Urheilu

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva samaistui Leijonien tarinaan ja löysi samoja elementtejä omasta joukkueestaan: ”Kaikkia urheiluihmisiä inspiroi tuollaiset voitot”

Leijonien apuvalmentaja Antti Pennanen hakee jalkapallosta ajatuksia valmentamiseensa.

Suomen jääkiekkomaajoukkueen MM-finaaliottelua Kanadaa vastaan katsoi karkeasti ottaen puoli Suomea. Katsojien joukossa oli todennäköisesti kosolti ammattivalmentajia, joita Leijonien maailmanmestaruus inspiroi. Yksi katsojista oli jalkapallon A-maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva.

”Samaistun siihen [Leijonien tarinaan], jos ajatellaan Nations Leaguea [Kansojen liigaa], koska olimme siinä altavastaajia. Ihan samoja elementtejä ja asioita on nostettu esiin tuosta Leijonat-laumasta. Upea juttu. Kaikkia urheiluihmisiä inspiroi tuollaiset voitot. Oli ihan mahtavaa katsoa sitä finaalia ja muitakin pelejä”, Kanerva sanoi perjantaina.

Kanerva kertoi nähneensä Leijonien joukkueessa samaa vahvaa joukkuehenkeä ja sitoutumista, mitä hän on nähnyt ja kokenut A-maajoukkueessa.

Samanlainen altavastaajan asema A-maajoukkueella on myös meneillään olevissa EM-karsinnoissa, joissa Suomi kohtaa seuraavaksi karsintalohkon vahvoihin maihin lukeutuvan Bosnia ja Hertsegovinan Tampereella ensi viikon lauantaina ja sen jälkeen 11. kesäkuuta Liechtensteinin vieraissa.

”Kyllä meille vähän sopii sellainen altavastaajan asema.”

Samaan hengenvetoon Kanerva puhui siitä, miten joukkueen itseluottamuksen pitäisi kasvaa käsittelemään myös niitä tilanteita, joissa A-maajoukkue on ennakkosuosikki.

Kanerva ihasteli Leijonien mestarivalmentajan Jukka Jalosen päätöstä lähteä rakentamaan joukkuetta rohkeasti, mikä oli Kanervan mukaan jälkeenpäin ajateltuna täysin onnistunut ratkaisu. Joukkueessa oli nuoria ja paljon MM-kisojen ensikertalaisia.

”Totta kai menestyminen inspiroi sinänsä kaikkia suomalaisia urheiluhulluja. Me joukkuevalmentajat ja kaikki valmentajat iloitsemme toistemme menestymisestä.”

Leijonien apuvalmentaja ja HPK:n mestarivalmentaja Antti Pennanen on valmentajana pyrkinyt ammentamaan oppia myös muista lajeista, ja etenkin jalkapallosta. Yhtenä Pennasen keskustelukumppanina ja sparraajana on toiminut jalkapallovalmentaja Gert Remmel.

Pennanen kertoo saaneensa jalkapallosta ideoita siihen, miten jääkiekon harjoittelua voisi parantaa. Lisäksi hän on saanut ajatuksia peliin, taktiikkaan ja pelifilosofiaan liittyvissä asioissa.

”Kun keskustelen heidän [jalkapallovalmentajien] kanssa, niin pelianalyysi lähtee voittamisen todennäköisyydestä ja todennäköisyyksien saamisesta puolelleen. Löydän sieltä asioita, miten minunkin pitäisi ajatella jääkiekkoa taktisesti ja mikä voittamisen kannalta on olennaista”, Pennanen sanoi HS:lle.

Kanerva pitää myös tärkeänä keskusteluita muiden lajien valmentajien kanssa.

”Meillä on ollut palloilulajien päävalmentajien tapaamisia. Ne ovat vähän hyytyneet, ja ne pitäisi elvyttää”, Kanerva sanoi.

”Kun teimme suomalaisen jalkapallon identiteettityötä, meillä oli jääkiekkovalmentajia ja muiden lajien edustajia mukana. Saimme heiltä mielipiteitä, ja keskustelimme heidän kanssaan suomalaisen joukkueurheilun vahvuuksista. Löysimme paljon samoja elementtejä, ja se on hyvä pohja, jolle rakentaa.”

”Pidän hirveän tärkeänä sitä, että opimme myös muilta lajeilta. Ne voivat olla yksilölajeja, jos ajatellaan valmentajana toimimista ja ihmisten johtamista ylipäätään. Pitää katsoa avarakatseisesti.”

Kanerva kertoi olleensa äskettäin Olympiakomitean järjestämässä huippu-urheiluseminaarissa, jossa hän pääsi ryhmätöissä keskustelemaan eri lajien valmentajien kanssa.

”Kieltämättä jotkut vähän ihmettelivät, miksi minä olin siellä. Ilman muuta se kiinnosti minua.”

Kun ei ole mistä ammentaa, korostuu se, miten kapeasta materiaalista saa mahdollisimman paljon tehoja irti. Tällä kertaa Kanervan nimeämästä maajoukkueryhmästä puuttuvat loukkaantumisten takia Roman Eremenko, Joel Pohjanpalo, Fredrik Jensen ja Thomas Lam. Kasper Hämäläisellä on seurassaan sopimusta katkolla, ja hän ei voinut ottaa riskiä loukkaantumisesta.

Vastapainoksi Kanerva sai ryhmäänsä mukaan viimeksi puuttuneet Jere Urosen, Jukka Raitalan ja Simon Skrabbin.

”Listalla olevat pelaajat ovat antaneet vahvoja näyttöjä, ja osa on listalla sen takia, että on haettu jotain vaihtoehtoista liittyen pelitapaan tai pelitilanteeseen. 35 pelaajaa oli bruttolistalla [alustavalla nimilistalla], josta piti ruveta karsimaan.”

Nuoriakin pelaajia Kanervan tuoreimmassa ryhmässä on mukana tulevaisuutta silmällä pitäen. Heitä ovat sellaiset nimet kuin Leo Väisänen, Lassi Lappalainen ja Benjamin Källman.

”Olisi kiva antaa nuorille aikaa, mutta nämä ovat panoksellisia pelejä. Kynnys antaa vastuuta ja tehdä vaihdoksia on aika korkea. Yksi tarkoitus on, että nuoret pääsevät ryhmään mukaan ja pääsevät tutustumaan toimintatapoihin. Se edesauttaa sitä, että mahdollisuuden tullessa he pystyvät antamaan parhaansa.”

Fakta

A-maajoukkue


  Maalivahdit: Lukas Hradecky, Jesse Joronen, Anssi Jaakkola.

  Puolustajat: Joona Toivio, Albin Granlund, Paulus Arajuuri, Jukka Raitala, Sauli Väisänen, Juha Pirinen, Jere Uronen, Leo Väisänen.

  Keskikenttäpelaajat ja hyökkääjät: Joni Kauko, Tim Sparv, Glen Kamara, Rasmus Schüller, Robin Lod, Robert Taylor, Lassi Lappalainen, Simon Skrabb, Petteri Forsell, Pyry Soiri, Teemu Pukki, Rasmus Karjalainen, Benjamin Källman.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  16-vuotias vihtiläispoika Aaron Airas nousi miljoonien jääkiekon ystävien tietoisuuteen: siihen tarvittiin 35 tuntia työtä ja yksi hieno piirros

 2. 2

  Tältä näyttää kilpa-ajojen tulevaisuus: Niki Tuulin sähkömoottoripyörä kiihtyy nollasta sataan 2,7 sekunnissa

  Tilaajille
 3. 3

  Gordon Herbertin koti on Suomessa, mutta MM-kisoissa työparina on huippuliiga NBA:n tuore mestarivalmentaja

 4. 4

  Jalkapallotähti Cristiano Ronaldon raiskaussyytteistä luovuttiin, syyttäjä ei löytänyt näyttöä

 5. 5

  Ari-Pekka Liukkosen kauden paras ei riittänyt jatkoon 50 metrin rintauinnissa MM-kisoissa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  16-vuotias vihtiläispoika Aaron Airas nousi miljoonien jääkiekon ystävien tietoisuuteen: siihen tarvittiin 35 tuntia työtä ja yksi hieno piirros

 2. 2

  Kun hevonen rymisteli päälle, Pekka Korpi nukkui muutaman viikon istuallaan – sitten ajettiin taas

 3. 3

  HJK hankki lainasopimuksella uuden vasemman pakin potkut saaneen Eldersonin tilalle

 4. 4

  Dopingtestinsä vasaralla tuhonnut kiinalaisuimari joutui MM-kisakumppaniensa epäsuosioon: hopeamitalisti protestoi palkintokorokkeella

 5. 5

  Real Madridin ja Gareth Balen välirikko aiheutti tämän hetken puhutuimman siirtosaagan: Nyt pöydällä sopimus Kiinaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 2. 2

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 3. 3

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 4. 4

  16-vuotias vihtiläispoika Aaron Airas nousi miljoonien jääkiekon ystävien tietoisuuteen: siihen tarvittiin 35 tuntia työtä ja yksi hieno piirros

 5. 5

  Olympiavoittaja julkaisi rantakuvan ja joutui kehokritiikin kohteeksi, kertoi sitten rakastavansa kakkua ja olutta

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  2. 2

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  3. 3

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  4. 4

   Saisipa suomalaista vettä – vesihuollon yksityistäminen on osoittautunut Britanniassa vikatikiksi

  5. 5

   Vanhemmat ottivat käyttöön menetelmän, joka lopetti parissa viikossa vauvan yöheräilyt ja nopeutti nukahtamista – näin unikoulu toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  7. 7

   Kansanedustaja Hussein al-Taee palasi sairauslomalta ja joutui heti uudelleen myrskyn silmään – IL ja Yle: al-Taee ilmoitti koulutuksestaan vääriä tietoja

  8. 8

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  9. 9

   Etelä-Korea ampui varoituslaukauksia venäläiskoneen loukattua maan ilmatilaa, jossa havaittiin myös kiinalaiskoneita

  10. 10

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  3. 3

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  4. 4

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  5. 5

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  6. 6

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  7. 7

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  8. 8

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  9. 9

   Kansanedustaja Hussein al-Taee palasi sairauslomalta ja joutui heti uudelleen myrskyn silmään – IL ja Yle: al-Taee ilmoitti koulutuksestaan vääriä tietoja

  10. 10

   Yrittikö Telian myyjä vaihtaa Elisan asiakkaan salasanaa ja urkkia tietoja? Yhtiö selvittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää