Donald Trump pisti traditiot koetukselle Tokion sumoturnauksessa

HS seurasi Yhdysvaltojen presidentin sumodiplomatiaa ja 25-vuotiaan Asanoyaman yllätysvoittoa Tokion sumopyhätössä.

Julkaistu: , Päivitetty:

Tokio

”Hemmetin Trump”, Hakashi Hayashi murahtaa päästessään ulos Ryokogu Kokugikanista eli Tokion perinteisestä sumoareenasta.

”Yleensä pääsen firmani lipuilla tuosta vain sisään, mutta nyt piti odottaa tunti.”

Turvatoimet olivat sumon kesäturnauksen viimeisenä päivänä huipussaan ja lähikorttelit täynnä paloautoja, ambulansseja, poliiseja ja poliisikoiria, mikä tietysti viivytti yleisön pääsyä turnaukseen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tuli nimittäin Japanin pääministerin Shinzo Aben kutsusta seuraamaan kahden viikon sumoturnauksen viimeisen tunnin otteluita sunnuntaina klo 17–18 Japanin aikaa.

Jos Richard Nixonin aikaan puhuttiin pingpong-diplomatiasta Kiinan kanssa, niin Japani otti nyt käyttöön sumodiplomatian suhteessaan entiseen miehittäjäänsä Yhdysvaltoihin.

Ehkä noin tuhat kadunvarren ihmistä odotti turhaan näkevänsä vilauksen Trumpista, kun mustat autot sujahtivat suljetuilta kaduilta sumopyhätön maanalaisiin pysäköintitiloihin.


Kuukausi sitten loppuunmyydyn turnauksen lipunostajille kävi paremmin, sillä Trump ei halunnut kunniavieraiden perinteiseen aitioon, vaan aiheutti harmaita hiuksia järjestäjille vaatimalla ”ringside-paikan” eturivistä.

Tästä vaatimuksesta hän tosin peräytyi kuultuaan, että voisi saada 200-kiloisen sumopainijan niskaansa, koska ottelunsa hävinnyt painija voi tosiaan lentää viimeisestä tönäisystä tai heitosta katsojien päälle.

Niinpä Trump laitettiin hieman taaemmaksi tavallisen sumoyleisön sekaan, mutta hän ei halunnut istua perinteisesti tyynyllä jalat ristissä, joten yleisön joukkoon rahdattiin pöytä ja tuolit.

Tämän järjestelyn johdosta tarvittiin myös paljon turvamiehiä presidentillisen seurueen ympärille, mikä rajoitti yleisöpaikkoja normaalitilanteeseen verrattuna ja herätti joitakin protesteja japanilaislehdistössä.

Mutta lopulta kaikki oli järjestyksessä ja turnauksen viimeisen tunnin ottelut saattoivat alkaa.


Sumon säännöt ovat yksinkertaiset: kilpailija häviää, jos hän joutuu ulos ringistä tai jos mikä tahansa ruumiinosa polvesta ylöspäin koskettaa rinkiä.

Japanin sumoliitto tunnustaa 70 erilaista ”voittoliikettä”, joten hienouksia riittää. Kiellettyjä liikkeitä ovat esimerkiksi nyrkiniskut ja sormien taittaminen taaksepäin.

Kuudesti vuodessa järjestettävä turnaus kestää 15 päivää, ja pääsarjassa jokainen painija ottelee 15 ottelua. Jos voittosuhde on positiivinen (vähintään 8–7), ranking nousee. Jos tappioita on enemmän kuin voittoja, ranking laskee tietyin poikkeuksin.

Tällä kertaa täydellinen yllättäjä eli 25-vuotias Asanoyama oli jo 14 päivän jälkeen tavoittamattomassa johdossa 12 voitolla ja kahdella tappiolla. Se nostaa rankingia jo huimasti.

Hänen viimeinen ottelunsa nähtiin turnauksen viimeisen tunnin aluksi, eikä Trump huomannut taputtaa sen päättyessä Asanoyaman kolmanteen tappioon.

Tappiolla ei ollut enää merkitystä, koska kukaan muu ei saanut 12 voittoa, kun yokozuna-suurmestari Kakuryu jäi 11 voittoon. Vain tasapisteissä olisi tarvittu lisäottelu voittajan selvittämiseksi.

Asanoyaman voitto oli melkoinen temppu, sillä edellisten turnausten perusteella määritellysssä sumon rankingissa (vertaa vaikkapa tenniksen ATP-pisteet) hän oli vasta kahdeksas ”maegashira”, mikä on pääsarjan alimman arvon keskivaihetta.

Hän on siis varsinainen sumopainin Tuhkimo. Näin alhaalta rankingissa on noustu turnausvoittoon vain harvoin. HS kertoi vastaavasta tuhkimotarinasta vuonna 2000, mutta silloin kyseessä oli uransa ehtoopuolella olevan kehäraakin yllättävä nousu turnausvoittoon.

Asanoyamalle tämä voi olla vasta alkua. Varsinkin turnauksen alkupuolella hän vaikutti pitkään pitelemättömältä.


Voittaja saa aina rahapalkinnon ja sponsorivuodesta riippuen esimerkiksi henkilöauton, vuoden ilmaiset oluet ja muita vastaavia palkintoja.

Nyt palkintoihin lisättiin ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain presidentin pokaali, jonka Trump kävi luovuttamassa voittajalle.

Avustajan avulla Trump sai hienoisesti irvistellen siirrettyä 137 senttimetriä korkean ja noin 30 kiloa painavan pokaalin Asanoyamalle, joka kantoi sen kevyesti areenan reunalle.

”Loistava saavutus”, Trump mainitsi asiallisesti sujuneessa pokaalinantopuheessa.

”Oli jotain erityistä saada seurata näitä loistavia urheilijoita”, showpainimatseissa Yhdysvalloissa usein nähty Trump kertoi myöhemmin ennen siirtymistä pääministeri Aben kanssa Hibachi-ravintolaan illalliselle.


Samaan aikaan Trumpia sadatellut sumofani Hakashi Hayashi on siirtynyt ystävineen Yoshida-ravintolaan, jonka keskellä on sumoareenan kopio ja jonka jättinäytöiltä voi katsoa turnauksen viimeistä tuntia samalla uusintana. Sumo on tv-ystävällinen laji, ja seurueen analyysit avaavat otteluita uudella tavalla.

”Minä kannatin Kakuryua, mutta Asayonama on nuori ja sumon toivo ja tulevaisuus”, Hayashin ystävä Hakashi Itagaki sanoo.

”Hyviä matseja ne olivat”, Hayashi itse sanoo jo leppyneenä.


Sumo on hyvin perinteinen laji, jonka myyttinen alkuhistoria palautuu aina jumalten väliseen ensimmäiseen sumo-otteluun.

600-luvulta lähtien dokumentaatiota on tosielämästäkin ja 700-luvulta lähtien Japanin keisarien tiedetään seuranneen sumopainia.

Paini liittyy Japanin suosituimman uskonnon shintolaisuuden perinteisiin ja rituaalit liittyvät esimerkiksi riisisadon siunaamiseen. Etiketti on tiukka, jopa liiankin vanhoillinen. Trump rikkoi aivan odotetusti sumoetikettiä monta kertaa, mutta mitä ilmeisimmin isäntien luvalla.

Sumolla on myös merkittävä pimeä puolensa. Se ei ole vapaa korruptiosta ja yksi turnaus peruttiin tämän vuoksi 2011. Harjoittelijoita simputetaan ja jopa pahoinpidellään. Naisten katsotaan ”saastuttavan” sumoringin, joten kun eräs pormestari viime vuonna sai vakavan sairauskohtauksen palkintoa jakaessaan ja kaksi naista riensi elvyttämään häntä, tuomari kauhisteli tilannetta ja yritti häätää naiset hengenpelastustoimista.

Sumopainija treenaa kovaa ja tekee spagaatin poikittain ja pitkittäin koska tahansa. Mutta kun vuosituhannen vaihteessa haastattelin Japanin sumoliiton lääkäriä, tämä sanoi 170 kilon olevan vielä terveellinen paino, kunhan treenaa hyvin.

Käytännössä ylipaino ja muut elintavat varsinkin aktiiviuran jälkeen saavat sumopainijoiden keskimääräisen eliniänodotteen putoamaan jopa kymmenelle vuodella muusta väestöstä.

Miten käy japanilaisen maalaispojan Asanoyaman (sukunimeä ei yleensä käytetä), joka painaa nyt 25-vuotiaana 177 kiloa?

Ainakin tämä paino riitti turnausvoittoon lajissa, jossa kehon painopisteen tulee olla mahdollisimman alhaalla ja painijan mahdollisimman vaikeasti horjutettavissa.Pääsimme paikalle ainoana länsimaisen mediana, kun rättiväsynyt Asanoyama käveli lopulta oman sumotallinsa pressitilaisuuteen ja iltajuhliin.

Tämä oli hänen unelmansa, ja nyt se täyttyi ensimmäistä kertaa.

”Minulla on vielä paljon saavutettavaa. Luotin kuitenkin itseeni paineista huolimatta ja pystyin painimaan omalla tasollani. Teen parhaani, jotta minusta tulisi painijana iso nimi”, Asanoyama sanoi.

Samalla hänen vanhempansa kaatoivat sakea valtavaan kulhoon voittajan nautittavaksi japanilaismedian ja HS:n kuvausta varten.


Kättelin turnauksen voittajaa muiden ohessa sakeseremonian jälkeen. Asanoyaman jättikoura oli pehmeä; kuin taikinaa olisi vatkannut.

Mutta noissa käsissä on nyt sumopainin tulevaisuus.


Oikaisu 27.5. klo 12.55: Verkkoversiossa mainittiin aluksi, että näin matalalta ranking-sijoitukselta noustiin viimeksi voittoon vuonna 1961. Vielä alempaa on kuitenkin noustu voittoon ainakin vuonna 2000, kuten HS silloin kertoi artikkelissa, joka löytyy tämän linkin takaa.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

 2. 2

  Kaapo Kakko ehti jo näyttää taitonsa New York Rangersin paidassa: seura julkaisi kaksi videota rankkarimaalista

 3. 3

  SM-uinnit järjestetään 32 vuoden tauon jälkeen ulkona, ja se on haaste selkäuimareille: ”Kyllä se pienen lisämausteen tuo siihen”

 4. 4

  Lempäälä elää jääkiekkohuumaa: Marko Anttilalle ja Jenni Hiirikoskelle nimikkokatu

 5. 5

  Naisten MM-kisojen puolivälierät alkavat torstaina, näin maailmanmestaruudesta taistellaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaapo Kakko ehti jo näyttää taitonsa New York Rangersin paidassa: seura julkaisi kaksi videota rankkarimaalista

 2. 2

  NHL-seura Hurricanes vastaa mihin tahansa Sebastian Ahosta tarjottaviin sopimusehtoihin, sanoo GM: ”Olemme tehneet sen selväksi”

 3. 3

  Alakynnessä ollut Hollanti pudotti entisen maailmanmestarin viime hetken pilkkumaalilla, kaikki puolivälieräparit nyt selvillä

 4. 4

  SM-uinnit järjestetään 32 vuoden tauon jälkeen ulkona, ja se on haaste selkäuimareille: ”Kyllä se pienen lisämausteen tuo siihen”

 5. 5

  Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tuttu hyppy vaahto­muovi­paloihin vei Aino Tapolan 15-vuotiaana pyörä­tuoliin: henkinen toipuminen alkoi, kun urheilu palasi elämään

 2. 2

  Kaapo Kakko asteli lavalle JVG:n tahdissa ja on nyt New York Ranger

 3. 3

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 4. 4

  Anne Schellingerhout oli ennen ”totaalinen sohvaperuna”, nyt ultrajuoksija: ”Sain sellaiset endorfiinipöllyt, että oli pakko saada lisää”

 5. 5

  Kolme suomalaista huudettiin NHL:n varaus­tilaisuuden ensimmäisten 20 nimen joukossa

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  5. 5

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  6. 6

   KT: Kuntien henkilöstö­kulut kasvavat 150 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitus on laskenut

  7. 7

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  8. 8

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  9. 9

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  10. 10

   Vastaanottokeskuksen avaaminen 2015 sai Kauhavan tolaltaan, nyt Migri sulkee sen ja kaksi muuta keskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää