskikenttäpelaaja.

  Syntynyt Helsingissä toukokuussa 1985.

  Yhdestoista kausi HIFK:ssa, jossa hän on pelannut neljällä eri sarjatasolla.

  Aiemmat seurat: KäPa, PK-35.

  Veikkausliigassa 67 ottelua ja viisi maalia.

  Muuta: Harrastaa kitaransoittoa.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kaapo Kakolla on selkeä vastaus ruotsalaismedian ”huolestumiseen” tehojen katoamisesta

 2. 2

  Kulttimaineen harmaissa collegehousuissa pelaamalla saavuttanut jalkapallomaalivahti Gábor Király lopetti uransa

 3. 3

  Toni Koskelan valinta päävalmentajaksi kertoi uudesta ajattelusta HJK:ssa, eivätkä muutokset jää siihen

 4. 4

  Kimi Räikkönen saavuttaa kovan rajapyykin: ”Aina samat kysymykset, aina samat kysymykset”

 5. 5

  Valioliigan seurat kasvattivat ennätystuloillaan kuilua Euroopan muihin jalkapallosarjoihin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

 2. 2

  Toni Koskela nousi HJK:n päävalmentajaksi, Mika Lehkosuo sai potkut: ”On mahdotonta sanoa HJK:lle ei”

 3. 3

  Ruotsalaislehti tyrmäsi Leijonien mahdollisuudet täysin, vaikka Tre Kronorillakin on alla historiallinen tappio: ”Ei mitään mahdollisuuksia”

 4. 4

  Toni Koskelan valinta päävalmentajaksi kertoi uudesta ajattelusta HJK:ssa, eivätkä muutokset jää siihen

 5. 5

  Teini-ikäisenä uinnin olympiakultaa voittanut jätti väliin kolme dopingtestiä ja lopettaa uransa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

 2. 2

  Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

 3. 3

  NHL hehkuttaa Kaapo Kakon huimaa rankkarikikkaa, ensimmäisenä varaava New Jersey Devils jäi videon edessä sanattomaksi

 4. 4

  Skandaali Helsingin puolimaratonilla – huippuvauhdissa ollut Iivo Niskanen juoksi harhaan: ”Tämä oli vähän ylimielisesti järjestetty”

 5. 5

  Kaapo Kakko hurmasi kaikki katsojat taiturimaisella maalillaan, tasoitus herätti Leijonat pelaamaan – katso video Kakon upeasta osumasta

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  3. 3

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  4. 4

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  5. 5

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  6. 6

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  7. 7

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  8. 8

   Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

  9. 9

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  10. 10

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää