Urheilu

Valmennus tiesi toisessa erässä Suomen voittavan: ”Se erä väsytti Kanadaa, he olivat ihan köysissä”

Suomen valmentajien mukaan toinen erä ratkaisi MM-finaalin. Raimo Helmisen mukaan Suomi sai pelin ”totaalisesti haltuun”.

Kuinka vaikeata onkaan nostaa kokonaista joukkuetta sankariksi? Suomen jääkiekon maailmanmestaruutta käsiteltiin tuoreeltaan pitkälti yksilöiden, kuten Marko Anttilan ja Kevin Lankisen, avulla.

”Se lähtee sekä urheilun että median logiikasta, että kollektiivia on vaikea nostaa kärjeksi. Katsojilla on urheilussa aina sankaruuden jano. Yksilöiden merkitys ylikorostuu”, Suomen liikuntatieteellisen seuran erikoistutkija Jouko Kokkonen sanoo.

Mestaruudesta jäänevät ihmisten mieliin Mörkö, Keke ja Kaapo, vaikka mestaruus oli mitä suurimmassa määrin kollektiivin ja valmennuksen riemuvoitto.

Palataan vielä mestaruusfinaaliin ja sen tapahtumiin. Miksi Suomi oikeastaan voitti finaalin, jossa se oli pitkiä jaksoja alakynnessä?

Suomen joukkueen apuvalmentajan Antti Pennasen mukaan otteluun valmistauduttiin kuin normaaliin iltapeliin. Aamulla valmennusjohto käsitteli alivoima- ja ylivoimapelaamisen asioita pelaajien kanssa. Ylivoimapelistä vastasivat apuvalmentaja Mikko Manner ja valmentaja Raimo Helminen ja alivoimasta Pennanen.

Videovalmentajat Janne Hietaniemi ja Jukka Varmanen olivat tehneet koosteen Kanadan erikoistilanteista ja tutkineet, oliko Kanadan peli tasaviisikoin muuttunut.

Maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen sanoo korostaneensa maalivahti Kevin Lankiselle ennen peliä muutamia tärkeitä asioita.

”Enemmän kyse on henkisistä asioista. Yritän maalivahtivalmentajana saada parhaan mahdollisen irti kaverista, joka on uunissa”, Lehtonen sanoo.

Ennen hallille lähtemistä päävalmentaja Jukka Jalonen piti ottelupalaverin.

”Kanadalta tulee koko ajan pienestä kulmasta heittoja maalin eteen. Se oli tärkein asia, josta puhuimme etukäteen. Eli miten tulemme omalle alueelle ja miten puolustamme omalla alueella niitä kiekkoja, joita Kanada sinne heittää. Korostimme puolustamista mailat jäässä ja lapa lapaa vastaan –puolustamista ja tietenkin maalinedustan puolustamista”, Pennanen sanoo.


Ensimmäinen erä oli Suomelle haastava.

”Hyvä, että selvisimme siitä 0–1-lukemin. Omaa hyökkäyspeliä emme saaneet oikein käyntiin”, Pennanen sanoo.

”Vastus oli pirun hyvä, todella laadukas. Peli Kanadaa vastaan on erilaista, kun he tulevat niin kovaa ja suoraviivaisesti.”

Valmennusryhmässä apuvalmentajien apuna olleen Helmisen mukaan Suomen joukkue jännitti avauserässä eikä pystynyt toteuttamaan pelistrategiaa.

Avauserässä Kanada sai parhaimmilta maalintekoalueilta, ykkös- ja kakkosalueilta, seitsemän laukausta, joista Shea Theodoren laukaus vei Kanadan johtoon. Tilastoyhtiö InStatin mukaan Suomikin sai kuitenkin viisi laukausta ykkös- ja kakkosalueilta, joten maalipaikkojen perusteella erä oli melko tasainen.

Kanada hallitsi kiekkoa avauserässä ja voitti selvin lukemin kaksinkamppailut kiekosta.


Suomen joukkueen videovalmentajan ja tilastoanalyysejä tekevän Janne Hietaniemen mukaan joukkue ei ollut parhaimmillaan avauserässä.

”Emme ihan saaneet itsestämme irti sitä, mitä piti”, Hietaniemi sanoo.

Pennasen mukaan ensimmäisellä erätauolla valmennus kannusti pelaajia hyökkäämään, pitämään kiekkoa ja uskaltamaan pelata rohkeasti.

”Jukka puhui toisen erän pelaamisesta, vaihtokuvioista ja vaihtamisesta kiekollisena”, Pennanen sanoo.

Suomi sai toisen erän alkuun ylivoiman, jota ehdittiin pelata vain 20 sekuntia, kunnes Marko Anttila toi Suomen tasoihin.

”Maali antoi meille valtavasti henkistä uskoa. Pelimme pomppasi tason eteenpäin. Ei siinä tehty taktisesti mitään [eri tavalla]. Siinä tuli vain henkinen usko, että voimme pärjätä”, Pennanen sanoo.

Helmisen mukaan Suomi sai pelin ”totaalisesti haltuun”. Siitä kertoo myös se, että Kanada sai ykkös- ja kakkosalueilta vain kaksi laukausta toisessa erässä.

Helminen mukaan Suomi pääsi pelaamaan omaa paineistavaa peliään, eikä Kanada pystynyt enää pelaamaan omaa peliään. Ote pelistä siirtyi Suomelle.

”Se erä väsytti Kanadaa, he olivat ihan köysissä. Emme vain pystyneet ratkaisemaan sitä peliä silloin. Saimme henkisen yliotteen”, Helminen sanoo.

Hietaniemi sanoo tietäneensä toisen erän jälkeen, että Suomi voittaisi pelin.

”Koko turnauksen ajan olimme pystyneet pelaamaan nousujohteisesti pelin sisällä. Uskon, että se antoi luottamusta”, Hietaniemi sanoo.

Helmisen mukaan hän näki myös toisessa erässä, että peli oli voitettavissa, kun Suomi löysi oman pelinsä ja itseluottamuksen.

Valmennusjohto puhui toisen erän jälkeen keskenään siitä, että pelaajia piti muistuttaa siitä, kuinka hyvä Suomi oli ollut turnauksen päätöserissä. Maaliero päätöserissä oli ennen finaalia Suomelle 10–2. Kymmenestä päätöserästä Suomi hävisi turnauksessa vain yhden.

Pennanen uskoo, että Suomen joukkueen tasainen peluutus oli suurin asia, joka vaikutti päätöserien voittamiseen. Hänen mukaansa kahdeksan pakin peluuttaminen antoi Suomelle kilpailuedun.

Päätöserä alkoi samoin kuin toinen erä, sitäkin oli pelattu täsmälleen kaksi minuuttia ja 35 sekuntia, kun Anttila teki 2–1-johtomaalin.

Suomi joutui puolustamaan pitkiä aikoja kahdessa viimeisessä erässä. Pennasen mukaan olennaista oli, että Suomi puolusti riittävän hyvin maalinedustaa ja vastustajan voimakasta peliä maalia kohti.

Lankinen joutui päätöserässä ankaraan rumputuleen, kun Kanada laukoi peräti 51 laukausta, joista 21 kohti maalia. Maalivahtivalmentaja Lehtonen ei ollut silti huolissaan.

”Lankisen pelistä huokui rauhallisuutta ja varmuutta. Se oli niin sanotusti flow-tilassa pelaamista.”

Ajassa 55.54 Suomen voitto rupesi sinetöitymään Harri Pesosen 3–1-maalilla. Helmisen mukaan Kanada teki hienon siirron otettuaan maalivahdin pois.

”Sitten he saivat kolmen minuutin loppupyörityksen. Silloin meillä oli hyvä itseluottamus siihen, että joukkueemme taistelee kovaa vastaan.”

Voidaan sanoa, että mestaruus oli valmennuksen ja kollektiivisen joukkuepelaamisen voitto. Pennasen mukaan joukkueessa oli erinomaisia joukkuepelaajia.

”Joukkue oli hyvin valmennettu. Siinä oli hyvä arvomaailma, ja ilmapiiri joukkueessa erittäin hyvä”, Pennanen sanoo.

”Tämä ei olisi syntynyt valmentajakeskeisyydestä, ei pelaajakeskeisyydestä, ei yksilökeskeisyydestä. Joukkuepeli ja joukkuepelaajat olivat keskiössä, mestaruus syntyi siitä.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Susanna Saapunki juoksee kesät jopa 20 kilometrin matkoja Italian Alpeilla ja on hämmästyttänyt paikalliset kestävyydellään

  Tilaajille
 2. 2

  Teemu Pukin maali auttoi Norwichin voittoon harjoituspelissä Schalkea vastaan

 3. 3

  Olympiavoittaja julkaisi rantakuvan ja joutui kehokritiikin kohteeksi, kertoi sitten rakastavansa kakkua ja olutta

 4. 4

  Uimarit pelaavat ristinollaa altaan pohjassa, jotta oppivat olemaan hengittämättä

 5. 5

  Mikko Korhonen jatkoon Britannian avoimessa golfturnauksessa, taakse jäi muun muassa Tiger Woods

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Olympiavoittaja julkaisi rantakuvan ja joutui kehokritiikin kohteeksi, kertoi sitten rakastavansa kakkua ja olutta

 2. 2

  Päivittäin harjoitteleva Väinö Mäkelä tienaa elantonsa pelaamalla frisbeegolfia: nyt hän näyttää, miten muovikiekkoa heitetään

 3. 3

  Suomen koripallon junioritähti Anton Odabasi lopetti uransa 23-vuotiaana: ”Kulkemani reitti ei kohdannut kaikilta osin arvomaailmani kanssa”

 4. 4

  NHL:n tähtimaalivahti hämmentää kuvalla, jossa hän vääntää kätensä outoon asentoon

 5. 5

  Tämä vaatii kuntoa: Kolmen lapsen äiti otti jälkikasvun vaunuihin ja juoksi maratonilla ennätysajan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 3. 3

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 4. 4

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 5. 5

  Jarkko Nieminen teki yllättävän comebackin Wimbledonissa, kun Roger Federer tarvitsi hänen apuaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   ”Isäni mielestä ilmastonmuutos on yksi iso vitsi, ja vuosi vuodelta etäännymme entisestään” – Näin politiikka saa suomalaiset riitautumaan ja jopa eroamaan

  3. 3

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

  5. 5

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  6. 6

   Nopeiden junayhteyksien rakentaminen lähivuosina ei ole realismia, sanoo liikenneministeri Sanna Marin

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

   Tilaajille
  9. 9

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  10. 10

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  6. 6

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää