Urheilu

Lentopallomaajoukkueen päävalmentajalla Joel Banksilla on niin vähän aikaa, että tuntuu kuin hukkuisi

Uusi päävalmentaja veti ensimmäiset harjoitukset lentopallomaajoukkueelle.

Kokeneita arvokisakävijöitä oli poissa ja heidän tilallaan nuoria lupauksia, kun Suomen lentopallomaajoukkueen harjoitusleiri jatkui Kuortaneen urheiluopistolla keskiviikkona. Suurin muutos oli kuitenkin päävalmentajan hahmossa, sillä maajoukkueen harjoituksia johti ensimmäisen kerran Tuomas Sammelvuon seuraajaksi valittu britti Joel Banks, kompakti pakkaus pyöreitä pohkeita, tatuointeja ja kaljuksi ajeltua päälakea.

Banks oli ehtinyt Kuortaneelle tiistai-iltana johdettuaan edellisessä viikonvaihteessa Maaseikin Belgian liigan mestariksi toisena vuonna peräjälkeen. Ja jo ensi viikolla Suomi aloittaa maajoukkuekauden kolmesta huipentumasta ensimmäisen, Kultaisen liigan. Sitä seuraavat olympiakarsintaturnaus elokuussa ja EM-kisat syyskuussa.

”Tuntuu kuin olisin hukkumassa, työtä on paljon ja aikaa vähän”, Banks puuskahti ensimmäisten harjoitustensa jälkeen pidetyssä mediatapaamisessa.

Kun aikaa on vähän, Banks käyttää viimeiset harjoituspäivät ennen Kultaisen liigan käynnistymistä muutamien perusasioiden hiomiseen.

”En yritä tuoda kaikkia ideoitani, vaan pyrin tutustamaan pelaajiin ja yritän tuoda kolmesta neljään pääasiaa. En halua haaskata aikaa. Meidän pitää olla niin kilpailukykyisiä kuin mahdollista”, Banks sanoi.

Ensimmäiseksi Banks haluaa varmistaa, että hänellä ja pelaajilla on yhteinen käsitys keskeisten termien sisällöstä.

”Minulla on pelikirjani, filosofia siitä miten haluan joukkueeni pelaavan tietyissä tilanteissa. Haluan tuoda joukkueeseen vision siitä miten haluamme pelata, mutta pelaajien kanssa. En ole valmentaja, joka tuo tietyn systeemin riippumatta käytettävissä olevista pelaajista. Ja lisäksi aika rajoittaa sitä mitä ehdimme tehdä.”

Lentopalloliiton strategisina tavoitteina ovat olympiapaikka ja jatkopeleihin eteneminen EM-kisoissa. Päävalmentajana Banks yrittää venyä spagaattiin: kehittää maajoukkuepelaajien uutta sukupolvea, mutta tehdä samalla kovaa tulosta olympiakarsinnoissa ja EM-kisoissa.

”Olympiakarsinta on ehdoton ykkösasia. Se ei vähennä Kultaisen liigan tai EM-kisojen arvoa, mutta kun asioita priorisoidaan, silloin meidän pitää valita paras mahdollinen joukkue välittämättä pelaajien iästä”, Banks selvitti.

Se tarkoittaa sitä, että alkukesästä osa kokeneista pelaajista saa kerätä voimia muualla kuin maajoukkueleirillä nuorten pelaajien kerätessä kokemusta. Mutta kun elokuussa Kiinassa pelataan olympiapaikoista neljän maan turnauksessa, pelaa Suomi taas kokeneemmalle joukkueella.

”Lyhyellä aikavälillä meidän täytyy pelata hyvin tänä kesänä, mutta jos tarkoitus on ottaa askel ylöspäin, meidän täytyy investoida nuoriin pelaajiin, joilla on fyysisesti enemmän kapasiteettia. Silloin pitää hyväksyä, että tulokset voivat pudota ennen kuin ne nousevat. Nousevaa kehitystä on todella vaikea pitää yllä vuodesta toiseen”, Banks sanoi.

Banks kuului Britannian olympiajoukkueen valmennusjohtoon Lontoon 2012 kisoissa, mutta isäntäjoukkueen ei tarvinnut hankkia olympiapaikkaa karsinnan kautta.

”Olympiakisoihin on pirun vaikea päästä Euroopasta. En koskaan sano että haaste on mahdoton, mutta sen suuruus on tunnustettava”, Banks sanoi.

”Meidän pitää olla parempia joukkueena”

Sauli Sinkkonen, 29, debytoi lentopallomaajoukkueessa vuosikymmenen alussa Daniel Castellanin päävalmentajakaudella ja nousi joukkueen vakiomiehistöön Tuomas Sammelvuon kaudella.

”Yhteinen kieli on lentopallo. Ihan hyvin hän on ottanut homman haltuun. Nyt vasta tulee ensimmäinen kokonainen päivä täyteen ja tänään pidetään ensimmäiset palaverit, joissa päästään varmasti viemään peliä eteenpäin”, Sinkkkonen arvioi Joel Banksin ensimmäisten harjoitusten jälkeen.

Sinkkonen ei usko, että uusi päävalmentaja mullistaisi Suomen pelin.

”En usko, että peli muuttuu suuresti. Huipulla se on samanlaista kaikkialla, pieniä nyansseja voi tulla. Lentopallo on lentopalloa, sitä ei hirveästi pysty muuttamaan.”

Suomen tavoitteena on ottaa askel ylöspäin lentopallomaailmassa. Mistä kasvu tulee?

”Tuo on vaikea kysymys. Veikkaan että meidän täytyy mennä vanhoilla aseilla, joilla jokainen suomalainen joukkuelaji on mennyt: asenteella ja joukkuepelaamisella. Meidän pitää olla yksi iso tiimi ja se luodaan tässä kesän aikana. Meillä on tullut pelaajistoon luonnollista vaihdosta, ja taas rutistetaan itsemme yhtenäiseksi joukkueeksi. Maailmasta löytyy aina pitempiä ja vahvempia joukkueita, mutta meidän pitää olla parempia joukkueena. Se on avainasia.”

Suomen miehistö on uudistunut, ja 102 maaottelun Sinkkonen kuuluu joukkueen kokeneeseen kaartiin.

”Tämä on hyvä ja nälkäinen joukkue. Vaihtuvuus on luonnollista, emmekä me vanhatkaan halua ilmaiseksi niitä paikkojamme antaa. Hienoja näyttöjä on taas nähty kotimaan liigassakin, monen pelaajan taso on noussut.”

Suomi aloittaa Kultaisen liigan kohtaamalla 25. toukokuuta Tampereella Ukrainan. Ennen juhannuksena Virossa pelattavaa Final Fouria ohjelmassa on vielä viisi peliä.

”Kiva päästä taas pelaamaan. Maaotteluissa on aina oma pieni kutinansa. Aika moni meistä tykkää tästä nykyisestä Kultaisesta liigasta verrattuna vanhaan Maailmanliigaan, jossa mentiin aikavyöhykkeestä toiseen. Se on hyvä aika hakea joukkue kokoon ennen olympiakarsintoja ja EM-kisoja.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Homovastaisten kommenttien takia potkut saaneen rugbypelaajan tarinassa uusi käänne: konservatiivikristittyjen järjestö keräsi hetkessä jättisumman oikeuskuluihin

 2. 2

  Mia Stellberg oppi mallina, mitä menestys tarkoittaa – nyt hän auttaa e-urheilijoita: ”Olin nelikymppinen täti ja todella mukavuusalueeni ulkopuolella”

 3. 3

  Honka nousi Veikkausliigan kärkeen Luis Silvan rankkarimaalilla

 4. 4

  Neymarin siirto Barcelonaan yhä todennäköisempi, tähti on nyt valmis tinkimään palkastaan 12 miljoonaa euroa

 5. 5

  Saarinen ja Hankomäki HJK:n naisten valmentajaduo

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL:n supertähti yritti ostaa kanssamatkustajan paikan lentokoneessa, mutta avokätinen tarjous ei kelvannut

 2. 2

  Tokio järjestää kalliit olympialaiset pelottavassa helteessä: suosikkilaji kilpaillaan ydinturmasta tunnetussa Fukusimassa

 3. 3

  Donald Trump ei hyväksy Yhdysvaltojen MM-kisajoukkueen kapteenin käytöstä, mutta kehuu joukkuetta

 4. 4

  Chilen ”takapuolisormeilija” taas huomion keskipisteenä: potkaisi kananaamiossa kentälle juosseen fanin nurin

 5. 5

  Homovastaisten kommenttien takia potkut saaneen rugbypelaajan tarinassa uusi käänne: konservatiivikristittyjen järjestö keräsi hetkessä jättisumman oikeuskuluihin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 2. 2

  Tuttu hyppy vaahto­muovi­paloihin vei Aino Tapolan 15-vuotiaana pyörä­tuoliin: henkinen toipuminen alkoi, kun urheilu palasi elämään

 3. 3

  Kaapo Kakko asteli lavalle JVG:n tahdissa ja on nyt New York Ranger

 4. 4

  Anne Schellingerhout oli ennen ”totaalinen sohvaperuna”, nyt ultrajuoksija: ”Sain sellaiset endorfiinipöllyt, että oli pakko saada lisää”

 5. 5

  Kolme suomalaista huudettiin NHL:n varaus­tilaisuuden ensimmäisten 20 nimen joukossa

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  4. 4

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  5. 5

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  6. 6

   Suomi vetää EU-puheenjohtajuuden säästöbudjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hanavettä eikä avajaisgaalaa järjestetä

  7. 7

   Demarit kaivoivat K-linjan naftaliinista

  8. 8

   ”Pelkäsimme, että totuus ei koskaan paljastuisi” – Guantánamoon suljettu terroristi­epäilty vaatii tuomioonsa lievennystä raa’an kidutuksen vuoksi

  9. 9

   Kuvia Helsingistä: Emilia Kangas­luoma kuvasi selfieitä ottavia turisteja

  10. 10

   Hampaidenpesu muistuttaa elintärkeästä rutiinista, joka unohtuu herkästi lomalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää