Urheilu    |   Kolumni

Mitä HIFK:n fanaattisimmat kannattajat ajattelivat, kun seura sai uuden kiinalaisen pääomistajan?

Jalkapallon Veikkausliigassa pelaava HIFK siirtyi toukokuun puolivälissä kiinalaisen Lucas Jin Changin omistukseen. Toistaiseksi kannattajat ovat pysyneet seuran takana, mutta sovinto on ehdollinen, kirjoittaa toimittaja Markus Ånäs, joka on itsekin IFK:n kannattaja.

Sinisen ja punaisen savun keskeltä kuuluu karjaisu.

”Tuokaa vettä!”

”Bandis palaa!”

Helsingin Väinämöisen kentän laidalla käy naurunremakka, kun mies irrottaa hiiltynyttä kangasbanderollia verkkoaidasta, nostaa sen eteensä ja esittelee parisatapäiselle HIFK-kannattajan laumalle.

Mielenilmaukseen osallistuva nainen sanoo: ”Aika kuvaavaa – vanhat symbolit poltettiin ja nyt edessä on uusi alku.”


Kannattajien protesti on järjestetty, sillä toukokuussa kiinalainen sijoittaja Lucas Jin Chang hankki enemmistön HIFK:n jalkapalloseurasta.

Huhuja seuran myynnistä oli liikkunut pitkään. Jo ennen uutista HIFK:n jalkapallon äänekäs kannattajaryhmä Stadin Kingit oli julistanut kannanotossaan, ettei se hyväksy seuran myymistä yksityiseen omistukseen. Veikkausliigan ottelussa katsomossa oli iso lakana, jossa luki: Ei hämärämiehille.

Itsekin tyrmistyin myyntiuutisesta. Seuraan ja kannatan HIFK:ta kaikissa sen lajeissa. Kotilajini on käsipallo, mutta urheilun suurkuluttajana olen löytänyt itseni myös jalkapallokatsomosta. Erityisesti pidän tavasta, jolla HIFK pelaa jalkapalloa.

Jo alasarjoista lähtien HIFK on jatkanut tyylillä, josta se on ollut tunnettu jo Åke Lindmanin ajoista: kova yritys ja kovat otteet, ei paljon taitoa, mutta tahtoa sitäkin enemmän.

Tänäkin keväänä olin iloisesti yllättynyt, kun HIFK:n uudet ulkomaalaispelaajat oli saatu ruotuun. Maalitykki Tiki ei filmaa lainkaan, vaikka on brasilialainen. Norjalainen Jacke Dunsby puolestaan on kuin HIFK:n jalkapallon ilmentymä: hirveä punttaus kenttää ympäri, tilanteisiin tahdolla ja kovaa.

Urheiluseuran omistajanvaihdos herättää yleensä pelkoja kannattajissa. Nyt uhkakuvat olivat perusteltuja.

Suoraan sanottuna Lucas Jin Chang ei herätä luottamusta. Lontoossa asuvan Changin ja hänen liikekumppaneidensa ideana on ostaa ja myydä pelaajia poikkeuksellisella tahdilla. Seura on heille vain väline tehdä rahaa. Esimerkiksi tanskalaisen Vejlen omistajina he kierrättivät yhden kauden aikana seuran kautta noin 80 pelaajaa.

HIFK:n kannattajaryhmä Stadin Kingit tiedotti ensimmäisen protestin jälkeen:

”Emme halua olla hämärämiesten pelinappula. Emme halua olla vain yksi tikapuiden porras laajassa pelaajien osto- ja myyntikuviossa. HIFK on seurana ja yhteisenä rakkaudenkohteenamme paljon sellaisia arvokkaampi ja suurempi asia.”

Seuran myymisestä kertova lehdistötilaisuus kärjistyy juuri kun se on päässyt alkamaan. HIFK Soccer rf:n puheenjohtaja Christoffer Perretin pulssi nousee. Hän katsoo kabinetin ovelle.

Sen taakse on marssinut kymmenkunta kannattajaa lenkkareissaan ja huppareissaan. Lasiovi lyödään kiinni ja tilaisuus jatkuu. Kun Lucas pääsee vuoroon, hänelle esitetään kysymys siitä, mitä kannattajien pitäisi tilanteesta ajatella. Lucas kertoo tarinan, jossa kannattajien vanha tyttöystävä on nyt ”menossa naimisiin toisen miehen kanssa”.

Voi jeesus!


Lehdistötilaisuuden loppupuolella kannattajat tunkeutuvat kabinettiin ja piirittävät uutta kiinalaisomistajaa. Paikalle palkattu turvamies seuraa tilannetta vain katseellaan.

Käydään kiivas sananvaihto. Stadin Kingien puhemies tivaa Lucasilta puhelinnumeroa, josta hänet saisi kiinni epäselvyyksien ilmetessä. Sitä hän ei saa.

Puhemies sanoo uudelle omistajalle, että Kingit saattaa siirtyä kannattamaan HIFK:n alasarjoissa pelaavia joukkueita.

Mainoksia on liimattu Töölössä kaikkialle: ”Battle of Töölö.”

Neljänneksi korkeimman sarjatason ottelussa ovat vastakkain HIFK/2 ja Töölön Taisto. Nuorten pelaajien HIFK/2 ei kuulunut kauppaan. Nyt heidän ottelunsa keskeytetään alkuunsa, kun savu peittää kentän.

”Ei oikein voi toivoa, mutta onhan se silti mahdollista, että kaikki menee ihan hyvin”, kommentoi eräs Stadin Kingien keskeinen toimija.

Stadin Kingit on järjestäytymätön ryhmä, jolla ei ole virallista johtajaa. Aktiivisia puuhamiehiä on puolenkymmentä. Kannattajaryhmään kuuluu myös useita omailmeisiä kaveriporukoita.

Ja toisaalta: Kuka tahansa fanikatsomossa laulava voi kutsua itseään Stadin Kingiksi. Ryhmästä kukaan ei anna ikinä medialle lausuntoja nimellään. Kuuluu tapoihin. Nytkin kommentit ovat varovaisia.

”Vetäydyimme tiedotustilaisuuden jälkeen miettimään, mitä tämä tarkoittaa ja miten reagoimme. Annoimme lausunnon, jossa kerroimme, että olemme toistaiseksi mukana, mutta vain niin kauan, kun kyseenalaisia liiketoimia ei tapahdu.”

”Liikemiehiä tulee ja menee, mutta kannattajat ovat aina. Meille ei ole ongelma kannustaa alasarjojen joukkuetta, vaikka toki pääsarja on aina pääsarja.”


Ensimmäinen Veikkausliigan kotiottelu kaupan jälkeen on lauantaina. Välissä on käyty pelaamassa vierastasapeli Kokkolassa. Sinne kannattajat eivät järjestäneet edes yhteistä kuljetusta, sillä lähtijöitä ei ollut riittävästi.

HIFK:lla on nousujohteinen, odotuksia parempi kevät takanaan. Sijoitus on kymmenes, mutta ylempään jatkosarjaan oikeuttavaan kuudenteen sijaan on vain viisi pistettä matkaa, kiitos norjalaisen Arnold Tieno Origin, joka on yksi sarjan parhaista maalivahdeista. Tähänkö tämä tyssäsi?

Nytkin fanikatsomo Klacken on normaalia tyhjempi. Silti seuran puheenjohtaja Christoffer Perret vaikuttaa silminnähden helpottuneelta. Ennen ottelua Stadin Kingit oli julkaissut yllättävän sovittelevan viestin: ”Kaikki mestoille tukemaan joukkuetta, joka on osoittanut IFK-sydäntä!”

Kingit oli päättänyt antaa joukkueelle ja sen uudelle omistajalle mahdollisuuden. Ottelu sarjan kovimpiin joukkueisiin kuuluvaa Interiä vastaan on hyvä. Peli päättyy 1–1.

Pääty laulaa: ”Vi älskar IFK.”

Sovinto on saatu – mutta ehdollisena. Heinäkuun neljäntenä päivänä nähdään, miten se näkyy katsomossa, kun toinen Stadin derby pelataan HJK:ta vastaan.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lasse Virén on nelinkertainen olympiavoittaja ja viimeinen suuri suomalainen juoksija, mutta silti on ihmisiä, jotka eivät häntä enää tunne

  Tilaajille
 2. 2

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 3. 3

  Ravihevonen avoimena HS:n haastattelussa: ”Paremminkin voisi pyyhkiä, mutta en valita”

 4. 4

  Kova väite Italiasta: Kimi Räikkönen voi palata Ferrarille, jos Sebastian Vettel vetäytyy

 5. 5

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 2. 2

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 3. 3

  Kova väite Italiasta: Kimi Räikkönen voi palata Ferrarille, jos Sebastian Vettel vetäytyy

 4. 4

  Emma Kimiläisen mielestä voitto ei ratkennut kärjessä ajaneen yhdysvaltalaisen virheeseen: ”Olisin kyllä mennyt ohi joka tapauksessa”

 5. 5

  Lasse Virén on nelinkertainen olympiavoittaja ja viimeinen suuri suomalainen juoksija, mutta silti on ihmisiä, jotka eivät häntä enää tunne

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 3. 3

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 4. 4

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 5. 5

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  7. 7

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  8. 8

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  9. 9

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  10. 10

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  7. 7

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  8. 8

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää