Leijonat on kuin rockbändi kamoineen ja vaatimuksineen

Leijonien MM-joukkueen huoltotiimi hoitaa kaiken, muotoilee terät, teroittaa, hoitaa varusteet ja kantaa jopa pelaajien pelikassit. ”Ovathan nämä kaikki pelaajat tarkkoja ja tietävät mitä haluavat.”

Julkaistu:

Košice

Jääkiekkomaajoukkueen huoltopäällikkö Riku Koivunen istuu teroituskoneen ääressä. Tilanne on harvinainen. On ottelupäivä ja kaikki terät ovat teroitettuina eikä kello ole kuin hädin tuskin puolessa päivässä.

Maanantain peli USA:ta vastaan alkaa Košicen Steel-areenassa noin neljän tunnin kuluttua eikä aamujäitä ollut. On hieman aikaa istahtaa.

Tavallisena päivä, kun Leijonat menee aamujäille ja pelaa samana iltana, Koivusen huoltotiimillä pitää kiirettä. Antti Muurila ja entinen NHL-pelaaja Aki Berg auttavat Koivusta. Fysiotiimissä kiireisinä pysyvät Tero Tolvanen ja Hero Mali. Juha Sulin hieroo ja pehmittää pelaajien lihaksia käsiensä voimalla.


Yksi ryhmä pelaajista haluaa luistintenteroituksen ennen aamujäätä ja pelaa samoilla illalla. Toinen puolikas harjoittelee aamulla yhden päivän vanhalla terällä, mutta haluaa otteluun uuden teroituksen.

Koivusella on kansio, joka kertoo pelaajanumeroilla, ketkä haluavat aamuteroituksen ja ketkä peliin. Numerot 91, 58, 21, 19, 7, 4, 12, 35 ja 45 haluavat terät kuntoon aamulla. Nimet näiden numeroiden takana ovat Juho Lammikko, Jani Hakanpää, Juhani Tyrväinen, Veli-Matti Savinainen, Oliwer Kaski, Mikko Lehtonen, Veini Vehviläinen ja Jussi Olkinuora.

Pelkillä numeroilla mennään terissä, mailoissa, varusteissa, kypäröissä. Marko Anttilan mailan ja luistimet tosin tunnistasi ilman numeroitakin.


Teroituksen Koivunen on jakanut niin, että hän tekee aamun terät valmiiksi jo edellisenä iltana, muuten kiire päivän varhaisina tunteina olisi liian kova.

Teroittaminen on vain yksi osa huoltajien työtä, mutta yksi tärkeimmistä ellei tärkein. Mailoistaan pelaajat pitävät usein itse huolen, mutta teristä eivät koskaan.

”Ovathan nämä kaikki pelaajat tarkkoja ja tietävät mitä haluavat”, Koivunen sanoo, kun huoltokäytävällä vielä toimitaan melko kiireettömästi.

Niitä pelaajia ei ole yhtään, jotka luistelisivat samoilla teroituksilla enemmän kuin yhden päivän. Teroitusruletti pyörii väsymättömällä vauhdilla päivästä ja illasta toiseen.

MM-turnauksessa asiat menevät tavallaan omalla painollaan. Isoin työ tehdäänkin jo ennen leirityksien alkua.

Koivunen selvittää pelaajien käyttämät terien urasyvyydet, muotoilut, vaatekoot, kypärät, visiirit ja onko pelaaja käyttänyt kypärää korvasuojilla vai ilman.

”Jos on sellainen pelaaja, jota en ole huoltanut, soitan tai laitan viestiä hänen seuransa huoltajalle”, Koivunen sanoo.

Maajoukkueessa Koivusen käsien läpi kulkee kaudessa 80–90 pelaajaa. Leijonissa hänellä alkaa olla kohta kymmenen vuotta täynnä ja sitä ennen hän huolsi Bluesin liigapelaajia. Tietokoneen rekistereihin on kertynyt useiden satojen pelaajien terä- ja varustetiedot.


Teroittaminen on oma juttunsa urasyvyyksineen, mutta mennään ensin muotoiluun.

Kaksi yleisintä muotoilua ovat sädemuotoilu ja suoraliukupintamuotoilu. Näistä löytyy vieläkin tarkempia osia. Nimet kertovat omalla tavallaan, mistä on kyse.

Taitohyökkääjä Kaapo Kakko käyttää suoraliukupintamuotoilua, jolloin hänelle tulee terän keskiosaan viisi senttiä tasaista. Marko Anttila haluaa sädemuotoilun.

Lyhyessä ajassa Koivunen on oppinut kaikkien toiveet. Hän tietää, että teroitusvaiheessa Juho Lammikko haluaa syvää uraa, niin on usein Pohjois-Amerikassa pelaavilla. Peli on yhtä pysähtelyä ja liikkeelle lähtemistä. Sulavasti luisteleva Toni Rajala käyttää lähes tasaista terää, jossa sädemuotoilun jälkeen on noin neljä senttiä tasaista.

Pelaajilla on kierrossa kolme teräparia, joita vaihdetaan säännöllisesti. Tämä takaa, että jokainen pari pysyy lähes identtisenä toisiinsa. Eikä muotoilukaan kulu liian nopeasti pois.

Slovakia-ottelussa puolustaja Henri Jokiharjun toisesta luistimesta irtosi terä. Hän odotti hetken toisella polvellaan, kunnes sai teränsä takaisin. Jokiharju polkaisi terän paikoilleen.

”Se mua vähän pelotti, kun siihen tuli ihan kammolämäri suoraan terään ja terä pitäisi työntää tietyssä asennossa takaisin.”

Onneksi kaikki pysyi kunnossa eikä Jokiharjun nopea polkaisukaan rikkonut terää tai kenkää.

Mailat ovat oma maailmansa. Luistinten täytyy pitää, mutta mailalla tehdään kaikki käsityöt maaleista syöttöihin.

”Ne ovat yhtä tarkkoja kuin luistimet”, Koivunen sanoo. ”Joillekin teemme mailat valmiiksi, esimerkiksi Anttilalle ja Jokiharjulle.”

”Kaikki mailat ovat kustomoituja, lavat, muotoilu, jäykkyys, varren muoto, grippi. Sekin on pelaajille tärkeää, mikä on kick point eli potkaiseeko maila koko varrella, keskeltä vai alhaalta nilkasta”, Koivunen sanoo.


Kävi pelaajan varusteille kaukalossa pelin aikana mitä tahansa periaatteessa yhtään vaihtoa ei jää pelaamatta. Jos maila katkeaa, on uusi telineessä valmiina. Jos terä napsahtaa poikki, kaivetaan varakappale Koivusen teräsalkusta hetkessä. Jos pleksi napsahtaa rikki, annetaan pelaajalle varakypärä, kunnes erätauolla omaan kypärään ruuvataan uusi pleksi.

Jääkiekkojoukkue on kuin bändi soittokamoineen. Laatikoita ja kolleja riittää. Leijonilla on Slovakiassa 12 matka-arkkua, joihin kuuluvat teroituskonelaatikko, soitin, kahvinkeitin ja suomalaiset presidenttikahvit.

”Aika usein tuosta kulkee joku coach [valmentaja] ohi ja sanoo, että saisiko täältä kahvin”, Koivunen sanoo. Suomalainen paahto maistuu myös ulkomaalaisille.

Matka-arkkujen lisäksi on noin kymmenen kassia varusteita ja siihen päälle tulevat huollot kassit, joissa ovat pukuhuoneiden somisteet. Leijona-luolan pitää näyttää niin kodikkaalta kuin pelaajat ovat seuroissaan tottuneet. Ja kaiken tämän lisäksi tulevat pelaajien varustekassit, noin 30 kappaletta.

”Meillä on noin 47–50 laatikkoa ja kassia. Painoa on yhteensä noin 2000–2500 kiloa ja me siirretään kaikki. Pelaajien ei tarvitse kannella mitään”, Koivunen sanoo ja lisää, että normipäivänä kertyy noin 20 000 askelta. Kolme vuotta sitten Toronton World Cupissa askelmittari näytti 30 000 rajan rikkoutuneen.

Isot työmäärät, pitkät päivät, kärsivällisyys, ammattitaito ja ennakointi ovat tärkeimpiä huoltajien ominaisuuksia. Mutta on yksi toinenkin.

”Se auttaa monella tavalla, että osataan olla hiljaa. Ei pidetä meteliä.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yllättääkö Leijonat nyt Venäjän NHL-tähdet? HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

 2. 2

  Näihin temppuihin ei pihatrampoliinilla pysty: Espoolaiskaksikon taituruus avautuu hidastusvideoiden avulla

 3. 3

  Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen: Venäläiset pelkäävät ”näyttävänsä ihan aaseilta”, jos Suomi lyö Venäjän MM-välierässä

 4. 4

  Näin villisti Antero Mertaranta tuuletti selostamossa Leijonien voittomaalia: ”John Klingberg seisoo siinä kuin liikennevalo!”

 5. 5

  Siperia opettaa Lauri Kermistä, mutta hyvin menee: ”Enimmillään pakkasta oli 46 astetta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Jari Kurri osti Jokerit kokonaan itselleen, venäläisomistajat ulos seurasta – Harkimo: ”Kaupassa saimme pakotelistalla olleet ihmiset pois”

 2. 2

  Kansanedustaja yllättää kommentillaan Jokereiden myynnistä Jari Kurrille: ”Tuoksuu tunkkainen suomettuminen”, myös somessa kummastellaan myyntiä

 3. 3

  Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen: Venäläiset pelkäävät ”näyttävänsä ihan aaseilta”, jos Suomi lyö Venäjän MM-välierässä

 4. 4

  Näihin temppuihin ei pihatrampoliinilla pysty: Espoolaiskaksikon taituruus avautuu hidastusvideoiden avulla

 5. 5

  Venäjä pitää Suomea MM-kisojen suurimpana sensaationa, maalivahtilegenda Vladislav Tretjak: ”Meillä on vain hävittävää”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

 2. 2

  Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

 3. 3

  Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatko­aika­maalilla ja eteni MM-jääkiekon välieriin – katso Suomen kaikki osumat

 4. 4

  Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

 5. 5

  Jari Kurri osti Jokerit kokonaan itselleen, venäläisomistajat ulos seurasta – Harkimo: ”Kaupassa saimme pakotelistalla olleet ihmiset pois”

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Yllättääkö Leijonat nyt Venäjän NHL-tähdet? HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Entä jos etelänlomalle voisikin matkustaa junalla? Ruotsalaiset matkatoimistot ovat jo haistaneet markkinaraon

  8. 8

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  9. 9

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  10. 10

   Yhä suurempi osa Intian parlamentin jäsenistä on syytettynä rikoksesta, jopa raiskauksesta ja murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää