Teuto-brasileiro jäi Suomeen

Noin joka kymmenes jalkapallomaailman vierastyöläisistä on kotoisin Brasiliasta. Lucas Kaufmann on yksi heistä. Hän on kulkenut pitkän tien Suomeen ja FC Honkaan.

Julkaistu:

Jalkapallossa pelaajien reitit maailmalla risteävät joskus kummallisella tavalla.

Kolmetoista vuotta sitten teini-ikäinen Lucas Kaufmann katsoi kotikaupungissaan Brasilian Porto Alegressa paikallisen joukkueen Internacionalin ottelua toista suurseuraa Flamengoa vastaan, jonka riveissä yksi suurimmista tähdistä oli keskikenttäpelaaja Toró.

Torstaina Kaufmannin, 28, edustama FC Honka kohtaa kotiottelussa FC Interin, mutta jo seuraavassa vieraspelissä Kaufmann pääsee pelaamaan HIFK:ssa pelaavaa Toróa vastaan. Kaufmann päätyi Veikkausliigaan Portugalista ja Suomen aladivareista, Toró Japanin kolmannelta sarjatasolta.

”Kun hän pelasi Flamengossa, katsoin hänen otteluitaan ja näin hänen pelaavan Internacionalia vastaan. Kaikki Brasiliassa tietävät hänet. Lähetin hänelle viestin ja sanoin, että teet Veikkausliigasta paremman. Toivotin hänelle onnea”, Kaufmann kertoo Hongan harjoitusten jälkeen Tapiolassa.

Kaufmann sanoo, että ihmiset tuskin ymmärtävät Suomessa, miten suuri pelaaja Toró oli Brasiliassa.

”Tavallaan on outoa nähdä hänet täällä. Ehkä hänen uransa on laskusuunnassa, mutta en tuomitse hänen valintojaan. Häntä vastaan pelaamisesta tulee hauskaa, ja toivottavasti saan yhteiskuvan.”


Veikkausliigassa on tällä kaudella lähes sata ulkomaista pelaajaa. Kaikista kansallisuuksista eniten pelaajia tulee Brasiliasta, josta on liigassa yhdeksän pelaajaa. Se ei ole ihme, sillä maailmalla brasilialaiset ovat jalkapallon suurin vierastyöläisten ryhmä.

Kaksi vuotta sitten jalkapallon tutkimuskeskus CIES laski 137 eri liigan pelaajat, ja selvityksen perusteella kaikista 12  000 vierastyöläisestä peräti 1 200 oli Brasiliasta.

Brasilialaiset lähtevät maailmalle hyvästä syystä. Brasilian jalkapalloliiton kolme vuotta sitten tekemän selvityksen mukaan 82 prosenttia Brasiliassa pelaavista jalkapalloilijoista ansaitsee alle 200 euroa kuussa, mikä on alle maan minimipalkan, joka on 230 euroa kuussa.

”Jalkapallo on demokratiaa Brasiliassa. Kaikki voivat pelata sitä, ja kaikki uskovat, että se voi muuttaa elämäsi”, Kaufmann sanoo.


Kaufmann on teuto-brasileiro. Hänen sukunsa juuret ovat Saksassa. Kaufmannin isän vanhemmat muuttivat Saksasta Brasiliaan siirtolaisina paremman elämän toivossa. Isällä oli 15 veljeä, ja perhe asui Cerro Largo -nimisessä pienessä kunnassa maaseudulla.

Kaufmannin isä ja äiti muuttivat nuorina kaupunkiin ja kokivat sosiaalisen luokkanousun opiskeltuaan yliopistossa ja päästyään Rio Grande de Sulin osavaltion hallintoon töihin.

Kaufmann pelasi juniorina Rio Grande de Sulin pääkaupungin Porto Alegren suurseurassa Internacionalissa.

”Useimmat joukkuekaverini tulivat köyhistä oloista. Minut nähtiin rikkaana poikana. Ei minua siitä kiusattu, mutta huomauttelua tuli. Se ei vaikuttanut peliin, koska siinä iässä kaikki tukivat toisiaan kentällä.”

Hieman myöhemmin Kaufmann koki, miten paljon seurat, pelaaja-agentit ja lapset haluavat menestystä ja rahaa jalkapallossa. Seuraan tuli pelaajia, jotka olivat vuosia vanhempia kuin heidän henkilöpapereissaan luki. Henkilöpaperien väärentäminen ei ollut silloin tavatonta.

”Fyysisesti ja henkisesti he olivat tietenkin vahvempia kuin minä ja muut. Tätä tapahtui paljon.”

Papereiden väärentäminen osoitti, mitä pelaajat olivat valmiita tekemään jahdatakseen unelmiaan.

”En ole kovin isokokoinen, joten voit kuvitella, miten pieni olin 13-vuotiaana. En pystynyt kamppailemaan vanhempia junioreita vastaan.”


Kaufmann potkittiin ulos seurasta, ja samalla näytettiin ovea noin kymmenelle muulle pelaajalle. Hän masentui, mutta jatkoi kuitenkin pelaamista toisessa seurassa. Hieman vanhempana hän opiskeli fysioterapiaa yliopistossa ja lähes menetti mielenkiintonsa jalkapalloon, kunnes kaveri houkutteli hänet pelaamaan Portugaliin.

”Halusin yrittää vielä kerran jalkapalloilijan uraa.”

Portugalista Kaufmann päätyi vuonna 2011 kaikista maailman paikoista Keravalle Pallokerho Keski-Uusimaahan, jonne hänet joukutteli toinen brasilialainen. Kaufmann ei tiennyt mitään Suomesta, mutta vaikuttui nuorten pelaajien tasosta Suomen neljännellä sarjatasolla Kolmosessa.

Kaufmann valittiin heti ensimmäisenä vuotenaan joukkueensa parhaaksi pelaajaksi. PKKU halusi jatkaa sopimusta ja tarjosi Kaufmannille sekä asuntoa että palkkaa.

”Koin jonkinlaista velvollisuutta auttaa seuraa nousemaan seuraavalla kaudella.”

Kahden Keravan vuoden jälkeen Kaufmann päätyi Omaniin puoleksi vuodeksi.

”Stadionit ja ottelut olivat hyviä, mutta kaupunki ympärilläni oli šokki. Ei-muslimit kärsivät rasismista.”

Seuraavaksi Kaufmann oli lähellä saada sopimuksen Japaniin Yokohamaan, mutta päätyi palaamaan Suomeen, joka oli jo tuttu paikka.

”Tunsin joukkueet ja seurat, Veikkausliigaa katsoin ylöspäin.”


Kahdeksan vuotta Suomeen tulonsa jälkeen Kaufmann on suomalaistunut. Hän viimeistelee kansainvälisen liiketalouden opintojaan Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa, hänellä on suomalainen tyttöystävä ja suomalainen koira.

Kun hän saapui ensimmäisen kerran Keravalle, jalkapallo ei ollut hänelle ammatti, mutta hän odotti, että sellainen siitä voisi tulla.

”Näin aladivisioonat tilaisuutena ponnistaa korkeammalle. Ajattelin aina, että jalkapallossa voi tapahtua hyviä asioita.”

Suomessa Kaufmann on kokenut kolme sarjanousua: Kolmosesta Kakkoseen, Kakkosesta Ykköseen ja FC Hongan kanssa Ykkösestä Veikkausliigaan. Ykkösessä hän voitti Veikkauspörssin vuonna 2015 ja viime kaudella hän oli Veikkausliigan paras syöttäjä kymmenellä maalisyötöllään, joiden lisäksi hän teki viisi maalia. Nyt hän on Hongan ja Veikkausliigan pelaajien parhaimmistoa.

”Hongassa on mahtavaa. Täällä kaikki toimii. Saamme palkkamme ajallaan. Seura auttaa kaikissa asioissa.”

Mitä tapahtui niille yhdeksälle muulle juniorille, jotka saivat Kaufmannin tavoin potkut Internacionalista? Kaufmannin mukaan paria pelaajaa lukuun ottamatta he ovat palanneet kotikaupunkeihinsa ja hankkineet työpaikat.

Kaufmann sen sijaan lähti maailmalle vanhempiensa tuella. Itse paremman elämän toivossa maaseudulta kaupunkiin muuttaneet vanhemmat ymmärsivät poikansa jalkapallounelmia. Suomessa he ovat vierailleet monta kertaa ja pitäneet näkemästään.

”Suomessa on turvallista. Voit kävellä kadulla mihin aikaan tahansa, eikä tarvitse pelätä. On aika virkistävää, kun ei tarvitse vilkuilla olkansa yli koko ajan.”

”En näe mitään syytä, miksi en jäisi jalkapallouran jälkeen Suomeen.”

Korjaus: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Toró olisi tullut Japanin neljänneltä sarjatasolta, hän tuli kolmannelta sarjatasolta.

FC Honka–FC Inter Tapiolan urheilupuistossa kello 18.30. Ruutu.fi näyttää ottelun.

Kuka?

Lucas Kaufmann


  FC Hongan 28-vuotias keskikenttäpelaaja

  Syntynyt maaliskuussa 1991 Brasilian Porto Alegressa.

  Aiemmat seurat: Internacional, São José, C.D. Mafra, PKKU, Al Shabab, EIF, PK-35 Vantaa, HJK.

  FC Hongassa 68 ottelua, joissa tehnyt 11 maalia.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen saavutti maalin äitinsä syntymäpäivänä – juhlisti saavutusta kiipeämällä mastoon ja avaamalla kuohuviinipullon

 2. 2

  Suomi kaatoi laiskavauhtisessa ottelussa Ranskan, pelaa lohkovoitosta Saksaa vastaan

 3. 3

  Leijonien ykkösvahti Kevin Lankinen tinkii rajusti palkastaan toteuttaessaan NHL-unelmaansa: ”En mieti siinä rahaa”

 4. 4

  Ilveksen valmentaja Wiss kielsi liukutaklaukset joukkueeltaan ja onnistui minimoimaan vastustajan maalipaikat, ja nyt Ilves on Veikkausliigan kärkisijoilla

 5. 5

  St. Louis Blues eteni yhden voiton päähän Stanley Cupin finaaleista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen yritys valloittaa sykeanalytiikallaan urheilumaailmaa: asiakkaina Manchester City, Tottenham, Chicago Bulls, puoli NHL:ää ja tuhat muuta seuraa

  Tilaajille
 2. 2

  Leijonien ykkösvahti Kevin Lankinen tinkii rajusti palkastaan toteuttaessaan NHL-unelmaansa: ”En mieti siinä rahaa”

 3. 3

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen saavutti maalin äitinsä syntymäpäivänä – juhlisti saavutusta kiipeämällä mastoon ja avaamalla kuohuviinipullon

 4. 4

  Suomi kaatoi laiskavauhtisessa ottelussa Ranskan, pelaa lohkovoitosta Saksaa vastaan

 5. 5

  Kaunis kuolemanrata vei jälleen hevoselta hengen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NHL hehkuttaa Kaapo Kakon huimaa rankkarikikkaa, ensimmäisenä varaava New Jersey Devils jäi videon edessä sanattomaksi

 2. 2

  Skandaali Helsingin puolimaratonilla – huippuvauhdissa ollut Iivo Niskanen juoksi harhaan: ”Tämä oli vähän ylimielisesti järjestetty”

 3. 3

  Kaapo Kakko hurmasi kaikki katsojat taiturimaisella maalillaan, tasoitus herätti Leijonat pelaamaan – katso video Kakon upeasta osumasta

 4. 4

  Ilta-Sanomat: Matti Nykäsen kuolinsyy oli pitkään jatkunut haimatulehdus

 5. 5

  Tässä on jääkiekon MM-kisojen koko ohjelma ja tulokset

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  6. 6

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  7. 7

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  8. 8

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  9. 9

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  10. 10

   Tarja Kivistö loi itselleen ammatin, koska ei halunnut kahden tragedian jälkeen enää joustaa arvoistaan: nyt hän kuuntelee työkseen työtoverien murheita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää