Urheilu

Asiantuntijat: Kaapo Kakosta tulee jääkiekon globaali supertähti

HS kysyi Kaapo Kakkoa vuosien ajan seuranneilta asiantuntijoilta, miksi nuori kiekkoilija on niin hyvä.

Huippulahjakasta Kaapo Kakkoa juhannuksena odottava varaus jääkiekkoliiga NHL:ään on askel, jota kohti keväällä täysi-ikäistyneen nuorukaisen urakehitys on vienyt varmuudella jo vuosien ajan.

Kolminkertainen maailmanmestari on ollut kotimaisissa kiekkopiireissä merkitty mies jo ennen yläkouluikäisenä alkanutta leijonapolkua.

Entinen liigakiekkoilija, Turun seudun urheiluakatemian jääkiekkolehtorina Kakkoon tutustunut Kalle Sahlstedt, on pitänyt Kakon nousua huippupelaajaksi päivänselvänä vuosien ajan.

Vertailukohdiksi Sahlstedt nostaa turkulaisen kiekkokoulun kasvatteja, kuten Artturi Lehkosen, Rasmus Ristolaisen, Mikko Rantasen ja Mikko Lehtosen.

”Rantasen Mikosta pystyi aistimaan oikein hyvissä ajoin, että hänestä tulee tosi hyvä NHL-pelaaja. Ja sitten Kaaposta”, nykyisin Rauman Lukon urheilujohtajana toimiva Sahlstedt sanoo.


Sahlstedt perustaa arvionsa Kakon poikkeukselliseen lahjakkuuteen ja taitoon.

”Kun on toiminut ikänsä jääkiekon parissa, niin nykypäivänä tulee enää harvoin semmoista ohhoh-elämystä. Kun Kaapoa katsoo, niin melkein joka pelissä tulee tilanteita, joissa ajattelee, että terve, miten ihmeessä tuokin on mahdollista.”

Kakon reitti leijonapaitaan kulki kunkin ikäluokan lahjakkaimpien pelaajien tapaan Pohjola-leirin kautta. Vuonna 2001 syntyneiden ensimmäinen maajoukkuevalmentaja Mika Marttila seurasi hyökkääjää jo ennen leirin valintoja.

”Hyvä pelaaja oli kyseessä jo silloin. Ilman muuta kärkipelaajia siinä isossa ryppäässä mutta ei mikään poikkeuksellinen huippulahjakkuus. Aika tasavertainen kahden kolmen muun hyökkääjän kanssa”, Marttila muistelee.

Ikäluokkansa maajoukkueessa Kakko nähtiin vain kuukausien ajan. Hän oli mukana ensimmäisen syksyn sekä helmikuisen viiden maan turnauksen ennen siirtymistään vuotta vanhempien mukaan.

Pelaamisen vimma ja ylipäätään vimma pelata tilanteet loppuun saakka erottivat Kakon jo tuolloin monesta muusta ikätoveristaan. Pelaamisessa oli ilmettä, yritystä ja itsensä likoon panemista.

”Ja totta kai tietynlainen kiekollinen taito, mikä on vahvuus nykyäänkin, pisti silmään. Kyky suojata kiekkoa ja tehdä itsensä vaaralliseksi”, Marttila kertoo.

Pelaajana, valmentajana ja analyytikkona huippukiekkoa tarkastellut Petteri Sihvonen seurasi Kakon pelejä vaihtoaitiosta luotsatessaan HPK:n ”nollaykkösiä”.

”Hän on niitä harvinaisia pelaajia, jotka ovat kyenneet säilyttämään jo junnuissa viljelemänsä kiekollisen pelaamisen tekniikan lähes samana ja autenttisena vieden sen miesten tasolle. Se on hyvin harvinaista”, Sihvonen näkee.


Kakko on kyennyt sopeutumaan uudelle tasolle hämmästyttävän nopeasti, olipa kyse nousussa vanhempien juniorien kautta Liigaan tai ikäluokka kerrallaan kohti A-maajoukkuetta. Kun vaatimustaso kasvaa, Kakko kasvaa mukana.

”Monen pitää tehdä pudotus ja välivaihe, että pelaa vähän yksinkertaisemmin, mutta Kakon ei ole tarvinnut tehdä sitä. Hän on niin hyvä ja päättäväinen fyysisestikin, eikä nykylätkässä tarvita ihan niin mahdotonta fysiikkaa 18-vuotiaanakaan”, Sihvonen arvioi.

 

”Pidetty kaveri joukkueen sisällä.”

Nuoret Leijonat alle 20-vuotiaiden maailmanmestariksi luotsannut Jussi Ahokas on valmentajana nähnyt läheltä Kakon kypsää pelaamista kovemmissa peleissä – tässä tapauksessa juniorikisoissa kaksi vuotta vanhempien seurassa.

”Hän on ollut poikkeuslahjakkuus, jolla on erittäin hyvät hyökkäyspään kiekolliset taidot. Hän pysyy kiekossa ja suojaa ja ennen kaikkea persoonana ja ihmisenä sopii hyvin joukkueeseen kuin joukkueeseen”, Ahokas sanoo.

Millainen persoona Kakko on pukukopissa joukkueen normaalin arjen keskellä?

”Hän rakastaa kiekkoa, heittäytyy pelille joka päivä ja uskaltaa olla oma itsensä. Hänen ei tarvitse vedellä rooleja, vaan hän on rauhallinen, mutta heittää kyllä juttuakin. Pidetty kaveri joukkueen sisällä”, Ahokas vastaa.

Kalle Sahlstedt muistaa yläkouluikäisen, myöhemmin kauppakoulun aloittaneen Kakon ”viimeisen päälle mukavana” nuorena miehenä.

”Hän oli oikein reipas kaveri. Hyväkäytöksinen, fiksu ja nöyrä jätkä. Hän oli yksi kavereista eikä tehnyt itsestään mitään numeroa.”

Luonteeltaan Kakko on määrätietoinen ratkaisija, sanoo U16-maajoukkueessa lukuisia nykyhuippuja valmentanut Mika Marttila. Marttilan Pikkuleijoniin vuotta nuorempana nousseessa Mikael Granlundissa on paljon samaa.

”Päämäärätietoisuus, sisäinen vimma ja palo ovat luonteen puolelta samantyylisiä ominaisuuksia, vaikka heidän pelityylinsä ovatkin hyvin erilaiset.”

Muun muassa MTV Urheilun ja Hämeen Sanomien analyytikkona työskentelevä Petteri Sihvonen näkee Kakossa ainekset jopa pelaamiseen liittyvän ajattelutavan muokkaajaksi NHL:ssä – vähän Sebastian Ahon tapaan.

”Se on tavallaan korkeamman asteen taidetta, että Aho vei larionovmaisuuden pidemmälle NHL:ssä. Kakko taas on yksilö, jonka kiekonhallintaan vastustajat joutuvat kiinnittämään huomiota”, hän uskoo.

”NHL on mennyt vähän kasvottomaan pelaamiseen: kiekko on aika vähän aikaa hallussa per pelaaja. Kakolla on pieni todennäköisyys ja iso potentiaali siihen, että jos valmentajat ja pelikaverit sallivat, hän saattaa jopa uudistaa pelaamista sillä tavalla.”


Asiantuntijat näkevät Kakon nousseen huipulle ennen kaikkea kovalla työnteolla. Valmennus seura- ja maajoukkuetasolla sekä pelitapa, johon Kakko on istutettu, ovat antaneet kehittymisen mahdollistavan selkänojan.

”Systeemi ei sinänsä tuota tuollaisia pelaajia, vaan ikään kuin suomalainen lätkä ja tapa, miten sitä pelataan, antaa sen kiekon herra Kakolle niin usein. Ja se, mitä sen jälkeen alkaa tapahtua, on melkeinpä hänen omaa ansiotaan”, Sihvonen sanoo.

Suomalainen jääkiekkojärjestelmä, Meidän peli sekä viisikon muiden jäsenten tuki eivät kahlitse Kakkoa vaan antavat hänelle tukea sekä mahdollisuuden pelata vahvuuksillaan.

”Hän on lahjakas, ennen kaikkea harjoittelulahjakas, ja luonut itse oman hyvyytensä. Turha tässä on kenenkään alkaa ottaa propseja, vaikka systeemi onkin tukenut ja hyvä valmennus mahdollistanut steppejä eteenpäin. Ennen kaikkea nostaisin sen hänen oman tekemisensä”, Jussi Ahokas lisää ja näkee Kakossa potentiaalia lajin globaaliksi supertähdeksi.

”Hänestä voi tulla ihan huippupelaaja NHL:ään. Oikeastaan se on nyt itsestä kiinni, kuinka harjoittelee ja jatkaa tekemistä. Matkaa on vielä varauksenkin jälkeen paljon, mutta kyllä hänellä on kaikki ominaisuudet siihen.”

Puolustajat kiinnostavat Kakon takana

Suomalaishuomio jääkiekkoliiga NHL:n varaustilaisuudessa kiinnittyy luonnollisesti Kaapo Kakkoon, mutta superlahjakkuuden takaakin löytyy kiinnostavia suomalaisnimiä.

NHL:n oma kykyjenetsintäorganisaatio Central Scouting julkaisee säännöllisin väliajoin arvionsa neljässä eri kategoriassa. Omat listauksensa saavat kansainväliset ja pohjoisamerikkalaiset kenttäpelaajat sekä maalivahdit.


Kakon hallitseman kansainvälisten kenttäpelaajien listan kärkikymmenikköön mahtuu kaksi muutakin suomalaista. Lukon puolustaja Ville Heinola on listauksen neljäs ja Jukurien puolustaja Mikko Kokkonen kymmenes.


”Ensimmäiselle kierrokselle” eli 31 parhaan joukkoon Central Scouting listaa myös kuusi muuta suomalaista kenttäpelaajaa.

Listalle ylsivät Ässien puolustaja Antti Tuomisto (15.), Jukurien puolustaja Anttoni Honka (22.), Lukon keskushyökkääjä Antti Saarela (24.), Tapparan laitahyökkääjä Patrik Puistola (28.), KalPan laitahyökkääjä Leevi Aaltonen (29.) sekä Kärppien laitahyökkääjä Tuukka Tieksola (31.).


Suomalaisista maalivahdeista kansainväliselle listalle pääsivät HIFK:n Roope Taponen (6.) ja Pelicansin Jasper Patrikainen (11.).

Central Scoutingin listojen maa määräytyy seuran, ei pelaajien kotimaan mukaan. Siksi esimerkiksi Ilveksen kasvatti ja Tampereelle ensi kaudeksi palaava, WHL-junioriliigan Kelowna Rocketsissa viimeksi pelannut puolustaja Lassi Thomson löytyy pohjoisamerikkalaisten kenttäpelaajien listalta sijalta 15.

Oikaisu 19.6. kello 9.23: Jutun pääkuvassa oli alun perin virheellisesti Henri Jokiharjun, ei Kaapo Kakon kuva.

Fakta

Varausarvioita


 Kaapo Kakko varataan juhannuksena NHL:ään joko ensimmäisenä tai toisena.

 Jos New Jersey Devils varaa Kakon, hänestä tulee historian ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus.

 Jos Kakko päätyy New York Rangersiin, hän on neljäs suomalainen kakkosvaraus Kari Lehtosen (2002), Aleksander Barkovin (2013) ja Patrik Laineen (2016) jälkeen.

 Asiantuntijat arvioivat Devilsin varaavan ykkösenä yhdysvaltalaisen Jack Hughesin. Hänestä tulisi siten seuran toinen ykkösvaraus sveitsiläisen Nico Hischierin (2017) jälkeen.

 Kakon todennäköinen seura Rangers varasi yhtä pienellä numerolla viimeksi 1966, jolloin se poimi Hall of Fame -tason uran tehneen puolustaja Brad Parkin.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lasse Virén on nelinkertainen olympiavoittaja ja viimeinen suuri suomalainen juoksija, mutta silti on ihmisiä, jotka eivät häntä enää tunne

  Tilaajille
 2. 2

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 3. 3

  Kova väite Italiasta: Kimi Räikkönen voi palata Ferrarille, jos Sebastian Vettel vetäytyy

 4. 4

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 5. 5

  Emma Kimiläisen mielestä voitto ei ratkennut kärjessä ajaneen yhdysvaltalaisen virheeseen: ”Olisin kyllä mennyt ohi joka tapauksessa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 2. 2

  Hiihtäjä Susanna Saapunki hämmästytti ”kesäitalialaisena” Alppien vuorijuoksupiirit ja sai ehdotuksia vaihtaa lajia

  Tilaajille
 3. 3

  Kova väite Italiasta: Kimi Räikkönen voi palata Ferrarille, jos Sebastian Vettel vetäytyy

 4. 4

  Emma Kimiläisen mielestä voitto ei ratkennut kärjessä ajaneen yhdysvaltalaisen virheeseen: ”Olisin kyllä mennyt ohi joka tapauksessa”

 5. 5

  Entinen NFL-pelaaja kuoli vain 32-vuotiaana lämpöhalvaukseen työskenneltyään koko päivän ulkona

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 3. 3

  Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

 4. 4

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 5. 5

  Nuori alamäki­pyöräilijä teki vaarallisen tempun Ranskan ympäriajossa: loikkasi pyörällään yli pääjoukon

 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  7. 7

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  8. 8

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  9. 9

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  10. 10

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää