Maailman parhaan salaisuus

Huippujalkapalloilijan ominaisuudet muodostavat täydellisimmän kokonaisuuden Lionel Messissä. HS yrittää selittää, mikä tekee taiturista niin erityislaatuisen.

Julkaistu: , Päivitetty:

Silkkiäkin pehmeämpi kosketus, lähes yliluonnolliselta vaikuttava kyky hahmottaa tilaa, hämmästyttävän yksinkertaiselta näyttävä vastustajan ohittaminen ja loputtomalta tuntuva kyky kehittyä.

Monella huippujalkapalloilijalla on jokin pelin osa-alueista loistavalla tasolla, mutta kenelläkään eivät ole kaikki palaset yhtä täydellisesti kohdallaan kuin Lionel Messillä.

FC Barcelonan ja Argentiinan maajoukkueen kapteeni on monien mielestä maailman kaikkien aikojen paras jalkapalloilija, ja peliesityksiä sekä tilastoja tarkastelemalla on vaikea olla eri mieltä.

Messi, 31, on pelannut Barcelonassa 687 ottelua ja tehnyt niissä 603 maalia. Hän juhlii tänä keväänä jo kymmenettä Espanjan liigan mestaruutta, ja lisäksi hän on ollut voittamassa muun muassa Mestarien liigan neljästi.

Messi voitti jo kuudennen kerran peräkkäin Euroopan sarjojen parhaalle maalintekijälle annettavan Kultaisen kengän, ja hän on vahvoilla voittamaan joulukuussa kuudennen kerran vuoden parhaan miespelaajan tittelin.

On siis aiheellista purkaa miehen ainutlaatuisuutta hieman osiin ja yrittää selittää, mikä taiturista tekee niin erityislaatuisen. Pohditaan samalla, löytyisikö tapoja, joilla suomalaiset juniorit voisivat ottaa pieniä askelia kohti Messin asettamaa rimaa, vaikka sen ylittäminen tällä hetkellä lähes mahdottomalta näyttääkin.

Apuna on Suomen alle 16- ja 17-vuotiaiden poikien maajoukkueiden päävalmentaja Erkka V. Lehtola ja helsinkiläisen Gnistanin italialainen päävalmentaja Roberto Nuccio, joka on aiemmin toiminut muun muassa porvoolaisen Futuran valmennuspäällikkönä ja Uudenmaan piirijoukkueiden valmentajana.


Ohittaminen

Jokainen, joka on nähnyt Messin pelaavan, on varmasti kaivannut televisioonsa hidastustoimintoa nähdäkseen, miten pallollinen pelaaja voi ohittaa vastustajansa niin yksinkertaisen näköisesti ilman mitään selvästi näkyviä harhautusliikkeitä.

”Kaikki lähtee siitä, että pallosta ja omasta kehosta on täydellinen kontrolli”, Lehtola sanoo.

”Messi pystyy todella hyvin lukemaan puolustajan liikkeitä. Jos tämä tekee pienenkin virheliikkeen, niin Messi pystyy reagoimaan siihen, eikä hänen tarvitse edes harhauttaa puolustajaa.”Taituruuden takaa Lehtola nostaa esiin tutun seikan, eli aikaisin aloittamisen ja sitä kautta tuhansien harjoitustuntien kerryttämisen tarpeeksi nuoresta lähtien.

”Nuorten futaajien kannalta ajateltuna Messin hyvyyden avainasia on se, miten hän on pallon kesyttänyt. Noita juttuja ei ole mahdollista tehdä, jos pallon kanssa toimimisessa on mitään säröjä.”

”Se tulee jo niistä pikkupojasta asti kerätyistä tunneista, ihan klassisista Argentiinan-vuosien pihapeleistä ja sitten La Masian akatemian organisoiduilla harjoituksilla.”

Messi on vain 170-senttinen, mutta ”Kirpun” jalat käyvät kuin kaasu pohjassa ajettavan ompelukoneen neula. Kosketuksia palloon tulee jatkuvasti, ja nopea askeltiheys antaa mahdollisuuden yllättäviin suunnanmuutoksiin.

”Voi vain ihastella, miten räjähtävästi hän lähtee liikkeelle tai vaihtaa suuntaa, miten hän pystyy väistämään taklauksia tai hyppäämään niiden yli ja miten hän pystyy pitämään tasapainon uskomattomissa kuljetuksissa, kun Messiä yritetään kuitenkin horjuttaa koko ajan.”Nuoren pelaajan jalkanopeus on asia, johon täytyy kiinnittää huomiota, jos halutaan ohittamiskykyisiä pelaajia. Pelkkä juoksunopeus ei riitä, vaan täydessä vauhdissa pitää hallita keho ja pallo ja pystyä havainnoimaan vielä ympäristöäkin.

”Messi tulee pallon kanssa yleensä todella vauhdikkaasti ja pystyy kovassa vauhdissa viemään pallon lähelle puolustajaa. Jossain vaiheessa puolustajan pitää reagoida, ja silloin Messi osaa löytää parhaan ratkaisun”, Lehtola sanoo.

Nuccio on samoilla linjoilla ja korostaa etenkin askeltiheyden kehittämistä nuorena.

”Nopeudessa on kaksi asiaa, voima ja koordinaatio. Pienten lasten kanssa frekvenssi on tärkein asia, muuta ehditään harjoitella myöhemmin”, hän sanoo.


Havainnointi

Harhauttamiseen liittyy kiinteästi havainnointi, jota jo sivuttiinkin. Messillä on poikkeuksellinen kyky havainnoida niin lähimmän vastustajan pieniäkin liikkeitä ja painonvaihteluja kuin kauempana tapahtuvia liikkeitä.

Nuccio nostaa kaksi asiaa esiin, jotka hänen mukaansa erottavat Messin muista maailman huippupelaajista.

”Nopea ajatus ja nopea toteutus. Messi pystyy ajattelemaan ja toteuttamaan nopeammin kuin muut, minkä lisäksi hänen rytminvaihtokykynsä on todella hyvä”, Nuccio sanoo.

”Messi pystyy valitsemaan parhaan vaihtoehdon mahdollisimman nopeasti, ja siinä hän on paras maailmassa.”

Lehtola on täysin samoilla linjoilla.

”Messi hahmottaa ja tunnistaa tilanteet ja pystyy tarvittaessa viivyttämään päätöksentekoa tarpeeksi pitkään, mihin moni muu pelaaja ei pysty”, Lehtola komppaa.

Havainnoiminen on mahdollista, kun pallollinen taito on tarpeeksi korkealla tasolla. Jokainen voi itse kokeilla, miten vaikeaa ympäristön tarkkailu on, jos samaan aikaan kuljettaa palloa esimerkiksi kävellen. Täysivauhtisessa juoksussa usean vastustajan ympäröimänä aikaa pallon tuijottamiseen ei juuri ole, vaan ympäristöstä pitää pystyä poimimaan merkitykselliset asiat.

”Pelaajan pitää pystyä reagoimaan vastustajan antamiin pieniin signaaleihin. Pitää myös pystyä reagoimaan vastustajan takana tai vieressä tapahtuviin asioihin, jotta osaa valita tilanteen kannalta parhaan vaihtoehdon”, Lehtola sanoo.

Parhaan mahdollisen ratkaisun tekeminen nopeasti muuttuvassa pelitilanteessa ei onnistu ilman tarpeeksi hyvää tekniikkaa, koska se määrittelee käytössä olevia vaihtoehtoja. Havainnoinnin ja ajatuksen hitaus rajaavat vaihtoehtoja, koska tilanne ehtii muuttua jatkuvasti ennen ratkaisun tekemistä.

Nuccio nostaa tekniikasta puhuttaessa esiin erityisesti sen, että pelitilanteessa pelaaja on harvoin yksin. Näin ollen vastustajien ja omien joukkuetovereiden sijoittumisen ja liikkeiden vaikutusta suoritukseen ja valintoihin tulisi niin ikään harjoitella.

”Pitäisi osata käyttää tekniikkaa tilanteessa, ja siihen tarvitaan aivot mukaan. Pitää oppia tekemään oikea tekninen ratkaisu oikeassa paikassa, ja siinä on lukuisia asioita, jotka pitää ottaa huomioon.”


Laukaukset & syötöt

On selvää, että maailman parhaaksi pelaajaksi ei voi tulla ilman loistavaa potkutekniikkaa, ja tällä saralla Messi on kehittynyt uransa aikana selvästi eniten. Nopeus, taito ja kyky ohittaa vastustajia hänellä oli jo nuorena, mutta viime vuosien aikana miehestä on kuoriutunut myös häikäisevä syöttelijä ja vapaapotkujen laukoja.

Lisäksi Messi on ymmärtänyt täysin maalinteon tärkeimmän säännön: jos pallo ei mene maalia kohti, se ei voi mennä maaliin. Messi laukoo pallon yläkulmiin lähinnä vapaapotkuista, mutta muuten laukaukset suuntautuvat lähes poikkeuksetta alakulmiin. Kaikkea voimaakaan ei tarvitse käyttää, kunhan tarkkuus on kunnossa.Messi viimeisteli vapaapotkuista kahdeksan maalia tällä kaudella. Kauden 2016–17 alusta lähtien Messi on tehnyt suorista vapaapotkuista 17 maalia, kun seuraavaksi useimmin verkkoja on heiluttanut entinen joukkuetoveri Neymar, joka on osunut yhdeksän kertaa.

Espanjalaislehti Marca analysoi Messin vapaapotkutekniikkaa viime vuoden lopulla ja totesi taiturin hienosäätäneen laukomistapaansa vuosien varrella.

Alussa esimerkiksi koko paino oli tukijalan ulkosyrjällä, mutta nykyään Messi seisoo koko jalkapöydällä paremman tasapainon saamiseksi. Myös ylävartalon ja käsien asento on muuttunut hieman tiiviimmäksi kaareksi.

”Se vaatii vain harjoittelua, ja kun olet tuon tasoinen osaaja, niin oppi tarttuu keskimääräistä nopeammin. Messi on pystynyt jalostamaan vahvan pohjan päälle ekstraa, ja tämä on iso lisä hänen ainutlaatuisuuteensa”, Lehtola sanoo.

Syöttämisessä paljon on kiinni pelinäkemyksestä ja havainnoinnista, sillä tilanteet kehittyvät nopeasti, ja tietty syöttö voi olla mahdollinen vain sekunnin murto-osan aikana.

”Potkutekniikka koskee myös taitoa syöttää ja valintoja kentällä. Profiili on muuttunut alkuvuosista, ja nykyään myös Barçan parhaat syötöt tulevat Messiltä”, Lehtola toteaa.

”On lyhyitä ja pitkiä, ja skaala on todella laaja. Senkin takia häntä on hyvin vaikea puolustaa, kun pitäisi pystyä puolustamaan yhä enemmän myös syöttöjä pois eikä vain keskittyä hänen saamiseensa pallon kanssa kuriin.”Vapaapotkut ovat Messin taidoista ainoa, jonka opettelemisen ei teoriassa pitäisi olla ylivoimaista.

Siinä missä pelitilanteiden ratkaisut ovat osa monimutkaista palapeliä, voi kuka tahansa pelaaja harjoitella vapaapotkuja ja laukoa palloa tuhansia kertoja erilaisista paikoista eri kohtiin asetettujen erikokoisten muurien yli.

Harjoitukset ovat kuitenkin harjoituksia, ja todellinen osaaminen mitataan vasta peleissä, kun ohitettavana on muurin lisäksi maailman parhaita maalivahteja, jotka tietävät varsin tarkkaan, mitä huippulaukojat yrittävät.

Messi on tosin tässäkin askeleen edellä muita. Hän on yllättänyt vastustajat esimerkiksi laukomalla hyppäävän muurin alta pallon verkkoon. Lisäksi muurin yli yläkulmaan kiertävän tavaramerkkilaukauksen vaihtoehtona on nähty suoraan muurin ohi maalivahdin nurkkaan lähtevä laukaus. Suoraan laukaukseen voi panna enemmän voimaa, eikä muurin taakse aavistava maalivahti ehdi enää takaisin lähtökulmaansa.

Laaja laukaisuvalikoima vaikeuttaa maalivahdin työtä ja voi aiheuttaa sen pienen epäröinnin, joka tekee eron torjunnan ja maalin välille.Paineensietokyvyn puute on asia, josta Messiä tappioiden hetkillä monesti kritisoidaan. On totta, että Messi on toisinaan kadonnut kuvasta joukkueen ollessa vaikeuksissa, kuten kävi esimerkiksi Liverpoolia vastaan pelatussa Mestarien liigan välierien toisessa osaottelussa tänä keväänä.

On Messi kuitenkin myös lukemattomia kertoja noussut ratkaisijaksi ja joukkueen pelastajaksi.

”Messillä on käsittämätön henkinen voima. Hän on ollut kohta 15 vuotta Barcelonassa, ja aina odotetaan jotain erityistä. Ympärillä on ollut toki loistava joukkue, mutta tiukoissa paikoissa katseet kääntyvät aina häneen. Useita kertoja hän on pystynyt täyttämään tai ylittämään odotukset, mikä osoittaa käsittämätöntä henkistä lujuutta”, Lehtola huomauttaa.Merkkejä kuolevaisuudesta on nähty kaikkein useimmin maajoukkuepaidassa, eikä Messi ole onnistunut johtamaan Argentiinaa yhdenkään aikuisten arvoturnauksen mestaruuteen. Osansa on vuosien varrella toki ollut haparoivalla valmennuksella ja pelitavalla, joka on monesti ripustettu liikaakin Messin harteille.

Messi on johtanut Argentiinan kerran MM-kisojen ja kolmesti Etelä-Amerikan mestaruusturnauksen Copa American finaaliin, mutta maajoukkueuran kruunu puuttuu yhä. Pelaamassaan 129 maaottelussa hän on tehnyt 65 maalia ja antanut 40 maalisyöttöä.

Messille tarjoutuu nyt tilaisuus tilanteen korjaamiseen, kun 46. Copa America pelataan Brasiliassa.

Miten sitten voisi kehittyä seuraavaksi Messiksi? Mitään taikatemppuja ei valitettavasti ole tarjolla jalkapallojuniorille, joka haaveilee Messin kaltaisista peliesityksistä. Taikuus tosin tuntuu melkeinpä ainoalta tavalta päästä samalle tasolle kuin pelaaja, joka on romuttanut ennätyksen toisensa jälkeen läpi uransa.

”Messi on vienyt koko lajin uudelle tasolle, ja voi olla vain kiitollinen, että on saanut näin monta vuotta nauttia hänen suorituksistaan.”


Messin tasoista pelaajaa ei ehkä tule koskaan, mutta Lehtola ei suostu allekirjoittamaan väitettä, etteikö Suomenkin kokoisesta maasta voisi tulla aiempaa taitavampia pelaajia, jotka menestyvät maailman huipulla.

”Haluan uskoa, että Suomesta voi tulla supertaitava pelaaja.”

”Messin taitoihin johtavan yhtälön monistaminen on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa. Jos siihen olisi helppo resepti, niin kai niitä [seuraavia messejä] olisi näkynyt jo.”

Lehtola antaa kuitenkin muutaman perusohjeen, joista pääsee liikkeelle. Kaiken ytimessä on äärimmäisen suuri määrä pelaamista ja pallon kesyttämistä, mutta oivaltavan ja asiantuntevan valmennuksen roolia ei voi unohtaa.

”Rakastu palloon ja lajiin niin paljon, ettet pysty olemaan erossa siitä. Mene kentälle ja löydä samalla tavalla rakastuneita lapsia, joiden kanssa saatte pihapelit aikaan. Nauti tunteista, pelatkaa ja imekää vaikutteita.”

”Katsokaa Messiä ja yrittäkää apinoida. Olkaa onnekkaita, että pääsisitte joukkueeseen, jossa valmentaja on riittävän fiksu ja luo sellaisen ilmapiirin, jossa potentiaaliselle pallovirtuoosille annetaan tilaa ja rohkaistaan yrittämään tuollaisia juttuja ja jossa pelaaja virheitä pelkäämättä uskaltaa olla huippurohkea pallon kanssa ja nauttia vastustajan kiusaamisesta.”

Nuccion vastaus nopean ajatuksen ja toteutuksen harjoittelun tapoihin on lähes identtinen Lehtolan ohjeiden kanssa.

”Parasta on, että pelataan kavereiden kanssa joka päivä. Siellä tulee luonnollisesti erilaisia tilanteita ja ärsykkeitä. Tulee tarpeeksi toistoja, ja vartalo alkaa tehdä asioita luonnollisemmin ilman ylimääräistä miettimistä.”

”Pihapelit kavereiden kanssa on parasta, mitä jalkapalloilija voi tehdä nuorena.”

Fakta

Copa America


 Etelä-Amerikan mestaruusturnaus pelataan Brasiliassa 14. kesäkuuta–7. heinäkuuta.

 Turnaukseen osallistuvat Etelä-Amerikasta Brasilia, Argentiina, Chile, Uruguay, Paraguay, Kolumbia, Ecuador, Peru, Bolivia ja Venezuela.

 Täydentämään 12 maan kaaviota on kutsuttu Aasian mestaruuskisojen ykkönen Qatar ja kakkonen Japani.

 Chile on voittanut kaksi edellistä turnausta. Argentiina puolestaan on ollut viidestä viime turnauksesta neljästi finaalissa ja hävinnyt jokaisen.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Honka nousi Veikkausliigan kärkeen Luis Silvan rankkarimaalilla

 2. 2

  Italia raivasi Kiinan tieltään matkalla naisten MM-jalkapallon puolivälieriin

 3. 3

  Neymarin siirto Barcelonaan yhä todennäköisempi, tähti on nyt valmis tinkimään palkastaan 12 miljoonaa euroa

 4. 4

  Mia Stellberg oppi mallina, mitä menestys tarkoittaa – nyt hän auttaa e-urheilijoita: ”Olin nelikymppinen täti ja todella mukavuusalueeni ulkopuolella”

 5. 5

  ”Maaginen, epätodellinen superpelastus” – Ruotsissa otettiin kaikki irti MM-menestyksestä, pääministeri Löfven vaati lisää resursseja naisten jalkapallolle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NFL:n supertähti yritti ostaa kanssamatkustajan paikan lentokoneessa, mutta avokätinen tarjous ei kelvannut

 2. 2

  Tokio järjestää kalliit olympialaiset pelottavassa helteessä: suosikkilaji kilpaillaan ydinturmasta tunnetussa Fukusimassa

 3. 3

  Donald Trump ei hyväksy Yhdysvaltojen MM-kisajoukkueen kapteenin käytöstä, mutta kehuu joukkuetta

 4. 4

  Chilen ”takapuolisormeilija” taas huomion keskipisteenä: potkaisi kananaamiossa kentälle juosseen fanin nurin

 5. 5

  Miljoonia tienannut australialainen rugbypelaaja sai potkut homovastaisten kommenttien vuoksi, joukkorahoituskin suljettiin syrjivänä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 2. 2

  Tuttu hyppy vaahto­muovi­paloihin vei Aino Tapolan 15-vuotiaana pyörä­tuoliin: henkinen toipuminen alkoi, kun urheilu palasi elämään

 3. 3

  Kaapo Kakko asteli lavalle JVG:n tahdissa ja on nyt New York Ranger

 4. 4

  Anne Schellingerhout oli ennen ”totaalinen sohvaperuna”, nyt ultrajuoksija: ”Sain sellaiset endorfiinipöllyt, että oli pakko saada lisää”

 5. 5

  Miksi Jokerit ei nöyrry ja lopeta kiemurtelua, kun siihen on vielä mahdollisuus?

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  8. 8

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  9. 9

   Tankojuoppous on yksi Suomen omituisimmista rikoksista, ja poliisi­tarkastajakin myöntää pykälän olevan ”hölmösti rakennettu”

  10. 10

   Keski-Eurooppaa koettelevan kuuman ilman kieleke ”lipaisee” Suomeakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  7. 7

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  8. 8

   Tämän talon ei pitänyt koskaan valmistua – Veturinkuljettaja Rave veisti viimeisen linnansa kiviä myöten itse

  9. 9

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen porvaripoika uskoi parempaan maailmaan, lähti Venäjän vallankumoukseen ja haudattiin Kremlin muuriin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  11. Näytä lisää