Urheilu

Uusi eliitti otti vallan Suomen urheilussa, mutta perinnelajit jyräävät yhä: Muuttuuko sittenkään mikään?

Monet viime vuosikymmenien merkittävistä urheilupäättäjistä ovat jääneet eläkkeelle. Tutkijoita kiinnostaa, kuinka pitkään uusi eliitti pysyy vallankahvassa, miten se valikoituu ja mitä asemia se ottaa.

Kuningas on kuollut, eläköön uusi kuningas!

Näin voisi kuvata jopa mullistavaa muutosta, joka on ollut jonkin aikaa menossa suomalaisen urheilun rakenteissa.

Kun tutkija Kati Lehtonen julkaisi syksyllä 2017 väitöskirjansa suomalaisen liikunta- ja urheilujärjestelmän rakenteellisista muutoksista vuosina 2008–2015, hän listasi parikymmentä merkittävää urheiluvaikuttajaa.

Listalla olleista enää vain Tapio Korjus ja Esko Ranto vaikuttavat yhä vahvasti suomalaisessa urheilussa keskeisillä päätöksentekopaikoilla.

Keihäänheiton olympiavoittaja Korjus on Kuortaneen urheiluopiston rehtori ja merkittävä taustavaikuttaja.

Ranto on opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtaja. Hänellä on paljon valtaa, kun ministeriö päättää urheilun tukemisesta.

Merkittävä osa urheilupäättäjien politiikkaverkoston työstä tehdään opetus- ja kulttuuriministeriön nimittämissä työryhmissä, joissa on käsitelty viimeisen 30 vuoden aikana eniten valtion liikunta-avustuksiin ja huippu-urheiluun liittyviä aiheita.

Suurin osa Lehtosen väitös­kirjassa olleista vaikut­tajista on jäänyt eläkkeelle, kuten Risto Nieminen ja Harri Syv­äsalmi.

Nieminen toimi Veikkauksen johtajana ja Suomen olympia­komitean puheen­johtajana. Syväsalmi oli opetus- ja kulttuuri­ministeriön johtava urheilu­virkamies ja Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) ensim­mäinen pääsihteeri.

Jääkiekko­vaikuttaja Kalervo Kummola on myös hiljalleen luopumassa luottamus­toimistaan.

”Elämme sitä hetkeä, jolloin vanha ja tavallaan salattu eliitti ei enää johda urheilua. Tilalle on nousemassa uusia johtajia. On kiinnostava nähdä, miten pitkään he pysyvät vallankahvassa ja miten yhtenäisiä he ovat sekä pystyvätkö he uudistamaan vanhoja toimintatapoja”, erikoistutkija Jarmo Mäkinen sanoo.

Mäkisen mukaan vanha urheilueliitti muodostui 1990-luvun alussa perustetun Suomen Liikunnan ja Urheilun (SLU) pohjalle. Nykyinen Suomen olympiakomitean porukka ei tule enää tuosta vanhasta eliitistä.

Urheilun valtaeliitin uusia nimiä ovat Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio, hallituksen jäsen Susanna Rahkamo, olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen ja olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.

Merkittäviä vaikuttajia ovat myös olympiapurjehtija ja kansanedustaja Sari Multala (kok), Voimisteluliiton pääsihteeri Maria Laakso ja Suekin uusi pääsihteeri Teemu Japisson.

Ennen sapattivapaata Japisson työskenteli Nuoren Suomen, Suomen Liikunnan ja Urheilun, Valon sekä Suomen olympiakomitean pääsihteerinä ja kuuluu nyt urheilun niin sanottuun uusvanhaan eliittiin.

Lehtosen, Mäkisen ja Jari Lämsän uusi urheilun päättäjäverkostoja käsittelevä artikkeli julkaistiin äskettäin International Journal of Sport Policy and Politics -lehdessä. Se on tavallaan jatkoa Lehtosen väitöskirjalle.

Tuoreessa selvityksessä tutkijoiden seuranjakso on ollut melkein 30 vuotta (1989–2017).

Vaikka tutkimusaikaa pidennettiin usealla vuodella, lopputulos oli sama: valta urheilussa oli keskittynyt pienelle henkilöjoukolle.

Mäkinen ja Lehtonen otsikoivatkin tutkimustiedotteen osuvasti nimellä ”Laivat uppoavat, mutta miehistöt pelastetaan”.

”Jos joku alkaa monistua, voi tulla mielikuva, että hänellä alkaa olla osaamista. Nimi löytyy monesta paikasta ja monesta roolista”, Lehtonen avaa tutkimusta.

Mäkisen mukaan henkilöt urheiluliittojen ja -järjestöjen hallituksissa ja työryhmissä ovat usein pysyneet samoina, vaikka he saattavatkin edustaa verkostossa uutta organisaatiota.

Sama henkilö on siis voinut olla ensin työryhmässä pohtimassa rakenteellisia uudistuksia, sitten lakkauttamassa organisaatioita, perustamassa uusia ja lopuksi johtamassa uutta.

”Verkoston ydin on siis kapea. Toisaalta näyttää olevan helppoa vaihtaa positiota, mikä on merkki tiiviistä valtaeliitistä. Päätösvalta ei ole demokraattisesti hajautunut. Esille nostetaan usein samoja asioita, ja pidetään sitä kautta omat asemat”, Lehtonen sanoo.


Lehtonen pohtii, miten uusien lajien kuten esimerkiksi suositun e-urheilun edustajat pääsevät mukaan päätöksentekoon vai pääsevätkö he ollenkaan.

”Päättäjäverkosto koostuu edelleen perinteisten lajien edustajista”, Lehtonen sanoo.

Hän kehottaa urheilupäättäjiä luomaan rohkeammin ryhmiä, joissa vakiintuneita sidosryhmäsuhteita katkotaan ja luodaan tilaa uudelle keskustelulle.

Uuden urheilueliitin valtaannousu herättää myös lisäkysymyksiä.

Ovatko uutta valtaa pitävät edellisen päättäjäsukupolven hengenheimolaisia? Perivätkö uudet vanhoilta saman ajattelutavan? Uudistuuko uusien kasvojen mukana myös itse järjestelmä?

”Ehkä jaksaisin tehdä vielä yhden tutkimusponnistuksen huippu-urheilun takia”, sanoo Lehtonen, joka on itse entinen kilpahiihtäjä ja istuu Suomen Hiihtoliiton hallituksessa.

Omassa työssään Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa Kihussa Mäkinen on tutkinut paljon pohjoismaista urheilujohtamisen rakennetta. Hänen mukaansa suomalainen järjestelmä on etääntynyt yhä kauemmaksi muista Pohjoismaista.

”Emme ole edenneet pätkääkään Ruotsin ja Norjan viitoittamaan suuntaan, vaan erkaannumme yhä enemmän pohjoismaisesta järjestödemokratiaan nojaavasta perinteestä”, Mäkinen sanoo.

Entä kuinka hyvin olympiakomitean uusi puheenjohtaja Ritakallio on onnistunut työssään?

Mäkisen mukaan Ritakallion johtama Suomen olympiakomitean hallitus on työstänyt koko urheiluyhteisön visioita muttei juurikaan olympiakomitean omaa toimintapolitiikkaa.

”Nähtävillä olleesta alkuinnostuksesta huolimatta ilmaan on jäänyt paljon kysymysmerkkejä, joihin olympiakomitean pitäisi ottaa kantaa”, Mäkinen toteaa.

Siviilityössään Ritakallio toimii OP-ryhmän pääjohtajana.

Mäkinen epäilee, että voimia kuluu olympiakomitean sisällä identiteetin päivittämiseen. Kokonaisuus joudutaan asemoimaan uudelleen liikunnan tultua sen uudeksi toimialueeksi perinteisen huippu-urheilun rinnalle.

Järjestöjen lisäksi myös ministeriössä ja valtion liikuntaneuvostossa on henkilöitä vaihtunut, ja maassa on uusi hallitus.

”Uudet liikuntapoliittiset avaukset ja suunnanmuutokset ovat tulleet valtion puolelta viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana. Uskon, että niin käy myös tällä kertaa”, Mäkinen sanoo.

Millainen sitten olisi ihanteellinen urheilupäättäjä, joka saisi asioihin vauhtia ja ihmiset puhaltamaan yhteen hiileen demokratiaa unohtamatta?

Tutkijat pohtivat, että hyvä järjestöjohtaja ymmärtää valtansa perustuvan jäsenistöltä saatuun luottamukseen. Hän uskaltaa antaa vastuuta muillekin sekä näkee sektorilla käynnissä olevan yhteiskunnallisen muutoksen, Mäkinen ja Lehtonen tuumivat.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Pesiksen ennätyksiä murskaava Janette Lepistö, 23, hämmästelee urheilijoiden ruokavaliota: ”Kenenkään ei kannata pelätä hiilihydraatteja”

 2. 2

  Yli 300 iskua kehässä perjantaina saanut nyrkkeilijä kuoli

 3. 3

  Murhamies Arkanin sotilaat jatkoivat sotaa jalkapallossa ja sotarikollisen talolla Belgradissa tein pahan virhearvion

 4. 4

  Lionel Messille väläyteltiin jopa kahden vuoden pelikieltoa: selvisi yhdellä ottelulla ja vaatimattomilla sakoilla

 5. 5

  ”Sinä hävisit, minä voitin”, raivosi dopingnäytteensä vasaroinut kiinalainen pronssia saaneelle britille

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Yli 300 iskua kehässä perjantaina saanut nyrkkeilijä kuoli

 2. 2

  Pesiksen ennätyksiä murskaava Janette Lepistö, 23, hämmästelee urheilijoiden ruokavaliota: ”Kenenkään ei kannata pelätä hiilihydraatteja”

 3. 3

  ”Sinä hävisit, minä voitin”, raivosi dopingnäytteensä vasaroinut kiinalainen pronssia saaneelle britille

 4. 4

  Olympiavoittaja Pauli Nevala näki lapsena, kun hänen isänsä tapettiin ryyppyillan päätteeksi perheen kotona

 5. 5

  Beach volleyn mestari Riikka Lehtonen, 40, on huippu-urheilijana nyt elämänsä kunnossa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Yli 300 iskua kehässä perjantaina saanut nyrkkeilijä kuoli

 2. 2

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 3. 3

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 4. 4

  16-vuotias vihtiläispoika Aaron Airas nousi miljoonien jääkiekon ystävien tietoisuuteen: siihen tarvittiin 35 tuntia työtä ja yksi hieno piirros

 5. 5

  Olympiavoittaja julkaisi rantakuvan ja joutui kehokritiikin kohteeksi, kertoi sitten rakastavansa kakkua ja olutta

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Porot etsivät Lapissa suojaa kuumuudelta, Kelan suunnittelija ikuisti porot ”jonottamassa” sisään rakennukseen

  2. 2

   Vuokra 25 000 euroa kuukaudessa: tällainen on Suomen kallein vuokrakoti, joka sijaitsee Vantaan lähiössä

  3. 3

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  4. 4

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisten valtuustoryhmästä Tampereella

  5. 5

   Kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Claes Andersson on kuollut

  6. 6

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  7. 7

   Pesiksen ennätyksiä murskaava Janette Lepistö, 23, hämmästelee urheilijoiden ruokavaliota: ”Kenenkään ei kannata pelätä hiilihydraatteja”

  8. 8

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  9. 9

   Helsinkiläismies todisti Kampin ammuskelun vain muutaman metrin etäisyydeltä: ”Tuli sellainen olo, että he mahdollisesti tunsivat toisensa etukäteen”

  10. 10

   Maustetytöt ovat niin tavallisia, että bändin konsepti vaikuttaa epäkaupalliselta, harmittomassa imagossa piilee kuitenkin ongelma

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi lupaa lisätietoja Helsingin keskustan ampumisista puolilta päivin – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  2. 2

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  3. 3

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  5. 5

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  6. 6

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  7. 7

   Silminnäkijä: Ampujaksi epäilty lähti paikalta pistooli kädessä kävellen rauhallisesti – paikalla oli lapsiakin

  8. 8

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  9. 9

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  10. 10

   Supertähti Ed Sheeranin ja suomalaisten ensimmäinen tapaaminen oli monille harras, mutta aivan koko aikaa konsertti ei temmannut mukaansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   Poliisi lupaa lisätietoja Helsingin keskustan ampumisista puolilta päivin – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  5. 5

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  11. Näytä lisää