Kullanhuuhtoja

Menestysvalmentaja Jukka Jalosella alkaa toinen jakso ja kuudes MM-turnaus Leijonien ykköskäskijänä. Hän muistelee HS:n haastattelussa tunteikasta kultaista reissua Slovakiaan vuonna 2011. ”En ollut ikinä ennen nähnyt ilmaveiviä livenä enkä ole nähnyt sen jälkeenkään.”

Julkaistu:

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen palaa Slovakiaan MM-joukkueen kanssa kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

Maa on tuttu ja menestykset unohtumattomia.

Jalonen johti Suomen historian toiseen aikuisten MM-kultaan Bratislavassa vuonna 2011 ja sai elämyksiä, jotka eivät unohdu ja joita ei ole tullut uudelleen vastaan yli tuhat ottelua kestäneellä valmennusuralla.

Jalonen peri päävalmentajan paikan kanadalaiselta Doug Sheddeniltä, jonka kanssa hän veti yhdessä Suomen pronssimitalistiksi Halifaxin ja Quebecin MM-kisoissa vuonna 2008.

Shedden hyppäsi syrjään, ja Jalonen tarttui ohjainsauvaan. Peräkkäiset puolivälierätappiot Sveitsissä vuonna 2009 ja Saksassa vuonna 2010 eivät olleet kummoisia meriittejä ennen Bratislavan kisoja vuonna 2011.

Päävalmentajalla alkoivat olla menestysodotukset niskassaan kahden puolivälieriin päättyneen MM-turnauksen jälkeen.


 

”Tuloksia oli ja on tehtävä ja niitä vaaditaan.”

Bratislavaan lähtenyt Suomen joukkuekin näytti värikkäältä sekoitukselta vähän kaikkea. Oli sekalainen määrä KHL:stä tulleita pelaajia, neljä NHL-miestä, huippumaalivahdit ja lisäksi nuori Mikael Granlund, joka oli johdattanut HIFK:n mestariksi juuri kisojen kynnyksellä.

Jalonen tunsi paineet ja tiesi, että muutakin vaadittiin kuin sijoituksia viiden ja kahdeksan välille.

”Jos aikoo samoja hommia jatkaa, pitää tulosta tehdä. Vähintään piti päästä mitalipeleihin”, Jalonen sanoo menestyspaineista. ”Kun puhutaan lajista kuin lajista ja varsinkin jääkiekosta Suomessa.”

”Kyllä sen tiedostaa, eikä kukaan ole niin naiivi, että kuvitteli muuta. Tuloksia oli ja on tehtävä ja niitä vaaditaan.”

NHL:stä Jalonen sai kaksi hyökkääjää ja kaksi puolustajaa. Pakit Anssi Salmela ja Sami Lepistö edustivat laatua, mutta heidän varaansa MM-menestystä ei voinut jättää. Mikko Koivu ja Tuomo Ruutu tulivat vahvistamaan hyökkäyspäätä.

KHL-vahti Petri Vehanen kantoi suurimman vastuun tolppien välissä. Teemu Lassila antoi taustatukea.

Koivun ja Ruudun yhteinen historia ulottui nuorten maajoukkueisiin. Seuratasolla he eivät koskaan pelanneet yhdessä, mutta vahva yhteys heidän välillään oli.

Samojen polkujen kulkeminen oli tuonut Koivulle ja Ruudulle peräti kahdeksan yhteistä mitalia alkaen 18-vuotiaiden MM-kullasta vuonna 2000 ja jatkuen 20-vuotiaiden MM-kisoista World Cupiin ja kolmeen peräkkäiseen MM-mitaliin vuosina 2006–2008.

Koivusta tuli joukkueen kapteeni, mutta Ruutu otti näkyvän paikan kuudella maalillaan.


 

”Tosi cool ja kylmä jätkä tiukoissa paikoissa, eikä käsi tärise.”

Joukkueen selkäranka rakentui Koivun ja Ruudun ympärille, mutta tarvittiin paljon lisää. Se tulikin yllättävästä suunnasta. Granlund, Jarkko Immonen ja Janne Pesonen muodostivat ketjun, joka jaksoi hämmästyttää ilta illan jälkeen.

Suomi alkoi voittaa ja Immonen tehdä maaleja. Monet Immosen parhaista laukauksista lähtivät Granlundin syötöistä.

Jalonen oli valmentanut Immosta Sveitsin ja Saksan kisoissa vuosina 2009 ja 2010, mutta niissä yhteismaalimäärä jäi neljään. Ne eivät vielä lupailleet Bratislavan ihmettä.

”Tiesin Immosen kyvyt laukoa, pistää rankkareista sisään ja paineensiedon. Tosi cool ja kylmä jätkä tiukoissa paikoissa, eikä käsi tärise”, Jalonen sanoo. ”Että hän teki noin kovat määrät maaleja, ei sitä tullut ajateltua etukäteen.”

Immonen voitti turnauksen maalipörssin ja ylivoimaisesti suomalaisten pistepörssin lukemilla 9+3. Granlund otti sisäisessä pörssissä yllättäen kakkossijan NHL-pelaajien edestä.


 

”Kyllä mä sen näin, enkä voinut kuin ihmetellä.”

Alkulohko ei vielä kertonut kaikkea Suomen osaamisesta: kaksi voittoa ja tappio Tšekille. Jatkolohkossa karvat alkoivat paljastua. Voitot Saksasta ja Venäjästä tulivat rankkareilla, ja vain niukka 2–1-tulos riitti Slovakian kaatamiseen. Joukkue osoitti voitontahtonsa.

Puolivälierä Norjaa vastaan jäi välipalaksi, mutta yleinen käsitys oli, että Venäjän voittaminen välierissä ja ylipäätään kahdesti samassa turnauksessa ei ehkä onnistuisi.

Runsas erä mentiinkin maalittomasti, kunnes nuori herra Granlund ryntäsi Immosen voittaman aloituksen perään. Pienellä harhautuksella yli 500 NHL-ottelun Dmitri Kalinin ja silloin Floridassa pelannut Dmitri Kulikov siirtyivät sivuun, ja lopuksi ilmaveivi yllätti maalivahti Konstantin Barulinin.

Venäläiset, yleisö, erotuomarit ja lähes kaikki hallissa menivät hämilleen. Vain Granlundista paistoi, että hän tiesi tarkalleen, mitä oli tehnyt.

”Kyllä mä sen näin, enkä voinut kuin ihmetellä”, Jalonen muistelee. ”En ollut ikinä ennen nähnyt ilmaveiviä livenä enkä ole nähnyt sen jälkeenkään, vaikka olen valmentanut reilusti yli tuhat peliä.”

”Oli se kova suoritus ja jonkinlainen kulminaatiopiste siinä välierässä.”

Suomi voitti välierän 3–0, vaikka muutamaa päivää aikaisemmin mentiin jatkoajalle ja tiukkaakin tiukempaan ratkaisuun.

”Kun tällaisia yllättäviä juttuja tulee, kyllä ne muuttavat pelin suunnan.”


 

”Sanoin treenien jälkeen muille valmentajille, että oikea valinta tehtiin.”

Jo ennen ilmaveiviä Granlund oli yksi turnauksen puhutuista pelaajista. Yksi syy oli, ettei suomalainen kiekkoilu ollut tuottanut huippulupauksia vähään aikaan eikä yhtä taitavia pelaajia ollut maailmallakaan ruuhkaksi asti.

Yhden väittämän mukaan Granlund ei olisi mahtunut MM-joukkueeseen, ellei HIFK:n seurakaveri ja kiekkoikoni Ville Peltonen olisi loukkaantunut. Jalonen kiistää väittämän.

”Kyllä Mikke listoilla oli”, Jalonen vahvistaa. ”Ei häntä sen takia valittu, että Ville jäi pois. Eihän me tietenkään varmoja voitu olla, miten hän tulee pärjäämään.”

Jalonen muistaa MM-joukkueen viimeisen harjoituksen Tikkurilassa ennen lentoa Bratislavaan. Joukkue oli silloin lyöty lukkoon, ja Granlund oli mukana.

”Sanoin treenien jälkeen muille valmentajille, että oikea valinta tehtiin. Yhden treenin perusteella näki, että kyllä Mikke vaan oli tarpeeksi hyvä pelaaja tähän joukkueeseen.”

Loppuottelussa Leijonat kaatoi rakkaan vihollisensa Tre Kronorin 6–1 ja voitti kolmannen erän tyrmäävästi 5–0. Modernin kiekon aikana ei Ruotsia ole viety yhtä pahasti ratkaisuotteluissa.


 

”Kyllä me lähdetään haastamaan täysillä ja hyvällä itseluottamuksella.”

Kahdeksan vuotta sitten Suomi pelasi alusta loppuun Bratislavassa. Nyt Leijonat aloittaa maan itäosassa Košicessa ja tavoittelee vielä mitaliviikonloppua Bratislavassa.

NHL-pelaajia Suomella on niukasti, eikä nimilista muutenkaan häikäise. Jalonen näkee silti joukkueessa paljon mahdollisuuksia.

Jalosen mukaan kaiken pitää perustua yhteistyöhön ja siihen, että jokainen tiedostaa, mitä menestyminen vaatii. Sekä pelaajat että valmentajat ymmärtävät yhteistyön merkityksen.

”Ei heillä ole valkoinen lippu tai kädet ylhäällä”, Jalonen sanoo pelaajistaan. ”Kyllä me lähdetään haastamaan täysillä ja hyvällä itseluottamuksella.”

Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kaapo Kakko ehti jo näyttää taitonsa New York Rangersin paidassa: seura julkaisi kaksi videota rankkarimaalista

 2. 2

  SM-uinnit järjestetään 32 vuoden tauon jälkeen ulkona, ja se on haaste selkäuimareille: ”Kyllä se pienen lisämausteen tuo siihen”

 3. 3

  Suomesta lähtee 12 joukkuetta cheerleadingin EM-kisoihin Pietariin: ”Nyt näyttää siltä, että Venäjältä on EM-kulta otettavissa”

 4. 4

  Kanadalle olympiakultaa torjunut Roberto Luongo päätti komean uransa: konkarivahti ilmoitti päätöksestään omintakeisella kuvalla

 5. 5

  Lempäälä elää jääkiekkohuumaa: Marko Anttilalle ja Jenni Hiirikoskelle nimikkokatu

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaapo Kakko ehti jo näyttää taitonsa New York Rangersin paidassa: seura julkaisi kaksi videota rankkarimaalista

 2. 2

  NHL-seura Hurricanes vastaa mihin tahansa Sebastian Ahosta tarjottaviin sopimusehtoihin, sanoo GM: ”Olemme tehneet sen selväksi”

 3. 3

  Alakynnessä ollut Hollanti pudotti entisen maailmanmestarin viime hetken pilkkumaalilla, kaikki puolivälieräparit nyt selvillä

 4. 4

  SM-uinnit järjestetään 32 vuoden tauon jälkeen ulkona, ja se on haaste selkäuimareille: ”Kyllä se pienen lisämausteen tuo siihen”

 5. 5

  Homovastaisten kommenttien takia potkut saaneen rugbypelaajan tarinassa uusi käänne: konservatiivikristittyjen järjestö keräsi hetkessä jättisumman oikeuskuluihin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 2. 2

  Tuttu hyppy vaahto­muovi­paloihin vei Aino Tapolan 15-vuotiaana pyörä­tuoliin: henkinen toipuminen alkoi, kun urheilu palasi elämään

 3. 3

  Kaapo Kakko asteli lavalle JVG:n tahdissa ja on nyt New York Ranger

 4. 4

  Anne Schellingerhout oli ennen ”totaalinen sohvaperuna”, nyt ultrajuoksija: ”Sain sellaiset endorfiinipöllyt, että oli pakko saada lisää”

 5. 5

  Kolme suomalaista huudettiin NHL:n varaus­tilaisuuden ensimmäisten 20 nimen joukossa

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  3. 3

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  4. 4

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  5. 5

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  6. 6

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  7. 7

   Poliisi eristi Mustikkamaan tulipalon takia

  8. 8

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  9. 9

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  10. 10

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  11. Näytä lisää