Urheilu

Barnakkeleiden piinaama Tapio Lehtinen oli tahtomattaankin ympäristöystävällinen purjehtija, myrkkymaali veneen pohjassa on tehty tappamaan

Asiantuntijan mukaan kaikki veneiden pohjiin tarkoitetut myrkkymaalit on luokiteltu ympäristön kannalta vaarallisimpaan luokkaan. Ne ovat myrkyllisiä kaikille vesieliöille ja aiheuttavat pitkäaikaista haittaa. Lisäksi ne ovat haitallisia ihmisen terveydelle.

Yksinpurjehtija Tapio Lehtistä piinasivat Golden Globe -maailmanympäripurjehduksella veneen pohjaan kiinnittyneet äyriäiset, kuten hanhenkaulat eli barnakkelit. Ne vaikeuttivat veneen ohjattavuutta tuulessa ja hidastivat sen vauhtia.

Lehtisen kilpakumppanilla Jean-Luc Van Den Heedellä ei samanlaista ongelmaa ollut, sillä hänen veneensä pohja oli maalattu valtameriolosuhteisiin tarkoitetulla myrkkymaalilla. Lehtisen veneen pohjassa myrkkymaalia ei ollut, sillä myrkkymaalisäännöt ovat Itämeren rantavaltioissa erilaiset kuin valtamerien äärellä sijaitsevissa maissa.

Ilman hanhenkaulojen, merirokon ja muiden pohjaan tarttuneiden äyriäisten lisäpainoa Lehtinen olisi kamppaillut kisan kärkisijoista. Nyt matka kesti 322 päivää, ainakin kuukauden liian kauan.

Mutta olisiko vene voitu maalata Suomessa valtameriolosuhteisiin tarkoitetulla maalilla, kun Lehtinen ei purjehtinut sillä Itämerellä, vaan kuljetti sen laivalla Belgiaan? Saako Suomessa ylipäätään maalata venettä valtamerille soveltuvilla aineilla?

”Ei, ei meillä saa. Meillä saa maalata vain niillä valmisteilla, mitkä Tukes on hyväksynyt Suomeen käytettäväksi”, kertoo ylitarkastaja Jaana Pasanen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

Huviveneille ja suurille laivoille on hyväksytty omat valmisteensa. Lehtisen vene luokitellaan maalivalmisteiden osalta huviveneiden luokkaan. Valtamerilaivoille on hyväksytty huviveneitä vahvemmat maalit.


Mutta mitä haittaa valtameriveneisiin tarkoitetuista myrkkymaaleista on?

Kaikki myrkkymaalit on luokiteltu ympäristön kannalta vaarallisimpaan luokkaan, Pasanen kertoo. Ne ovat myrkyllisiä kaikille vesieliöille ja aiheuttavat pitkäaikaista haittaa. Lisäksi ne ovat haitallisia ihmisen terveydelle.

Pasasen mukaan anti-foulingvalmisteet ovat biosidivalmisteita, jotka on suunniteltu tappamaan ja tuhoamaan eliöitä. Ne ovat myrkyllisiä muillekin eliöille kuin niille, joita varten ne on tarkoitettu.

Valmisteiden tavallisesti sisältämä kupari ja sinkki ovat alkuaineita, eivätkä ne hajoa päästessään ympäristöön. Ne kertyvät ennen pitkää sedimenttiin ja maaperään.

”Ne heikentävät kasvien ja levien yhteyttämistä, ja muun muassa vähentävät vesieliöiden, kuten kalojen lisääntymistä. Valmisteista vapautuu koko maalin käyttöiän ajan biosidista tehoainetta kuten kuparia, joka on myrkyllistä vesieliöille ja estää näin eliöiden kiinnittymisen veneen pohjaan.”

Suomessa on myrkkymaalien suhteen eri säännöt kuin esimerkiksi Golden Globe -purjehduskilpailun lähtö- ja maalimaassa Ranskassa. Se johtuu Pasasen mukaan siitä, että ympäröivä merialue on erilainen.

