Balettikoulun kasvatti

Lapsena Jouki Tikkanen oli varma, että hänestä tulee balettitanssija. Kansallisoopperan balettikoulua käynyt Tikkanen vaihtoi rytmiseen voimisteluun, ja nyt hän tähtää Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisiin.

Julkaistu:

Tampere

Maailman oopperatalot saattoivat menettää lahjakkaan balettitanssijan, kun Jouki Tikkanen vaihtoi aikoinaan taiteen rytmiseen voimisteluun.

Tikkanen käy yhä silloin tällöin katsomossa balettia jatkanutta nuoruuden ystäväänsä Pariisissa, mutta ei enää itse haikaile estradeille.

”Olen nähnyt balettimaailmaa. Vielä yksitoistavuotiaana olin varma, että valitsen baletin. Minulla on unohtumattomia muistoja baletista ja olen kiitollinen opettajille puhtaista linjoista, mutta rytminen vei voiton”, Tikkanen kertoo lajinvaihdostaan.

Tikkanen kävi Kansallisoopperan balettikoulua ja esiintyi muun muassa Pähkinänsärkijässä. Vaikka baletti jäi, siitä on ollut paljon hyötyä rytmisessä, jossa Tikkanen tavoittelee paikkaa ensi vuoden kesäolympialaisissa Tokiossa.

”Baletissa piti olla tarkkana, että liikkeet menevät anatomisesti oikein. Mitään ei päästetty sormien läpi. Baletissa ja rytmisessä on tärkeää, että liike menee samaan rytmiin musiikin kanssa”, Tikkanen sanoo.

Tampereella asuva ja harjoitteleva Tikkanen on muutenkin musiikillisesti lahjakas. Hän soittaa pianolla klassista ja elokuvasävelmiä ja valitsee yhdessä valmentajan kanssa musiikit rytmisen voimistelun neljään kilpaohjelmaan.

”Vaikka rytminen on tuloslaji, tuomarit arvioivat myös musiikkia ja kuinka voimistelija pystyy tuottamaan sillä elämyksiä yleisölle ja itselle”, Tikkanen sanoo.

Alphavillen esittämä Forever Young soi ties kuinka monetta kertaa Ikurin liikuntahallissa. Kappaleesta kuullaan Tikkasen puolentoista minuutin vanneohjelman aikana hänelle erikseen sovitettu versio.

Forever Young (suomeksi ikuisesti nuori) valikoitui musiikiksi vähän vitsinä. Tikkanen on 23-vuotiaana lajin vanhimpia kilpailijoita huipulla. Telinevoimistelussa tilanne olisi toisin.


Keilaohjelmassa soi turkkilaisen Can Atillan Rumeli Hisari’nin Yaplisi, pallo-ohjelmassa on israelilaisen vokalistin Ishtarin klassista Horchat hai Caliptus ja nauhaohjelman tukena on ranskalaisen säveltäjän Armand Amarin La terre vue du ciel.

Sama kappale soi vuoden 2018 talviolympialaisissa, kun Saksaa edustaneet Aliona Savchenko ja Bruno Massot voittivat kultaa pariluistelussa.

”Ajattelin, että se sopii hyvin myös minulle”, sympaattinen Tikkanen sanoo.

Kun harjoitukset kestävät nelisen tuntia, vapaa-ajalla kilpailujen esityskappeleita ei enää voi kuunnella.

Ohjelmissa sallitaan kaikenlainen musiikki, myös laulettu. Vielä vuoteen 2013 asti musiikissa ei saanut olla laulua. Sama muutos tuli taitoluisteluun.

”Alussa oli hirveä buumi, kun kaikilla piti olla laulettua. Nyt tilanne on rauhoittunut. Myös suomalainen laulettu musiikki voisi sopia. Viime vuonna minulla oli Sibeliusta”, Tikkanen kertoo.

Harjoituksissa hän voi hioa ohjelman yhtä liikettä toistakymmentä kertaa. Harjoitukset Tikkanen aloittaa tutustumalla välineeseen.

Jos yhden välineen – pallo, keilat, nauha ja vanne – harjoittelussa on taukoa, siihen pitää ensin saada tuntumaa ennen tiukkaa treeniä.

Joskus harjoittelu ja välineiden heittely menee uniinkin.

”Kauden alussa voi olla treeneissä jatkuva hapotus, eikä välttämättä jaksa tehdä ohjelmaa läpi. Nyt se menee helposti, kun takana on niin pitkä kausi ja paljon kisoja”, Tikkanen sanoo.

Tikkanen heittää keilan korkealle ilmaan, tekee matolla voltin ja nappaa putoavan keilan taitavasti yhdellä kädellä selkänsä takana.

”Ihana tunne, kun ilmaisu osuu kohdalleen.”

Joka kerta liikkeet eivät kuitenkaan osu kohdalleen, vaan väline voi pudota tai karata käsistä. Välineen putoamisesta saa vähintään 0,5 virhepistettä.

”Ei kannata pudottaa. Jokaiseen liikkeeseen ja keskityttävä huolella. Yksittäinen liike voi olla helppo, mutta siitä tulee vaikea, kun se pitää kasata ohjelmaksi”, valmentaja Titta Heikkilä sanoo.


Kisakaudella 166-senttinen Tikkanen painaa 48,5 kiloa. Kroppa on jäntevä ja voimakas, mutta lajissa ei tarvita isoja lihaksia.

”Minulla ei ole koskaan ollut painon tai syömisen kanssa ongelmia. Tykkään joskus herkutella ja nautin lasillisen viiniä. Leivokset ja varsinkin jäätelö maistuvat”, Tikkanen naurahtaa.

Tikkanen lopettaa harjoitukset venyttelyyn. Sen jälkeen on kevyt lounas. Yleensä hän laittaa ruokaa itse, mutta nyt jääkaappi on tyhjä, kun edessä on lähtö rytmisen voimistelun EM-kisoihin Bakuun Azerbaidžaniin.

Suomen toinen yksilöedustaja EM-kisoissa on Olarin voimistelijoiden Rebecca Gergalo. Molemmilla on mahdollisuus nousta Euroopassa 15 parhaan joukkoon. Lisäksi matkassa on nuorten maajoukkue.

Voimistelussa on ruuhkainen viikonloppu, kun samaan aikaan kilpaillaan joukkuevoimistelun MM-kisoissa Espanjassa.

Olympiapaikoista kilpaillaan ensi kerran tulevana syksynä MM-kisoissa, joista kuusitoista parasta saa paikan Tokioon. Loput kahdeksan valitaan ensi kevään maailmancupeista. Afrikasta ja Australiasta pääsee olympialaisiin yksi voimistelija villillä kortilla.


Tikkanen oli lähellä olympiapaikkaa Rioon vuonna 2016, jolloin hän oli uransa lopettaneen Ekaterina Volkovan varanaisena.

”Keskityn täysillä urheiluun ainakin Tokioon asti. Katsotaan sitten, mitä teen. Kun oma ura joskus loppuu, ajatukset aukeavat. Aina voi opiskella, jos innostuu”, Tikkanen sanoo.

Hän pääsi ylioppilastodistuksensa perusteella suoraan lukemaan matematiikkaa Tampereen yliopistoon. Hän kävi yliopistolla pari kertaa ja totesi, ettei opiskelu ollut hänen juttunsa.

”Koulu on aika helppoa ja minulla oli taipumusta matematiikkaan, mutta ei kiinnostusta käyttää sitä mihinkään.”

Sen sijaan Tikkanen on kiinnostunut valmentamisesta. Hän opettaa jo nyt nuorten voimisteluryhmää Tampereella, joka on vakiintunut Vantaalla syntyneen Tikkasen kotipaikaksi. Hän edustaa silti yhä Rekolan Raikasta.

”En ole viitsinyt alkaa sählätä seuravaihdon takia. Minulla on Vantaalla paljon yhteistyökumppaneita.”

Jouki on Suomessa harvinainen etunimi. Vielä on kysyttävä sen alkuperästä.

”Äidilläni on karjalaiset sukujuuret. Hän oli lukenut karjalaisen tarina, jossa oli Jouki-niminen tyttö”, Tikkanen kertoo.

VIDEO: Jouki Tikkanen ja Ekaterina Volkova viimeistelivät keilaohjelmaansa ennen vuoden 2015 SM-kisoja.

 

Kuka?

Jouki Tikkanen


 Syntynyt heinäkuussa 1995 Vantaalla.

 Aloitti rytmisen voimistelun ja baletin 4-vuotiaana.

 Asuu ja harjoittelee Tampereella.

 Edustaa vantaalaista Rekolan Raikasta.

 Valmentaja Titta Heikkilä.

 Ylioppilas.

 Harrastanut lumilautailua ja jalkapalloa.

 Vapaa-ajallaan tykkää uida, olla luonnossa ja katsoa tv-sarjoja suoratoistona.

 Uran paras sijoitus: MM-kisoissa 17:s.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

 2. 2

  Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

 3. 3

  Leijonien ratkaisijat Anttila ja Manninen kehuivat toisiaan kilpaa: ”Olin aika varma, että hän pistää siitä sisään”

 4. 4

  ”Yksi kaikkien aikojen huonoimmista joukkueista” ihastuttaa Ruotsissa: Suomalainen supervoitto

 5. 5

  Triathlonisti Kaisa Sali seuraa uransa loppusuoralla kansainvälistä trendiä ja hikoilee lähes päivittäin saunassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

 2. 2

  Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

 3. 3

  Suomi kohtaa illalla MM-jääkiekossa Ruotsin, joka vaikuttaa niin ylivertaiselta, että sitä on vaikea uskoa: ero löytyy jo palkkakuitin nollista

 4. 4

  Kun Suomi ja Ruotsi viimeksi kohtasivat MM-puoli­väli­erässä, nähtiin ottelu, jota Teemu Selänne kuvasi uransa pahimmaksi painajaiseksi

 5. 5

  Sveitsin jättiyllätys suli MM-jääkiekossa: Kanada tasoitti alle sekunti ennen kolmannen erän päättymistä ja iski voittomaalin jatkoajalla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

 2. 2

  Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

 3. 3

  NHL hehkuttaa Kaapo Kakon huimaa rankkarikikkaa, ensimmäisenä varaava New Jersey Devils jäi videon edessä sanattomaksi

 4. 4

  Skandaali Helsingin puolimaratonilla – huippuvauhdissa ollut Iivo Niskanen juoksi harhaan: ”Tämä oli vähän ylimielisesti järjestetty”

 5. 5

  Kaapo Kakko hurmasi kaikki katsojat taiturimaisella maalillaan, tasoitus herätti Leijonat pelaamaan – katso video Kakon upeasta osumasta

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  2. 2

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  3. 3

   Grace sanoo olevansa lesbo, ja kotimaassa se tietää vankilaa – Nyt hän elää Italiassa, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  4. 4

   Lohduttomat kuvat paljastavat minkälaista ryönää Helsinki kumosi viime talvena suoraan mereen

  5. 5

   Tutkimus: Theia-planeetta toi veden maapallolle samassa törmäyksessä, jossa Kuu syntyi

  6. 6

   Finanssialan kulisseissa kiista: Eläkeyhtiöiden edunvalvoja kieltäytyi lähtemästä poliittiseen kamppailuun Sdp:tä vastaan

  7. 7

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  8. 8

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  9. 9

   Yksi EU:n työkalu käynnisti huomaamattoman murroksen, joka voi vähentää Euroopan päästöjä nopeasti ja dramaattisesti

  10. 10

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat yli­hintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennus­liikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, sanoo psykologi

   Tilaajille
  5. 5

   Kirkossa kuohuu: Korkeaan virkaan valittiin esittelijän miespuolinen kaveri tohtorinaisen sijaan

  6. 6

   Perussuomalaisten opiskelijajärjestö erotettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta

  7. 7

   Liikenteenjakaja rakennettiin vinoon keskelle ajokaistaa Espoossa ja autoilijat alkoivat heti ajaa sitä päin

  8. 8

   Aku Hirviniemen ahdistelu­syytteiden taustalla yöllinen hätä­puhelu

  9. 9

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatkoaikamaalilla, Suomi pelaa MM-jääkiekon välierissä

  10. 10

   Näyttelijä Geoffrey Rush saa Australian historian suurimmat korvaukset kunnianloukkauksesta voitettuaan #metoo-oikeudenkäynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  3. 3

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää