Urheilu

Ilveksen valmentaja Wiss kielsi liukutaklaukset joukkueeltaan ja onnistui minimoimaan vastustajan maalipaikat, ja nyt Ilves on Veikkausliigan kärkisijoilla

”Tekeminen pallonmenetysten jälkeen on ollut ensiluokkaista.”

Kun jalkapallon Veikkausliigan kestomenestyjä Helsingin Jalkapalloklubi alisuorittaa tai on kriisissä, syntyy siitä luonnollisesti suurimmat otsikot – ainakin pääkaupunkiseudulla ja valtakunnan mediassa.

Samalla hieman varjoon on jäänyt se, että Ilves pelaa juuri nyt hämmästyttävän hyvää alkukautta. Toistaiseksi tappioitta pelannut Ilves on toisena liigassa pisteen perässä FC Interiä mutta kaksi ottelua vähemmän pelanneena.

Ilveksen päävalmentajan Jarkko Wissin mukaan mahdollisuuksia on mihin tahansa, kun pelin kokonaisrakenne on kunnossa.


”Pelin rakenne siirtyy suoraan harjoitusten rakenteista ja tekemisen tasosta – antaa mennä vaan”, Wiss sanoi HS:lle sunnuntaina.

Ilveksen maalisaldo (6–1) näyttää häkellyttävältä, kun sitä vertaa muiden joukkueiden tilastoihin.

Ilveksellä on kaikista joukkueista viidenneksi eniten laukauksia kohti maalia (32). Sitä vastaan on puolestaan lauottu vähiten laukauksia maalia kohti.

”Kaikki varmaan luulevat, että meidän harjoittelu on puolustamista ja systeemien puolustamista, mutta sitä se ei ole. 60 prosenttia harjoittelustamme on hyökkäyspelaamisen harjoittelua verrattuna puolustuspelaamiseen.”

Wiss kertoo mielenkiintoisen detaljin siitä, miten vastustajan laukausten määrää on pyritty vähentämään.

”Meillä on harjoituksissa niin sanottu liukumiskielto eli opettelemme puolustamaan pystyssä, mikä vähentää aivan suoraan pelissä tapahtuvia liukutaklauksia ja meidän päähän kohdistuvia vapaapotkuja. Niitä on tullut tosi vähän.”

Miten päädyitte kieltämään liukutaklaukset?

”Huomasin tendenssin, että pelaajat, jotka liukuvat pienpelissä tai höynässä liukuvat todennäköisesti myös pelissä ja aiheuttavat rankkareita. Olemme saaneet ne pois. Seisomme jaloilla ja ohjaamme vastustajia. Se [kielto] vähentää myös loukkaantumisia. Silti se puolustaminen on yhtä aggressiivista ja palloa voittavaa.”

”Puhumme paljon siitä, milloin on passiivista puolustamista ja milloin pallon voittavaa aggressiivista puolustamista. Paljon on huomiota siinä, millainen viive on tekemisessä ottelun alussa, kun menetämme pallon. Jos se viive on ottelun alussa suuri, niin kuinka suuri se onkaan pelin lopussa. Tekeminen pallonmenetysten jälkeen on ollut ensiluokkaista talvesta saakka.”


Veikkausliigan otteluiden tilastodataa tuottava InStat laskee nykyään jokaisesta liigaottelusta joukkueiden maaliodotusarvot, jotka kertovat siitä, miten paljon maaleja joukkueen luomista maalipaikoista voisi odottaa syntyvän.

Maaliodotusarvoja lasketaan sen mukaan, millaisista tilanteista maalipaikat ovat syntyneet. Mitä kauempaa laukaus lähtee, sitä pienempi maaliodotusarvo tilanteella on.

 

”Jos meinaa murtautua, pitää olla valmis olemaan uhka myös rangaistusalueen takaa.”

Tämän tilaston perusteella Ilveksellä on aika lailla sen verran pisteitä kuin se on ansainnutkin.

Wiss sanoo, ettei usko lainkaan maaliodotusarvoihin.

”En näe siitä mitään hyötyä, jos joukkueeni maaliodotusarvo on jotain ja peli päättyy kuitenkin toisin. Mielestäni on käsittämätöntä, että se [tilasto] on nostettu nyt esiin.”

”Jos meinaa murtautua, pitää olla valmis olemaan uhka myös rangaistusalueen takaa, jotta syntyy lisää välejä murtautumiseen. Paljon tutkimme vastustajia ja mietimme, mihin ohjaamme keskityksemme. Esimerkiksi yhdessä ottelussa saimmme keskityksen optimaalisesti rangaistusalueen rajalle, ainoastaan huonon kentän takia ne laukaukset epäonnistuivat.”

Ilveksen laukauksista 33 prosenttia on lähtenyt hieman rangaistusalueen rajan takaa, mutta toisaalta Ilves on myös tehnyt kolme maalia matalan maaliodotusarvon paikoista kaukaa maalista.

Yksi Ilveksen menestyksen salaisuuksista on Lauri Ala-Myllymäki, 21, joka on tehnyt kaksi maalia kaukolaukauksella liigassa. Neljäsosa Ilveksen laukauksia kohti maalia on lähtenyt hänen jalastaan.

”Se on pitkälti itseluottamuskysymys. Kun ensimmäinen maali menee, niin sen jälkeen menee aika monta. Pelitaktisesti kannattaa miettiä, miksi joku pelaaja pelaa viimeisiä minuutteja. Kokkolassa hän pelasi lopun oikeana wingbackina, kun häntä väsytti. Sitten kun tuli paikka, hän oli siellä kentällä.”

Kaikki hänen maalinsa ovat syntyneen parinkymmenen metrin päästä maalista, ja maalipaikat ovat olleet matalan maaliodotusarvon paikkoja. Cupin välierässä KPV:tä vastaan hän teki voittomaalin vapaapotkusta.

Puolustuksen lukkona ovat maalivahti Mika Hilander ja Veikkausliigan parhaimpiin toppareihin lukeutuva Baba Mensah. Hilander on pitänyt kuudesti nollan, mutta toisaalta hän ei ole joutunut torjumaan kuin kaksitoista kertaa vastustajan laukauksen maalia kohti. Ilveksen puolustus on auttanut häntä valtavasti.

Maaliodotusarvoihin Wiss ei usko mutta tekee samalla ratkaisuja, jotka pyrkivät minimoimaan vastustajan vaarallisia paikkoja.

”Valmennusryhmämme on kulkenut pitkän tien, ja olemme ruvenneet ymmärtämään, mistä ne maalit tulevat. Kun vastustaja ampuu huonosta asemasta, meille ei ole tärkeintä blokata sitä laukausta, vaan pitää huoli, että jompi kumpi puoli maalista on suljettu, sillä silloin torjunta-alue on pienempi.”

Wiss sanoo tietävänsä, että kauden ensimmäinen tappio tulee jossain vaiheessa, mutta se ei muuta joukkueen tekemisessä todennäköisesti mitään.

Veikkausliigassa maanantaina FC Lahti–HJK, Ilves–IFK Mariehamn, KPV–HIFK ja VPS–RoPS. Ruutu.fi näyttää ottelut.

Oikaisu 19.5. 22.39: Grafiikassa Ilves–VPS-ottelun tilastomerkinnät korjattu. Merkinnät olivat aiemmin väärin päin.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  NHL-seura Hurricanes vastaa mihin tahansa Sebastian Ahosta tarjottaviin sopimusehtoihin, sanoo GM: ”Olemme tehneet sen selväksi”

 2. 2

  Alakynnessä ollut Hollanti pudotti entisen maailmanmestarin viime hetken pilkkumaalilla, kaikki puolivälieräparit nyt selvillä

 3. 3

  Homovastaisten kommenttien takia potkut saaneen rugbypelaajan tarinassa uusi käänne: konservatiivikristittyjen järjestö keräsi hetkessä jättisumman oikeuskuluihin

 4. 4

  Laulajatähti Alicia Keys ylistää Serena Williamsia

 5. 5

  Neymarin siirto Barcelonaan yhä todennäköisempi, tähti on nyt valmis tinkimään palkastaan 12 miljoonaa euroa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL:n supertähti yritti ostaa kanssamatkustajan paikan lentokoneessa, mutta avokätinen tarjous ei kelvannut

 2. 2

  Donald Trump ei hyväksy Yhdysvaltojen MM-kisajoukkueen kapteenin käytöstä, mutta kehuu joukkuetta

 3. 3

  Homovastaisten kommenttien takia potkut saaneen rugbypelaajan tarinassa uusi käänne: konservatiivikristittyjen järjestö keräsi hetkessä jättisumman oikeuskuluihin

 4. 4

  Chilen ”takapuolisormeilija” taas huomion keskipisteenä: potkaisi kananaamiossa kentälle juosseen fanin nurin

 5. 5

  Neymarin siirto Barcelonaan yhä todennäköisempi, tähti on nyt valmis tinkimään palkastaan 12 miljoonaa euroa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 2. 2

  Tuttu hyppy vaahto­muovi­paloihin vei Aino Tapolan 15-vuotiaana pyörä­tuoliin: henkinen toipuminen alkoi, kun urheilu palasi elämään

 3. 3

  Kaapo Kakko asteli lavalle JVG:n tahdissa ja on nyt New York Ranger

 4. 4

  Anne Schellingerhout oli ennen ”totaalinen sohvaperuna”, nyt ultrajuoksija: ”Sain sellaiset endorfiinipöllyt, että oli pakko saada lisää”

 5. 5

  Kolme suomalaista huudettiin NHL:n varaus­tilaisuuden ensimmäisten 20 nimen joukossa

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   HS kysyi eduskunta­ryhmiltä, mitä Isis-leirin suomalaisille pitäisi tehdä: Puolueet painottavat naisten vastuuta ja toisaalta lasten syyttömyyttä

  4. 4

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  5. 5

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  6. 6

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  7. 7

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  8. 8

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  9. 9

   Suomi vetää EU-puheen­johtajuuden säästö­budjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hana­vettä eikä avajais­gaalaa järjestetä

  10. 10

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  10. 10

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  11. Näytä lisää