”Meillä on murtovesiallas [Itämeri], joten täällä ei tarvitse käyttää sellaisia myrkkypitoisuuksia maaleissa kuin Ranskassa.”

Jotta Lehtinen olisi saanut veneeseensä samat aineet kuin kilpakumppani, olisi vene siis täytynyt maalata vasta Ranskassa tai Belgiassa. Lehtinen kertoi kilpailun jälkeen, että olisi tehnyt näin, jos olisi tiennyt, ettei maalaaminen Suomessa ole mahdollista. Hän kertoo kuitenkin saaneensa väärää tietoa siitä, millainen maali veneeseen oli tulossa.

Suomessa ja Ruotsissa on 2000-luvulta lähtien arvioitu anti-fouling -valmisteiden eli kiinnittymisenestovalmisteiden ympäristö- ja terveysriskit. Kummassakin maassa on käytetty ympäristöriskinarvioinnissa omaa kansallista skenaariota eli mallia, jolla on laskettu pitoisuudet ympäristöön, veteen ja sedimenttiin.

”Laskemme veteen ja sedimenttiin tulevat kuparipitoisuudet ja arvioimme, tuleeko niistä riskiä vesieliöille. Sitten olemme hyväksyneet sellaisia valmisteita, joissa riski on mahdollisimman pieni.”

Aiemmin esimerkiksi Ranska ei Pasasen mukaan ole tehnyt vastaavanlaisia ympäristöriskinarviointeja, mutta nyt kaikki EU-maat ovat tekemässä riskiarvioita yhteisten EU-mallien mukaan.

Kaikilla Euroopan mailla ei kuitenkaan tulevaisuudessakaan voi olla samoja sääntöjä myrkkymaalien suhteen, juuri ympäröivien merialueiden erilaisuuden vuoksi. Esimerkiksi suolainen Välimeren alue, jossa eliöiden kirjo on suuri ja ne tarttuvat veneenpohjaan, on hyvin erilainen kuin vaikkapa Itämeri, Pasanen kuvaa.

”Jokaiselle merialueelle on oma ympäristöaltistusskenaario eli se malli, jolla riskiä lasketaan.”

Suomi hyväksyy valmisteet Itämeri-mallin pohjalta, Ranska puolestaan katsoo asiaa Välimeren, Pohjanmeren ja Atlantin näkökulmasta.

”Heillä tulee olemaan markkinoilla vahvempia valmisteita kuin meillä, koska heillä on erilaisia organismeja. Siellä on kaikennäköistä sellaista pohjaan kiinnittyvää eliötä, mitä meillä ei ole täällä. Säännöt määräytyvät maiden tarpeiden mukaan.”

Pasanen kertoo, että esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa tavoitellaan siirtymistä kokonaan pois anti-fouling -valmisteiden käytöstä.

”Saksassa ympäristöjärjestöt ovat ajamassa sitä, että vuonna 2030 huviveneissä ei käytettäisi juuri ollenkaan biosidisia anti-fouling -valmisteita.

Mutta onko olemassa myrkyttömiä maaleja, jotka estäisivät eliöiden kiinnittymisen?

Pasasen mukaan jokainen maali on jollain tavalla ongelmallinen, sillä ne sisältävät liuottimia ja muita haitallisia aineita. On kuitenkin olemassa kovapintaisia maaleja, joissa ei ole biosidisia tehoaineita, kuten kuparia. Niiden tehokkuus perustuu pääasiassa liukkaaseen pintaan, johon on vaikea tarttua. Ne ovat todennäköisesti parempi vaihtoehto nykymaaleille.

Kovapintaisten maalien kanssa veneenpohja täytyy kuitenkin pitää puhtaana. Pasasen mukaan sitä tulee harjata ja nostaa vene välillä ylös maihin. Pelkkä maalaus ei riitä.

”Siihen tulee kuitenkin hieman limaa. Ja kun siihen tulee limaa, siihen saattaa tulla merirokkoa ja levää.”

On myös olemassa myös ultraäänilaitteita, joiden avulla veneen pohja pyritään pitämään puhtaana. Niiden valmistaja lupaa, ettei ultrakorkeista taajuuksista olisi haittaa mereneläville. Laitteiden tehokkuudesta ei Pasasen mukaan ole yksimielisyyttä.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan luonnollisen äänimaiseman merkittävästi ylittävä melu voi aiheuttaa haittaa eläinpopulaatioille. Vedenalainen melu häiritsee kalojen ja merinisäkkäiden viestintää ja voi aiheuttaa muutoksia niiden käyttäytymisessä. Melu voi aiheuttaa jopa fyysisiä vaurioita.

Tukes arvioi, että vedenalaiseen meluun voi tulla kansainvälisiä rajoitteita, jotka voivat vaikuttaa myös ultraäänilaitteiden käyttöön.

Lehtiselle näistä laitteista ei kuitenkaan olisi ollut apua, sillä Golden Globe-kilpailussa ei saa käyttää modernia purjehdusteknologiaa, jota ei ole ollut käytössä 50 vuotta sitten. Tuolloin Robin Knox-Johnston voitti ensimmäisen vastaavan kilpailun.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  NHL-seura Hurricanes vastaa mihin tahansa Sebastian Ahosta tarjottaviin sopimusehtoihin, sanoo GM: ”Olemme tehneet sen selväksi”

 2. 2

  Alakynnessä ollut Hollanti pudotti entisen maailmanmestarin viime hetken pilkkumaalilla, kaikki puolivälieräparit nyt selvillä

 3. 3

  Homovastaisten kommenttien takia potkut saaneen rugbypelaajan tarinassa uusi käänne: konservatiivikristittyjen järjestö keräsi hetkessä jättisumman oikeuskuluihin

 4. 4

  Laulajatähti Alicia Keys ylistää Serena Williamsia

 5. 5

  Neymarin siirto Barcelonaan yhä todennäköisempi, tähti on nyt valmis tinkimään palkastaan 12 miljoonaa euroa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL:n supertähti yritti ostaa kanssamatkustajan paikan lentokoneessa, mutta avokätinen tarjous ei kelvannut

 2. 2

  Donald Trump ei hyväksy Yhdysvaltojen MM-kisajoukkueen kapteenin käytöstä, mutta kehuu joukkuetta

 3. 3

  Homovastaisten kommenttien takia potkut saaneen rugbypelaajan tarinassa uusi käänne: konservatiivikristittyjen järjestö keräsi hetkessä jättisumman oikeuskuluihin

 4. 4

  Chilen ”takapuolisormeilija” taas huomion keskipisteenä: potkaisi kananaamiossa kentälle juosseen fanin nurin

 5. 5

  Neymarin siirto Barcelonaan yhä todennäköisempi, tähti on nyt valmis tinkimään palkastaan 12 miljoonaa euroa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 2. 2

  Tuttu hyppy vaahto­muovi­paloihin vei Aino Tapolan 15-vuotiaana pyörä­tuoliin: henkinen toipuminen alkoi, kun urheilu palasi elämään

 3. 3

  Kaapo Kakko asteli lavalle JVG:n tahdissa ja on nyt New York Ranger

 4. 4

  Anne Schellingerhout oli ennen ”totaalinen sohvaperuna”, nyt ultrajuoksija: ”Sain sellaiset endorfiinipöllyt, että oli pakko saada lisää”

 5. 5

  Kolme suomalaista huudettiin NHL:n varaus­tilaisuuden ensimmäisten 20 nimen joukossa

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   HS kysyi eduskunta­ryhmiltä, mitä Isis-leirin suomalaisille pitäisi tehdä: Puolueet painottavat naisten vastuuta ja toisaalta lasten syyttömyyttä

  4. 4

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  6. 6

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  7. 7

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  8. 8

   Suomi vetää EU-puheen­johtajuuden säästö­budjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hana­vettä eikä avajais­gaalaa järjestetä

  9. 9

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  10. 10

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi Sörnäisten teurastamolla 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Joka paikassa oli verta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  7. 7

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  10. 10

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  11. Näytä lisää