Urheilu

Lentopallomaajoukkueen päävalmentajalla Joel Banksilla on niin vähän aikaa, että tuntuu kuin hukkuisi

Uusi päävalmentaja veti ensimmäiset harjoitukset lentopallomaajoukkueelle.

Kokeneita arvokisakävijöitä oli poissa ja heidän tilallaan nuoria lupauksia, kun Suomen lentopallomaajoukkueen harjoitusleiri jatkui Kuortaneen urheiluopistolla keskiviikkona. Suurin muutos oli kuitenkin päävalmentajan hahmossa, sillä maajoukkueen harjoituksia johti ensimmäisen kerran Tuomas Sammelvuon seuraajaksi valittu britti Joel Banks, kompakti pakkaus pyöreitä pohkeita, tatuointeja ja kaljuksi ajeltua päälakea.

Banks oli ehtinyt Kuortaneelle tiistai-iltana johdettuaan edellisessä viikonvaihteessa Maaseikin Belgian liigan mestariksi toisena vuonna peräjälkeen. Ja jo ensi viikolla Suomi aloittaa maajoukkuekauden kolmesta huipentumasta ensimmäisen, Kultaisen liigan. Sitä seuraavat olympiakarsintaturnaus elokuussa ja EM-kisat syyskuussa.

”Tuntuu kuin olisin hukkumassa, työtä on paljon ja aikaa vähän”, Banks puuskahti ensimmäisten harjoitustensa jälkeen pidetyssä mediatapaamisessa.

Kun aikaa on vähän, Banks käyttää viimeiset harjoituspäivät ennen Kultaisen liigan käynnistymistä muutamien perusasioiden hiomiseen.

”En yritä tuoda kaikkia ideoitani, vaan pyrin tutustamaan pelaajiin ja yritän tuoda kolmesta neljään pääasiaa. En halua haaskata aikaa. Meidän pitää olla niin kilpailukykyisiä kuin mahdollista”, Banks sanoi.

Ensimmäiseksi Banks haluaa varmistaa, että hänellä ja pelaajilla on yhteinen käsitys keskeisten termien sisällöstä.

”Minulla on pelikirjani, filosofia siitä miten haluan joukkueeni pelaavan tietyissä tilanteissa. Haluan tuoda joukkueeseen vision siitä miten haluamme pelata, mutta pelaajien kanssa. En ole valmentaja, joka tuo tietyn systeemin riippumatta käytettävissä olevista pelaajista. Ja lisäksi aika rajoittaa sitä mitä ehdimme tehdä.”

Lentopalloliiton strategisina tavoitteina ovat olympiapaikka ja jatkopeleihin eteneminen EM-kisoissa. Päävalmentajana Banks yrittää venyä spagaattiin: kehittää maajoukkuepelaajien uutta sukupolvea, mutta tehdä samalla kovaa tulosta olympiakarsinnoissa ja EM-kisoissa.

”Olympiakarsinta on ehdoton ykkösasia. Se ei vähennä Kultaisen liigan tai EM-kisojen arvoa, mutta kun asioita priorisoidaan, silloin meidän pitää valita paras mahdollinen joukkue välittämättä pelaajien iästä”, Banks selvitti.

Se tarkoittaa sitä, että alkukesästä osa kokeneista pelaajista saa kerätä voimia muualla kuin maajoukkueleirillä nuorten pelaajien kerätessä kokemusta. Mutta kun elokuussa Kiinassa pelataan olympiapaikoista neljän maan turnauksessa, pelaa Suomi taas kokeneemmalle joukkueella.

”Lyhyellä aikavälillä meidän täytyy pelata hyvin tänä kesänä, mutta jos tarkoitus on ottaa askel ylöspäin, meidän täytyy investoida nuoriin pelaajiin, joilla on fyysisesti enemmän kapasiteettia. Silloin pitää hyväksyä, että tulokset voivat pudota ennen kuin ne nousevat. Nousevaa kehitystä on todella vaikea pitää yllä vuodesta toiseen”, Banks sanoi.

Banks kuului Britannian olympiajoukkueen valmennusjohtoon Lontoon 2012 kisoissa, mutta isäntäjoukkueen ei tarvinnut hankkia olympiapaikkaa karsinnan kautta.

”Olympiakisoihin on pirun vaikea päästä Euroopasta. En koskaan sano että haaste on mahdoton, mutta sen suuruus on tunnustettava”, Banks sanoi.

”Meidän pitää olla parempia joukkueena”

Sauli Sinkkonen, 29, debytoi lentopallomaajoukkueessa vuosikymmenen alussa Daniel Castellanin päävalmentajakaudella ja nousi joukkueen vakiomiehistöön Tuomas Sammelvuon kaudella.

”Yhteinen kieli on lentopallo. Ihan hyvin hän on ottanut homman haltuun. Nyt vasta tulee ensimmäinen kokonainen päivä täyteen ja tänään pidetään ensimmäiset palaverit, joissa päästään varmasti viemään peliä eteenpäin”, Sinkkkonen arvioi Joel Banksin ensimmäisten harjoitusten jälkeen.

Sinkkonen ei usko, että uusi päävalmentaja mullistaisi Suomen pelin.

”En usko, että peli muuttuu suuresti. Huipulla se on samanlaista kaikkialla, pieniä nyansseja voi tulla. Lentopallo on lentopalloa, sitä ei hirveästi pysty muuttamaan.”

Suomen tavoitteena on ottaa askel ylöspäin lentopallomaailmassa. Mistä kasvu tulee?

”Tuo on vaikea kysymys. Veikkaan että meidän täytyy mennä vanhoilla aseilla, joilla jokainen suomalainen joukkuelaji on mennyt: asenteella ja joukkuepelaamisella. Meidän pitää olla yksi iso tiimi ja se luodaan tässä kesän aikana. Meillä on tullut pelaajistoon luonnollista vaihdosta, ja taas rutistetaan itsemme yhtenäiseksi joukkueeksi. Maailmasta löytyy aina pitempiä ja vahvempia joukkueita, mutta meidän pitää olla parempia joukkueena. Se on avainasia.”

Suomen miehistö on uudistunut, ja 102 maaottelun Sinkkonen kuuluu joukkueen kokeneeseen kaartiin.

”Tämä on hyvä ja nälkäinen joukkue. Vaihtuvuus on luonnollista, emmekä me vanhatkaan halua ilmaiseksi niitä paikkojamme antaa. Hienoja näyttöjä on taas nähty kotimaan liigassakin, monen pelaajan taso on noussut.”

Suomi aloittaa Kultaisen liigan kohtaamalla 25. toukokuuta Tampereella Ukrainan. Ennen juhannuksena Virossa pelattavaa Final Fouria ohjelmassa on vielä viisi peliä.

”Kiva päästä taas pelaamaan. Maaotteluissa on aina oma pieni kutinansa. Aika moni meistä tykkää tästä nykyisestä Kultaisesta liigasta verrattuna vanhaan Maailmanliigaan, jossa mentiin aikavyöhykkeestä toiseen. Se on hyvä aika hakea joukkue kokoon ennen olympiakarsintoja ja EM-kisoja.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

 2. 2

  Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

 3. 3

  Leijonien ratkaisijat Anttila ja Manninen kehuivat toisiaan kilpaa: ”Olin aika varma, että hän pistää siitä sisään”

 4. 4

  Triathlonisti Kaisa Sali seuraa uransa loppusuoralla kansainvälistä trendiä ja hikoilee lähes päivittäin saunassa

 5. 5

  ”Yksi kaikkien aikojen huonoimmista joukkueista” ihastuttaa Ruotsissa: Suomalainen supervoitto

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

 2. 2

  Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

 3. 3

  Suomi kohtaa illalla MM-jääkiekossa Ruotsin, joka vaikuttaa niin ylivertaiselta, että sitä on vaikea uskoa: ero löytyy jo palkkakuitin nollista

 4. 4

  Kun Suomi ja Ruotsi viimeksi kohtasivat MM-puoli­väli­erässä, nähtiin ottelu, jota Teemu Selänne kuvasi uransa pahimmaksi painajaiseksi

 5. 5

  Sveitsin jättiyllätys suli MM-jääkiekossa: Kanada tasoitti alle sekunti ennen kolmannen erän päättymistä ja iski voittomaalin jatkoajalla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

 2. 2

  Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

 3. 3

  NHL hehkuttaa Kaapo Kakon huimaa rankkarikikkaa, ensimmäisenä varaava New Jersey Devils jäi videon edessä sanattomaksi

 4. 4

  Skandaali Helsingin puolimaratonilla – huippuvauhdissa ollut Iivo Niskanen juoksi harhaan: ”Tämä oli vähän ylimielisesti järjestetty”

 5. 5

  Kaapo Kakko hurmasi kaikki katsojat taiturimaisella maalillaan, tasoitus herätti Leijonat pelaamaan – katso video Kakon upeasta osumasta

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  2. 2

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  3. 3

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  4. 4

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  5. 5

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  6. 6

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  7. 7

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  8. 8

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  9. 9

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  10. 10

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää