Urheilu

Lähes sadan pelaajan siirtorumba Tanskassa, asekuva Facebookissa: HIFK-jalkapallon omistajiksi on ehdolla erikoinen kaksikko

”Mitään hämärää ei ole ollut”, HIFK-jalkapallon hallituksen puheenjohtaja Christoffer Perret vakuuttaa.

”Voi olla, että menee viikon sisällä maaliin ja voi mennä kauemminkin, mutta voi myös raueta. Myös julkisuus voi pelottaa jonkun pois.”

Näin kertoo HIFK-jalkapallon hallituksen puheenjohtaja Christoffer Perret HIFK-jalkapallon osakeannista, jolla tavoitellaan kahden miljoonan euron pottia ja jolla on mahdollisuus saada osake-enemmistö.

HS kertoi torstaina, että tanskalaisseura Vejle Boldklubin omistajakaksikko, kiinalainen Lucas Jin Chang ja moldovalainen Andrei Zolotko, on kiinnostunut tulemaan osakkaiksi HIFK:n taustayhtiöön HIFK Fotboll Ab:hen.

”Olemme keskustelleet heidän kanssaan. He ovat myös käyneet täällä. Olemme keskustelleet myös muidenkin kanssa, ja muutkin ovat käyneet täällä. Neuvottelut ovat vielä kesken”, Perret kertoo.

”He ovat neuvotteluissa yhä mukana, kuten moni muukin.”

Perretin mukaan Vejlen kaksikko ei kuitenkaan tulisi ainoiksi uusiksi omistajiksi, vaan heidän lisäkseen mukaan tulisi suomalaisia isoja sijoittajia.

”Tanskalaisten kanssa on kolme erilaista vaihtoehtoa. Ilman tanskalaisia on kaksi vaihtoehtoa”, Perret kertoo.

”Tavallaan neuvottelut ovat pitkällä, mutta mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu.”

Perretin mukaan kyse on siitä, että kaikkien osapuolien pitää hyväksyä kaikki yksityiskohdat.

”He eivät halua tehdä isoa investointia ennen kuin he saavat tietyt takuut eikä mekään haluta tehdä sopimusta ennen kuin saamme tietyt takuut. Samoin on suomalaisten sijoittajien kanssa.”

Tanskassa alkoi melkoinen pelaajarumba, kun kaksikko tuli omistajiksi Vejleen vuonna 2016. Vejlesssä on tehty tähän mennessä yhteensä lähes sata siirtoa, pelaaja sisään tai ulos, myynti tai lainapesti. Myös HIFK:ssa on tällä hetkellä lainalla yksi pelaaja Vejlestä, 19-vuotias gambialainen Foday Mennah.

Tämä on kaksikon bisnesidea eli runsailla siirroilla paljon liikevaihtoa.

”Korvat ovat tietysti höröllään, että mikä tämä juttu on, mutta kukaan ei ole toistaiseksi löytänyt mitään lainvastaista eikä ole rahanpesuun viittaavaa tai muuta hämärätaustaa”, Perret vahvistaa.

Perretin mukaan Vejle on hyötynyt pelaajakaupoista ja tehnyt isoja voittoja. Lisäksi kaksikon tultua omistajiksi Vejle nousi Tanskan pääsarjaan, mutta kamppailee nyt putoamista vastaan.

”Vejlen koko toiminta on kääntynyt voitolliseksi heidän tulonsa jälkeen. Jopa miljoonakauppoja on tehty Vejlen piikkiin.”

Esimerkiksi nigerialainen Dominic Vinicius myytiin tammikuussa 2018 Kiinan kakkossarjatason joukkueeseen 1,7 miljoonalla eurolla.

Erikoisempi on gambialaisen Bubacarr Trawallyn siirto: hän tuli kiinalaisjoukkueesta Vejleen helmikuussa 2018 3,5 miljoonalla eurolla ja lainattiin pari viikkoa myöhemmin toiseen kiinalaisseuraan 3,5 miljoonan euron lainasummalla. Joulukuussa 2018 laina-aika päättyi ja Vinicius palasi Vejleen, josta hänet myytiin helmikuussa 2019 Saudi-Arabiaan Shabab-seuraan – siirtosummaa ei ole julkistettu.

Pelaajia nykyään usein lainataan Kiinaan, koska ulkomaisten pelaajien siirtokorvauksissa on sadan prosentin vero.

Vejlessä on käynyt useita pelaajia, jotka eivät ole juurikaan pelanneet, ja heidät on lainattu esimerkiksi juuri Kiinaan.

”Niitäkin siellä on ollut. Näin olen ymmärtänyt.”

Perret korostaa, että pelaajasiirrot ovat olleet täysin laillisia.

”Jotkut jalkapalloromantikot ajattelevat, että näin ei saisi tehdä. Tätähän tapahtuu koko ajan.”

HIFK-jalkapallo on tutkinut kaksikon taustoja jo jonkin aikaa. Perretin mukaan tarkistuksia on tehty yli kymmenestä lähteestä. Sama koskee Perretin mukaan myös muita mahdollisia sijoittajia.

”Olemme tarkistaneet kaikki sijoittajat, joiden kanssa olemme käynnistäneet neuvotteluja, Palloliiton, Uefan [Euroopan jalkapalloliitto] ja Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) kautta sekä erikseen meidän tilintarkastusverkostojen kautta heidän bisneskuvioistaan.”

Suekista vahvistetaan HS:lle, että HIFK:sta on oltu yhteydessä, mutta ei kovin yksityiskohtaisesti. Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoo sähköpostitse, että HIFK on informoinut Palloliittoa meneillään olevista keskeneräisistä neuvotteluista.

”Olemme tässä vaiheessa lähinnä käyneet läpi Palloliiton sääntöjä ja lisenssimääräyksiä ja sitä, mitä toimenpiteitä mahdolliset omistajamuutokset voisivat seuralta edellyttää”, Casagrande kertoo.

Perret korostaa, että selvittelyissä ei ole löytynyt mitään epäilyttävää.

”Ainoa, mikä on noussut esille, on julkisuusnäkökulma eli siellä on paljon pelaajaliikennettä, mutta sinänsä mitään moitittavaa ei ole ollut. Olemme keskustelleet myös Tanskan jalkapalloliiton kanssa. He ovat vahvistaneet, että mitään hämärää ei ole ollut. He eivät ole tätä [pelaajakauppoja] mitenkään piilotelleet.”

Tanskaan tullessaan ja vielä viime vuonnakin kaksikko kertoi Tanskan medialle, että he ovat kasvot sijoittajaryhmälle, mutta sijoittajaryhmästä ei ole herunut tietoja. Myös HIFK kysyi samaa kaksikolta.

”He sanoivat meille, että he edustavat tällä hetkellä vain itseään ja ovat itse tehneet rahansa aikaisemmasta agenttitoiminnastaan. Kolme vuotta sitten heillä oli yhteisiä juttuja muiden kanssa”, Perret sanoo.

Myös Tanskan jalkapalloliitosta on vahvistettu, että muita sijoittajia ei ole näkynyt.

”He [Tanskan liitto] ovat nähneet nämä kaksi miestä. He ovat hyvin verkostuneita ja saaneet pelaajia, joita millään muulla tavalla ei olisi tullut Tanskaan”, Perret vakuuttaa.

Myös Palloliiton Casagrande toteaa, että jalkapallo on globaali laji ja ulkomaiset omistukset ovat hyvin tavanomaisia Euroopassa.

”On joka tapauksessa selvää, että omistajista riippumatta kaikkien seurojen on tasapuolisesti noudatettava niin Fifan [Kansainvälinen jalkapalloliitto] ja Uefan kuin Palloliitonkin sääntöjä.”

Yksi erikoisuus kaksikon toisesta osapuolesta, Zolotkosta, on Facebookin kautta levinnyt kuva, jossa hän heiluttelee käsiaseita. Tanskalaismedialle Zolotko selitti kuvaa vuonna 2016 siten, että hän ei ampunut aseilla ja että kuva on otettu maassa, jossa kyseiset aseet ovat laillisia.

Myös Perret on tietoinen kuvasta.

”Kuva on otettu ampumaradalta. Sehän on tietysti raflaava kuva.”

Lisäksi Zolotkosta on levinnyt kuvia, joissa hän paistattelee päivää huvijahdilla vähäpukeisen tyttöystävänsä kanssa.

”Jossain oli otsikko: ’Playboymiljonääri’. No, en nyt tiedä”, Perret tuumaa.

Tästä on kyse

Tanskalaisseuran omistajia kiinnostaa HIFK


 Tanskalaisseura Vejle Boldklubin omistajat ovat kiinnostuneita hankkimaan HIFK:n taustayhtiön HIFK Fotboll Ab:n osakkeita.

 Vejlen enemmistöomistajat ovat kiinalainen Lucas Jin Chang ja moldovalainen Andrei Zolotko.

 Kumpikin on työskennellyt aiemmin jalkapalloagentteina.

 HIFK päätti suunnatusta osakeannista lokakuussa. Siinä tarjottiin 18 000 uutta osaketta, jotka muodostavat 55,61 prosenttia yhtiön osakekannasta.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen saavutti maalin äitinsä syntymäpäivänä – juhlisti saavutusta kiipeämällä mastoon ja avaamalla kuohuviinipullon

 2. 2

  Suomi kaatoi laiskavauhtisessa ottelussa Ranskan, pelaa lohkovoitosta Saksaa vastaan

 3. 3

  Leijonien ykkösvahti Kevin Lankinen tinkii rajusti palkastaan toteuttaessaan NHL-unelmaansa: ”En mieti siinä rahaa”

 4. 4

  St. Louis Blues eteni yhden voiton päähän Stanley Cupin finaaleista

 5. 5

  Suomalainen yritys valloittaa sykeanalytiikallaan urheilumaailmaa: asiakkaina Manchester City, Tottenham, Chicago Bulls, puoli NHL:ää ja tuhat muuta seuraa

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen yritys valloittaa sykeanalytiikallaan urheilumaailmaa: asiakkaina Manchester City, Tottenham, Chicago Bulls, puoli NHL:ää ja tuhat muuta seuraa

  Tilaajille
 2. 2

  Leijonien ykkösvahti Kevin Lankinen tinkii rajusti palkastaan toteuttaessaan NHL-unelmaansa: ”En mieti siinä rahaa”

 3. 3

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen saavutti maalin äitinsä syntymäpäivänä – juhlisti saavutusta kiipeämällä mastoon ja avaamalla kuohuviinipullon

 4. 4

  Suomi kaatoi laiskavauhtisessa ottelussa Ranskan, pelaa lohkovoitosta Saksaa vastaan

 5. 5

  Kaunis kuolemanrata vei jälleen hevoselta hengen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NHL hehkuttaa Kaapo Kakon huimaa rankkarikikkaa, ensimmäisenä varaava New Jersey Devils jäi videon edessä sanattomaksi

 2. 2

  Skandaali Helsingin puolimaratonilla – huippuvauhdissa ollut Iivo Niskanen juoksi harhaan: ”Tämä oli vähän ylimielisesti järjestetty”

 3. 3

  Kaapo Kakko hurmasi kaikki katsojat taiturimaisella maalillaan, tasoitus herätti Leijonat pelaamaan – katso video Kakon upeasta osumasta

 4. 4

  Ilta-Sanomat: Matti Nykäsen kuolinsyy oli pitkään jatkunut haimatulehdus

 5. 5

  Tässä on jääkiekon MM-kisojen koko ohjelma ja tulokset

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  6. 6

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  9. 9

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  10. 10

   Tarja Kivistö loi itselleen ammatin, koska ei halunnut kahden tragedian jälkeen enää joustaa arvoistaan: nyt hän kuuntelee työkseen työtoverien murheita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää