Balettikoulun kasvatti

Lapsena Jouki Tikkanen oli varma, että hänestä tulee balettitanssija. Kansallisoopperan balettikoulua käynyt Tikkanen vaihtoi rytmiseen voimisteluun, ja nyt hän tähtää Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisiin.

Julkaistu:

Tampere

Maailman oopperatalot saattoivat menettää lahjakkaan balettitanssijan, kun Jouki Tikkanen vaihtoi aikoinaan taiteen rytmiseen voimisteluun.

Tikkanen käy yhä silloin tällöin katsomossa balettia jatkanutta nuoruuden ystäväänsä Pariisissa, mutta ei enää itse haikaile estradeille.

”Olen nähnyt balettimaailmaa. Vielä yksitoistavuotiaana olin varma, että valitsen baletin. Minulla on unohtumattomia muistoja baletista ja olen kiitollinen opettajille puhtaista linjoista, mutta rytminen vei voiton”, Tikkanen kertoo lajinvaihdostaan.

Tikkanen kävi Kansallisoopperan balettikoulua ja esiintyi muun muassa Pähkinänsärkijässä. Vaikka baletti jäi, siitä on ollut paljon hyötyä rytmisessä, jossa Tikkanen tavoittelee paikkaa ensi vuoden kesäolympialaisissa Tokiossa.

”Baletissa piti olla tarkkana, että liikkeet menevät anatomisesti oikein. Mitään ei päästetty sormien läpi. Baletissa ja rytmisessä on tärkeää, että liike menee samaan rytmiin musiikin kanssa”, Tikkanen sanoo.

Tampereella asuva ja harjoitteleva Tikkanen on muutenkin musiikillisesti lahjakas. Hän soittaa pianolla klassista ja elokuvasävelmiä ja valitsee yhdessä valmentajan kanssa musiikit rytmisen voimistelun neljään kilpaohjelmaan.

”Vaikka rytminen on tuloslaji, tuomarit arvioivat myös musiikkia ja kuinka voimistelija pystyy tuottamaan sillä elämyksiä yleisölle ja itselle”, Tikkanen sanoo.

Alphavillen esittämä Forever Young soi ties kuinka monetta kertaa Ikurin liikuntahallissa. Kappaleesta kuullaan Tikkasen puolentoista minuutin vanneohjelman aikana hänelle erikseen sovitettu versio.

Forever Young (suomeksi ikuisesti nuori) valikoitui musiikiksi vähän vitsinä. Tikkanen on 23-vuotiaana lajin vanhimpia kilpailijoita huipulla. Telinevoimistelussa tilanne olisi toisin.


Keilaohjelmassa soi turkkilaisen Can Atillan Rumeli Hisari’nin Yaplisi, pallo-ohjelmassa on israelilaisen vokalistin Ishtarin klassista Horchat hai Caliptus ja nauhaohjelman tukena on ranskalaisen säveltäjän Armand Amarin La terre vue du ciel.

Sama kappale soi vuoden 2018 talviolympialaisissa, kun Saksaa edustaneet Aliona Savchenko ja Bruno Massot voittivat kultaa pariluistelussa.

”Ajattelin, että se sopii hyvin myös minulle”, sympaattinen Tikkanen sanoo.

Kun harjoitukset kestävät nelisen tuntia, vapaa-ajalla kilpailujen esityskappeleita ei enää voi kuunnella.

Ohjelmissa sallitaan kaikenlainen musiikki, myös laulettu. Vielä vuoteen 2013 asti musiikissa ei saanut olla laulua. Sama muutos tuli taitoluisteluun.

”Alussa oli hirveä buumi, kun kaikilla piti olla laulettua. Nyt tilanne on rauhoittunut. Myös suomalainen laulettu musiikki voisi sopia. Viime vuonna minulla oli Sibeliusta”, Tikkanen kertoo.

Harjoituksissa hän voi hioa ohjelman yhtä liikettä toistakymmentä kertaa. Harjoitukset Tikkanen aloittaa tutustumalla välineeseen.

Jos yhden välineen – pallo, keilat, nauha ja vanne – harjoittelussa on taukoa, siihen pitää ensin saada tuntumaa ennen tiukkaa treeniä.

Joskus harjoittelu ja välineiden heittely menee uniinkin.

”Kauden alussa voi olla treeneissä jatkuva hapotus, eikä välttämättä jaksa tehdä ohjelmaa läpi. Nyt se menee helposti, kun takana on niin pitkä kausi ja paljon kisoja”, Tikkanen sanoo.

Tikkanen heittää keilan korkealle ilmaan, tekee matolla voltin ja nappaa putoavan keilan taitavasti yhdellä kädellä selkänsä takana.

”Ihana tunne, kun ilmaisu osuu kohdalleen.”

Joka kerta liikkeet eivät kuitenkaan osu kohdalleen, vaan väline voi pudota tai karata käsistä. Välineen putoamisesta saa vähintään 0,5 virhepistettä.

”Ei kannata pudottaa. Jokaiseen liikkeeseen ja keskityttävä huolella. Yksittäinen liike voi olla helppo, mutta siitä tulee vaikea, kun se pitää kasata ohjelmaksi”, valmentaja Titta Heikkilä sanoo.


Kisakaudella 166-senttinen Tikkanen painaa 48,5 kiloa. Kroppa on jäntevä ja voimakas, mutta lajissa ei tarvita isoja lihaksia.

”Minulla ei ole koskaan ollut painon tai syömisen kanssa ongelmia. Tykkään joskus herkutella ja nautin lasillisen viiniä. Leivokset ja varsinkin jäätelö maistuvat”, Tikkanen naurahtaa.

Tikkanen lopettaa harjoitukset venyttelyyn. Sen jälkeen on kevyt lounas. Yleensä hän laittaa ruokaa itse, mutta nyt jääkaappi on tyhjä, kun edessä on lähtö rytmisen voimistelun EM-kisoihin Bakuun Azerbaidžaniin.

Suomen toinen yksilöedustaja EM-kisoissa on Olarin voimistelijoiden Rebecca Gergalo. Molemmilla on mahdollisuus nousta Euroopassa 15 parhaan joukkoon. Lisäksi matkassa on nuorten maajoukkue.

Voimistelussa on ruuhkainen viikonloppu, kun samaan aikaan kilpaillaan joukkuevoimistelun MM-kisoissa Espanjassa.

Olympiapaikoista kilpaillaan ensi kerran tulevana syksynä MM-kisoissa, joista kuusitoista parasta saa paikan Tokioon. Loput kahdeksan valitaan ensi kevään maailmancupeista. Afrikasta ja Australiasta pääsee olympialaisiin yksi voimistelija villillä kortilla.


Tikkanen oli lähellä olympiapaikkaa Rioon vuonna 2016, jolloin hän oli uransa lopettaneen Ekaterina Volkovan varanaisena.

”Keskityn täysillä urheiluun ainakin Tokioon asti. Katsotaan sitten, mitä teen. Kun oma ura joskus loppuu, ajatukset aukeavat. Aina voi opiskella, jos innostuu”, Tikkanen sanoo.

Hän pääsi ylioppilastodistuksensa perusteella suoraan lukemaan matematiikkaa Tampereen yliopistoon. Hän kävi yliopistolla pari kertaa ja totesi, ettei opiskelu ollut hänen juttunsa.

”Koulu on aika helppoa ja minulla oli taipumusta matematiikkaan, mutta ei kiinnostusta käyttää sitä mihinkään.”

Sen sijaan Tikkanen on kiinnostunut valmentamisesta. Hän opettaa jo nyt nuorten voimisteluryhmää Tampereella, joka on vakiintunut Vantaalla syntyneen Tikkasen kotipaikaksi. Hän edustaa silti yhä Rekolan Raikasta.

”En ole viitsinyt alkaa sählätä seuravaihdon takia. Minulla on Vantaalla paljon yhteistyökumppaneita.”

Jouki on Suomessa harvinainen etunimi. Vielä on kysyttävä sen alkuperästä.

”Äidilläni on karjalaiset sukujuuret. Hän oli lukenut karjalaisen tarina, jossa oli Jouki-niminen tyttö”, Tikkanen kertoo.

VIDEO: Jouki Tikkanen ja Ekaterina Volkova viimeistelivät keilaohjelmaansa ennen vuoden 2015 SM-kisoja.

 

Kuka?

Jouki Tikkanen


 Syntynyt heinäkuussa 1995 Vantaalla.

 Aloitti rytmisen voimistelun ja baletin 4-vuotiaana.

 Asuu ja harjoittelee Tampereella.

 Edustaa vantaalaista Rekolan Raikasta.

 Valmentaja Titta Heikkilä.

 Ylioppilas.

 Harrastanut lumilautailua ja jalkapalloa.

 Vapaa-ajallaan tykkää uida, olla luonnossa ja katsoa tv-sarjoja suoratoistona.

 Uran paras sijoitus: MM-kisoissa 17:s.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

 2. 2

  HJK kärsi murskatappion Lahdessa, eikä käänteestä parempaan ole tietoakaan

 3. 3

  Valmentajanvaihtoa odotellessa Klubin kannattajien aika käy pitkäksi, mutta pian HJK:ssa voi tapahtua, kun hallitus kokoontuu

 4. 4

  Sarjapaikkansa upean nousun jälkeen varmistanut Britannia juhli villisti laulaen

 5. 5

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen saavutti maalin äitinsä syntymäpäivänä – juhli kiipeämällä mastoon ja ehti vielä illallisellekin: ”Jotain kalaa ja valkoviiniä, kiitos!”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

 2. 2

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen saavutti maalin äitinsä syntymäpäivänä – juhli kiipeämällä mastoon ja ehti vielä illallisellekin: ”Jotain kalaa ja valkoviiniä, kiitos!”

 3. 3

  Suomi kaatoi laiskavauhtisessa ottelussa Ranskan, pelaa lohkovoitosta Saksaa vastaan

 4. 4

  Leijonien ykkösvahti Kevin Lankinen tinkii rajusti palkastaan toteuttaessaan NHL-unelmaansa: ”En mieti siinä rahaa”

 5. 5

  Ilveksen valmentaja Wiss kielsi liukutaklaukset joukkueeltaan ja onnistui minimoimaan vastustajan maalipaikat, ja nyt Ilves on Veikkausliigan kärkisijoilla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NHL hehkuttaa Kaapo Kakon huimaa rankkarikikkaa, ensimmäisenä varaava New Jersey Devils jäi videon edessä sanattomaksi

 2. 2

  Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

 3. 3

  Skandaali Helsingin puolimaratonilla – huippuvauhdissa ollut Iivo Niskanen juoksi harhaan: ”Tämä oli vähän ylimielisesti järjestetty”

 4. 4

  Kaapo Kakko hurmasi kaikki katsojat taiturimaisella maalillaan, tasoitus herätti Leijonat pelaamaan – katso video Kakon upeasta osumasta

 5. 5

  Tässä on jääkiekon MM-kisojen koko ohjelma ja tulokset

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  5. 5

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  7. 7

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Huawei-puhelimestasi saattavat karista ominaisuudet, koska Kiina pelaa sadan vuoden peliä ja Trump lietsoo kauppa­sotaa

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  10. 10

   Yhdysvallat ampuu Rovajärvellä kovilla, mutta miksi myös USA johtaa Suomessa pidettävää suurharjoitusta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  9. 9

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää