Urheilu

Uusi eliitti otti vallan Suomen urheilussa, mutta perinnelajit jyräävät yhä: Muuttuuko sittenkään mikään?

Monet viime vuosikymmenien merkittävistä urheilupäättäjistä ovat jääneet eläkkeelle. Tutkijoita kiinnostaa, kuinka pitkään uusi eliitti pysyy vallankahvassa, miten se valikoituu ja mitä asemia se ottaa.

Kuningas on kuollut, eläköön uusi kuningas!

Näin voisi kuvata jopa mullistavaa muutosta, joka on ollut jonkin aikaa menossa suomalaisen urheilun rakenteissa.

Kun tutkija Kati Lehtonen julkaisi syksyllä 2017 väitöskirjansa suomalaisen liikunta- ja urheilujärjestelmän rakenteellisista muutoksista vuosina 2008–2015, hän listasi parikymmentä merkittävää urheiluvaikuttajaa.

Listalla olleista enää vain Tapio Korjus ja Esko Ranto vaikuttavat yhä vahvasti suomalaisessa urheilussa keskeisillä päätöksentekopaikoilla.

Keihäänheiton olympiavoittaja Korjus on Kuortaneen urheiluopiston rehtori ja merkittävä taustavaikuttaja.

Ranto on opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtaja. Hänellä on paljon valtaa, kun ministeriö päättää urheilun tukemisesta.

Merkittävä osa urheilupäättäjien politiikkaverkoston työstä tehdään opetus- ja kulttuuriministeriön nimittämissä työryhmissä, joissa on käsitelty viimeisen 30 vuoden aikana eniten valtion liikunta-avustuksiin ja huippu-urheiluun liittyviä aiheita.

Suurin osa Lehtosen väitös­kirjassa olleista vaikut­tajista on jäänyt eläkkeelle, kuten Risto Nieminen ja Harri Syv­äsalmi.

Nieminen toimi Veikkauksen johtajana ja Suomen olympia­komitean puheen­johtajana. Syväsalmi oli opetus- ja kulttuuri­ministeriön johtava urheilu­virkamies ja Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) ensim­mäinen pääsihteeri.

Jääkiekko­vaikuttaja Kalervo Kummola on myös hiljalleen luopumassa luottamus­toimistaan.

”Elämme sitä hetkeä, jolloin vanha ja tavallaan salattu eliitti ei enää johda urheilua. Tilalle on nousemassa uusia johtajia. On kiinnostava nähdä, miten pitkään he pysyvät vallankahvassa ja miten yhtenäisiä he ovat sekä pystyvätkö he uudistamaan vanhoja toimintatapoja”, erikoistutkija Jarmo Mäkinen sanoo.

Mäkisen mukaan vanha urheilueliitti muodostui 1990-luvun alussa perustetun Suomen Liikunnan ja Urheilun (SLU) pohjalle. Nykyinen Suomen olympiakomitean porukka ei tule enää tuosta vanhasta eliitistä.

Urheilun valtaeliitin uusia nimiä ovat Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio, hallituksen jäsen Susanna Rahkamo, olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen ja olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.

Merkittäviä vaikuttajia ovat myös olympiapurjehtija ja kansanedustaja Sari Multala (kok), Voimisteluliiton pääsihteeri Maria Laakso ja Suekin uusi pääsihteeri Teemu Japisson.

Ennen sapattivapaata Japisson työskenteli Nuoren Suomen, Suomen Liikunnan ja Urheilun, Valon sekä Suomen olympiakomitean pääsihteerinä ja kuuluu nyt urheilun niin sanottuun uusvanhaan eliittiin.

Lehtosen, Mäkisen ja Jari Lämsän uusi urheilun päättäjäverkostoja käsittelevä artikkeli julkaistiin äskettäin International Journal of Sport Policy and Politics -lehdessä. Se on tavallaan jatkoa Lehtosen väitöskirjalle.

Tuoreessa selvityksessä tutkijoiden seuranjakso on ollut melkein 30 vuotta (1989–2017).

Vaikka tutkimusaikaa pidennettiin usealla vuodella, lopputulos oli sama: valta urheilussa oli keskittynyt pienelle henkilöjoukolle.

Mäkinen ja Lehtonen otsikoivatkin tutkimustiedotteen osuvasti nimellä ”Laivat uppoavat, mutta miehistöt pelastetaan”.

”Jos joku alkaa monistua, voi tulla mielikuva, että hänellä alkaa olla osaamista. Nimi löytyy monesta paikasta ja monesta roolista”, Lehtonen avaa tutkimusta.

Mäkisen mukaan henkilöt urheiluliittojen ja -järjestöjen hallituksissa ja työryhmissä ovat usein pysyneet samoina, vaikka he saattavatkin edustaa verkostossa uutta organisaatiota.

Sama henkilö on siis voinut olla ensin työryhmässä pohtimassa rakenteellisia uudistuksia, sitten lakkauttamassa organisaatioita, perustamassa uusia ja lopuksi johtamassa uutta.

”Verkoston ydin on siis kapea. Toisaalta näyttää olevan helppoa vaihtaa positiota, mikä on merkki tiiviistä valtaeliitistä. Päätösvalta ei ole demokraattisesti hajautunut. Esille nostetaan usein samoja asioita, ja pidetään sitä kautta omat asemat”, Lehtonen sanoo.


Lehtonen pohtii, miten uusien lajien kuten esimerkiksi suositun e-urheilun edustajat pääsevät mukaan päätöksentekoon vai pääsevätkö he ollenkaan.

”Päättäjäverkosto koostuu edelleen perinteisten lajien edustajista”, Lehtonen sanoo.

Hän kehottaa urheilupäättäjiä luomaan rohkeammin ryhmiä, joissa vakiintuneita sidosryhmäsuhteita katkotaan ja luodaan tilaa uudelle keskustelulle.

Uuden urheilueliitin valtaannousu herättää myös lisäkysymyksiä.

Ovatko uutta valtaa pitävät edellisen päättäjäsukupolven hengenheimolaisia? Perivätkö uudet vanhoilta saman ajattelutavan? Uudistuuko uusien kasvojen mukana myös itse järjestelmä?

”Ehkä jaksaisin tehdä vielä yhden tutkimusponnistuksen huippu-urheilun takia”, sanoo Lehtonen, joka on itse entinen kilpahiihtäjä ja istuu Suomen Hiihtoliiton hallituksessa.

Omassa työssään Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa Kihussa Mäkinen on tutkinut paljon pohjoismaista urheilujohtamisen rakennetta. Hänen mukaansa suomalainen järjestelmä on etääntynyt yhä kauemmaksi muista Pohjoismaista.

”Emme ole edenneet pätkääkään Ruotsin ja Norjan viitoittamaan suuntaan, vaan erkaannumme yhä enemmän pohjoismaisesta järjestödemokratiaan nojaavasta perinteestä”, Mäkinen sanoo.

Entä kuinka hyvin olympiakomitean uusi puheenjohtaja Ritakallio on onnistunut työssään?

Mäkisen mukaan Ritakallion johtama Suomen olympiakomitean hallitus on työstänyt koko urheiluyhteisön visioita muttei juurikaan olympiakomitean omaa toimintapolitiikkaa.

”Nähtävillä olleesta alkuinnostuksesta huolimatta ilmaan on jäänyt paljon kysymysmerkkejä, joihin olympiakomitean pitäisi ottaa kantaa”, Mäkinen toteaa.

Siviilityössään Ritakallio toimii OP-ryhmän pääjohtajana.

Mäkinen epäilee, että voimia kuluu olympiakomitean sisällä identiteetin päivittämiseen. Kokonaisuus joudutaan asemoimaan uudelleen liikunnan tultua sen uudeksi toimialueeksi perinteisen huippu-urheilun rinnalle.

Järjestöjen lisäksi myös ministeriössä ja valtion liikuntaneuvostossa on henkilöitä vaihtunut, ja maassa on uusi hallitus.

”Uudet liikuntapoliittiset avaukset ja suunnanmuutokset ovat tulleet valtion puolelta viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana. Uskon, että niin käy myös tällä kertaa”, Mäkinen sanoo.

Millainen sitten olisi ihanteellinen urheilupäättäjä, joka saisi asioihin vauhtia ja ihmiset puhaltamaan yhteen hiileen demokratiaa unohtamatta?

Tutkijat pohtivat, että hyvä järjestöjohtaja ymmärtää valtansa perustuvan jäsenistöltä saatuun luottamukseen. Hän uskaltaa antaa vastuuta muillekin sekä näkee sektorilla käynnissä olevan yhteiskunnallisen muutoksen, Mäkinen ja Lehtonen tuumivat.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 2. 2

  HJK nousi Färsaarilla tasapeliin Riku Riskin maaleilla ja varmisti paikkansa Mestarien liigan toisella karsintakierroksella

 3. 3

  Urheiluhuijarit ovat kekseliästä väkeä: šakkipetkutuksen ja moottoripolkupyörän ohella maratonia on taitettu metrolla ja palloa peukaloitu

 4. 4

  Twitteriin kaivettiin vuoden vanha video, ja nyt Yhdysvaltain jalkapallomestari syyttää vanhaa joukkuetoveriaan homofobiasta

 5. 5

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 2. 2

  Veikka Sarén, 17, on triathlonin superteini, jonka vauhti ällistyttää

  Tilaajille
 3. 3

  TV:stä tuttu NBA-seuran omistaja sai sakot, jotka pystyisi maksamaan omaisuudellaan 82 000 kertaa

 4. 4

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 5. 5

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Jarkko Nieminen teki yllättävän comebackin Wimbledonissa, kun Roger Federer tarvitsi hänen apuaan

 3. 3

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 4. 4

  Pelaajat suivaantuivat Helsinki Cupissa tuomariin, poliisi joutui rauhoittamaan junioreja

 5. 5

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  2. 2

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro Yhdys­valtain alahuoneen kuulemisessa Venäjän informaatio­sodasta: ”Saatamme saada kahden vuoden päästä selville, mitä juuri nyt on käynnissä”

  3. 3

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  4. 4

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  5. 5

   Ruotsin WWF: Halloumi voi olla jopa lihaa haitallisempaa

  6. 6

   Ensi yönä nähdään osittainen kuun­pimennys: Kuu punertaa lähes koko Suomessa, kunhan taivas ei ole liian pilvinen

  7. 7

   Netflix poisti rajun itsemurhakohtauksen suositusta nuortensarjastaan, lääketieteen asiantuntijat varoittivat seurauksista lapsille

  8. 8

   Japanissa selvitettiin, miksi yksi kahdeksasta asiakkaasta ei aja vuokraamallaan autolla metriäkään

  9. 9

   EU-parlamentti antoi niukan tuen Ursula von der Leyenille EU-komission johtajaksi – Katso, miten suomalaismepit äänestivät

  10. 10

   Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  2. 2

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  3. 3

   Päivystyksissä jonottaa ihmisiä, jotka pitäisi hoitaa aivan muualla – Hus-johtaja: Lääkäreitä ei saa enää edes rahalla

  4. 4

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  5. 5

   Ruotsin WWF: Halloumi voi olla jopa lihaa haitallisempaa

  6. 6

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  7. 7

   Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

  8. 8

   Netflix poisti rajun itsemurhakohtauksen suositusta nuortensarjastaan, lääketieteen asiantuntijat varoittivat seurauksista lapsille

  9. 9

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  10. 10

   Uudessa Leijonakuninkaassa elottomat digieläimet laulavat, ja se on karmivan outoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  11. Näytä lisää