Kerran vielä, Kaisa!

Kaisa Mäkäräiselle jäi viime kauden MM-kisoista paljon menestysnälkää. Se oli yksi syy jatkaa pitkää ja menestyksekästä uraa vielä yhdellä kaudella.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kaisa Mäkäräinen aloittaa ensi syksynä viidennentoista täyden kautensa ampumahiihdon maailmancupissa.

Joensuulainen on ylivoimaisesti kokenein naisampumahiihtäjä, kun slovakialainen Anastasija Kuzmina lopetti oman pitkän uransa viime kauteen.

Molemmat kilpailivat ensi kertaa maailmancupissa vuonna 2005, mutta Mäkäräinen ei osallistunut vielä silloin kaikkiin osakilpailuihin.

HS:n haastattelussa Mäkäräinen vakuuttaa, että kauden 2020–2021 avauksessa Kontiolahdella häntä tuskin enää nähdään ainakaan urheilijana.

”Jossain tehtävässä olen Kontsalla ihan varmaan”, Mäkäräinen naurahtaa samaan aikaan, kun meikkaaja valmistaa häntä tukijansa iltajuhlaan hotelli Palacen kabinetissa Helsingissä.

Mäkäräinen on tullut Helsinkiin pariksi päiväksi hoitamaan asioitaan. Aamupäivällä hän on ollut lukemassa tulevia radiomainoksia, ja illan suussa on aikaa muille tukijoille.

”Nyt olen ollut niin pitkään kotona, että on kiva olla yötä hotellissa. Parin päivän reissulla saa hoidettua monta asiaa. Kauden aikana minun tehtäväni on harjoitella ja kilpailla. Isot tukijat antavat työrauhan”, Mäkäräinen sanoo optikkoketju Specsaversin tilaisuudessa.

Mäkäräinen sanoo yllättyneensä siitä, että hänen jatkamisensa oli niin iso uutinen viime viikolla. Hän kertoo yrittäneensä kertoa jo lopputalven SM-hiihdoissa Äänekoskella, että ura jatkuu.


”Sanoin kertovani, jos jotakin tiedotettavaa tulee, että hommat olivat tässä. Minulla oli itsellä oletus, että jatkan.”

Maaliskuussa käydyt ampumahiihdon MM-kisat jättivät Mäkäräiselle menestysnälkää. Se oli yksi syy jatkaa.

Lopullisesti jatko varmistui kauden viimeisen maailmancupin viikonlopun aikana Holmenkollenilla Oslossa

”Tilanne voisi olla toinen, jos olisin tullut mitalin kanssa pois MM-kisoista. Ei tietenkään voi suoraan sanoa niin. Koko kaudella oli vähän kaikenlaista. Olisi varmaan jäänyt vähän hampaankoloon, vaikka olisi mitali tullutkin”, Mäkäräinen sanoo, kun hän saa samalla puuteria poskiinsa.

Suomen ampumahiihdon kannalta oli siis parempi, ettei mitalia tullut.

”Hehee, no yritän aina ajatella asiaa vähän itsekkäämmästä näkökulmasta. Oli odotettavissa, että tulee muutoksia systeemeihin.”

Systeemeillä kolme kertaa maailmancupin kokonaiskilpailun voittanut Mäkäräinen tarkoittaa maajoukkueen ryhmien pienentymistä ja huollon uudistumista.

Ensi kaudella maajoukkueen perusringissä on neljä naista ja neljä miestä. Viime kaudella ryhmissä oli toistakymmentä urheilijaa.

Asia nousi keväällä esille Ylen haastattelussa. Mäkäräinen korostaa, ettei hän esittänyt maajoukkueen koosta toiveita, vaan otti esimerkkinä esille Italian neljän hengen maajoukkueen.

”En tiedä uskallanko sanoa, että se oli vahvasti huonoa medianlukutaitoa tai kuullunymmärtämistä. Sanoin, että kovat maat panostavat huoltoon ja valmennukseen, mikä vaikuttaa meihinkin. Huippujen tekeminen määrittää sen, onko maajoukkue onnistunut vai ei. Kaikki ymmärtävät, että valmentajien ja huollon aika on rajallinen.”


Suomen Ampumahiihtoliitto ei ole vielä nimennyt ensi kauden huoltoryhmää ja sille päällikköä. Saksalainen Danielo Müller toimi huoltopäällikkönä vain yhden kauden.

Mäkäräisen avopuoliso, peruskoulunopettaja Jarkko Siltakorpi on palaamassa maajoukkueen huoltotiimiin. Se on iso helpotus Mäkäräiselle.

”Se ei välttämättä tarkoita, että kalusto on kunnossa, jos Jarkko palaa, mutta se vähentää minun stressiäni. Minun kannaltani on hyvä, jos vastuu siirtyy Jarkolle, ei tarvitse minun miettiä.”

Viime kauden päätteeksi Mäkäräinen puhui Norjan yleisradion haastattelussa avoimesti parisuhteestaan.

Mäkäräinen sanoi viime kauden pelastaneen parisuhteen. Puolison jatkuvassa läsnäolossa oli Mäkäräisen mukaan omat ongelmansa.

Mitä se tekee parisuhteelle, että siippa on taas ensi kaudella mukana kisamatkoilla ja huollossa?

”No, sen näkee sitten. Varmaan oli ihan hyvä, että oli yksi vuosi välissä. Uskon, että hyvin tullaan toimeen. Jos ei sitä kestä, niin sitten ei kestä”, Mäkäräinen sanoo.

Viime kaudella Suomen ykkösampumahiihtäjän suksista vastasivat huoltajat, jotka olivat ensimmäistä kertaa maailmancupissa. Mäkäräisen mukaan ei ollut heidän vikansa, jos sukset eivät joka kerta olleet kilpailukykyiset.

”Oli paljon kisoja, joissa ei ole ollut huollossa moitittavaa. Sössin itse kaiken ampumapenkalla tai ei ole ollut hyvä päivä.”

Mäkäräinen kiistää käsityksen, että hän olisi jotenkin vauhdittanut Müllerin lähtöä.

”En halua ajatella, että Danielon lähtö olisi ollut minusta kiinni. Meillä on ihan hyvät välit. Taustalla on varmaan paljon sellaista, jota en edes tiedä ja jotka ovat liiton ja hänen välisiä asioita. Kaikki olettivat, että Danielo olisi ottanut enemmän vastuuta suksista, mutta tilanne kääntyi toisin päin. Ei ollut helppoa muille.”


Mäkäräisen tulokset vaihtelivat viime kaudella poikkeuksellisen paljon. Hän voitti kaudella kolme maailmancupin osakilpailua, mutta jäi vastaavasti neljä kertaa kokonaan ilman pisteitä.

MM-kisoissa Mäkäräinen kärsi huonosta säästä ja osin näköongelmista.

Kuinka terveenä kilpailit viime kaudella?

”Suurin piirtein. Viime talvena oli paljon haasteita monella osa-alueella, jos sanoo yleisesti. En halua kertoa enempää”, Mäkäräinen sanoo.

Maajoukkueen leiritys uudistuu kotimaassa, kun kahdesta valmentajasta – Jonne Kähkönen ja Juha Papinsaari – toinen on paikalla Kontiolahdella, josta tulee maajoukkueen keskus.

Se helpottaa myös Mäkäräisen elämää, vaikka hän aikoo harjoitella kesällä paljon ulkomailla.

”En välttämättä mene Kontiolahdelle kaikkiin harjoituksiin, mutta otan mielelläni apua vastaan, kun ampumapenkalla on muita”, Mäkäräinen sanoo.

Ampumahiihtäjillä alkoi tämän viikon tiistaina kuukauden tehostettu kotiharjoittelujakso.


Kesällä Mäkäräinen harjoittelee ainakin kuukauden Euroopassa. Ohjelmassa on leiri Itävallassa ja Anterselvassa, joka isännöi ensi talven MM-kisat.

Mäkäräinen harjoittelee yhden viikon Yhdysvaltojen maajoukkueen kanssa ja toisen viikon Ranskan maajoukkueen kanssa. Lisäksi tavoitteena on yhteinen harjoitusleiri ruotsalaisten kanssa.

Kuukauden reissun jälkeen Mäkäräinen palaa välillä takaisin kotiin ja lähtee sitten Norjaan.

”Jarmo [oma valmentaja Punkkinen] oli vähän sitä mieltä, että varaa siihen väliin jokin kiva lomapaikka Euroopasta, äläkä matkustele edestakaisin. Mutta kuka sitten kastelee kukat ja leikkaa nurmikon”, innokkaana hortonomina tunnettu Mäkäräinen sanoo.

Fakta

Ampumahiihdon maailmancup ja MM-kisat 2019–2020


 29.11.–8.12. Östersund

 12.–15.12. Hochfilzen

 16.–22. 12. Annecy-Le Grand Bornard

 6.–12.1. Oberhof

 13.–19.1. Ruhpolding

 20.–26.1. Pokljuka

 12.–23. 2. MM-kisat, Antholz-Anterselva

 2.–8.3. Nove Mesto

 9.–15.3. Kontiolahti

 16.–22.3. Holmenkollen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Alpo Suhonen uskoo Kaapo Kakon joutuvan muuttamaan pelityyliään NHL:ssä: ”Siihen ne kikkailut loppuivat”

 2. 2

  Krista Pärmäkoski hiihti rullilla Holmenkollenilla neljänneksi, Therese Johaug oli omaa luokkaansa

 3. 3

  Kalle Samooja voisi olla hammaslääkäri, mutta nuorempana hän löi mielummin golfpalloja 13 asteen pakkasessa

 4. 4

  Lineth Beerensteynin maali siivitti Hollannin lohkovoittoon jalkapallon naisten MM-kisoissa

 5. 5

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 2. 2

  Britannian poliisi pidätti miehen jalkapalloilija Emiliano Salan taposta epäiltynä

 3. 3

  Aleksander Barkov palkittiin NHL:n herrasmiespelaajana: ”En vieläkään oikein tajua mitä tapahtui”

 4. 4

  Lastenkirjailija, näyttelijä ja yksi maailman vaikutus­valtaisimmista ihmisistä: tällainen on Yhdys­valtain tähti­hyökkääjä

 5. 5

  Alpo Suhonen uskoo Kaapo Kakon joutuvan muuttamaan pelityyliään NHL:ssä: ”Siihen ne kikkailut loppuivat”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 2. 2

  Katsojan kuvaama video näyttää järjestyksenvalvojien kovat otteet Suomen cupin finaalin jälkeen, järjestelyistä vastasi Palloliitto

 3. 3

  Miksi Jokerit ei nöyrry ja lopeta kiemurtelua, kun siihen on vielä mahdollisuus?

 4. 4

  Jokereille uusi suuromistaja ja toimitusjohtaja: rahoittajan taustalla venäläinen oligarkki

 5. 5

  Imatranajoissa kilpailun historian neljäs kuolonuhri, superbike-luokan kuljettaja kuoli ulosjossa

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Näyttö kevyen liikunnan hyödyistä lisääntyy koko ajan: Tavallinen liikkuja voi päästä jopa parempaan kuntoon ilman kovaa treeniä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  4. 4

   Yli 500 uhanalaista korppikotkaa kuoli syötyään myrkytetyn elefantin jäänteitä Botswanassa

  5. 5

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  6. 6

   Halla-aho: Perussuomalaisten nuorten avustuksen peruminen ajaa järjestön konkurssiin

  7. 7

   Kiinan vakoojat esiintyvät kykyjenetsijöinä ja konsultteina LinkedInissä: suomalaistutkijan julkaisu kertoo, kuinka kohde koukutetaan luovuttamaan luottamuksellista tietoa

  8. 8

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  9. 9

   Kymmenen eurooppalaista suurkaupunkia vaatii EU:lta toimia Airbnb:ta vastaan

  10. 10

   Jopa alakouluikäiset varastavat kaljaa Soukassa: Kauppias Juha Määttä päätti puuttua asiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  4. 4

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  5. 5

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  6. 6

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeus­tieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismi­tutkija varoittaa riskeistä

  7. 7

   Halla-aho: Perussuomalaisten nuorten avustuksen peruminen ajaa järjestön konkurssiin

  8. 8

   Lukijoiden karmeimmat mökki­lomat: ”Kummitäti löi turpaan”, ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”

   Tilaajille
  9. 9

   The New York Timesin kustantaja vastaa Trumpin syytöksiin maan­petoksesta: Presidentti ylitti vaarallisen rajan

  10. 10

   ”Annetaan tälle asialle hyvä loppu” – Ääni­tallenteet paljastivat, mitä Saudi-Arabian konsulaatissa tapahtui ennen toimittaja Khashoggin murhaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  4. 4

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää