Urheilu

Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

Maantiepyöräilyn harrastajat joutuvat yhä autoilijoiden tahallisen kiusanteon kohteiksi: ”Asennevikaiset peruskouluttajat ovat edelleen liikenteessä”

rac
Aktiivinen triathlonin harrastaja Petri Litmanen oli ollut ennen sunnuntaita jo kaksi kertaa hengenvaarallisessa tilanteessa pyörälenkillään.

Autoilijoiden aiheuttamissa läheltä piti -tilanteissa Litmasella oli ollut rutkasti onnea, että hän selvisi hengissä.

Sunnuntaina tamperelainen Litmanen joutui jälleen vaaralliseen tilanteeseen, ja tällä kertaa ohittanut auto osui häneen.
Litmanen ajoi Urjalassa suoralla tiellä ja kirkkaalla säällä reunaviivan oikealla puolella, kun takaa tulleen pakettiauton sivupeili osui häntä vasempaan lapaluuhun.

Litmanen selvisi ruhjeella, koska ilmeisesti auton peili antoi vähän periksi. Hän ei myöskään kaatunut.

Litmasen ajovarustukseen kuuluu värikkään asun, varoitusvalojen ja 200 metriä taaksepäin mittaavan ajotutkan lisäksi kamera, johon törmäys taltioitui.

Litmanen julkaisi törmäyksestä videon sosiaalisessa mediassa ja on kertonut tapauksesta ainakin Ylelle ja Ilta-Sanomille.

Sitä Litmanen ei ole kuitenkaan tähän mennessä kertonut julkisuudessa, mitä tapahtui pian törmäyksen jälkeen.

Hän sanoo olleensa varma, että häneen törmänneen auton kuljettaja tajusi heti jotain tapahtuneen.

”Kuka hyvänsä autostaan jotain välittävä miettisi, mihin se osui. Hän on varmasti vilkaissut taustapeiliin. Rasvaprosenttini ei ole niissä lukemissa, että hän voisi oikeasti uskotella itselleen osuneensa liikennemerkkiin”, Litmanen kertoi HS:lle.

Litmanen kertoi yrittäneensä huitoa autoa pysähtymään, mutta jarruvalot eivät välähtäneetkään.

Sitten tapahtui jotain jännittävää. Kun Litmanen oli ajanut noin 15 kilometriä eteenpäin, hän näki kyseisen auton pysähtyneenä tien levikkeelle.

”En tiedä, oliko hän tarkastellut mahdollisia vahinkoja vai mistä oli kyse. Pysäytin auton viereen ja kysyin, törmäsitkö minuun äsken. Hän meni vähän kummalliseksi ja sanoi, että hän luuli törmänneensä liikennemerkkiin.”

Litmanen totesi tämän kuultuaan, että hänen osaltaan keskustelu asiasta ei johda mihinkään hedelmälliseen.

”Koetin rauhoitella itseäni ja sanoin, että osuit minuun ja että minulla oli hengenlähtö lähellä. Kerroin myös, että minulla on kaikki tallennettuna kameralle ja kuvat katsottuani päätän, ryhdynkö jatkotoimiin.”

Litmanen ilmoitti myös haluavansa kuvata miehen sekä hänen autonsa ja ajokorttinsa.

”Kun olin dokumentoinut ne, sanoin palaavani mahdollisesti asiaan. En jäänyt sitä ruotimaan sen enempää, koska se ei olisi johtanut mihinkään. En ollut myöskään sellaisessa mielentilassa, että olisin pystynyt rauhallisesti sitä käsittelemään.”

Kävi ilmi, että kuljettaja oli iäkäs suomalaistaustainen mutta ulkomailla asuva mies.

Seuraavana aamuna Litmanen teki asiasta rikosilmoituksen ja toimitti poliisille saamansa dokumentit. Hänen mukaansa asiaa tutkitaan nyt liikenteen vaarantamisena.

Litmanen korostaa, että kuljettajan osalta hänellä ei ole muuta motiivia kuin se, että lääkäri tutkii miehen ajokyvyn.

”Se edellyttää, että on tämä rikosjuttu vireillä.”

Litmanen kertoo ajavansa pyörällä noin 10 000 kilometriä vuodessa.

Monien muiden triathlonin ja maantiepyöräilyn harrastajien tavoin hänellä on paljon kokemusta tilanteista, joissa autoilija yrittää tahallaan häiritä tai säikäyttää pyörällä ajavaa.

”Niitä tapauksia on jatkuvasti. Siellä on niitä, jotka ovat ottaneet asiakseen kouluttaa pyöräilijöitä riippumatta siitä, onko kyseinen pyöräilijä tehnyt virhettä vai ei. Se on ihan suomalainen ilmiö. Se on syy, miksi tuon näitä omalla naamallani julkisuuteen.”

Monet pyöräilyn harrastajat ovat saaneet osakseen muun muassa tahallista kiilaamista eteen.

”Ajetaan ihan vierestä ja tullaan ohituksesta aivan tarpeettoman nopeasti samalle ajolinjalle. Lisäksi pissapojan ruiskaisu kohdalla on yleistä.”

Viime kesänä kaksi nuorta triathlonin harrastajaa kaatui ja loukkaantui Tampereella kesken pyöräilyharjoituksen, kun heidät ohittanut auto ajoi silminnäkijöitten mukaan tahallaan liian läheltä. Auto jatkoi pysähtymättä matkaa.

Litmasen mukaan kyseessä on tien päällä äärimmäisen simppeli juttu.

”Jos autolla ei mennä puoltatoista metriä lähemmäksi pyöräilijää, mitään ei tapahdu. Se on ajettu läpi esimerkiksi Espanjassa. Toki sielläkin tapahtuu virheitä, ja sitä reviiriä rikotaan. Mutta se reviiri on iskostettu ihmisiin asenneilmapiirin kautta. Siihen kun mekin päästäisiin jonakin päivänä, mutta se vaatisi rummutusta ja liikennemerkkejä, joita on pyöräilyn suurmaissa”, sanoo Litmanen, joka on ajanut paljon myös ulkomailla.


Litmasen mielestä suuri enemmistö autoilijoista ottaa entistä paremmin pyöräilijät huomioon. Tämä koskee myös ammattiautoilijoita.

”Pyöräilykulttuuri ja sallivampi ilmapiiri ovat levinneet. Yksi prosentti tai ehkä promille käyttäytyy huonosti, eikä se ole hävinnyt. Siellä ne asennevikaiset peruskouluttajat ovat edelleen liikenteessä. Niitä on tasaisin välein, ja ne ovat entistä vaarallisempia.”

Litmasen mukaan poliisin asenne näitä tapauksia kohtaan on muuttunut.

”Poliisi ottaa nämä huomattavasti vakavammin.”

Jääkiekkoilija Teemu Ramstedt tunnetaan innokkaana maantiepyöräilyn ja triathlonin harrastajana.

”Oma kokemukseni on, että tämä tilanne on parantunut verrattuna vaikka kymmenen vuoden takaiseen. Nykyään sitä on vähemmän kuin aikaisemmin. Suomessa on menty tässä eteenpäin. Valtaosa autoilijoista ottaa pyöräilijät hyvin huomioon”, Ramstedt sanoo.

Ramstedt kiittelee Litmasta siitä, että tämä tuo rohkeasti näitä epäkohtia julkisuuteen.

”Itselläni ei ole ollut osumia, mutta läheltä ajajia ja tööttäilijöitä riittää silloin tällöin.”

Ramstedtin mielestä pyöräilijä pystyy jonkin verran itsekin vaikuttamaan tähän asiaan.

”Esimerkiksi itse ajan mahdollisimman vähäliikenteisillä teillä, joilla on hyvä piennar”, Ramstedt sanoo ja toteaa, että Litmasen tapauksessa ei olisi voinut tehdä mitään muuta.

Monet pyöräilijät ovat Litmasen tavoin asentaneet kypärään tai pyöräänsä pienen kameran, jotta mahdolliset vaaratilanteet tallentuvat videolle, ja autojen rekisterinumerot saadaan ylös.

”Kyllä minullakin on kamera, mutta yleensä se ei ole mukana. Totta kai olen pohtinut, että pitäisikö se olla aina mukana, että olisi sitten todistusmateriaalia”, ensi kaudella SaiPassa pelaava Ramstedt sanoo.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Veikka Sarén, 17, on triathlonin superteini, jonka vauhti ällistyttää

  Tilaajille
 3. 3

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 4. 4

  Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen aikoo kiertää maapallon vielä kahdesti: ”Haluan antaa veneelleni ja itselleni toisen mahdollisuuden”

 5. 5

  Ottawa teki tulokassopimuksen ykköskierroksella varaamansa Lassi Thomsonin kanssa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 3. 3

  Yleisö taputti Wimbledon-voittajan virheille, ja epäkunnioitus sai Boris Beckerin ärähtämään: ”Ihmisten pitää herätä Novak Djokovicin suuruudelle”

 4. 4

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 5. 5

  Sami Siltakorpi pelasi pesäpalloa, mutta ratsastus tuntui helpommalta lajilta, nyt hän kilpailee EM-tasolla siskonsa hevosella

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

 2. 2

  Jarkko Nieminen teki yllättävän comebackin Wimbledonissa, kun Roger Federer tarvitsi hänen apuaan

 3. 3

  Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

 4. 4

  Pelaajat suivaantuivat Helsinki Cupissa tuomariin, poliisi joutui rauhoittamaan junioreja

 5. 5

  Miksi jättiyhtiöt tuovat polkupyörän renkaat mitattavaksi Suomeen? ”Nastolan profeetta” kehitti laitteen, jonka avulla on voitettu Tour de France neljästi

  Tilaajille
 6. Näytä lisää

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin rasistiseksi syytetyn kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  8. 8

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  9. 9

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  10. 10

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää