Urheilu

Jukka Raitala teki itsestään molempijalkaisen futaajan Keravan kentillä, ja se päätös teki hänestä lopulta ainoan suomalaisen, joka on voittanut Lionel Messin

Kanervan A-maajoukkue ei ole hävinnyt vielä yhtään karsintaottelua Raitalan pelatessa.

Vain kolme suomalaispelaajaa voi sanoa pelanneensa maailman parhaaksi kutsuttua jalkapalloilijaa, FC Barcelonan Lionel Messiä vastaan. Nämä kolme suomalaista ovat Roman Eremenko, Niklas Moisander ja Jukka Raitala.

Ja heistä vain Raitala on poistunut kentältä voittajana Messiä vastaan käydyn kamppailun jälkeen.

Helmikuussa 2012 Raitala pelasi Espanjan La Ligassa Osasunan joukkueessa Lionel Messin FC Barcelonaa vastaan. Ottelua edeltävänä päivänä valmennusjohto sanoi pelaajille, että voisi olla hyvä, jos pelaajat hankkisivat hiekkakentille ja koville tekonurmille tarkoitetut turf-kengät otteluun. Osasunan kenttä oli jäätynyt kivikovaksi pakkaskelissä.

Raitala teki työtä käskettynä ja kävi hakemassa edellisenä iltana uudet kengät itselleen.

”Pelasin La Ligaa turf-kengät jalassa, mikä oli aika koominen juttu. Se auttoi meitä, että keli ja kenttä olivat huonoja. Meillä oli Osasunassa taisteleva joukkue, joka ei tietenkään ollut lähelläkään Barcelonan tasoa. Olimme heti pelin alussa iholla kaksinkamppailuissa”, Raitala muisteli keskiviikkona A-maajoukkueen hotellilla yhtä uransa kohokohtaa.

Vasempana pakkina Raitala voitti kaksinkamppailuissa muun muassa Messin, Cesc Fabregasin, Alexis Sanchezin ja Dani Alvesin ja alusti pallonriistollaan Osasunan 3–1-johtomaalin. Loppuvihellyksen koittaessa Raitala nosti kädet ilmaan, kun Osasuna voitti 3–2.

Keravan Kalevan kentältä on pitkä matka La Ligaan ja otteluihin Barcelonaa vastaan. Se matka olisi voinut jäädä tekemättä, ellei Keravan Pallon valmentaja Jari Vento olisi tehnyt teini-ikäisestä hyökkääjästä vasenta pakkia.

”Mielestäni Raitalan ominaisuudet sopivat siihen täydellisesti. Silloin rupesi tulemaan moderneja pakkeja. Siihen aikaan Suomella oli suuria ongelmia löytää laitapelaajia. Hän oli yksi joukkueen pelaajista, joilla oli mahdollisuudet pitkälle”, Jari Vento sanoi HS:lle.

Raitalan mukaan Vento ajatteli, että vasemmalle pakille olisi kysyntää tulevaisuudessa. Hämmentävää kyllä Raitala oli alun perin oikeajalkainen.

”Espanjassa olimme illallisella, ja tarkoitus oli tehdä vuoden lainasopimus Osasunan urheilutoimenjohtajan kanssa. Agenttini sanoi, että Jukkahan on oikeajalkainen. Osasunan johtaja oli ihmeissään ja sanoi, että halusimme tänne vasemman pakin. Agenttini sanoi, että Jukkahan pelaa hyvin vasurilla, mutta hän on oikeajalkainen.”

Espanjalaiset häkeltyivät, mutta eivät sentään ruvenneet perumaan sopimusta. He eivät vain sattuneet tietämään, että Raitala teki itsestään juniorivuosina molempijalkaisen.

Jonkinlainen herätys Raitalalle tapahtui, kun hän oli englantilaisseura Aston Villan testattavana 14-vuotiaana.

 

”Muistan, kun lähdin maailmalle, olin epävarma omista kyvyistäni.”

”Katsoin, miten samanikäiset brittipelaajat vetivät puhtaita pitkiä syöttöjä. Mietin, miten voin olla vasen pakki, jos en osaa syöttää sillä tavalla. Rupesin siinä vaiheessa treenaamaan potkutekniikkaa vasurilla. Harjoittelin keskityksiä ja pitkiä syöttöjä.”

Kalevan kentällä harjoitellut taidot näkyivät ensin Helsingin Jalkapalloklubissa, jossa hän ehti pelata 66 Veikkausliiga-ottelua. Kesällä 2009 HJK myi Raitalan Bundesliiga-seura Hoffenheimiin. Sieltä hän päätyi ensin kakkosbundesliigaan, sitten Osasunaan ja sen jälkeen Hollannin liigaan Heerenveeniin.

”Muistan, kun lähdin maailmalle, olin epävarma omista kyvyistäni. Jos pystyisin nyt sanomaan silloiselle itselleni jotain, sanoisin, että älä nyt ainakaan pelkää mitään. Siellä pitää olla röyhkeyttä. Sitä yritän kokeneempana pelaajana kertoa nykyisessäkin joukkueessa nuorille.”

Ikä ja kokemus on tuonut Raitalalle sosiaalisuutta ja itsevarmuutta.

”Jos sellaista olisi ollut parikymppisenä, niin kuka tietää, miten olisi käynyt. Saksassa minulla ei ollut alussa luottoa omiin kykyihini.”

Hän epäilee, että monella nuorella pelaajalla on itseluottamuksen puutetta alussa – turhaan.

”Mielestäni me suomalaiset olemme monessa asiassa törkeän hyviä, ja meidän pitää näyttää se ja olla ylpeitä itsestämme. Omia kykyjä ei pitäisi kyseenalaistaa.”

Kymmenen vuotta ulkomaanuran alkamisen jälkeen Raitala on yksi A-maajoukkueen kokeneimmista pelaajista ja päävalmentaja Markku Kanervan luottomiehiä. Raitala ja keskikenttäpelaaja Rasmus Schüller eivät ole vielä hävinneet Kanervan alaisuudessa yhtään karsintaottelua, joissa he ovat olleet kentällä.

Raitala oli jo kymmenen vuotta sitten mukana Kanervan valmentamassa alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa, joka selviytyi EM-kisoihin.

Jos EM-karsintojen alussa A-maajoukkueella oli pakkipula, niin nyt Kanervalla on jälleen sillä osastolla parhaat pelaajansa käytettävissä. Belgian mestari Jere Uronen avaa vasemmalla ja Raitala lähes varmasti oikealla. Urosen poissa ollessa on Raitala tuurannut vasemmalla, ja Raitalan poissa ollessa häntä on paikannut Albin Granlund.


 

”Vastoinkäymisiä tulee paljon, ja niiden jälkeen pitää jatkaa vaan entistä kovempaa.”

Yksi Raitalan itseluottamuksen romahduttaneista kokemuksista tuli nimenomaan Hoffenheimissa. Valmentaja sanoi Raitalan aloittavan kokoonpanossa mutta seuraavana aamuna veti maton alta.

”Se romahdutti minut täysin. Tuollaisia vastoinkäymisiä tulee paljon, ja niiden jälkeen pitää jatkaa vaan entistä kovempaa.”

Heerenveenissä Raitala kohtasi maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi valitun Marco van Bastenin, joka oli joukkueen päävalmentaja.

”Minulle oli totta kai älytön kunnioitus häntä kohtaan. Hän oli superhyvä ja mukava tyyppi. Hän ei luottanut minuun niin paljon, mutta ei minulla ole mitään pahaa sanottavaa hänestä.”

Loppuvuodesta 2014 Heerenveen ilmoitti Raitalalle, että hän voisi etsiä uutta seuraa. Lähtö tapahtui lopulta murheellisissa merkeissä.

”Isäni menehtyi silloin jouluna. Se oli aika rankka hetki silloin. Se tapahtui yllättäen. Se oli silloin tosi vaikea tilanne. On se varmaan kovin koettelemus, mutta se on elämää, ja olen siitä päässyt jo yli.”

Raitalan sopimus purettiin seuraavan helmikuun alussa.

”Loukkaannuin siitä, kun seura sanoi mediassa, että en ollut ollut viime aikoina läsnä, vaikka olin harjoitellut sata lasissa ennen sitä tapahtumaa ja sen jälkeenkin.”

Isä oli luonnollisesti ollut tärkeä henkilö Raitalan uralla. Isä oli vienyt poikaansa kentille, toiminut huoltajana ja tukenut poikaansa jalkapallouralla juniorivuosista lähtien.

Elokuussa 2018 Raitala teki Pohjois-Amerikan MLS-sarjassa debyyttimaalinsa Montreal Impactin riveissä. Hieno kaukolaukaus upposi 20 metristä Real Salt Laken maaliin nurkkaan.

Raitala kohotti kätensä kohti taivasta, sanoi jotain ja risti kätensä.

”Tuuletin ylöspäin. No, varmaan ymmärrät kenelle se oli tarkoitettu. Se oli kiva hetki ja hyvä maali. En ole montaa maalia urallani tehnyt.”

EM-karsintaottelu Suomi– Bosnia ja Hertsegovina lauantaina Tampereen Ratinan stadionilla kello 19.00. Viasat ja Viafree näyttävät ottelun.

Kuka?

Jukka Raitala


  A-maajoukkueen laitapuolustaja ja Montreal Impactin puolustaja.

  Syntynyt syyskuussa 1988.

  A-maajoukkueessa 42 ottelua.

  Pelannut muun muassa Espanjan liigassa 17 ottelua, Bundesliigassa 2 ottelua, kakkosbundesliigassa 29 ottelua, Hollannin liigassa 26 ottelua ja MLS-sarjassa 69 ottelua.

  Muut seurat: TSG 1899 Hoffenheim, Aalborg BK, FC Vestsjelland, CA Osasuna, Sogndal, Heerenveen, SC Paderborn 07, Columbus Crew SC, HJK ja KP-75 (kasvattajaseura).

  Veikkausliigassa 66 ottelua.

  Muuta: perheessä vaimo ja tytär.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yksinäinen mies istui katsomossa: Claes Anderssonille futis oli vakavaa leikkiä

 2. 2

  16-vuotias norjalainen jalkapalloilija vaihtoi nimensä Lionel Messiksi, ”lahjakkuus ei ehkä ole yhtä suurta”

 3. 3

  Ratsastaja Henri Ruoste ällistytti itsensäkin: kotimatka vaihtui EM-finaaliin, jota varten hän ei ole harjoitellut lainkaan

 4. 4

  Venäläinen kiekkotähti Jevgeni Kuznetsov narahti kokaiinista MM-kisoissa

 5. 5

  ”Kuinka monta maalia GOAT tekee?”, Norwichin paikallismedia kirjoittaa otsikossa Pukin nimen näin ja manageri vastaa: ”Voi tehdä 70”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Sami Jauhojärvi ei pystynyt pitämään pikkujouluissa ”möläyttämäänsä” lupausta, mutta juoksi silti hurjan tuloksen Cooperissa

 2. 2

  Suomalainen pingiskolmikko hurmaa tempuillaan, videoita katsottu Youtubessa jo 115 miljoonaa kertaa: ”Kyllä tätä voi pitää meidän kokopäivätyönä”

 3. 3

  Tällaista omaa maalia ei usein näe: verkko heilui 13 sekunnissa ennen kuin vastustaja ehti koskea kertaakaan palloon

 4. 4

  Hollywood-tähti Russell Crowe maksoi Australia–Yhdysvallat-koripallo­maaottelun lipusta 1 500 dollaria eikä nähnyt juuri mitään: ”Ihan vitsi”

 5. 5

  NHL-läpimurtonsa tehnyt Jesperi Kotkaniemi kertoo Kanadan ja Suomen eroista: ”Suomessa kaikki vain tuijottavat”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

 2. 2

  ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

 3. 3

  Mielenkiintoinen väite Jesse Puljujärven englannin kielen opiskelusta: ”Vähät välitti oppitunneista”

 4. 4

  Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

 5. 5

  Oskari Mörön oudot oireet helpottivat, kun lääkäri oli pitänyt hänelle kokkikoulua

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lisää vettä ryöppyää Helsingin taivaalta, suora lähetys keskustasta käynnissä

  2. 2

   Rankkasade on aiheuttanut ”valtavia vahinkoja” Helsingin rautatieasemalla, osa tiloista menee remonttiin: Metro­liikenne pysäytetty keskustassa

  3. 3

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman keuhkot puskevat nyt ilmaan hiiltä: Amazonilla riehuu valtavia metsä­paloja, joiden sytyttämisestä on todennäköisesti maksettu rahaa

  5. 5

   Nainen lähti Alepasta, hyppäsi autoon ja törmäili pitkin Paloheinää – Kuvat näyttävät, millaista tuhoa epäilty rattijuoppo sai aikaan

  6. 6

   Helsingin keskustaan syntyi vesiputous: video näyttää, kuinka tulvavedet syöksyvät pyöräväylä Baanalle

  7. 7

   Tarvitseeko lippua ostaa ollenkaan, jos HSL:n mobiilisovellus ei toimi? Näin HSL vastaa

  8. 8

   Poliitikot vaativat brasilialaista lihaa pois kauppojen hyllyiltä – näin kauppaketjut vastaavat

  9. 9

   Peliyhtiö Remedyn johto myi isoja osake­määriä ennen uuden pelin julkaisua – ”Ymmärrän, että voi syntyä kysymyksiä”

  10. 10

   Yhdysvaltain republikaanien merkittävä miljardööri­tukija David Koch on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rankkasade on aiheuttanut ”valtavia vahinkoja” Helsingin rautatieasemalla, osa tiloista menee remonttiin: Metro­liikenne pysäytetty keskustassa

  2. 2

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  3. 3

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  4. 4

   Heidi Myllylä on tehnyt töitä melkein yötä päivää, mutta joutui raha­pulassa muuttamaan takaisin vanhempiensa luokse

  5. 5

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  6. 6

   Tarvitseeko lippua ostaa ollenkaan, jos HSL:n mobiilisovellus ei toimi? Näin HSL vastaa

  7. 7

   Maailmalla kirurgit käyttävät yhä ”absoluuttisesta pahasta syntynyttä” natsien anatomiakirjaa – Loisteliaan upeita kuvia, kommentoi suomalaisprofessori

   Tilaajille
  8. 8

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  9. 9

   Yhden sijoitustuotteen hinta nousee kohisten, ja se piirtää isomman kuvan talouden tilasta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin keskustaan syntyi vesiputous: video näyttää, kuinka tulvavedet syöksyvät pyöräväylä Baanalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  5. 5

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  11. Näytä lisää