Urheilu

Toni Söderholm sai maistaa ensimmäisen kerran saksalaista kiekkokritiikkiä: ”On se ärhäkkää”

Entinen HIFK:n puolustaja nousi rakettivauhdilla Saksan jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajaksi.

Košice

Saksan päävalmentajasta Toni Söderholmista huomaa ärtymyksen. Takana ovat tappiolliset pelit Kanadaa ja Yhdysvaltoja vastaan, ja Košicen alkulohko on päättymässä Suomen kohtaamiseen.

Söderholmia harmittaa, kun asiat on käännetty päälaelleen. Päävalmentaja puhui USA-pelin jälkeen, miten tähtihyökkääjä Leon Draisaitl voisi olla vieläkin parempi pelaaja kuin on. Saksan media käänsi asiat niin, että Söderholm kritisoi Saksan parasta pelaajaa.

”On se ärhäkkää, mitä tänään olen huomannut. Siinä on huomionhakuisuutta ja onko se nyt klikkihakua. On siinä tietyissä tilanteissa kunnioitus aika kaukana”, Söderholm sanoo Saksan maajoukkueen hotellissa, kun yhtä haastattelua seuraa toinen ja sitä kolmas.

Miksi häntä kritisoit, mikset kritisoi muita, Söderholmista kirjoitettiin.

Söderholm sanoo haluavansa olla viimeinen, joka kritisoi pelaajiaan median kautta.


Saksan maajoukkueessa on erikoinen tilanne. Draisaitl on noussut NHL:n parhaiden pelaajien joukkoon ja aivan täysin eri tasolle kuin koko muu joukkue.

Draisaitl sijoittui NHL:n runkosarjan pistepörssissä neljänneksi huimalla saldollaan 50+55. Pitää mennä tasan 20 vuotta taaksepäin, että löytää ensimmäisen suomalaisen yhtä korkealta ja suurin piirtein samoilla pisteillä. Teemu Selänne latoi 107 pisteen kauden 1998–1999.

Suomalaisessa jääkiekkoilussa vallitsi silloin Selänne-hysteria, ja maassa oli sentään totuttu suuriin kiekkotähtiin Jari Kurrista alkaen.

Nyt Söderholm valmentaa joukkuetta, jossa on supertähti ja normaaleja pelaajia.

”On siinä omat haasteensa, mutta kaikki lähtee siitä, että pitää yrittää tuntea pelaaja niin hyvin kuin mahdollista”, hän sanoo.

”Uskon, että pelaajaa pystyy kehittämään siihen suuntaan, mitä itse pitää tärkeänä. Minun täytyy saada pelaajista parhaat irti, ja silloin minun on käytettävä niitä keinoja, jotka näen parhaaksi.”


Söderholm pelasi vaikeaa kautta Göteborgin Frölundassa vuosina 2008–2009. Silloin hän sanoi HS:n haastattelussa lähteneensä pari vuotta aikaisemmin Sveitsiin vain oppiakseen saksan kielen.

Berniin mennessä Söderholmilla oli pohjana ainoastaan koulusaksa, mutta hän sanoi vieruskavereilleen, että ”me puhumme vain saksaa, emme englantia”. Se oli kuin enne tulevasta. Kun Söderholm lopetti HIFK:ssa keväällä 2015, hän lähti pariksi vuodeksi Saksaan lopettamaan pelaajan uransa.

Kaikki kävi nopeasti. Söderholm pelasi EHC Münchenin pakkina yhden kauden ja ajatteli vetää toisen perään. Seurajohto ilmoittikin, että pelaajasopimusta hän joutuisi odottamaan mutta valmentajaksi hän voisi ryhtyä heti.

”Se oli pieni järkytys, kun menin siihen palaveriin sillä ajatuksella, että pelaan vielä vuoden. Jälkikäteen ajatellen oli hyvä, että peliura loppui tuolla tavalla. Minun olisi ollut vaikea pelata viimeinen vuosi tietäen, että se on viimeinen.”

Pelaaminen loppui kuin seinään, ja valmennus alkoi viikkoa myöhemmin. Söderholm ajatteli, että jos haluaa valmentaa, nyt on se hetki.

Valmentaminen alkoi nopeasti, ja niin eteni urakin. Ensimmäisellä kaudella Söderholm ohjasi Münchenin farmijoukkueessa junioreja. Hän nousi ykkösen mukaan kesken kauden tammikuussa.

Seura voitti mestaruuden, ja Söderholm huomasi hoitavansa joukkueen ylivoimaa ja videovalmennusta.

Seuraavalla kaudella Söderholm otti yhteistyöseura SC Reisserseen vastuulleen Garmischissa. Hän kävi valmentajakoulutuksen ensimmäisen kurssin, mutta loput ovat vielä odottamassa sopivaa hetkeä.

Herää kysymys: miten voi olla yhden kurssin käyneenä Saksan päävalmentaja?

Söderholm ryhtyy leikkisäksi: ”Kun on tarpeeksi hyvä valehtelemaan. Ei vaan – en ole ehtinyt käydä enempää kursseja, ja missä välissä olisin ehtinyt?”

Kolmen vuoden aikana Söderholm oppi tuntemaan kaikki Saksan kiekkopäättäjät: Marco Sturmin, joka oli päävalmentaja Pyeongchangin olympiahopean aikaan, ja liiton urheilujohtajan Stefan Schaidnagelin.

Pyynnöstä Saksan päävalmentajaksi Söderholm ei enää järkyttynyt, vaikka oli kokenut valmentajan uralle siirtymisen olleen šokki vain pari vuotta aikaisemmin.

”Ennen kuin alkaa tehdä tätä työtä, ei kannata spekuloida, onko kaikkeen valmis, kun ei ole kuitenkaan.”

Puolustaja Söderholmissa oli särmää jo pelaajaurallaan. Hän oli aina valmis median eteen, oli IFK hävinnyt kuinka pahasti tahansa tai voittanut miten riemukkaasti vain.

Kiekkotoimittajat kyselivät ja Söderholm vastaili eikä päästänyt kysyjää juuri koskaan kovin helpolla.

”Olen yrittänyt seurata valmentajien sielunmaisemaa jo pitempään, silloinkin kun pelasin.”

Mitä Söderholm on yrittänyt tuoda joukkueeseen uutena päävalmentajana?

”Rohkeutta, että eivät pelkäisi virheitä. En tarkoita, että olisivat pelänneet virheitä, mutta saksalainen mentaliteetti on, että yritetään välttää niitä”, hän sanoo.

”Ei tässä ole ollut aikaa mihinkään isoon räjäytykseen, kun MM-kisat tulivat niin nopeasti eteen. Kiekolliseen peliin haluan rohkeutta.”

Söderholmin maajoukkuepestissä oli pykälä, jonka mukaan sopimus jatkuu, jos joukkue selviytyy olympialaisiin. Nyt joukkueella on paikka Pekingin talviolympialaisiin vuonna 2022 ja päävalmentajan sopimus muuttui nelivuotiseksi.

Söderholmin peliuran päätyttyä Müncheniin siitä on tullut nelihenkisen perheen kotikaupunki. Kokoonpanoon kuuluvat Tonin lisäksi vaimo Annika sekä 7- ja 11-vuotiaat tyttäret Nea ja Bianca.

”Hyvin olemme asettuneet, mutta ei meistä suomalaisuus lähde pois.”

Suomalaiset päävalmentajat MM-turnauksen A-sarjassa ulkomaisissa maajoukkueissa

Entinen HIFK-puolustaja Toni Söderholm on viides suomalainen päävalmentaja, joka luotsaa ulkomaalaista joukkuetta MM-turnauksen A-sarjassa.

Ranska

Juhani Tamminen valmensi Ranskan A-maajoukkuetta 1994–96. Ruotsin kisoissa 1995 Ranska eteni puolivälieriin, jossa hävisi mestaruuden voittaneelle Suomelle. Seuraavan vuoden MM-kisoissa 1996 Ranska hävisi kaikki viisi otteluaan ja säilytti sarjapaikkansa karsintojen kautta.

Heikki Leime valmensi Ranskaa 2001–2004. Leime valmensi Ranskaa muun muassa olympialaisissa Salt Lake Cityssä 2002 ja nosti maan 2003 A-sarjaan, josta se putosi seuraavana vuonna.

Slovenia

Kari Savolainen nosti päävalmentajana Slovenian A-sarjaan ja piti sarjapaikan vuonna 2005. Lisäksi Savolainen toimi Slovenian päävalmentajana olympialaisissa vuonna 2018.

Valko-Venäjä

Kari Heikkilä sai joukkueen vedettäväkseen vuosiksi 2011–2012. Hänellä oli apurinaan Jarkko Tapola.

Heikkilän valmentama Valko-Venäjä kohtasi Helsingin kisoissa 2012 Jukka Jalosen valmentaman Leijonat, ja Suomi voitti 1–0 puolustaja Janne Niskalan maalilla.

Kazakstan

Kaudella 2013–2014 Ari-Pekka Selin valmensi Kazakstania. Minskin MM-kisoissa 2014 Selinin valmentama Kazakstan hävisi Erkka Westerlundin luotsaamalle Suomelle 3–4.

Saksa

Toni Söderholm valmentaa ensimmäistä kauttaan nelivuotisesta sopimuksesta Saksan päävalmentajana. Saksa ja Jukka Jalosen valmentama Suomi kohtaavat Slovakian MM-kisoissa tiistaina.

”Onhan se nyt fiilikseltään erikoista kohdata Suomi”, Söderholm sanoo.

Oikaisu tiistaina 21. toukokuuta kello 12.10: Lisätty Kari Savolaisen toiminta Slovenian päävalmentajana.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Jokereille uusi suuromistaja ja toimitusjohtaja: rahoittajan taustalla venäläinen oligarkki

 2. 2

  Totti lähtee Romasta 30 vuoden uran jälkeen: ”Roman jättäminen on kuin kuolisi”

 3. 3

  Stanley Cup -voittaja julkaisi kuvan vastasyntyneestä pojasta pokaalissa

 4. 4

  Iltalehti ja Ilta-Sanomat: Tapio Suominen tuomittiin sakkoihin laittomasta uhkauksesta ja pahoinpitelystä

 5. 5

  Jalkapallon Suomen Cupin turvallisuudesta vastannut yritys paheksuu ”voimakeinojen liioittelua”, Ahvenanmaan poliisi saanut rikosilmoituksia

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Jokereille uusi suuromistaja ja toimitusjohtaja: rahoittajan taustalla venäläinen oligarkki

 2. 2

  Juoksusensaatio Johanna Bäcklund, 34, sai kutsun MM-maratonille kahteen joukkueeseen – Suomelle hän sanoi ”ei kiitos”

  Tilaajille
 3. 3

  Tuleva urheiluministeri Hanna Kosonen on jo maailmanmestari ja taidehistorioitsija: ”Olen ollut aina vähän outo”

 4. 4

  Formula ykkösten maailmanmestari Fernando Alonso juhli taas Le Mansin klassikkokisassa

 5. 5

  Aivotulehdus muutti perinpohjaisesti Iisa Mäenpään, 19, elämän, mutta hän ei luopunut haaveestaan: ”Niin monta kertaa on vedetty matto alta”

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katsojan kuvaama video näyttää järjestyksenvalvojien kovat otteet Suomen cupin finaalin jälkeen, järjestelyistä vastasi Palloliitto

 2. 2

  Justin Bieber haastoi Tom Cruisen vapaaotteluhäkkiin: ”Jos et suostu, se tarkoittaa, että pelkäät”

 3. 3

  Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä puuttui vuosi sitten herkkään aiheeseen ja sai siitä paljon palautetta: ”Onko se ongelma, jos haluaa parantaa asioita?”

 4. 4

  Näin Huuhkajat etenee historiallisesti EM-kisoihin: kolme kotivoittoakin voi tuoda kisapaikan

 5. 5

  Samppanjasta ja hyvistä aterioista nauttivat vip-vieraat aiheuttivat kiusallisen ongelman Ranskan avoimien järjestäjille

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   HS-analyysi: Valtio­varain­ministeriön synkkä ennuste paljastaa Rinteen uhkapelin

   Tilaajille
  3. 3

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  4. 4

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  5. 5

   Intialainen taikuri yritti onnistua kahlekuningas Houdinin klassisessa tempussa, mutta ei noussut enää pinnalle

  6. 6

   Egyptin entinen presidentti Mohammed Mursi kuoli kesken oikeudenistunnon

  7. 7

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  8. 8

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  9. 9

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  10. 10

   Kolme eduskuntaan noussutta ilmoittanut käyttäneensä kampanjointiin yli 100 000 euroa: Katso haku­koneesta, mistä ehdokkaat saivat vaali­rahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  3. 3

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  4. 4

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  5. 5

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  6. 6

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  8. 8

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää