Urheilu

Kuvat savusaunan edustalta tiivistävät tarinan suunnistajien pitkästä ystävyydestä

Florian Howald ja Severi Kymäläinen tapasivat teininä suunnistuskisassa. Howaldista tuli Suomi-fani, joka taitaa sujuvasti kielenkin. Nyt kaksikko tavoittelee Jukolan viestin voittoa Tampereen Pyrinnölle.

Kaksi teinipoikaa, tumma- ja vaaleatukkainen, poseeraa kuvassa pyyhkeet lanteilla vanhan savusaunan edustalla.

Ja sitten sama asetelma 13–14 vuotta myöhemmin, kun he parransänkineen ovat jo aikuisia miehiä.
Näihin kahteen kuvaan tiivistyy kiehtova tarina urheilun mukanaan tuomasta ystävyydestä.

Nyt kuvan kaksikko tavoittelee huippusuunnistajina Jukolan viestin voittoa Tampereen Pyrinnön joukkueessa.

Tamperelainen Severi Kymäläinen, 28, ja sveitsiläinen Florian Howald, 27, tapasivat ensimmäisen kerran 12-vuotiaiden sarjan palkintojenjaossa vuoden 2003 Fin5-suunnistusviikolla. Howald oli tullut vanhempiensa kanssa Suomeen suunnistusmatkalle.

Tuolloin kaksikko ei vielä sen kummemmin kiinnittänyt huomiota toisiinsa, mutta muutama viikko myöhemmin tapaaminen palkintokorokkeella toistui Sveitsin vuoden 2003 MM-kisojen niin sanotuissa yleiskilpailuissa.

”Jotenkin tapasimme uudelleen Sveitsissä. Uskon sen olleen aika ratkaisevaa, että tapasimme ensin Suomessa ja sitten Sveitsissä. Aluksi tuossa iässä ei juuri puhuta toiselle, varsinkin jos hän puhuu eri kieltä. Mutta kun tavattiin uudelleen, aloin muistaa tämän vaalean kaverin”, Howald muistelee.

Kymäläisen mielestä kaksikon vanhemmilla oli iso rooli yhteyden syntymisessä.

”12-vuotiaana ei luonnostaan ruveta juttelemaan. Olin silloin saksankielisessä koulussa, ja se oli osasyy, miksi vanhempani ehkä halusivat, että minulla on saksankielisiä kavereita”, Kymäläinen sanoo.

Kymäläinen muistelee, että alussa he todella puhuivat saksaa toisilleen ja ryhtyivät ihan vanhanaikaiseen kirjeenvaihtoon.

”Mutta taisimme aika pian vaihtaa kielen englantiin”, Howald sanoo.

Seuraavana kesänä Howald tuli uudelleen Suomeen Fin5-rastiviikolle ja muistelee voittaneensa 13-vuotiaiden kokonaiskilpailun.

”Sinä johdit neljän kisan jälkeen, ja viimeisessä osakilpailussa yritin kovasti ottaa kiinni. Sen seurauksena tein lopussa ison virheen”, Kymäläinen naurahtaa.

Palkinnoksi Howald muistaa saaneensa Suomen luonnosta kertovan suomenkielisen kirjan.

”Katselin niitä hienoja kuvia ja mietin, mitä teen tällä, kun en ymmärtänyt kieltä. Silloin aloin tajuta, että minun pitää oppia suomea”, Howald sanoo.

Howald tarttui pikku hiljaa kielihaasteeseen, ja nyt hän osaa Suomea niin hyvin, että haastattelu voitaisiin tehdä ihan hyvin myös suomeksi.

Kun kaveruus oli päässyt alkuun, Howald tuli kesällä itsekseen viikoksi Kymäläisten vieraaksi Tampereelle.

Noilta ajoilta on peräisin myös alussa mainittu kuva savusaunan edustalta. Savusauna sijaitsee Orivedellä Kymäläisen isovanhempien kesäpaikassa.

Seuraavana keväänä Kymäläinen matkusti viikoksi vastavierailulle Sveitsiin.

Howald on edustanut Tampereen Pyrintöä 15-vuotiaasta alkaen, ja kieltä hän on opetellut aktiivisesti siitä lähtien, enimmäkseen kantapään kautta.

”Seurassa minulle puhuttiin englantia, mutta keskenään ihmiset juttelivat suomeksi. Se oli aluksi ihan ok, mutta olin tavallaan ulkopuolinen. Vähitellen huomasin, että olisi parempi osata suomea.”

Kymmenen vuotta sitten lukion päätyttyä Howald asui talvella puolisen vuotta Tampereella pyrintöläisen pariskunnan luona. Myöhemmin hänestä tuli pariskunnan pojan kummi.

”Jo sitä ennen olin päättänyt panostaa kielen opiskeluun.”

Kotimaassaan Howald opetteli kielen perusteita yksityistunneilla.

”Kiinnostuin siitä yhä enemmän. Kun asuin talven Suomessa, opiskelin suomea avoimessa yliopistossa. Perheessä he puhuivat minulle vain suomea 3–4 viikon jälkeen. Olen aina sanonut, että olen oppinut suomen kielen pääasiassa kadulla, kuuntelemalla ihmisiä.”

Howaldin perheessä Suomi on ollut jo pitkään suosittu lomakohde. Hänen isovanhemmillaan oli tapana käydä Ylläksellä hiihtämässä, ja nykyään perheellä on siellä mökki.

”Myös vanhempani alkoivat saada suomalaisia ystäviä. Lopulta mökki hankittiin melko spontaanisti, ja nyt se on toinen kotimme. Äitini viettää siellä vuosittain yhteensä pari kuukautta.”

Myös Kymäläinen on leireillyt useita kertoja Ylläksellä Howaldin perheen mökillä.

Nyt Howald on moninkertainen MM-mitalisti, ja Kymäläinenkin on maajoukkuemies.

Kaksikko on yhtä mieltä siitä, että ystävyys on auttanut heitä eteenpäin huippu-urheilijan uralla.

”Kaikki nämä kokemukset ovat auttaneet paljon. Suomessa olen saanut erilaista taitoharjoittelua, mutta kyse on myös erilaisesta harjoittelukulttuurista. Täällä olen huomannut, että voin juosta kolme tuntia, eikä siitä ole haittaa.”

Viime vuosina Howald on myös päässyt talvisin Punakoneen eli Pyrinnön miesten edustusryhmän talvileireille Espanjaan ja Portugaliin.

”Ne ovat olleet täydellisesti järjestettyjä. Myös pääsy mukaan suurviesteihin on ollut tärkeää kehittymisen kannalta.”

Kymäläinen on puolestaan leireillyt keväisin Sveitsissä.

”Se on ollut etuoikeus nuoresta lähtien. Kokemukset sikäläisistä hyvin erilaisista maastoista ovat olleet arvokkaita. Olen päässyt myös mukaan Florianin ja hänen kavereittensa leireille. Ilman ystävyyttä se ei olisi ollut mahdollista.”

Vaikka huippusuunnistuksen maailmassa on paljon kansainvälisiä ystävyyssuhteita, Howald ja Kymäläinen uskovat oman ystävyytensä olevan silti ainutlaatuista, koska se on alkanut niin nuorena.

”Ne savusaunan edessä otetut kuvat on niin mukavia. Niitten välisenä aikana moni asia on muuttunut. Ne kuvat kertovat, miten olemme kehittyneet, mutta olemme silti läheisiä ja samassa joukkueessa”, sanoo Howald.

Jukolassa Howald on kuulunut Tampereen Pyrinnön ykkösjoukkueeseen vuodesta 2010 lähtien. Kymäläinen pääsi mukaan kaksi vuotta myöhemmin.

Tällä kertaa Kymäläinen suunnistaa kakkososuuden, ja Howald on jo viidettä kertaa ankkuri.

Heidän mielestään Punakone ei ole viime vuosina saanut läheskään kaikkea irti Jukolassa, kun mukana on ollut vähän epäonneakin.

Selvästi paras sijoitus, kolmas, tuli kaksi vuotta sitten Joensuussa.

”Tiedämme tarkkaan, mitä meidän pitää tehdä pärjätäksemme. Tärkein tavoite on se, että jokainen onnistuu sen mukaan, mitä kultakin odotetaan. Jos se onnistuu, olemme todella korkealla”, Kymäläinen sanoo.

”Kyse on siitä, että joukkuehenki pysyy korkealla ja jokainen tekee varmaa perustyötä maastossa. Silloin pääsemme siihen, mistä unelmoimme”, sanoo Howald.

Jukola on taas suurempi kuin koskaan, Suomen ykkössuunnistaja ei odota nautinnollista menoa

Suomen tämän hetken ykkössuunnistaja Marika Teini edusti aikaisemmin oululaista SK Pohjantähteä, jonka riveissä paras sijoitus Venlojen viestissä oli kolmas.

Nyt viime viikonlopun maailmancupissa toiseksi ja kolmanneksi sijoittunut Teini edustaa norjalaista huippujoukkuetta Haldenia, mutta odotukset Jukolan aattona eivät olleet järin korkealla.

Teini arvioi, että Kangasalan kilpailumaasto ei sovi nelikolle, jossa hänen lisäkseen suunnistaa kaksi sveitsiläistä ja yksi norjalainen maajoukkuenainen. Teini on ankkuri.

”Kukaan meistä ei ole kotonaan tässä maastossa. Tämä maasto voi olla vaikea erityisesti noille meidän sveitsiläisille. Vaikka itse olen kotoisin sadan kilometrin päästä, olen vähän vältellyt näitä hämäläismaastoja”, Teini naurahti perjantaina Jukolan kilpailukeskuksessa.

Teini on muiden huippujoukkueitten suunnistajien tavoin käynyt Jukolan harjoitus- ja mallimaastoissa.

”Aika työstöä siellä vaaditaan koko ajan. On siellä hienoakin maastoa, talousmetsää mutta myös ryteikköä. Ei mitään kovin nautinnollista”, Teini sanoi.

Venlojen viestin voittajasuosikkeja ovat ainakin voittoa puolustava ja maailman parhaan naissuunnistajan Tove Alexanderssonin tähdittämä ruotsalainen Stora Tuna ja Tampereen Pyrintö.

Jukolan viestissä kärkeen ovat ehdolla voittoa puolustava Koovee, toinen tamperelaisjoukkue Pyrintö, joensuulainen Kalevan Rasti, Halden sekä toissa vuoden voittaja IFK Göteborg, joka tosin ei saa jalkeille parasta kokoonpanoaan kahden runkosuunnistajan loukkaantumisen takia.

Kangasalla suunnistetaan jälleen kaikkien aikojen suurin Jukola.

Viikonloppuna rasteja etsii järjestäjien perjantaina ilmoittaman tiedon mukaan 20 632 suunnistajaa 23 maasta.

Viime vuonna Hollolan Jukolassa tehty ennätys rikkoutuu noin 800:lla, ja osanottajien määrä nousee ensi kertaa yli 20 000:n.

Lauantaina iltapäivällä käytävään Venlojen viestiin on ilmoittautunut 1 721 nelikkoa eli 6 884 naista.

Lauantaina klo 23 alkavaan ja sunnuntaiaamuun jatkuvaan Jukolaan on lähdössä 1 964 seitsikkoa eli 13 748 suunnistajaa.

Käytännössä suunnistajien kokonaismäärä on jonkin verran pienempi kuin edellä mainittu lukumäärä, sillä naiset voivat osallista myös Jukolan viestiin, ja monet haluavat suunnistaa molemmissa viesteissä.

Eniten joukkueita Venlojen viestiin on ilmoittanut Tampereen Pyrintö, joka saa jalkeille peräti 30 nelikkoa. Jukolassa eniten joukkueita, 17, on Helsingin Suunnistajilla.

Yle näyttää Jukolan tapahtumat suorilla lähetyksillä.

Kuka?

Florian Howald


 27-vuotias

 Kotipaikka: Winterthur, asuu tämän kesän Norjan Haldenissa niin ikään Sveitsin maajoukkueeseen kuuluvan tyttöystävänsä Elena Roosin kanssa valmistautumassa siellä lähiseudulla elokuussa järjestettäviin MM-kisoihin.

 Koulutukseltaan ympäristöinsinööri, tekee alan töitä puolipäiväisesti.

 Saavutuksia: Viisi MM- ja viisi EM-mitalia.

Kuka?

Severi Kymäläinen


 28-vuotias

 Asuu Tampereella

 Automaatiotekniikan diplomi-insinöörin opinnot loppusuoralla.

 Saavutuksia: MM-kisoissa paras henkilökohtainen sijoitus 24:s (sprintti 2014), sprinttiviestissä kuudes (2014), kaksi SM-hopeaa.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Veikka Sarén, 17, on triathlonin superteini, jonka vauhti ällistyttää

  Tilaajille
 3. 3

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 4. 4

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen aikoo kiertää maapallon vielä kahdesti: ”Haluan antaa veneelleni ja itselleni toisen mahdollisuuden”

 5. 5

  Ottawa teki tulokassopimuksen ykköskierroksella varaamansa Lassi Thomsonin kanssa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 3. 3

  Yleisö taputti Wimbledon-voittajan virheille, ja epäkunnioitus sai Boris Beckerin ärähtämään: ”Ihmisten pitää herätä Novak Djokovicin suuruudelle”

 4. 4

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 5. 5

  Sami Siltakorpi pelasi pesäpalloa, mutta ratsastus tuntui helpommalta lajilta, nyt hän kilpailee EM-tasolla siskonsa hevosella

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Jarkko Nieminen teki yllättävän comebackin Wimbledonissa, kun Roger Federer tarvitsi hänen apuaan

 3. 3

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 4. 4

  Pelaajat suivaantuivat Helsinki Cupissa tuomariin, poliisi joutui rauhoittamaan junioreja

 5. 5

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin laajalti rasistiseksi tuomitun kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  8. 8

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  9. 9

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  10. 10

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää