Urheilu

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä puuttui vuosi sitten herkkään aiheeseen ja sai siitä paljon palautetta: ”Onko se ongelma, jos haluaa parantaa asioita?”

Tulevaisuudessa kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä haaveilee jo perheen perustamisesta, mutta haluaa katsoa loppuun, kuinka pitkälle rahkeet riittävät urheilussa.

Hiekkaan on piirretty numerot: 14.38.

Se on Kristiina Mäkelän numerosarja, jota hän lähtee parantamaan uudella yleisurheilukaudella.

Mäkelä hyppäsi tuloksen talvella hallissa, mutta se ei vielä riitä Suomen parhaalle naiskolmiloikkaajalle.

Tulos puuttuu sentin Heli Koivulan jo vuonna jo vuonna 2003 loikkimasta ulkoratojen Suomen ennätyksestä.

Yhtenä Mäkelän tämän kauden tavoitteesta onkin rikkoa Koivulan SE. Sitä Mäkelä on tosin jahdannut jo pari viimeistä vuotta.

Mäkelä sanoo, että ainakaan alkukaudesta – kuten tiistaina Paavo Nurmen kisoissa Turussa – ei ehkä pidä odottaa parannusta SE-lukemiin.

”Aina voi odottaa kovia tuloksia, mutta alkukaudesta se vaatii täydellistä onnistumista. Kisakauden painopiste on syksyn MM-kisoissa”, Mäkelä sanoo.

Yleisurheilun MM-kisat ovat myöhään syksyllä Qatarin pääkaupungissa Dohassa.

”Jalat joutuvat aika koville, jos pitäisi hypätä kovaa neljä kuukautta”, Mäkelä sanoo ennen kuin valmistautuu kevyeen loikkatreeniin Eläintarhan urheilukentällä Helsingissä.


Eläintarhan kentällä tunnettu urheilija kerää paljon katseita ja tervehtijöitä riittää. Mäkelä on esikuva monelle nuorelle yleisurheilijalle.

Yleisurheilu tuli Mäkelän päälajiksi kolmetoistavuotiaana. Sitä ennen hän pelasi talvet koripalloa ja kesät yleisurheiltiin.

Orimattilan Jymyssä ei ollut kuitenkaan ollut koripallojoukkuetta Mäkelän ikäluokassa, joten yleisurheilu alkoi vakiintua päälajiksi.

Ensin lajina oli korkeushyppy, jossa hän paransi yhdessä kaudessa ennätystään 16 senttiä (145/161 senttiä). Pituus ja kolmiloikka olivat sivulajeja.

Suurelle yleisölle urheilullisesti lahjakas Mäkelä tuli ensi kerran tutuksi kymmenen vuotta sitten, kun hän oli kolmiloikassa toinen nuorten kesäolympiafestivaaleilla Tampereella.

Samana vuonna 2009 hän oli kuudes alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa ja voitti aikuisten Suomen mestaruuden. Syksyn kruunasi lajivoitto Ruotsi-ottelussa.

”Tuli kaikki kerralla. Sen jälkeen kolmiloikka oli selkeä lajivalinta.”

Kaikkiaan Mäkelä on loikannut viisi muuta Suomen mestaruutta, joista neljä peräkkäisinä vuosina 2015–2018.


Ennen mestaruusvuosia Mäkelä kärsi selkävaivoista. Vuonna 2013 hänellä oli selässä rasitusmurtuman esiaste. Häntä hoitanut fysioterapeutti Seppo Pehkonen sanoi, ettei hän kuntouta Mäkelän selkää, jos kolmiloikkaaja kilpailee sinä kesänä.

”Selkävamman kuntoutus vaati niin ammattimaista otetta urheiluun, että siitä tuli urani käännekohta, nuorisourheilusta aikuisurheiluun”, Mäkelä sanoo.

Pieniä vaivoja on ollut muitakin. Esimerkiksi MM-kisavuonna 2017 Mäkelä hyppäsi operoidulla polvella Lontoossa kauden parhaansa 13,92, mutta putosi finaalista.

EM-kisoissa Mäkelä on ollut kaksi kertaa yhdeksäs. Viime kesänä Berliinissä hän lähti finaaliin mitalisuosikkina, mutta ”kroppa oli löysä”, kuten hän itse ilmaisi.

Mäkelä on kertonut päässeensä kansainväliselle huipulle ja vuoden 2016 olympiafinaaliin Riossa, koska hän hankki itse tietoa muun muassa ravitsemuksesta, unesta sekä kehon- ja mielenhuollosta. Mäkelän mukaan samanlaisia ongelmia oli myös muilla urheilijoilla.

Vuosi sitten Mäkelä kirjoitti FinnishNews.fi-sivustolla julkaistusta blogikirjoituksestaan, kuinka hän parantaisi huippu-urheilun tilaa Suomessa.

Loikkaaja halusi tuoda esiin sitä, miten suomalaista huippuyleisurheilua voidaan kehittää ja tehdä enemmän yhteistyötä.

Asian nosto teki Mäkelästä ainakin hetkeksi yleisurheilun äänitorven. Hän haluaa vaikuttaa lajin epäkohtiin.

”Kun saavutin tietyn tason urheilussa, luulin, ettei minun tarvitse enää itse stressaantua samalla tavalla asioiden hoidosta, kuten alemmalla tasolla. Mutta ei se niin ollutkaan. Huomasin, että asiat eivät yhtään helpotu. En pystynyt tekemään kaikkea itse”, Mäkelä kertoo.

Ravitsemuksen ja kehonhuollon lisäksi loikkaaja kaipasi ulkopuolista apua myös talous- ja raha-asioista, kuten sponsorisopimuksista.

”Ajattelin, että asiat voidaan tehdä paremmin ja kollektiivisemmin. Aihe oli herkkä ja minä sain puhujan roolin. Minkä takia? Miksi kukaan ei ollut ennen näistä puhunut? Onko se ongelma, jos haluaa parantaa asioita?” Mäkelä kysyy.


Tällä hetkellä Mäkelän omat asiat ovat kunnossa. Harjoittelun kannalta tärkeinä on, että hän pystyy maksamaan palkan valmentajalleen ja voi leireillä hyvissä oloissa ulkomailla. Äskettäin hän palasi kuuden viikon leiriltä Belekistä Turkista.

Leirin ja valmentajan hän maksoi Suomen Olympiakomitean ja Urheiluliiton valmennustuista. Omien sponsorien tuella on merkittävin osa, että ammattimainen urheilu on mahdollista.

Mäkelä on tullut tunnetuksi myös siitä, että hän on vaihtanut tiuhaan valmentajaa. Kun nuoruuden aikainen seuravalmentaja Jarkko Kumpulainen Orimattilassa lasketaan mukaan, Tuomas Sallinen on hänen neljäs valmentajansa. Kaksi muuta ovat olleet Markku Leppänen ja SUL:n pituushyppy- ja kolmiloikkavalmentaja Suren Ghazaryan.

Mäkelä sanoo olevansa hyvissä väleissä kaikkien entisten valmentajiensa kanssa, ja että valmentajan vaihdolle on aina ollut hyvä syy.

”Valmentajan vaihtaminen on kauhea paikka. Ihmissuhde katkeaa. Jos homma ei ole tasapainossa, valmennussuhdetta ei kannata jatkaa väkisin. Se kuormittaa liikaa. Vaadin paljon itseltäni. Tuomas osaa viestiä oikein, ja päästään sitä kautta eteenpäin myös huonoina päivinä.”

Mäkelä huomauttaa, ettei hän ole ainoa valmentajaa vaihtanut yleisurheilija.

Talvella 2018 Mäkelä harjoitteli kolme kuukautta yksinään ja oli MM-halleissa 16:s. ”Luovuttaminen ei ollut vaihtoehtona, vaikka olin ilman valmentajaa.”

Mäkelä sanoo, että valmentajien vaihdokset ovat kasvattaneet häntä henkisesti.

”On tullut lisää psyykkistä kypsyyttä.”

 

”Kun saavutin tietyn tason urheilussa, luulin, ettei minun tarvitse enää itse stressaantua samalla tavalla asioiden hoidosta, kuten alemmalla tasolla. Mutta ei se niin ollutkaan.

Tähän kauteen Mäkelä on tullut taas uudella ilmeellä ja innolla. Hallissa hän on hypännyt jo 14 metriä ja 38 senttiä.

MM-rajasta Mäkelän ei tarvitse olla huolissaan. SUL on jo nimennyt hänet ja toisen kolmiloikkaajan Simo Lipsasen kävelijöiden ohella MM-kisoihin.

Urheilijana Mäkelä haluaa olla ja esiintyä aina positiivisesti. Se on yksi hänen perusarvoistaan, kuten myös hyvä itsetunto, sinnikkyys, ongelman ratkaisukyky ja ja tavoitteellisuus.

Elämässä pitää olla myös haaveita.

”Haluan katsoa tämän urheilukortin ensin loppuun. En lopeta ennen kuin se on katsottu. Sitten toivon, että saan joskus oman perheen”, Mäkelä hymyilee.

Yleisurheilun Paavo Nurmen kisat tiistaina Turussa.

Kuka?

Kristiina Mäkelä


 Syntynyt marraskuussa 1992, 26-vuotias.

 Syntymäpaikka Orimatttila, asuinpaikka Helsinki.

 Kolmiloikkaaja.

 185 cm

 Seura Orimattilan Jymy.

 Valmentajana vuodesta 2018 Tuomas Sallinen.

 6 Suomen mestaruutta.

 Olympiafinalisti Riossa vuonna 2012 (12:s).

 Opiskelee kotieläintiedettä Helsingin yliopistossa.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Veikka Sarén, 17, on triathlonin superteini, jonka vauhti ällistyttää

  Tilaajille
 2. 2

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 3. 3

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 4. 4

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen aikoo kiertää maapallon vielä kahdesti: ”Haluan antaa veneelleni ja itselleni toisen mahdollisuuden”

 5. 5

  Ottawa teki tulokassopimuksen ykköskierroksella varaamansa Lassi Thomsonin kanssa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 3. 3

  Yleisö taputti Wimbledon-voittajan virheille, ja epäkunnioitus sai Boris Beckerin ärähtämään: ”Ihmisten pitää herätä Novak Djokovicin suuruudelle”

 4. 4

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 5. 5

  Sami Siltakorpi pelasi pesäpalloa, mutta ratsastus tuntui helpommalta lajilta, nyt hän kilpailee EM-tasolla siskonsa hevosella

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Jarkko Nieminen teki yllättävän comebackin Wimbledonissa, kun Roger Federer tarvitsi hänen apuaan

 3. 3

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 4. 4

  Pelaajat suivaantuivat Helsinki Cupissa tuomariin, poliisi joutui rauhoittamaan junioreja

 5. 5

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin laajalti rasistiseksi tuomitun kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  8. 8

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  9. 9

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  10. 10

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää