Näihin temppuihin ei pihatrampoliinilla pysty

Espoon Telinetaitureiden Oona Eskola ja Salla Tamper tähtäävät kaksoisvoittoon trampoliinivoimistelun SM-kisoissa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Boing… boing… boing… boing… Lähes hypnoottisena toistuvan äänen katkaisee terävä käsky:

”Nyt”.

Oona Eskola ja Salla Tamper ottavat Eskolan antaman merkin jälkeen vielä yhden tasaushypyn trampoliineilleen ja aloittavat sitten kymmenen taiturimaisen hypyn sarjan.

Parikymppiset naiset tekevät voltteja kerien, taittaen ja suorin vartaloin kuin samassa narussa vinhasti pyörivät jojot, jotka lähtevät yhdellä kiskaisulla aina uudestaan kohti korkeuksia.

Synkrotrampoliinin suorituksen onnistumista voi arvioida näön lisäksi kuulolla, koska samanaikaisuus on tärkeä arvostelukriteeri. Nyt nähdyssä mallisuorituksessa ei kuulu kuin yksi ääni hyppyä kohti, kun kaksikko suorittaa kaikki kymmenen liikettä samassa tahdissa.

”Se meni suunnilleen, kuten pitäisikin”, Tamper toteaa hymyillen hyppyrallin jälkeen.

Espoon Telinetaitureita edustavat Eskola, 20, ja Tamper, 19, ovat Suomen ehdotonta kärkeä trampoliinivoimistelussa sekä yksilötrampoliinissa että synkrossa.

Lisäksi Tamperin lajivalikoimaan kuuluu DMT, eli tuplaminitrampoliini, jolla tehdään vauhtijuoksun päätteeksi kahden hypyn suoritus.

Kaksikolla on selvä tavoite viikonloppuna Turussa järjestettävissä SM-kisoissa.

”Olisihan se hienoa ottaa kaksoisvoitto Espooseen”, Eskola sanoo.


 

”Minulla on sellainen painajainen, että olen kisoissa ja yritän ponnistaa ilmaan, mutta siitä ei tule mitään, koska hypin sohvalla tai sängyllä.”

Trampoliinivoimistelu on ollut olympialaji Sydneyn vuoden 2000 kisoista lähtien, mutta Suomessa laji on tuhansista pihatrampoliineista huolimatta vielä varsin pieni.

Trampoliinivoimistelussa on kolme kisalajia: yksilötrampoliini, synkrotrampoliini ja tuplaminitrampoliini DMT (double mini trampoline).

Siinä missä pihatrampoliineista tulee monelle mieleen turvaverkkojen puute ja murtuneet ranteet, nähdään trampoliinivoimistelussa varsin vähän loukkaantumisia.

”Näyttää ehkä vaaralliselle, mutta ei mitään isompaa ole sattunut. Varmasti paljon vähemmän sattuu kuin pihatrampalla”, Tamper kertoo.Hieman myöhemmin hän tosin sinkoutuu epätasapainoisen laskeutumisen johdosta trampoliinia ympäröiville pehmustematoille, mutta nousee ylös nauraen.

”Ei tuollaista kyllä kovin usein satu.”

Osansa vähäisiin tapaturmiin on sillä, että yleensä hypätessä valmentaja tai treenikaveri päivystää trampoliinin vieressä patjan kanssa, jonka voi heittää voimistelijan alle pehmentämään ponnahdusta, jos alastulo näyttää epäonnistuvan.

Nyt naiset kuitenkin hyppivät yhtä aikaa, joten patjanheittäjää ei ole.

Onneksi trampoliinivoimistelussa opetetaan harrastuksen alussa myös oikea tapa laskeutua epäonnistuneen hypyn jälkeen. Kädet ristissä rinnalla, keräasento on hyvä.Sekä Tamper että Eskola ovat syntyneet vuonna 1999, ja trampoliineilla he ovat viihtyneet noin 7–8 vuotta.

Tamperilla trampoliinivoimistelu korvasi telinevoimistelun, ja Eskolalla lukuisien lajien kokeilu päättyi ihastumiseen joustavaan mustaan suorakulmioon.

”Siisteintä on se, että koko ajan voi kehittyä. Aina tulee uutta ja vaikeampaa ja pääsee korkeammalle”, Tamper sanoo.

”Uusi liike aina vähän pelottaa ja jännittää, mutta on hienoa, kun sen saa onnistumaan”, Eskola komppaa.


 

”Näyttää ehkä vaaralliselle, mutta ei mitään isompaa ole sattunut. Varmasti paljon vähemmän sattuu kuin pihatrampalla.”

Telinetaitureiden hallin katto Espoon Mankkaalla saa sentään olla rauhassa, vaikka naisten päät yli viiden metrin korkeudessa jatkuvasti käyvätkin.

Hyppykorkeus ei kuitenkaan pelota edes touhua vierestä seuraavaa toimittajaa, niin vakuuttavasti naiset osuvat kerta toisensa jälkeen noin 2x4 metrin kokoiselle ponnistusalueelle.

Korkeus on tavoiteltava asia kahdesta syystä. Ensinnäkin korkeamman hypyn aikana ehtii tehdä vaikeampia temppuja, ja ilmassa vietetystä ajasta hyvitetään suoraan pisteinä.Lentoaikakone mittaa suorituksen aikana ilmassa vietetyn ajan, ja sekunnit muuttuvat suoraan pisteiksi tulostaululle. Synkrotrampoliinissa koneen avulla puolestaan tarkkaillaan voimistelijoiden yhdenaikaisuutta.

Pisteitä saa luonnollisesti temppujen vaikeuden ja puhtauden mukaan. Vähennyksiä tulee osumisesta trampoliinin keskellä olevan neliön ulkopuolelle.

Eskola tai Tamper eivät kumpikaan ole varmoja omista ennätyspisteistään, mutta muistelevat niiden liikkuvan noin 92–93:ssa. Vuoden 2016 Rion olympialaisten karsinnassa läpivietyjen suoritusten heikoimmat pisteet olivat 95,455, mutta ero on naisten mukaan kuitenkin varsin iso.

”On sinne vielä paljon matkaa. Korkeus ei ole ongelma, mutta vaikeutta pitäisi saada lisää”, he toteavat yhteen ääneen.

Trampoliinivoimistelun lisäksi Eskola lukee Kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin eikä ole asettanut tavoitteita syksyllä pidettäviä ikäluokan MM-kisoja pidemmälle.

Tamper puolestaan on töissä aktiviteettipuisto Esport Extremessä, joten trampoliineista hän ei pääse eroon Telinetaitureiden salin ulkopuolellakaan. Harjoituksia on 5–6 viikossa, joten luulisi pomppimisen tulevan joskus uniinkin.

Eskola on kuitenkin se, joka tunnustaa näkevänsä toistuvasti unta aiheesta.

”Minulla on sellainen painajainen, että olen kisoissa ja yritän ponnistaa ilmaan, mutta siitä ei tule mitään, koska hypin sohvalla tai sängyllä”, hän kertoo nauraen.


 

”Hypyissä on niin paljon ilmaa, että siinä ehtii vähän miettiä, mitä tapahtuu.”

Vinha kieppuminen kymmenen erilaista hyppyä käsittävän sarjan läpi näyttää sellaiselta, että heikommalla suuntavaistolla varustettu ihminen ei löytäisi urakan jälkeen edes ulko-ovelle.

Naiset vakuuttavat, että pyörimiseen tottuu.

”Jos on ollut taukoa, niin pidemmän volttisarjan jälkeen voi olla pää vähän sekaisin”, Eskola kuitenkin myöntää.

”Hypyissä on niin paljon ilmaa, että siinä ehtii vähän miettiä, mitä tapahtuu. Pitää olla silmät auki ja tiedostaa, missä mennään”, Tamper sanoo.

Trampoliini toimii edelleen kuin magneetti niin Suomen ehdottomille huippuvoimistelijoille kuin koululaisille. Pihapompuista voi helposti lähteä kokeilemaan taitojen kasvattamista, vaikka suuria urasuunnitelmia ei olisikaan.

”Ei ole niin tarkkaa fyysisten vaatimusten suhteen [kuin muissa voimistelulajeissa kuten telinevoimistelussa tai rytmisessä voimistelussa]. Huipuissakin on todella paljon erinäköisiä voimistelijoita hyppimässä”, Tamper kertoo.

”Avaruudellinen hahmottaminen on toki tärkeää, ja koordinaatiokyvystä on hyötyä, mutta kaikkein tärkeintä alkuun pääsemisessä on se, että vaan uskaltaa.”, Eskola sanoo.

Voimistelun SM-kisat lauantaina ja sunnuntaina Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Yle TV2:n kisalähetys sunnuntaina 12–15.45

Olympialaji vuodesta 2000

Fakta

  Lajissa kilpaillaan kolmella eri telineellä: trampoliinilla, tuplaminitrampoliinilla ja tumblingissa, jossa tehdään juoksuvauhdista kahdeksan liikkeen pituinen volttisarja ilman väliaskelia tai välihyppyjä.

  Olympialajina on yksilötrampoliini, muut trampoliinivoimistelun lajit kuuluvat World Games -lajeihin.

  Trampoliinilla kilpaillaan yksilötrampoliinin lisäksi synkrossa eli parina rinnakkaisilla trampoliineilla. Muissa trampoliinivoimisteluun kuuluvissa lajeissa kilpailumuotona on yksilökilpailu.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ruotsalaisseura Stora Tuna juhlii Jukolan viestin voittoa

 2. 2

  Kuljettaja kuoli ajauduttuaan radalta moottoripyörä­kisassa Imatralla

 3. 3

  Katsojan kuvaama video näyttää järjestyksenvalvojien kovat otteet Suomen cupin finaalin jälkeen

 4. 4

  Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi päihitti ”vanhoilla pohjilla” Venlojen viestin ankkuriosuudella monta nykyistä maajoukkuenaista

 5. 5

  Olympialaisista haaveileva Iisa Mäenpää, 19, sairastui aivo­tulehdukseen, mutta kirjoitti yli­oppilaaksi: ”Joulu­kuussa en vielä pystynyt kello­taulua piirtämään”

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katsojan kuvaama video näyttää järjestyksenvalvojien kovat otteet Suomen cupin finaalin jälkeen

 2. 2

  Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi päihitti ”vanhoilla pohjilla” Venlojen viestin ankkuriosuudella monta nykyistä maajoukkuenaista

 3. 3

  Kuljettaja kuoli ajauduttuaan radalta moottoripyörä­kisassa Imatralla

 4. 4

  Kuvat savusaunan edustalta tiivistävät tarinan suunnistajien pitkästä ystävyydestä

 5. 5

  Chris Froome mursi myös niskansa rajussa kolarissa, jota ennen häntä varoitettiin: ”Sinun ei tarvitse ottaa riskejä, Chris”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Samppanjasta ja hyvistä aterioista nauttivat vip-vieraat aiheuttivat kiusallisen ongelman Ranskan avoimien järjestäjille

 2. 2

  Neymaria raiskauksesta syyttävä nainen antoi lausunnon poliisille: asianajaja kantoi hänet sen jälkeen ulos poliisiasemalta

 3. 3

  Justin Bieber haastoi Tom Cruisen vapaaotteluhäkkiin: ”Jos et suostu, se tarkoittaa, että pelkäät”

 4. 4

  Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä puuttui vuosi sitten herkkään aiheeseen ja sai siitä paljon palautetta: ”Onko se ongelma, jos haluaa parantaa asioita?”

 5. 5

  Näin Huuhkajat etenee historiallisesti EM-kisoihin: kolme kotivoittoakin voi tuoda kisapaikan

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi – HS seurasi, kun työ­ministeri luopui vallastaan

   Tilaajille
  2. 2

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  3. 3

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui Itä-Saksan Hollywoodin tarjoukseen

   Tilaajille
  4. 4

   Jutta Urpilaisen perheeseen tulee toinen lapsi – Suomen seuraava EU-komissaari hyppää pestiinsä vanhempainvapaalta

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  6. 6

   Hallitus haluaa leikata liikenne­päästöjä ruuhka­maksuilla, pääkaupunki­seudulla odotetaan sähkö­autoja

  7. 7

   Riittääkö oma äly? Kaksi testiä sen kertoo

  8. 8

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Arvostelimme 22 uutuus­dekkaria kesä­lukemiseksi: yksi sai viisi tähteä, kaksi vain yhden tähden

  10. 10

   Hornetien korvaaminen voi maksaa jopa 30 miljardia euroa, mutta valppaan keskustelun sijaan tarjolla on runsaasti epämääräistä hävittäjähumua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  3. 3

   Yhdysvaltojen oikeus­järjestelmän ytimessä vaikuttaa nyt some­ajan super­julkkis Kim Kardashian

   Tilaajille
  4. 4

   Homehtunut Kätilöopisto seisoo tyhjillään Helsingin Kumpulassa, mutta nyt ikoniseen rakennukseen suunnitellaan uutta elämää

  5. 5

   Viranomaiset: Iran yritti ampua ohjuksella Yhdysvaltojen lennokkia ennen Omaninlahden laivaiskuja, toisen aluksen miehistö päässyt Dubaihin

  6. 6

   Tyttövauvan kasvaminen baletti­tanssijaksi oli liikaa: Seksistiset mainokset eivät ole enää sallittuja Britanniassa

  7. 7

   Todistusvalinta aiheutti reputtamisaallon Vaasan kauppakorkea­koulussa, nyt Helsingin yliopisto varautuu samaan

  8. 8

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  9. 9

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi puheen­johtaja Maria Ohisalo on poikkeuksellinen vihreä: Hänen puheestaan puuttuu ylen­palttinen hehkutus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Iso osa lenkkeilijöistä sortuu kahteen perusvirheeseen, joiden vuoksi kehitys tyssää parissa kuukaudessa, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  10. 10

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää